Seçimlere üç ay kaldı ve AKP'den yılmış yığınların sözcüleri olarak ortaya çıkan kesimler haklı olarak önlerine bu seçimlerde AKP'nin geriletilmesini seçim hedefi olarak koyuyorlar. Benim en çok dikkatimi çeken, AKP'nin iktidarda kalmasında ve düzenin bu kadar ağır bir baskıcı nitelik kazanmasında sanki hiç bir dahli yokmuş gibi kürt hareketinin yasal partisi olarak adlandırabileceğimiz HDP'nin ve onun lideri Selahattin Demirtaş'ın ''AKP'yi ancak biz geriletebiliriz'' şeklindeki açıklaması.
Demirtaş AKP'yi geriletmekten ne anlıyor merak ediyorum! AKP'nin iktidar olduğu 13 yıl boyunca hangi konuda AKP'ye cepheden karşı çıktı, hangi uygulamalarına bütün gücüyle karşı çıktı ve hangi konuda geriletti? Ben hiç hatırlamıyorum. Ama hatırladığım çok şey var: Sondan başlayacaksak, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra meclise geldiğindeki görüntüler. Demirtaş en önde, arkasında diğer HDP'li milletvekilleri, hepsi ayakta ve alkışlıyorlar! Lafa gelince Hitler benzetmesi yapılacak, eyleme geldiğinde Erdoğan alkışlarla karşılanacak! Geçelim!
AKP'yi devlet partisi haline getiren sürecin başlangıç noktası 12 Eylül Anayasa referandumudur. AKP buradan aldığı güçle yargıyı arka bahçesi haline getirmiş ve faşizan zihniyetini yasama ve yürütmeden sonra yargıya da taşıyabilmiştir. AKP meclisten faşizm yasalarını büyük bir özgüvenle geçirirken ve büyük olasılıkla bu paketin Anayasa Mahkemesi'nden dönmeyeceğini umuyorken, bu sürecin başlangıcında kimlerden destek almıştı? Demirtaş ve kürt hareketi o dönemde nasıl bir tavır takınmıştı? Bugün HDP'ye destek için ''boykot olmaz'' diyenler, o gün AKP'ye karşı çıkmak yerine boykot diyerek dolaylı destek vermemişler miydi?
Bunları yok mu sayacağız?
Haziran isyanı sırasında hem Öcalan ve hem de Demirtaş, ''AKP'ye darbe yapılmasına izin vermeyiz!'' diyerek nerede durduğunu ortaya koymamış mıydı? Haziran isyanına katılanlara klasik gerici-liberal bir dille ''darbeci'' yakıştırması yapılmamış mıydı? Bunları da mı unutacağız?
Hepsinden önemlisi Öcalan ''AKP bizim sayemizde iktidarda kalıyor!'' demedi mi? Ve buna HDP-BDP'den tek bir karşı çıkış yapılabildi mi? Öcalan gerçeği söylüyor. AKP bugün iktidarda ise, iktidarını pekiştirmişse kürt hareketinin bunda çok büyük rolü ve sorumluluğu var. Az şey mi? Bir yandan işinize gelince faşizm diyeceksiniz ve sonra o faşizmin iktidarını perçinlemesinde dahliniz olduğunu itiraf edeceksiz!
Başka örnekler de verilebilir.
Kürt hareketi HDP dahil etnisite temelli bir siyaset yapmaktadır. Kürt hareketi legal ve illegal bütün yapılanmalarıyla kürt statüsü özgülünde bir siyasetin kavgasını vermektedir. Böyle uygun görmekteler, böyle bir siyasetin kürt halkının çıkarına olduğunu düşünebilirler. Bir solcunun buna diyecek fazla şeyi olamaz; kendi takdirleridir. Ama 12-13 yıldır AKP faşizminin adım adım siyasal ve toplumsal hayatımızda belirleyici adımlar atmasında hiç bir etkili muhalefet göstermeyen, yer yer destekleyerek AKP'nin önünü açan ve ona meşruiyet kazandıran bir siyaset tarzının bugün gelip de ''AKP'yi ben geriletirim'' diyerek oy avcılığına soyunması siyasi garabetliğin ötesinde siyasi bir iki yüzlülük değil de nedir?
