Derleniş-Kurtuluş Kılçer
Bugün, ülkemizin içinde bulunduğu kesiti, güncellik basıncını bir tarafa bırakarak daha soğukkanlı bir değerlendirmeye tabi tuttuğumuzda gördüklerimizi sarih bir biçimde yazmak lazım.
İstikrarsız bir gelecek, ekonomik ve siyasi krize gebe bir burjuva siyaseti... Kürt sorununda düzen içi çözümün mümkün görünmediği, Ortadoğuda kaotik durumun süreceği, dünyada ve Türkiyede sermayenin ideolojik bir kriz içinde olduğu, Avrupanın "zayıf karınlarında" sol bir yükselmenin yaşandığı, Türkiyede taraftarların bile sokaklara çıktığı bir toplumsal direniş deneyimi, AKPnin biçtiği elbisenin ülkeye uymadığı bir toplumsal gerçek...
Böylesi bir fotoğrafın içinde solu nereye yerleştireceğiz sorusuna yanıt arıyoruz.
Kolayına kaçmadan yanıt vermek gerekir. Kolayına kaçmak, çocuklara özgüdür, dil gibidir, k yerine tyi, r yerine yyi koyarlar, dilleri dönmez çünkü, dilleri bükemez, beklemek lazım... Ancak yerinde duramazlar, her şeyi isterler, yanlış ya da doğru, yararlı ya da zararlı... O an önemlidir, unuturlar sonra...
Sosyalist harekette çocukluk hastalıklarını bir tarafa bırakmak lazım.
Önce örgütsüzlüğe prim verilmeyecek. Örgütsüz bir mücadelenin varacağı yerin sınırları açık. Tarihte onlarca örneğini biliyoruz, 150 yıllık Marksist hareketin tarihinde apaçık yaşananları elimizin tersiyle itilmesine müsaade edemeyiz. Eğer devrimci bir siyaset ve iktidar perspektifine sahipsek...
Örgütlü sorumluluk ile bireysel özgürlük arasında bir fark var. Devrimin yolunu ve hattını döşüyorsanız bireysel özgürlükleriniz yerine örgütsel sorumluluk belirleyici bir nitelik gösterir. Bu hattı ve yolunu döşeyenlerin üzerinde büyük bir misyondur bu sorumluluğu yaratan...
Bir başlangıç noktası, bir kalkış noktası gerekir bugün Türkiye sosyalist hareketinin makus talihini yenmek için. 12 Eylül sonrası ortaya konan pratik toptan asla reddedilmemeli, çok şey biriktirdi, bugüne taşıdı ve aynı zamanda yeni bir nitel sıçramaya ihtiyacı var. Buradayız...
12 Eylül sonrası, toplumsal bir güç haline gelemeyen sosyalist hareket, iki başlıkta hep sıkıştı. Birincisi Kürt siyasi hareketi ile ilişkisinde ikincisi ise seçimlerde. Şimdi bu iki sıkışmanın, bulunduğu yerle bağını kurarak, yeni bir cendereye sokulmasına izin verilemez. Bugün yaşanan seçim tartışmalarını, tek başına ağaçlara takılmış bir güncel belirlenim ile değil aynı zamanda bu tarihsel çerçeve içinde anlamlandırmak lazım. Bu açıdan, Türkiye sosyalist hareketi, cendere içinde sıkışmadan, yeni bir çıkış yapabilir. Bunun yolunu arıyoruz, tez zamanda görülecek.
Gemlik'e doğru denize göreceksiniz, sakın şaşırmayın...
Konu güncel bir başlık olan seçim olduğunda, artık sosyalist hareketin kırk katır mı kırk satır mı çözümsüzlüğünden çıkacak yeni bir yolu ve hattı döşemesi lazım. Bu görev her ertelendiğine aynı umum-i manzaranın bıktırıcı bir biçimde yeniden ve yeniden karşımıza geleceğinden şüphe yoktur. Önce görevin hakkını vermek gerekir. Bu zamandayız...
Bu görev, sanıldığı gibi başını kuma gömerek değil, tersine yukarıda özetlemeye çalıştığımız tabloya açık bir meydan okuma ile mümkündür. Toplumsal ve siyasal olarak istikrarsız bir gelecek öngörüsünde bulunduğumuz fotoğrafta (yukarıda bahsettiğimiz) solun yerleşmesi gereken yer müdahaleci, mücadeleci ve bağımsız bir çizgidir. Bu başkalarının gölgesinde değil er meydanına çıkarak olur.
