Solda İttifak Arayışları: HDPden BHHye, EMEPten ÖDPye Ziyaret
HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Birleşik Haziran Hareketiyle görüşecek. Yüksekdağ ile Kürkçü STKlarla temasta. Emek Partisi, ÖDPyi ziyaret ediyor.
Anayasa Mahkemesinin seçim barajıyla ilgili başvuruları reddetmesinin ardından, HDP ile parlamento dışı sosyalist partiler arasında seçim işbirliği için temaslar yoğunlaştı. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaşın Birleşik Haziran Hareketi bileşenleriyle görüşeceği belirtilirken; HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de sivil toplum örgütleriyle görüşmelere başladı. Kürkçü, CHP kapısını zorlamayacağız, orada duvar var. Tüm toplumsal kesimlerle görüşeceğiz, bir sosyal ittifak peşindeyiz dedi.
Cumhuriyetten Türey Kösenin haberine göre geçimlere parti olarak gireceğini açıklayan HDP, barajı aşmak için işbirliği yapılması amacıyla parlamento dışı sosyalist partiler ve sivil toplum örgütleriyle temaslara başladı. Figen Yüksekdağ ile Ertuğrul Kürkçü dün Türk Tabipleri Birliği ve TMMOB yetkilileriyle görüşmeler yaptı. HDK ile Birleşik Haziran Hareketi arasında da görüşmeler yapılması bekleniyor.
HDP Genel Başkanı Demirtaş ile İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncelin önümüzdeki günlerde Birleşik Haziran Hareketi bileşenleriyle görüşeceği bildirildi.
Emek Partisi kongresinde EMEPin bileşeni olduğu HDKnin de içinde bulunacağı geniş bir demokrasi cephesinin oluşturulması çağrısı yapılmıştı. HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ile Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan bugün ÖDP Genel Başkanı Alper Taşı ziyaret edecek.
Kürkçü: Barajı aşacağız
Ertuğrul Kürkçü, AYMnin kararının kendileri için sürpriz olmadığını vurgularken, Biz işimize bakacağız. Barajı aşacağız, AYMyi bu külfetten kurtaracağız dedi. Kürkçü, AKP ile işbirliği yaptıkları savlarını anımsatarak yönelttiğimiz, HDPnin seçimlere parti olarak girme kararı kesin mi sorusuna Kesin, siyasi bir karar aldık. İddialar beni güldürüyor. Öyle bir anlaşmadan söz etmiş oluyorlar ki bizim adımıza; sonuçta diğer taraf her şeyi kazanıyor, biz intihar ediyoruz. Böyle bir anlaşma olur mu? Diğer tarafa bunun ödülü neymiş? Türkiyede mutlak diktatörlük, Kürdistanda özgürlük mü olacakmış? Bu vehim iddialar siyasetin değil, psikolojinin konusu yanıtını verdi. Kürkçü, CHP kapısını zorlayacak mısınız sorusuna da Zorlamayacağız, orada bir kapı yok çünkü. Kapısını duvarlarla örmüş, toplumsal muhalefete kendisini kapatmış. Biz, toplumsal hak arayışı içinde olan, hakları ihlal edilmiş olan bütün kesimlerle görüşeceğiz. Bir sosyal ittifak peşindeyiz karşılığını verdi.
