Burjuvazinin Stalin düşmanlığı korkusundan ileri geliyor. Düşmanlık yapmasını tetikleyen de bu korku. Troçkistlerin düşmanlığını da anlamak çok zor değil. Stalin 'tek ülkede sosyalizmi kurmaya koyulmuştu ve bu siyaset Troçkistlerin dünya devrimi hayallerinin önünde büyük bir duvar oluşturuyor. Solda olduğunu söyleyip, bir de Troçkist olmadığını söyleyenlerdeki Stalin düşmanlığı nereden ileri geliyor? Bence bu konularda hem burjuva propagandalarından ve hem de Troçkist propagandalardan. Başka bir nedeni bence yok. Stalin'in hataları varmış! Yav hatası olmayan bir insan olur mu? Rusya'da devrim olmuş, adam onyıllarca sosyalizmi ayakta tutmuş, büyütmüş, sosyalizmi hayata dökmüş, faşizmi ayağının altında ezmiş, dünya halklarının umudu haline gelmiş, ülkesinde muhalefetle, ülke dışında emperyalizmle cebelleşmiş, hala Stalin düşmanlığı! Ben bu tip solcuları da anlayamıyorum. Kendi bacağına sıkmaktan başka bir şey değil ki bu!
Bu basit bir aman canım bir kaç hatası vardı meselesi değil ki. Burada Marksist ideolojinin tahrif edilmesinden, sosyalizm adına uygulanan pratiğin aslında sosyalizm olmadığından ve bunun sosyalizmi kitleler için ütopyayken kitlelerin gözünde sosyalizmi başka bir renge sokmasından bahsediyoruz. Ayrıca bu modelin gerek SSCB'de, gerek Çin, Vietnam ve Küba'da neleri getirdiğini, buraların sıkıntılarını ve evrildiği noktayı ve Kuzey Kore'nin evrildiği noktayı da tespit etmemiz gerekli. Neden Stalin, Stalin'in teorisi ve pratiği eleştiriye tutulmasın? Bunun problemleri, yarattığı sorunlar ortada. Sosyalistler de feodal bir lider kültü yok ki. Tabi ki proleter diktatörlüğün gerçekleştiği en önemli ülke ve buradaki inşa modeli eleştiriye tutulup ders alınacak, buna göre teori yeni baştan gözden geçirilecek ve pratik ona göre oluşturulacak. Marx Paris Komünü'nü dikkate almadı mı? Lenin Paris Komünü pratiğini geliştirerek Rusya'ya taşımak istemedi mi? Biz neden hem eleştirmeyelim hem de geliştirmeyelim?
Günümüz Türkiye'sinde sosyalist hareketin sorunlarının başında Stalin'i tartışmanın geldiğini hiç sanmıyorum. Bu tartışmalardan bir sonuç çıkacağını da sanmıyorum.
Stalin'in baş düşmanının emperyalist güçler olduğu bellidir. Yaşadığı dönemde o kadar yoğun "anti-komünist" propaganda yapılmıştır ki, etkileri günümüzde de hala sürmektedir. O dönemin anti-komünizmi de Stalin'i boy hedefi alan yoğun propagandadır. Bu propagandanın en yoğun yapıldığı ve en etkili olduğu ülkeler arasında Sovyetler ile komşu olan Türkiye de vardır. Bunun da etkisi hala sürüyor.
Sn. bedrettin'in de mesajında açıkça yazdığı gibi, Stalin düşmanlığını besleyen sol içindeki akım ise Troçkizm'dir. Troçkizm, komünist harekete bulaşmış burjuva aydınları için en cazip sapmalardan birisidir. Bunlar tıpkı Troçki gibi özünde komünist değil, düzen karşıtı, elit kentsoylulardır. Proleter kökenli olmadıkları için de hareket içinde iğreti kalmışlardır hep. Türkiye'dekiler de böyle. Onlar için kibar, elit Troçki'nin yanında kaba saba olan Stalin asla kabul edilemez bir yaratıktır. Stalin burjuva kökenli olmadığı için, burjuva kökenli aydınlara hiç uygun düşmez. Bu burjuva elitleri hem proleterya diktatörlüğü diye bas bas bağırır, hem de Stalin'i diktatörlükle suçlarlar. Öyle ya, diktatör dediğin "kibar" olmalı, değil mi efendim...
Tabii, bütün bunlar Stalin'i ve Stalin dönemindeki uygulamalar incelenmesin, eleştirilmesin anlamına gelmiyor. Bütün bunları da, sosyalizmin kuruluş, gelişme ve çoküş sürecinde Sovyetler'de yaşananları bilmek ve ders çıkarmak adına yapmak gerekli. Ancak bunun için yaşananları, yaşandığı ortamın koşulları içinde ele alıp, kapsamlı inceleme ve iredelemeler gerek. Bu da bu forumdakilerin olanaklarını aşan birşey. Öyleyse tartışmak neden?
ekonominin sosyalistleştirilmesinin yanlış olduğunu mu söylüyorsunuz, köylü bir toplum köylü olarak kalarak ayakta durabilirmiydi? stalin bu konuda çaba gösterdi bunun nesini yanlış buluyorsun.
Kabalık meselesinde bakalım Lenin ne diyor;
LENİN in SB-MK sına önerileri; ''Stalin yoldaş genel sekreter olduktan sonra elinde sınırsız yetkiler biriktirdi. Bu yetkiler her zaman yeterli itinayı göstererek kullanabileceğinden emin değilim. Öte yandan Troçki yoldaş iletişim halk komiserliği sorununda MK ile mücadelesinde gösterdiği gibi parlak yetenekleri ile sivrilmiş Şu anda muhtemelen MK da ki en yetenekli kişidir.Fakat kendine aşırı güveniyor idari yanları ile zihnini aşırı meşgul ediyor.Mevcut MK nın göze çarpan bu iki liderin özellikleri istenmeden bir bölünmeye yol açabilir.'' -Lenin in uyarısı 25-12-1922.
ZORBA- ''Bizzat kendisi asıl ve gerçek milliyetçi sosyalist ve hatta kaba bir büyük -Rus zorbası olduğu halde Pervasız etrafa milliyetçi sosyalist suçlamaları yağdıran bu Gürcü özünde proleter sınıf dayanışmasının çıkarlarını ayaklar altına alıyor.'' 31-12-1923.
STALİN'i GÖREVDEN ALIN: ''Stalin çok kabadır. Bu kusuru bizim içimizde komünistler arasın ilişkilerde bir ölçü de tahammül edilebilir de. Genel Sekreterlik konumunda çekilmez olur. Bu nedenle yoldaşlarım Stalin i bu görevden alıp yerine bütün öteki açılardan sadece bir bakıma ondan farklı olacak yoldaşlarına karşı daha müsamahalı daha vefalı daha nazik daha düşünceli ve daha az kaprisli birini getirmelerini yoldaşlarıma öneririm. 4-1-1923.