Önümüzdeki dönem de, gerek sosyalist hareketin bir dizi bölmesi için ve gerekse Birleşik Haziran Hareketi için işte böylesi müdahaleci ve mücadeleci bir pratik anlamla yüklüdür. Bunun hakkının verilmesi gerekiyor. İşimiz budur.
Geriye çekilmek, es geçmek, başın kuma gömmek, etkisiz özne olmak... Geçiniz...
Bu ülkenin AKPli, AKPsiz sermayenin bütün gericilerinden kurtulmanın yolu düzen karşıtı devrimci bir odağın yaratılmasından geçecektir. Bunun için sosyalist hareket başta sınıf hareketi olmak üzere yıllardır teğet geçtiği toplumsal dinamiklerle bağ kurmak durumundadır. Söz konusu Kürt dinamiği olduğunda da ayrı bir odak olmak zorunludur.
Anarşi yok, büyük derleniş var.
Hikmet Kıvılcımlının kulakları çınlasın.
Bu ülkenin AKPli, AKPsiz sermayenin bütün gericilerinden kurtulmanın yolu düzen karşıtı devrimci bir odağın yaratılmasından geçecektir. Bunun için sosyalist hareket başta sınıf hareketi olmak üzere yıllardır teğet geçtiği toplumsal dinamiklerle bağ kurmak durumundadır. Söz konusu Kürt dinamiği olduğunda da ayrı bir odak olmak zorunludur.
Özetlemiş, kürt dinamiğinden ayrı olarak sosyalist bir odak yaratmak zorundayız. BHH de bu yönde atılmış adımdır. Kim karşı çıkıyorsa o da sosyalist odak oluşturmaya karşıt demektir. Bu kadar basit.
BHH'nin aldığı karar doğru bir karar olduğu gibi, bu kararın BHH meclislerinde alınmış olması çok daha önemli. Sosyalistlerin kürt hareketi karşısında ''bağımsız bir odak'' olmayı amaçlaması kadar doğal bir duruş olamaz, ama böyle bir karar BHH yürütme kurulundan önce BHH meclislerindeki binlerce kişi tarafından görülebilmişse bu çok daha önemli ve sol için umut vericidir. BHH'nin kararındaki bu noktanın atlanmaması gerek. Kısaca BHH'nin kararı yürütme kurulunda bulunan üç beş sosyalistin kişisel olarak aldığı bir karar değil, BHH'ye katılan binlerce, belki onbinlerce ''sıradan'' yurttaşın kararı olduğunun da altı çizilmeli.
Evet; solun derlenip toparlanması gerek. Ne CHP içinde siyaset yapmak ve ne de kürt hareketinin peşine takılmak sosyalist sola alan açmıyor.Yaşanan süreci doğru olarak okuyamıyorsak bile hiç olmazsa bu gerçeği anlayabilmemiz gerekiyor. Solun bağımsız örgütlü güç haline gelebilmesi için önceliği önce bu konumlanışında ısrar etmesi gerekiyor. BHH'nin aldığı karar bu açıdan çok önemli. Sol toplumsal bir güç haline gelecekse, böyle bir konumlanışta ısrar etmekten başka şansı ve seçeneği de bulunmuyor. Kılçer'in sözleriyle söylenecekse,''Bu görev, sanıldığı gibi başını kuma gömerek değil, tersine yukarıda özetlemeye çalıştığımız tabloya açık bir meydan okuma ile mümkündür. Toplumsal ve siyasal olarak istikrarsız bir gelecek öngörüsünde bulunduğumuz fotoğrafta (yukarıda bahsettiğimiz) solun yerleşmesi gereken yer müdahaleci, mücadeleci ve bağımsız bir çizgidir. Bu başkalarının gölgesinde değil er meydanına çıkarak olur.
Önümüzdeki dönem de, gerek sosyalist hareketin bir dizi bölmesi için ve gerekse Birleşik Haziran Hareketi için işte böylesi müdahaleci ve mücadeleci bir pratik anlamla yüklüdür. Bunun hakkının verilmesi gerekiyor. İşimiz budur.''
