Çevreyi yok etme bakanlığı
Çevre Bakanlığının uygulamaları Türkiyenin önemli kumul uzmanlarından Prof. Dr. Turhan Usluyu isyan ettirdi.
Yusuf Yavuz
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı Çanakkale Çevre Düzeni Planında Gökçeadanın güney kıyılarının turizm bölgesi ilan edilmesine tepki gösteren Türkiyenin önemli kumlu uzmanlarından Prof. Dr. Turhan Uslu, söz konusu planın Gökçeada ve Bozcaadanın nüfuslarının arttırılmasına yönelik olduğunu belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevreyi korumadan sorumlu bakanlık gibi değil de çevreyi yok etme bakanlığı gibi çalışmaktadır görüşünü savundu.
Türkiyenin önemli kumul ve kıyı ekosistemleri uzmanlarından biri olan Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Uslu, Çanakaleye bağlı Gökçeada ve Bozcaadada yer alan kıyı kumullarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, 1972 yılı kayıtlarına göre Gökçeadada 4 ve Bozcaadada 1 kıyı kumulu bulunduğunu belirterek, her iki adanın kıyı kumullarında 3 bitki topluluğunun tespit edildiğini kaydetti. Yapılan bilimsel araştırmalarda Gökçeadadaki kumullardan 87, Bozcaadadaki kumullardan ise 40 bitki türünün kaydedildiği bilgisini veren Prof. Dr. Turhan Uslu, Gökçeada ve Bozcaada, kıyı kumulları dışında kıyı tuzlu bataklıklar, lagün, dere, mağara, kıyı kayalıkları, Akdeniz stepi, frigana, maki, kızılçam ormanı, kermes meşesi ormanı, tüylü meşe ormanı gibi yaşam ortamlarına sahiptir. Gökçeadada 700 ve Bozcaadada 400ün üzerinde bitki türü tespit edilmiştir dedi.
BAKANLIK GÖKÇEADA KIYILARINI TURİZM BÖLGESİ İLAN ETTİ
Gökçeada ve Bozcaadada doğal ve arkeolojik sit alanları bulunduğunu belirten Uslu, Gökçeadada ayrıca sualtı parkı ve yaban hayatı yerleştirme sahalarının varlığına değinerek şunları söyledi: Her iki adanın kumullarından kum çıkarılması uzun zamandır görülmekte olup son yıllarda resmi kurumların dinlenme tesisleri, otel inşaatları ve kumulların plaj olarak yoğun kullanımı gündeme gelmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı Çanakkale Çevre Düzeni Planı bu iki adayı da kapsamış olup Gökçeadanın güney sahilleri turizm bölgesi ilan edilmiştir. Plan, adaların nüfusunu artırmaya yönelik. Bu plan inşaat ruhsatı olmayan eski turizm yapılarına da af getirdi.
BAKANLIĞIN ASLİ GÖREVİ ÇEVREYİ YOK ETMEK
Hukuki girişimler sonucu Gökçeada Gönüllüleri Derneğinin kazandığı ve ruhsatlarını iptal ettirdiği yapıların bakanlıkça sit alanından çıkarılarak turizm alanı kapsamına alındığının altını çizen Prof. Dr. Turhan Uslu, Kısaca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevreyi korumadan sorumlu bakanlık gibi değil de çevreyi yok etme bakanlığı gibi çalışmaktadır. 29 Temmuz 1995 tarihinde Milliyet Gazetesinde çıkan bir demecimiz, Nolur koruma başlığı ile verilmişti. Demeçte, Çevre Bakanlığının Dalyanı koruma altına aldıktan sonra nasıl hızlı bir şekilde tahrip edildiği örnek olarak verilmişti. Aradan geçen 20 yılda hiçbir şey değişmemiş ve Çevre Bakanlığının hala asli görevi çevreyi yok etmek. Türkiyenin en batısındaki ve Türkeli adasındaki çok küçük kumul dışında sadece Gökçeada ve Bozcaadada bulunan bu önemli kumulların yok edilmesi de Türkiyeye bir değer kazandırmayacak görüşünü savundu.
sol