Meddah Özgür Mumcu
Yeni anayasa isteniyor. Hep isteniyor, olanından da sürekli şikâyet ediliyor. Üzerinde 12 Eylül damgası olan bir anayasayı beğenmemek kolay. İtirazlara meşruiyet sağlıyor. Efkan Ala dahi İçişleri Bakanı sıfatıyla anayasayı tanımadığını söyleyebildi. Kaldı ki anayasayı tanıyan kalmadı.
Cumhurbaşkanı her gün anayasayı çiğniyor. Tarafsız kalacağına dair namus ve şerefi üzerine ettiği yemini çiğnemediği bir an yok. Dün Cumhuriyette okumuşsunuzdur seçim yasakları başladığından bu yana Cumhurbaşkanı iki hafta içinde televizyonlarda 533 dakika yer almış. Her konuşmasını 7 ila 12 kanal aynı anda canlı yayımlamış. Konuşmaların içeriği ise aktif bir AKP propagandası şeklinde. Tarafsızlığı geçtik, seçim yasakları da umurunda değil.
Tarafsızlık için namus ve şeref üzerine edilen yemin de neticede anayasanın bir maddesi. Anayasayı tanımamaya karar verince, orada geçen namusun ve şerefin de bir anlamı kalmıyor. Zaten hadis de Kim yemin edecekse Allaha yemin etsin veya sussun demiyor mu?
İçişleri Bakanı sıfatıyla anayasayı tanımayabilirsiniz. Cumhurbaşkanı sıfatıyla anayasal yemininizi umursamayabilirsiniz. Mahkemeleriniz Anayasa Mahkemesinin aksi yöndeki kararlarına rağmen internete toptan yasaklamalar koyabilir.
Bütün bunlar olabilir; çünkü pratikte anayasa rafa kaldırılmış durumda.
Yeni anayasa daha fazla özgürlük ve daha demokratik bir rejim için mi isteniyor?
Anayasa referandumunda en azından sanki o sebeple isteniyormuş gibi davranılmış, iktidarın yargı üzerinde kurmak istediği baskı, hak ve özgürlükler sosuna bulanıp pazarlanmıştı.
Bu defa vaziyet başka. Bu defa vaziyet açık.
İnsan haklarını güçlendirmekten ya da rejimi demokratikleştirmekten bahseden yok. Sadece bir adam güce doyamıyor ve her an her kanalında konuştuğu ve her şeyi belirlemeye çalıştığı memleketteki bütün yetkilere sahip olmayı hedefliyor.
Yeni anayasa, karşısında demokratik hiçbir denetim mekanizması olmayan bir başkan yaratmak için talep ediliyor.
Bunun haricinde 12 Eylülün getirdiği baskıcı ruhla bir dertleri yok.
YÖK? Orada.
Üniversitenin seçtiği rektörleri YÖK ve cumhurbaşkanı elbirliğiyle darbeyle indirmeye devam ediyor.
Seçim barajı? Orada.
HDPnin üzerinde kılıç gibi sallanmakta.
Siyasi Partiler Kanunu? Haliyle hâlâ orada.
12 Eylülün baskıcı düzenlemelerine gelince, onları benimseyen ve hiçbir denetimi kabul etmeyen bir siyasi proje yeni anayasa için 400 milletvekili istiyor.
12 Eylül Anayasasını değiştirmek için değil 12 Eylülün bile cüret edemediğini yapmak için.
Yeni 12 Eylülcülerin seçilmiş olmaları onları daha az 12 Eylülcü yapmıyor.
Haziran seçiminde kavuğu Kenan Evrenden devralmaya çalışan bir meddahı oylayacağız.
Meddahları izlemek eğlencelidir, meddahlar tarafından yönetilmek değil.
Zamane diktatörlüğünü Hitler diktatörlüğü ile karıştırmamak lazım. Erdoğan her istediğini yapamıyorsa, kaldı ki ne istedi de yapamadı, bu onun diktatör olmadığı anlamına gelmez.
Diktatörlüğü yık, Haziran Türkiye'sini kur!
"Halkımız, AKPyi, "Yeni Türkiye" diyerek diktatörlüğe oy isteyen saltanat heveslilerini iyi tecrübe" etti. Şimdi sırada, Haziran'da durdurduğumuz AKP'yi iktidardan indirmek vardır. Görev diktatörlüğü yıkmak, Haziran Türkiye'sini kurmaktır."
Pusula - İleri Haber
AKPnin 7 Haziran 2015 seçimlerine yönelik seçim beyannamesi açıklandı. Yeni Türkiye Sözleşmesi adıyla sunulan 100 maddelik metin, demogojik söylem ve süslü laflarla dolu.
