Kapitalizm bitiyor, sola sosyalizm yasak...
Osman Çutsay
Avrupadaki krizin boyutları ve kapitalizmin yolun sonuna gelip gelmediği konusunda artık pek bir fikir ayrılığı yok.
Neler söyleniyor?
Biz, geçenlerde emekliye ayrılan ve İngilizce konuşulan dünyada da kitapları olan bir Alman akademisyenin, Wolfgang Streeck, geçen yıl yaptığı bir konuşmadaki tezlerinden hareketle mevcut durumu mealen özetleyiverelim.
Bir: Ekonomik büyüme hızı geriliyor. Bu gerileme 2008 ile daha da hızlandı ve merkezdeki bir veya iki ülke hariç korkunç bir şiddet üretti. Ekonomi, birçok ülkede küçülmeye devam ediyor. Almanya ve bağlantılı bir-iki ülkedeki istisna, bir toplumsal iltihabı önleyecek değil, tersine, daha da derinleştirecek niteliklere sahip.
İki: Avrupa kapitalizminde devletlerin, özel kişilerin ve işletmelerin 1970lerden bu yana biriktirdikleri borç, artık geri ödenmez bir toplama ulaştı. Bu toplamı hesaplamak bile yakında olanaksızlaşacak. Bu borçların ödenmesi herhalde mümkün değil.
Üç: Büyüyemeyen ve borçlanma düzeyi de akıl sınırlarını zorlayan bir ekonomide korkunç bir eşitsizlik yerleşmiş görünüyor. Emeğiyle geçinen, yani çalışan (ve istese de çalışamayan) sınıfların gelir düzeyleriyle, giderek daralan bir yönetici zenginler sınıfının, hadi plütokratların diyelim, servet ve gelir düzeyi, karşılaştırmayı bile olanaksızlaştıran boyutlar kazandı. Tarihte benzerine rastlanmamış bir makas bu. Gelir ve servet dağılımındaki eşitsizlik, daha önce yaşanmamış bir patlamanın da pimini çekmiş bulunuyor. Galiba bu yüzden kendisini hep sol sanan/satan, ama sosyalizm alerjileriyle ünlü çevrelerde bile Kapitalizmin sonuna mı geldik? sorusu daha yüksek sesle dillendiriliyor.
Yolun sonuna gelindiği, ama buradan sosyalizmin çıkarılmaması gerektiği konusunda, genel bir görüş birliği var. Devrimci sosyalistleri bu çevrelerle ilişkili tutamayız elbette. Ama kriz herkesi korkutacak boyutlara ulaşmış görünüyor. Avrupa sallanıyor. Kendilerine sosyalistlik veya komünistlik, yani sosyalist bir toplum kuruculuğu vehmedilemeyecek kadar dışımızdaki tok kuşlar bile endişeli: Büyük bir krizin içindeyiz.
Peki, bu krizde sosyalizmin ve bunun için de sosyalist iktidarın güncelliğine dikkat çeken solcuları nasıl sekterlikle suçlayabiliriz? Eğer reformla falan kolayca yemlenenlerdenseniz, tabii sosyalizmin güncelliğini sümen altı edeceksinizdir. Tamam. Ama..
Ama ondan daha önemlisi şu: Bu benzersiz kriz, plütokrasileri ve toplumları sürükleyen bu kesintisiz dengesizlik hali, giderek her türlü sistem içi ilacı reddeden bir kaos da yaratıyor. Mesele, bu kaosu (ölümü) göstererek insanları sıtmaya (reformlara, avroya veya demokrat ABye) mecbur kılacak çevrelerin üstlendiği sol iddiadır. Bu şike iddia, kısa bir süre sonra, Stalingrad 1943 öncesi Sovyetler coğrafyasına çevirebilir bütün bir Avrasyayı... Naziler gider, yerine başkaları ve hatta en insani iddialı olanları gelebilir...
Alamet mi yok? İşte, Avrupanın merkezindeki bir avuç plütokrat için yakın ve uzak çevreye felaketler taşıyacak çözümlerin, militarizm olmadan taşınamayacağı da ortaya çıkıyor. Çıkmasa, Avrupa sağının önde gelen temsilcilerinden AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupanın ortak bir ordu kurması için çağrıda bulunmazdı. ABnin değerlerini koruyacak bir ordunun artık şart olduğunu belirtti hafta sonunda hazret: Böyle bir ordu ortak bir dış politika ve güvenlik politikası oluşturma ve Avrupanın sorumluluğunu ortak bir biçimde üstlenme konusunda yardımcı olacaktır. Ortak bir Avrupa ordusu, AB ülkeleri arasında asla savaş olmayacağını da dünyaya gösterebilecektir. Berlindeki koalisyon, Hıristiyan demokratlar ile sosyal demokratlar, bu talebe/projeye vadesi dışında bir itirazda bulunmadılar ve mantıki sonuca hazır olduklarını bildirdiler. Rusya ise Dumanın önemli isimlerinden Leonid Sluzkinin ağzından hemen böyle projelerin paranoyakça bir şey olduğunu, Rusyanın hiç savaş istemediğini bildirdi. Bu cepheleşme büyümeye aday.