HDP barajı geçip parlementoda temsil edildiği zaman AKP üçte iki çoğunluğa sahip olamayacak. Böylelikle ne anayasayı nede başkanlık sistemini tek başına ğarlementodan geçiremeyecek.
HDP parlementoya giremezse AKP tek başına istediğini else elde edecek.
Demek oluyorki AKP'yi sadece HDP engelleyebilir.
Siyasi polemiklerle HDP'i karalamaya çalışmak kötü niyetliliktir. Şu an dahi AKP en fazla HDP'ye saldırıyor çünkü, tek korktuğu HDP. MHP zaten sıkışınca devamlı yanında. CHP'in gücü ve yaptıkları ortada.
HDP'yi beğenmeyenlerin, AKP için engel görmeyenlerin gerçek engelin hangi güç olduğunu söylemeleri gerek. AKP'yi nasıl engelleyeceksiniz?
HDP AKP'yi siyaseten geriletemez. Eğer AKP'ye oy veren sağcı Kürt seçmenlerin bir bölümünü çekebilirse, belki oy olarak geriletebilir, o kadar. Ancak bu da zor görünüyor. Çünkü Kürt seçmenin HDP'ye AKP'den daha fazla oy verdiği yerler, bazı Güneydoğu illeri ki, burada PKK'nin silahlı baskısının önemi var. Silahlı baskı yapamadığı yerlerde durum değişik. Güneydoğu'da da aşiret ilişkileri önemli. Nitekim son seçimlerden sonra BDP'de adayları doğru seçmedik tartışmaları oldu. Bu doğru seçmedik yaklaşımı, aşiret ilişkilerini değerlendirmede hata yaptıklarını ifade ediyor. Batı'ya yerleşmiş, orada yaşayan Kürt seçmenler bakımından ise, hem silahlı baskı olmadığından, hem bu seçmen bölünme yanlısı olmadığından çok fazla etkili olamıyorlar.
Seçimlere parti olarak katılmaları ise, AKP'ye Meclis'te üçte iki oy sahibi olma kapısını aralamaktadır. ÇÜnkü barajı geçme şansları en iyi olasılıkla % 50'dir. Bunu bile bile böyle davrananların AKP'yi biz geriletiriz demeleri palavradır. Öte yandan bak biz Meclis'e girmezsek AKP üçte iki çoğunluk sağlar diye oy istemek de sol seçmene şantaj yapmaktan başka birşey değildir. Ayrıca % 6-7 oy yerine % 9 ile barajın altında kalması AKP'nin üçte iki çoğunluğu sağlamasını kolaylaştırır. Güneydoğu ve CHP'nin çok zayıf olduğu yerler dışında HDP'ye oy vermek kumardır. Sol seçmen neden kumar oynasın? Faşizm koyulaşırsa koyulaşsın diye kumar mı oynanır?
AKP'nin geriletilmesi seçimlerden AKP'nin daha az sayıda milletvekiline sahip olması değildir. AKP'nin geriletilmesi sadece meclisteki aritmetikle sınırlı olmamalıdır. Sol faşizmin tırmanışa geçtiği koşullarda ciddi bir alternatif oluşturmalı ve solu halkçı temeldeve devrimci bir bir güç haline getirmeye çalışmalıdır. BHH bu yönüyle hiç bir ittifaka girmemeli, hiç bir düzen partisini destekleme kararı almamalıdır. Pozisyonunu, ve seçimin halklar açısından bir çözüm değil, uyuşturucu bir mekanizma olduğunu anlatabilmeli, kurtuluşun halkların sosyalist iktidarında olduğu gerçeği sürekli yinelenmelidir. Bu şansın kaybolmaması için hem BHH meclislerinden bu yönde kararlar çıkması ve hem de BHH yürütme kurulunun bu yönde kesin karar alması gerekir. Bu sayede laiklik konusunda kazandığı prestiji kaybetmeden halkçı zeminde sol ve devrimci bir stratejik tavır göstermiş olur. Burjuvazinin yönetemez hale geldiği koşullarda böyle bir cepheye ve böyle bir muhalefete ihtiyaç var. BHH'nin bu olanağı kaybetmemesi lazım.
