Radikal Gazetesi'ndeki röportajdan;
Gezi sürecine dair de bir soru sormak istiyorum. 31 Temmuz 2013 günü Twitter'da 'Gezi direnişiyle değil, bu halk hareketini askeri darbeye kadar götürebilir miyiz diyenlerle aramıza mesafe koyduk' diye yazdınız. Bu daha önceki bir açıklamanıza gösterilen bazı tepkilere dairdi. Cumhurbaşkanlığı tutum belgenizi açıklarken de Gezi'ye özel bir vurgu yaptınız. Kimileri bunu olumlu karşılarken, kimileri bunun Gezi sürecindeki duruşunuzla çelişkili olduğunu öne sürdü. Hiç, tartışma konusu olan açıklamanıza dair olarak, öyle değil de aslında cümleyi şöyle kursaydım daha doğru olurdu, dediğiniz oluyor mu?
Tabii, doğrudur. Çok daha net bir biçimde anlaşılacak şekilde ifade etmeliydim. Ben bir siyasetçiyim sonuçta. Bir partinin eş genel başkanı olarak mesajımın maniple edilmeyeceği bir formatta konuşmalıydım. Bu yönüyle geriye dönüp baktığımda evet, çarpıtmaya alan açtım ve çarpıttılar. Bu konuda benim böyle bir eksikliğim olabilir ama bu konuyu burada bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Gezi direnişinin 3. gününde Diyarbakır'da bir basın toplantısıyla Gezi direnişini neden desteklediğimizi açıkladım. Ve 'BDP İstanbul İl Örgütü ile birlikte biz de yarın Taksim'de olacağız' dedim. Bir gazeteci şunu sordu 'Siz Taksim'de olacağız diyorsunuz ama İstanbul'da dün birileri bildiri dağıttı'. O birileri dediği de şu Türk Solu dedikleri yapının gençlik örgütleri falan olsa gerek. Ve bildiri de şu deniyor: 'Apo Erdoğan görüşmesine karşı'. Hem orduyu göreve davet eden, hem de ırkçı söylemler içeren bir bildiriyle herkesi Taksim'e davet ettiler. Siz de Taksim'e davet ediyorsunuz insanlar bu bir çelişki değil mi, dediler. 'Biz Taksim'de olacağız ama o darbeci, ırkçı, faşist, çevrelerle yan yana durmayız. Benim arkadaşlarım yarın Taksim'de olacak ve göreceksiniz yan yana olmayacağız. Onlarla bizim aynı amaç için Taksim'e çıktığımız söylenemez. Dolayısıyla biz onlarla aramıza kesinlikle mesafe koyduk, bu güne kadar. Gezi direnişinde de meydana gelirlerse çıkarlarsa yine aramıza mesafe koyarız' dedim. Ve o cümlem cımbızlandı, 'Biz Taksim'de darbecilerle yan yana olmayız' dendi. Defalarca izah etmeye çalışmama rağmen de bir türlü anlaşılmak istenmedi. Şimdi bunu özellikle çarpıtmak isteyen belli bir çevre var, onları bir kenara bırakalım. Ben ne söylersem söyleyeyim, meseleye buradan bakmak isteyen bir çevre var. Bir de 'Gezi'den biz bir ders çıkardık, medya insanların dediğini çarpıtıyormuş' diyen bir çevre var, onlara da anlatamadım, o beni üzüyor. Gezi direnişine ben darbe demedim hiçbir zaman. Gezi bir darbe değildi, Gezi bir direnişti ve Hükümeti devirebilirdi de. Onu da söyledim. Gezi vesilesiyle Hükümet devrilebilir, bu son derece meşrudur ve doğrudur. Benim karşı olduğum bir askeri girişimle devrilmesidir. Efendim, böyle bir tehlike yokken siz niye böyle söylediniz, ama soruyu böyle sordu gazeteci. Mevzu budur.
Röportajın tamımı için; http://www.radikal.com.tr/politika/selahattin_demirtas_geziye_hicbir_zaman_darbe_demedim-1204652
Demirtaş Haziran ayaklanması bittikten iki ay sonra ne diyecekti. Hala ayaklanmaya darbe mi diyecekti. Olup bittikten sonra konuşmak kolay. Asıl o günlerde ne söyledikleri, ne yaptıkları önemliydi. Daha önce bu konuda ne söylediğini ve ne konuştuğunu yazmıştım. Sen görmek istediğini, duymak istediğini aramışsın.
Kadıköy'de miting yaparken mitingi iptal edip kitlesini Taksim'e yönlendiren Kılıçdaroğlu mu, yoksa gezide darbecilik keşfedip mesafe koyan Demirtaş'ı mı desteklemek lazım? Cevap verenler bu soruyu da düşünsünler. Unutmuş olanlar Demirtaş'ın söylediklerini hatırlasınlar.
Gezi Parkında ortaya konan demokratik talepler BDPnin sahiplenebileceği, arkasında durabileceği demokratik taleplerdir. Bu yönüyle biz gezi direnişinin yanında olduk. Parlamentoda da bunu savunduk. Hatta bu talepler çözüm sürecinden de kopuk değildir. Biz de benzer şeyleri istiyoruz. Ama şöylesine bir hareket içerisine de girildi. Bu şekilde hükümeti devirecek, darbeye doğru götürecek bir halk hareketini çıkarabilir miyiz? Ya da bu halk hareketini darbeye kanalize edebilir miyiz? Böyle bir arayış oldu. Bunu, biz hem sokaktaki gözlemlerimizle hem de arkadaşlarımızın tespitleriyle rahatlıkla ifade edebiliyoruz. Bu bir spekülasyon değil. Biz bu kısmına şiddetle karşı çıktık. Bu yüzden de bir mesafe koyduk. Buradan bir darbe çıkarmak isteyenlerle birlikte olmayız biz.
Videosu da burada.
http://www.odatv.com/vid_video.php?id=8D2EF
Demirtaş gezinin neresinde darbe görmüş? Geziye Demirtaş ve KCK karşı çıkmıştı. Sırrı Süreyya bile bu duruma isyan etmişti. O günler ne çabuk unutuldu?