Taş: Seçimlere CHP, HDP ve sosyalistler birlikte girmeli
Birleşik Haziran Hareketi içinde yer alan ÖDPnin Genel Başkanı Alper Taş, HDP ile Haziran Hareketi işbirliği yapabilir mi? sorusuna Hareket adına bir şey söyleyemem. 18 Ocakta danışma toplantısı yapacağız, tartışacağız. İçinde sosyal demokratlar da var. Kendisine eşdeğer, formatına uygun bir hareket olarak HDKyi görüyor. HDK ile toplumsal mücadelenin belirli gündemlerinde ortak faaliyet yürütmeye de kapalı değil karşılığını verdi. Taş, sandıkta AKPnin karşısına dizilebilecek siyasetin belli olduğunu vurgularken, şu görüşleri dile getirdi: CHP, HDP ve sosyalistlerden oluşan bir ittifak. Ama yeni, özgürlükçü, eşitlikçi bir ortak demokratik bir cumhuriyet programına tekabül etmesi gerekiyor. Seçimlere hep beraber girilmesi gerekiyor. Bu ittifak sandık bazında kaybedebilir belki ama siyaseten kazanır. CHP 30 Martı da, 10 Ağustosu da hem matematiksel, hem siyaseten kaybetti. Ama biz dostane önerilerimizi söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Üzüntüyle söylüyorum ki; 30 Mart ve 10 Ağustos çizgisiyle devam ederlerse seçim sonrası CHP diye bir şey kalmaz. CHP, Kürt hareketini AKPnin müzakeresine de mahkûm etmeden gerçek çözüm bizimle olacak, yeni bir cumhuriyetle olacak iddiasını taşımalı.
Toplumsol
Solda ittifak arayışları adı altında HDP çatısı altında seçime girmeye çalışıyorlar. HDP'nin solu toparlama, solda birlik gibi bir amacı olduğunu düşünmüyorum.
Demirtaş HDP'nin Seçim Siyasetini Açıkladı
Demirtaş, HDP'nin seçime Parti olarak girmeyi kesin olarak kararlaştırdığını ifade ederken, CHP ile ittifak tartışmalarına da ilişkin de 'bir yakınlaşma olmadı, olmayacak' yanıtını verdi.
Habertürk TV'de Türkiye'nin Nabzı programında Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtladı. Demirtaş'ın açıklamalarıdan başlıklar şöyle,
HDP Parti Olarak Seçime Giriyor
Demirtaş bir süredir tartışma konusu olan, HDPnin seçime nasıl katılacağı konusundaki tartışmaya son noktayı koydu. Demirtaş, Bu tartışmalar geride kaldı. Bizim açımızdan kesinleşti, seçime parti olarak gireceğiz dedi.
Meclise Giremezsek Hükümet Düşünsün
HDPnin barajı aşacağına inandığını ifade eden Demirtaş, şunları söyledi, Barajı aşamazsak da siyasi mücadelemize devem ederiz. Adil koşullarda seçime girmiyoruz. İktidarın meşruiyeti her halükarda sorgulanır. Baraj sadece bizim sorunumuz değil.
CHP İle Bir Yakınlaşma Olmadı, Olmayacak
CHP ile ittifak tartışmalarına da değinen Demirtaş bu konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı, CHP ile bir yakınlaşma arayışımız asla olmadı, olmayacak. Kesinlikle böyle bir şey sözkonusu değil. Tabandan böyle talepler olabilir ama kurumsal olarak böyle bir temas yok. Kaldi ki CHP'den son derece ucuz ve çirkin açıklamalar geldi AKP ile gizli bir uzlaşma, anlaşma içinde olduğumuza dönük. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Erdoğan'a ilk turda armağan eden kimdir? AKP ile biz mi anlaştık şimdi? Kim kolaylaştırdı AKP'nin işini. Bunun hesabını veremeyen bir parti şimdi çıkmış bizi AKP ile kapalı kapılar ardında iş tutmakla suçluyor.
muhalefet org
Son kararı Öcalan'ın vereceği yansımıştı gazetelere. O haberden sonra İmralı'ya gidilmediğine göre Öcalan kararını vermeden mi, Demirtaş böyle konuşuyor. Yüzde yediyi, en fazla sekizi bile aşamayacağı ortadayken, neden ısrar ediliyor? Kürt sorunu konusunda zaten HDP değil, İmralı devrede. Bu riski almalarının nedeni, ''zaten parlamentoda kürt sorunu bizimle konuşulmuyor, o halde bu riske girebiliriz'' mi? Barajı aşamadıklarında milletvekillerinin tamamı AKP'ye gidecek, bunu da mı düşünemiyorlar?