Seçimleri boykot HDP'ye oy vermekten daha kötüdür. Herkes seçim bölgesine göre hareket edecek. Aşırı aykırı bir aday olmadıkça, o seçim bölgesinde AKP karşısında CHP veya HDP'den seçilme şansı daha yüksek olan hangisi ise ona oy atacak. Bunun başka yolu yoktur. HDP'yi Meclis'e sokalımın yanına bir de boykot gelirse, ikisi de gerçekleşmez ve AKP Meclis'te ezici çoğunluk sağlar.
AKP ancak emekçilerden yana siyaset izleyerek geriletilebilir. Emekçi halka nasıl ezildiğini, sömürüldüğünü anlatacaksınız. Yalnız lafla değil, günlük yaşamıyla ilgili çok somut programlar sunacaksınız. Bedava sağlık hizmeti, bedava eğitim, işsizlik parası, aylık geliri düşük olan her aileye verilecek bir sosyal yardım -bunun miktarını da açıklayacaksınız ve seçimden seçime bir torba kömür ve iki poşet erzak dağıtılan yerlerde özellikle propagandasını yapacaksınız-. Sigortasız kimse kalmayacak diyeceksiniz, iş kazalarını, iş güvenliğini öne çıkaracaksınız v.b. Emekçilerden yana bu gibi düzenlemeleri çok somut programlar halinde halka vereceksiniz. Köylüler de perişan durumdadır, tarım ve hayvancılık tamamen emperyalist gıda tekellerinin insafına terkedildi. Onun sorunlarına somut yaklaşımlar getireceksiniz.
Kısaca, yalnız siyasi demeçlerle olmuyor bu. Soyut bir takım özgürlük talepleri yetmiyor. Hırsızlıkları, yolsuzlukları anlatmak da yetmiyor. İnsanlar perişan durumdadır, herkes adamlar malı götürüyor, tamam hırsız ama hırsızsa hırsız, zaten geçmiştekiler de hırsızdı diyor, daha önemlisi bunlar giderse ekonomik kaos doğar ve ben daha muhtaç hale gelirim endişesini taşıyor. Bu endişeyi gidermeden, emekçi halk, bak işte bunlar gerçekten benim taleplerim demeden ve bunları yapacağınıza inanmadan, AKP'yi geriletmek zor.
Mesela, CHP açısından laiklik ve hukuk devleti elden gidiyor demek, bunların hırsızlıklarını anlatmak yetmiyor. HDP açısından da ana dilde eğitim, özerklik v.b. talepleri aç ve işsiz insanlar ordusu için sinek vızıltısı gibi geliyor. Aç adamlar aç, evini barkını terketmiş gelmiş büyük kentlere, aç ve işsiz geziyor. Köylü getirisi götürüsünden fazla olduğundan bazı yerlerde toprağı ekemiyor, hayvan besleyemiyor. Bütün bunları görmezden gelip, yok özerklik, yok ana dilde eğitim, yok Kobane gibi siyasi talepler sefalet içindeki insanların yaşam savaşında bir anlam taşımıyor. Bunları her yerde anlatacaksınız ve tabii ki bunları en iyi şekilde anlatacak, halkın içinden, emekçilerden adaylar göstereceksiniz. Halk bu adaylar da benim gibi, sıradan emekçiler diyecek. Yoksa bir takım yazarlarla, çizerlerle, artistlerle, beylerle, ağalarla, proflarla, kaşerlenmiş siyaset bezirganlarını aday göstererek AKP'den oy moy çekemezsiniz.
Baktilarki tam ortak bir karar çıkaramıyorlar en iyisi topu seçmenlere atalım dediler. HTKP başkanı Baş ne diyor? "tek başıma karar versem sonuç farklı olursu" diyor. ÖDP tek başına nasıl bir karar alırdı acaba?
Dolayısıyla ne şiş yansın ne kebab misali BHH içerisinde kimseyi üzmeyecek muğlak bir sonuç.