Bırakın diğerlerini, sadece Ukrayna bile, içerideki korkunç yoksullaşma ve aylık ortalama gelirin 40 avronun doların seyrettiği bir kaptalizmle Avrupanın merkezdeki birkaç ülke ile sınırlı refah kapitalizmini sarsmaya aday. Avrupanın doğu sınırlarından içeriye doğru bir yoksullar şiddetinin hücum ettiğini düşünebiliriz. Rus oligarkları, Putin ve çevresi, bunun kendi kapitalizmleri için bir fırsat olduğunu düşünebilir... Düşünüyorlar da... Bu karşılıklı enerjilerin bir tepkimeye girerek, her türlü denetimi boşa çıkarakacak bir patlamaya yol açmaması nasıl mümkün olacak? Zor.
Avrupa coğrafyası, konformist akademisyenlerin bile Yahu biz kapitalizmin de sonuna mı geldik? diye düşündüğü bir zamanda, iktidardaki bir avuç oligarkın umutsuz oyunlarına sahne olabilir. Trajediler kapıda.
Bu kadar lafın arkasında yatan ve küçük bir köşe yazısına sığan not ise herhalde şu sorudur: Felaketin artık milyonları sardığı Yunanistan gibi bir ülkede ve onu hiç aratmayan onlarca AB ülkesinde, her şey güncel de, sosyalizm mi güncel değil?
Kapitalizmin sonuna gelindi de, sosyalizm mi ufukta yok? Sosyalizmi istemek yasak mı?
Kendini solcu sayan dostlarımıza seslenelim: Siz, bu krizden sosyalizm çıkarmayacaksanız, ne zaman ve nerede sosyalizmle tanışacaksınız? Hiç değilse Sosyalizm günceldir, örgütlenmek ve iktidarı almak için yüklenmek zorundayız diyenleri algı alanlarınızın dışına itmeyin. Bu oligarklar, bu plütokratlar sizinle 1933-1945 arasındaki gibi oynarlar. Demokrat oldukları için oynarlar.
Siz KKEyi, yani kapitalizmin finale geldiği tartışmalarını yapıldığı Avrupada sosyalizmin güncelliğini sahneye çeken Yunan komünistlerini ciddiye alın. Çevirin, okuyun ve izleyin.
Selahattin Demirtaşları, Sırrı Önderleri, CHPyi veya NATOcu, MHP eskisi generalleri solculuk diye satabileceğine inananlar bir kesimdir, sosyalist hükümet inadı taşıyanlar bir başka kesim.
Bu krizin biteceği yok, daha da derinleşip yayılacağı kesin. Sosyalizm güncel değilse, ne güncel?
Seçimmiş... Tövbe tövbe...
Son bir iki yıldır kapitalizmin kriziyle yatıyor, kapitalizmin kriziyle kalkıyoruz. Sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da ve Amerika'da da durum farklı değil. Kapitalizm kendisini yenilemekte zorlanıyor. Alt gelir gruplarıyla üst gelir grubu arasında uçurum oluşmuş durumda. Kapitalizm yarattığı sorunu çözmekte yetersiz. Bu koşullar sosyalist mücadelenin çok daha fazla yoğunlaştırılması gerektiğine işaret ederken, Türkiye'de hala sınıf mücadelesini ötelemek ve liberaller gibi sistemi yıkmak yerine demokratikleştirmeye çalışmak solun bir kesiminde hakim. Özellikle kürt sorununu merkeze alan yapıların solculuk anlayışlarını gözden geçirmeleri gerekmiyor mu? Sol bu koşullarda bile sınıf mücadelesini yükseltmeye çalışmayacaksa ve hala demokratizm diyecekse solcu olmayı bu sakat duruşun neresinde aramak lazım? Tuhaf olan şu ki, bu kesimler bütün bu yanlışlıklarına rağmen hala sosyalist olduğunu iddia edebiliyorlar!