Demirtaş: Sol-Sosyalist Partilerden Aday Gösterebiliriz
Demirtaş, sol-sosyalist partilerle ittifak düşünmediklerini ama bu çevrelerden bazı isimleri aday olarak gösterebileceklerini, Meclise girmeleri durumunda istifa edip kendi partilerine katılabileceklerini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran genel seçimlerinde sol-sosyalist partilerle ittifak kurmayı düşünmediklerini ama aday gösterme şeklinde bir birliktelik gerçekleştirebileceklerini söyledi.
Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcanın haberine göre, Demirtaş sol/sosyalist parti ve çevrelerle seçim için görüştüklerini söyledi.
"Partilerle ittifak arayışımız yok, ancak birlikte hareket etmek için görüşmeler yapıyoruz. Birinci tur görüşmeleri yaptık. Özgürlük ve Dayanışma Partisiyle (ÖDP), Haziran Hareketiyle görüştük. Sol-sosyalist kesimlerle görüştük.
İttifak için değil, bazı yerlerde onların adaylarını gösterebiliriz. Meclise girerlerse istifa edip partilerine katılabilirler. Ama daha çok toplumsal kesimlerle görüşüyoruz, Alevilerle, azınlıklarla, dini cemaatlerle. Buralarda daha çok karşılığımız var. Onlarla ilişkilerimiz daha iyi görünüyor.
Taş: AKP karşısında sol ittifak gerekiyor
ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise Haziran hareketi henüz karar vermiş değil, kararını 13 Şubat tarihinden sonra açıklayacak demişti.
Dicle Haber Ajansına (DİHA) konuşan Taş, Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) mevcut haliyle ittifak yapabilecekleri bir parti olmadığını, şu ana kadar yalnızca HDP ve Emek Partisi (EMEP) ile görüştüklerini ve partilerin kendilerine ittifak teklifinde bulunduklarını belirtti.
AKP karşıtı tüm sol dinamiklerin yeni bir program ve cumhuriyet etrafında haziran isyanında ortaya çıkan anlayış çerçevesinde bir araya gelmesi gerektiğine inanıyoruz. AKP hem sokakta ve hem de sandıkta ancak bu şekilde geriletilebilir. Bunu yapabilirsek şuna inanıyoruz; toplumsal barış, eşitlik ve özgürlük mücadelesine önemli bir ivme katılacaktır. (EKN)
Demirtaş dini cemaatlerle görüşüyor, onların oylarına karşılık aday gösterecek. Ekmeleddin'e karşı çıkanlar, dini cemaatlere ne diyecek?
Demirtaş cemaatlerden, Saadet partisinden, soldan da aday gösterebiliriz diyor. Yeter ki bize oy verin. Bu anlayışla sol hangi ittifakı geliştirebilir? HDP sola laiklikten yanayız diyecek de, cemaatlere ne diyecek? Sizin her türlü gerici emellerinizin güvencesi biziz mi diyecek? Laiklik ne olacak o zaman? Gericiliği özgürlük olarak görmek laikliğe aykırılık olmuyor mu?
Kürt hareketi ile BHH'nin ittifak yapması gerektiğini ileri sürenlere Demirtaş yanıt vermiş: ''sol-sosyalist partilerle ittifak düşünmediklerini ama bu çevrelerden bazı isimleri aday olarak gösterebileceklerini...'' Sanırım bu yanıt BHH için de değerlendirilecek ve gereksiz tartışmaların yol açacağı bir zaman kaybının da önüne geçecektir. Zaten BHH ile HDP'nin ittifak konusu olgusal değil algısal bir konuydu ve iyiniyetli bir temenninin ötesine geçemiyordu. Alper Taş bütün iyiniyetiyle bu konuyu gündeme taşımış, ve içine CHP'nin dahil olacağı bir cephe anlayışıyla seçimlere girilip AKP'nin geriletilmesinin mümkün olabileceğini ileri sürmüştü. Demirtaş bu sözleriyle bu konuya bir nokta koymuş oldu.
Kürt hareketi öteden beri ittifaktan yana değil; kimse kendini kandırmasın. Kürt hareketi bugüne kadar kürt statüsünün merkezde olduğu bir siyaset tarzı yürüttü ve bundan da hiç bir şekilde vazgeçmeyecektir. İttifak bu yüzden kürt hareketi için işlevsel değil. Kürt hareketinin siyasetini, siyaset yapma biçimini, angajmanlarını destekliyorsan, HDK'nın içinde yer alırsın veya EMEP'in baştan beri yaptığı gibi ''destek'' kararı alırsın. Karşılığında da bir iki milletvekilini meclise sokabilirsin. Kürt hareketi olaya böyle yaklaşıyor. Bir sosyalistin bunu kabullenebilmesi mümkün olabilir mi? BHH bunu kabul edebilir mi? Kabul edebilirse, ortada BHH diye bir hareket kalabilir mi?