Darbe olur mu?
Kemal Okuyan
Önce fısıldanıyordu, hatta aramızda kalsın uyarısıyla dillendiriliyordu: Darbe olabilir. Filanca siyasetçi, yakın çevresiyle kaygısını paylasıyor ve bazı koşulların gerçeklesmemesi durumunda askerin müdahale edeceğini söylüyordu. Fısıltılar uğultu oldu, uğultudan yazıya döküldü, sonunda AKPli kalemlerden de yayılmaya başladı:
Darbe olabilir!
Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, seçimden koalisyon çıkarsa diye şart koymuş. 400 milletvekili olmazsa dememiş, insaflı davranmış. Sadece sandıktan AKPnin tek başına hükümet kurmasını sağlayacak bir tablo çıkmazsa TSK darbe yapacakmış. Düne kadar AKPyi indirmek için darbe yapacağı söylenen askerin düştüğüduruma bakın. Gerçek ya da değil; önemli olan bunun söylenebilmesi.
Ancak başka versiyonları da var...
AKPnin bu seçimi de kazasız belasız atlatması durumunda müdahalenin geleceği ileri sürülüyor. Hatta, bazılarının bir yolunu bulup seçimle hallet- memiz gerek, yoksa... dedikleri görülüyor.
Yoksa askerin oyun bitti diyeceği neredeyse kesinmiş.
Darbenin Kürt sorunuyla ilişkili birbirine zıt senaryolara yerleştirilmiş hallerini de dinledim, iki farklı kişiden geçenlerde. Birine göre TSK Kürt sorununda çözüm sürecinin sabote olması durumunda meseleye el koyacaktı, diğeri ise çözüm sürecinde kritik eşğin aşılması durumunda, darbeden emindi.
Buradan çıkan sonuç: Asker illa darbe yapacak. Kaçış yok!
Elbirliğiyle kanlı bir çıldırmanın eşiğine getirilen ülkede herkes şantajla oy istemeye başladı. İyi düşün, sonra asker gelir.
Gelmez mi?
Burası Türkiye, darbe olmaz saflığı olmaz. Olur. Ama bizim ülkemizde darbe için ABDden, NATOdan yeşil ışık da gerekir. Darbe yapmak için darbe yapılmaz, bunun bir doğrultusu, yerleştirileceği bir bölgesel, uluslararası plan olmalı.
Bir de yüze göze bulaştırılmamalı.
Sonuçta, Türkiyede halkı sindirmek ve de dağılan makineyi sermaye sınıfı adına toparlamak için ordu darbe yapabilir.
Darbe tehlikesine ve gerçekleştiyse darbeye karşı durulur.
Ancak darbe pazarlayarak siyaset yapılmaz. Ben tek başına iktidar olmazsam, ben hükümete gelmezsem, ben şu kadar temsil edilmezsem diye başlayıp darbe öcüsünü işaret etmek, toplumu bu demokrasi-diktatörlük oyunu içinde tutsak almak demektir. Ve bugün olan, tam da budur.
Korkulara, kaygılara hitap eden bir siyaset kültürü herkesi esir almış durumda. Benden sonra tufan demekle, biz siviller yapamazsak üniformalılar yapar demek ya da Meclise giremezsek olacakları düşünün demek arasında bir ayrım yok.
Düşünsenize, filanca parti barajı geçemezse şiddet tırmanır, asker müdahale etmek zorunda kalır diyerek tercih yapanlar var bu ülkede.
Ha bir de asker müdahale için ne bekliyor diye yıllardır sıkıntıdan patlayanlar...
Peki, darbe olur mu? E olmuş işte!
Peki, darbe olur mu? E olmuş işte!
akp darbe yapmış zaten, bundan iyi darbe mi olur.
Yine darbe edebiyatına başladılar. Ortada darbe olabileceğine dair en ufak bir belirti bile yok. Eğer AKP seçimi kaybederse darbe olur demeleri bile, oy almak için halkı korkutmaya çalıştıklarını ortaya koyuyor. Darbenin zaten olacağı yok da, AKP kaybederse hiç olmaz. Darbe olasılığı ancak çok uzun vadede ve AKP diktatörlüğü böyle devam ederse gündeme gelir belki. Görünür zamanda darbe tehlikesi filan yok, hele AKP kaybederse hiç yok. Kimse bunların yalanlarına prim vermesin.
AKP darbe yapmış ve devletin kurumlarını buna TSK da dahil düzleştirmiştir. Bu saatten sonra ''ilerici'' bir darbe beklentisi hayaldir. 12 eylül benzeri faşist bir darbeye ise ihtiyaç yoktur. Uygulanan sistem zaten 12 eylül diktatörlüğünün devamı. Daha neden darbe olsun?
Darbenin "ilericiside" varmış. Ne günlere kaldık. "İlerici darbe" olursa destekleyelim ama "faşist darbe " olunca karşı gelelim.
Darbeden medet umanlar darbelere "ilerici" sıfatı takıyorlar.
Tüm darbeler ve destekcilerinin canı cehenneme. Darbelerden medet umanların halk adına konuşmaları ve hak, hukuktan bahsetmeleri kadar manidar bir yaklaşım olamaz.
27 mayıs ile 12 eylül aynı mı?