BHH'nin kararı derleniş yolunu göstermiyor. Madem ki adı geçti, o "derleniş" düşüncesinin şekli ve şartı bir kez daha anılsın.
http://www.derlenisyayinlari.org/index.php?option=com_content&view=article&id=47:anarsi-yok-buyuk-derlenis-&catid=32
Bu broşürde Kıvılcımlı, derlenişin bir "cephe" değil, bir "birleşme" olduğunu belirtiyor. HTKP'li arkadaş, yeni bir keşif bulmuş gibi Kıvılcımlı'yı yeniden keşfediyor maalesef. Ancak partideki tek bir insan bile Kıvılcımlı'yı okumamakta (burada FKF'li olduğunu söyleyip Kıvılcımlı ne yapmış ki diyen elemanın tavrına bakmak yeterli). Dolayısıyla derlenişi doğru anlamak gerekiyor, ona göre kullanmak gerekiyor.
"1.- Birleşi Yolu (Metodu)
Üç noktada toplanır.
a) Teorik Savaş: en çok yaylım ateş edilen şey Oportünizm'dir. Köylümüzün dediği gibi: "Bir kayanın üstüne kırk tilki oturmuş, kırkının da kuyrukları birbirine değmez" ise, Oportünizm nasıl yenilir? Oportünizmi suçlamak, hatta kurşunlamak ta yetmez. Oportünizm devrimciler forumunda, halkın gönlünde ideolojik ve teorik anlamıyla yenilgiye uğratılmalıdır. Yoksa o, yedi başlı masal ejderhası gibi, her kesildikçe yeniden hortlayabilir.
b)Hareketi İşçileştirip Köylüleştirelim: Aydınlar hamamında okunan her gazel, en çok okuyanın hoşuna gider. Ve Finans-Kapital tilkisi o çeşit karga derneklerinde, boyuna peyniri kapıp yer. Herkes, işçiler-köylüler forumunda eleştirmeyi ve eleştirilmeyi göze almalıdır. İşçiler hakem olmalı; boşuna kafa çatlatıldı ise, işçilerden af dilenmelidir. Yoksa aydın hafızların kubbe çatlatan çığlıkları, şimdiki gibi sol sırça sarayları Babil kulesine çevirir, durur. Pratik yanlış düzeltme işçi sınıfı ile olur.
c) Zartzurta Paydos: Uyanış ve Derleniş bir Ulu Cihad'tır. Cihatların en ulusu, İslamlığın dediği gibi: "Nefisle mücade-le"dir. Eleştiri ve Tartışılarda: eski kan davaları artık durmalı. Hesaplaşmalar yalnız ülkenin ve halkın objektif-somut konularında mihenk taşına vurulmalıdır.
Kimse sosyalizm "Allahının yeryüzün-deki gölgesi" pozuna özenmemeli. Kimse ne Sultanlığa, ne Kapıkulluğuna dayanamaz. Herkes "Unutkanlıklar ve yanlışlar karmaşası insan" olduğunu unutmamalıdır. Bütün dünya sosyalizmi, artık Köle huyundan ve Kör itaattan tiksiniyor.
2.- Birleşi Biçimi:
Üç noktada toplanabilir.
a) Tolerans: Her devrimci grup, günahları ve sevapları ile, çil yavrusuna çevrilen geri ülkemiz halkının bağrından kopmuş bir örnektir. Hepsini mahkum etmek kolaydır. Hepsinden yararlanmayı bilmek güçtür. İkilem ortadadır: Türkiye içinde ve dışında kurulmuş kurulacak bütün devrimci Yuvarcıklar (yahut adı başka örgütler ve eğilimler) ya anlayışla dayanışacaklardır; yahut Finans-Kapitalin Sırat Köprüsü üstünde boynuzlaşan beyinsiz keçiler gibi Faşizm Cehennemi içine yuvarlanıp yanacaklardır. O zaman, birbirine sarılınsa da iş işten geçmiş bulunur.
