Bilim çok da işe yaramaz!
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün çıkardığı derginin Değerler Eğitimi Özel Sayısında yeni Türkiyenin değerlerinin Kuran ve din olduğu vurguları öne çıktı. Bir yazıda, Bilim mi? Çok da işe yaramadığı tecrübe edildi ifadesi yer aldı
SERBAY MANSUROĞLU
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün şubat ayında 9. sayısı çıkan İstanbul Eğitim ve Kültür Dergisi, Değerler Eğitimi Özel Sayısında Türkiyenin yeni değerlerinin Kuran ve din olduğu vurgusu öne çıktı. Dergide yer alan yazılarda Batı eğitim ve kültür yaşamının olumsuzluklarına dikkat çekilirken İstanbuy İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız giriş yazısında değerler eğitimi projesine bütün eğitimcilerin destek vermesini talep etti.
'İTHAL EDİLEN DÜŞÜNCELER'
Ali Ayçil, İnsanın Değeri başlıklı yazısında Batı karşıtlığını ve bilimin işe yaramadığını şu ifadelerle anlatıyor: Bugün yaşadığımız dünya kaosu, umutları, imkânları ve çaresizlikleriyle büyük oranda Batıda inşa edilip pek çok yolla başka coğrafyalara da ithal edilen düşüncelerin ürünüdür. Modernlik, sekülerlik, birey, yalnızlık, feminizm vb. pek çok kavram yenidünyanın zihninden çıktı. Dahası yenidünya, eski insanların şu malum derdini epey irileştirerek, meseleyi çetrefilli hale getirdi. Yeni kuşakların eğitimi! Artık gökle irtibatlı bilgilerle eğitilmeyeceklerse, moral değerlerinin teminatı ne olacaktı? Bilim mi? Çok da işe yaramadığı tecrübe edildi.
'TANRI'YLA SAVAŞIYORLAR'
Yıldız Ramazanoğlu ise dergide yer alan yazısında Batı edebiyatının insanı öncelemesini eleştiriyor: ...Gizli ya da açık Allahın yerini insanla doldurmak, bir takım güçler kurgulamak ve buradan da bir çıkış bulamayınca anlamsızlığın derin gayya kuyularına düşmek, uyur-gezer bir ruh halini kutsamak ve sorumluluk almayı reddetmek, Batı edebiyatının çağdaş versiyonunun karakteristiği.
Eğitim anlayışımıza dair düşünceler başlıklı yazısında Emrullah Aydın, eğitimin başlıca gayesini iyi insan yetiştirmek olarak açıklarken iyi insan için, Evrende var olan her şeyi, sadece nesnel yönü ile görmeyip ondaki hikmetleri de araştırandır tespitini paylaşıyor.
***
Bilim ve edebiyat düşmanlığı
Eğitim Sen 1 Nolu Şube Yöneticisi Barış Uluocak, derginin değerler eğitimine ilişkin Milli Eğitimin bakışını ortaya koyduğunu belirtti. Uluocak, Değerler eğitimiyle insanlığın ortak ve evrensel değerlerinin kavratılmasının amaçlanmadığı ortada. Bir dinin, bir yaklaşımın, bir mezhebin değerlerinin, dünyadaki bütün erdemlerin kaynağı olarak gösterilmesi, bunun dışındaki bütün anlayış ve inançların kötülenmesi kabul edilemez. Bu yaklaşımın bilim ve edebiyat düşmanlığına kadar vardırılmasını, AKPnin tek tipçi, tek mezhepçi ve totaliter politikalarının bir yansıması olarak görmek gerekir dedi.
Birgün