AKPnin seçim metni, özgürlükçü demokrasi tecrübesi diyor. Biz, bu tecrübeyi, Gezi direnişinde gaz bombalarıyla ölen, Roboskide savaş uçaklarından atılan bombalarla can veren, gaz fişekleri ya da bombalarıyla yaşamını yitiren yurttaşlarımızdan, işçinin, öğrencinin, öğretmenin ve neredeyse halkın yarısının polis şiddetiyle karşı karşıya kaldığı bir gerçeklikten biliyoruz.
Özgürlükçü demokrasi tecrübesi hukuksuz ve haksız bir biçimde tutuklanan yurttaşlarımızı ve gazetecileri hatırlatıyor. Bu tecrübe bugün iç güvenlik yasası ile özgürlükleri ortadan kaldıran bir tecrübe olarak yaşama geçiriliyor.
AKP seçim metni insan odaklı siyaset anlayışı diyor. "Ananı da al git" diyen, işçi ölümlerini "fıtratında var" diyerek meşrulaştıran, "kadınla erkek eşit olamaz" sözlerini sarf edebilen, "af edersiniz Ermeni" sözleriyle ırkçılığını gösteren bir zihniyetin insan odaklı siyaset tarzını yakından biliyoruz.
3Y olarak tanımladığımız yasaklar, yolsuzluklar ve yoksulluğa karşı mücadele diye devam eden AKP seçim beyannamesi, ikiyüzlülüğü ile halkımızla dalga geçiyor. Ayakkabı kutularında simgeleşen yolsuzluk ve rüşvet iddialarını tek tek kapatan bir hükümetin seçim beyannamesinde 3Y kodlamasıyla zeytinyağı gibi üste çıkması büyük bir pişkinlik örneğidir.
AKP seçim beyannamesi boş bir metindir. Somut ve elle tutulur hiçbir vaadin yer almadığı böylesi bir metnin, süslü laflarla illüzyon yaratmak dışında bir manası bulunmuyor. Kürt sorunu, eşit yurttaşlık, kadına yönelik şiddet, işçi cinayetleri gibi konularda somut hiçbir söz söylenmemesi de bu samimiyetsiz zihniyetin tezahüründen başka bir şey değildir.
Ancak, söz konusu emperyalizmle ilişkiler olduğunda, bu konuda net söz söylemeyi unutmamışlar. Kadim İpek Yolu'ndan küresel enerji hatlarına ve ticaret yollarına geçişte öncü bir rol üstlenilecek ve bu yolla ekonomik karşılıklı bağımlılık ilkesinden hareketle bölgesel barış alanları oluşturulmaya çalışılacaktır. Bu alıntı, Irakta, İranda ve Suriyede AKP dış politikasının ne olacağını açık olarak göstermektedir. Cümlede geçen barış alanları sözünün bölgede yeni savaş kışkırtmaları ve katliamlar anlamına geldiğini biliyoruz.
AKPnin seçim metninde geçen Bütün bu dış politika alanları, ülkemizin küresel bir güç haline gelmesini sağlayacak şekilde bütüncül bir strateji çerçevesinde uygulanacaktır sözü iktidarın niyetlerini açıkça gösteriyor. Komşularla sıfır sorun politikası söylemiyle neredeyse savaşın eşiğine geldiğimiz AKP iktidarında emperyal hevesler hiç bitmeyecektir.
AKP seçim beyannamesinde işbirlikçilik ve emperyalizme bağımlılık açık açık yazılmış. Uluslararası kurumlara üyeliğimiz ve ittifak ilişkilerimiz uluslararası barış ve istikrara katkı hedefine yönelik olarak etkin bir şekilde değerlendirilecek ve AB üyeliği yönündeki stratejik perspektifimiz korunacaktır. Ama biz yine de bu süslü cümleyi tercüme etmeliyiz: NATOya, ABDye ve ABye bağımlılık devam edecek!
Son söz olarak, AKPnin seçim beyannamesinde tek bir yenilik bulunmaktadır. O da; idari yapının Başkanlık sistemi yönünde yeniden yapılandırılmasını, yetki kargaşasının giderilmesi şeklinde formüle eden cümle. AKP, 7 Haziran 2015 seçimlerinde diktatörlüğe onay istemektedir.
12 yıldır ülkemizin başında bulunan gerici, emek düşmanı ve işbirlikçi AKP hükümetinin açıkladığı seçim beyannamesinin özeti budur. Yeni Türkiye adıyla toplumun karşısına demogojik ve süslü sözlerle çıkan bu metin, büyük bir kandırmacadır.
Halkımız, AKPyi, "Yeni Türkiye" diyerek diktatörlüğe oy isteyen saltanat heveslilerini iyi tecrübe" etti.
Şimdi sırada, Haziran'da durdurduğumuz AKP'yi iktidardan indirmek vardır.
Görev diktatörlüğü yıkmak, Haziran Türkiye'sini kurmaktır.