Ya sapıklar? Ya provokatörler? denecek Sapıtmalara ve provokasyonlara en elverişli ortam horoz dövüşleriyle hazırlanır. Önce bir harman olalım: Türkiye ölçüsünde baskı ve oyunlara karşı her devrimci eğilimin ve sosyalizmin sözcüleri bir araya gelmeyi öğrensinler... O zaman, "Karamıkla buğdayı ayırdetmek" şimdikinden daha olasılaşır. Yeter ki, Birleşi yolunu bilinçlice seçmiş bulunalım.
b) Primitivizme Paydos: Yuvarcıklar (Mahfiller) anarşisinin kalkması ile olur. Dünyanın her başarılı devrimci çelik çekirdiği, Yuvarcıkların belirli prensipler çerçevesinde birleşmelerinden doğmuştur. 50 yıl sonra olsun, Türkiye'de: Yuvarcıkların kapalı kastları içine saplanıp, Proletarya hareketini kakırdatmıya kimsenin hakkı yoktur, ve olmamalıdır.
Bir sekt'in (tarikatın) devrimci antuzyazmı ne denli keskin, hatta haklı bulunursa bulunsun, Yuvarcık durumu sürüp giderse:
1- Hem oportünizme, hem gericiliğe karşı yalnız kalacaktır.
2- En sinsi ajanları, en kötü provokatörleri içine sızdıracaktır.
3- Kaçınılmaz olan devrimci yanılgılarını ve saçmalamalarını ebediyen ölümsüzleştirecektir.
Ufak Yuvarcıkların, cephe gerisinde iktidar yırtınmaları, Finans-Kapitalin oyununa çanak açmak olur. Kim, Türkiye'nin çeşitli devrimci elemanlarını bezdirip kaçırtıyorsa, o, gericilikle ittifak kurmuş, derlenişi baltalamış olur.
c) Biçimler: "Aydınlık Merkezi İrtibat Komitesi" fazla Yuvarcık kokuyor. "Merkezi Devrimci Derleniş Komitesi" kurulmalıdır. Bir tek Yuvarcık değil, bütün devrimci gruplar, hemen "Devrimci Derleniş Komiteleri" kurabilmeli, belirli kontenjanlarla temsilcilerini demokratikman seçip gönderme-lidirler. Her Komite, koordine edi-lecek "Halk Uyanış Güçleri", yahut "Milli Kurtuluş Kuvvetleri" örgütlemelidir."
Kıvılcımlı burada açıkça söylüyor:
1- Teorik savaş verilecek (BHH bundan kaçınıyor, aman yumurtalar kırılmasın diyor)
2- Hareketin kurduğu meclisler "hakem" olmalı (BHH hakemliği de çok kabul ediyor gibi durmuyor).
3- Özeleştiri verilmeli (Bu da yapılmıyor)
Dolayısıyla eğer yukarıdaki şartlar anlaşılmıyorsa, derleniş kelimesi boşuna söylenmiş demektir.
tarihselmaddeci arkadaş, senin bir konuyu yorumlama şeklin forum tartışmalarına uygun değil. Sürekli alıntılar yapıyorsun, bunu yapacağına konuyla ilgili yorumlarda bulunsan bence daha iyi olur. Sen seninle değil, Kıvılcımlı ile tartışmamızı istiyorsun. Tartışmaya uygun değil. Tek bir sözcük seni nerelere götürmüş? Derleniş ile solun ülkedeki dağınıklığın topralanması kastedilmiş. Bunun karşılığı da cephe! BHH de onu temsil ediyor. Sen ne diyorsun, ''Derleniş'i Kıvılcımlı kullandı, ondaki karşılık bu!'' Başkaları çok daha doğru bir anlamda kullanamaz mı, yasak mı var?
Haziran'dan sonra sosyalistlerin öncülük rolü belirdiğinde bunun tek bir partinin yapabilmesi denendi, olmadı. Solun hemen her renginin biraraya gelmesi gerekiyordu. BHH bu nedenle ortaya çıktı. Bazı ilkeler de açıkladı, o ilkeler doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor. Sen bunu aldın nerelere götürdün. BHH teorik savaş vermeliye getiriyorsun. Yapılıyor zaten. Bununla farklı şeyler söylemek istiyorsan veya diğerleriyle onları yaz, bir tartışma olsun. Sadece sözcüğe takılıp, oradan başka yerlere uçarsan bu tartışmaya uygun bir yorum olmaz. BHH'yi eleştirmek mi istiyorsun, tam olarak ne arayışı içindesin, Kıvılcımlı'dan yuttukklarını kullanabilirsin, kısa öz olarak tartışmaya girebilirsin.