Laiklikten Geriye Dönüş: Türkiyede Dinin Yükselişi ve Siyasal İslam-Haluk Başçıl
SSCBnin dağılması ile sol düşünceye yönelik yoğun ideolojik saldırı temelinde yürütülen neo-liberal emperyalist politikalar tüm ülkelerde dinin yeniden yükselişine yol açar. Bu arada dinin İslamcılığın-yükselişe geçirilmesinin Sovyetler Birliğine karşı Soğuk Savaş döneminde yürürlüğe sokulan Yeşil Kuşak Projesiyle gündeme getirildiğini unutmayalım. Hem Hristiyan toplumlarda hem de Müslüman toplumlarda dine yönelme giderek artar. Polonyada rejim değişikliği, Berlin duvarının yıkılışı ve iki Almanyanın birleşmesi, SSCBnin dağılması sürecinde aktif rol üstlenen Papa II. John Paulün tüm dünyada yaygınlaştırdığı açık hava ayinlerine katılan kalabalıklar bunun bir göstergesidir. 1963-1978 döneminde Papa Paul IV, 15 yılda 12 ülkeyi ziyaret eder. Daha sonraki Papa Jean Paul II ise 1978-2005 yılları arasındaki 28 yılda 123 ülkeye gider. Kısacası Hıristiyanlık bir yandan, Müslümanlık diğer yandan yükselişe geçer. (Sovyetler Birliğinin dağılması ve Doğu Avrupa ülkelerinin kapitalizme dönmeleriyle birlikte bu ülkelerin bir kısmında Ortodokslukun yeniden yürürlüğe sokulduğu bir gerçektir. )
Bu toplumsal gelişime ABD ilgisiz kalmaz. Hem bu gelişmeden yararlanmaya hem de onu kendi ihtiyaçlarına uygun kılmaya yönelir. ABDnin politika üretim merkezlerinde laiklik ve dinin toplumdaki yeri, Yeni Dünya Düzeni politikalarına uyumlu olarak yeniden ele alınır. Burada üretilen medeniyetler savaşı teorisi, ulus devlet tarihinin revizyonu (Vestfalya tarih tezi), Siyasal İslam (ılımlı radikal İslam), laikliğin yeniden tanımı, laiklik kavramının yerine sekülerliğin ikame edilmesi vb. dalga dalga diğer ülkelere doğru yaygınlaştırılır.
ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Dış Ülkelerde Din Hürriyeti Danışma Komitesi (ACRFA) ve Uluslararası Din Hürriyeti Bürosu ile birlikte Din ve inanç hürriyetinin ABD dış politikasında birincil önceliğe sahip olmasını ABDnin dış politikasında öncelikli olarak yer alır. ABDnin bu politikası başta Türkiye olmak üzere, Orta Doğuda siyasal İslama iktidar yollarını açarken, bölgede mezhep savaşlarına da zemin hazırlar.
Ülkemizde 12 Eylül faşist yönetimi ve Özalla başlatılan ABD kaynaklı dinci siyasa; 1990ın ikinci yarısında Refahyol hükümetiyle iktidara ortak olan siyasal İslam, AKP projesi ile birlikte hem devletin hem de Müslümanların İslamlaştırılmasında önemli bir işlev üstlenir.
Bu araştırmada, ABD politika yapıcıların İslam ve Türkiye üzerine hazırladıkları raporlardan yola çıkarak ülkemizde Siyasal İslamın gelişimi ele alınmaya çalışıldı. Altı ana başlık altında hazırlanan bu çalışmanın ülkemizdeki laiklik tartışmalarına ve mücadelesine katkı sağlamasını diliyorum.
1.ORTA-DOĞUDA DİNİN YÜKSELİŞİ VE SİYASİ İSLAM
2.Soğuk Savaş Döneminde İslamcılar
Birinci Dünya Savaşının galibi İngiltere ve Fransa Osmanlı egemenliği altındaki Arap ülkelerini hâkimiyetleri altına alırlar. Bu ülkelerde sömürge ya da manda rejimleri oluştururlar. Yaklaşık 30 yıl sonra İkinci Dünya Savaşından bitap düşen İngiltere ve Fransanın Afrika, Yakın ve Uzak Asyadaki sömürgeleri üzerindeki kontrolleri zayıflar. Orta-Doğunun Arap ülkelerinde, Batı sömürgeciliğinin aşağılamalarına karşı milliyetçi ideolojiler ve sol- millici akımlar güç kazanır.
Graham Fuller, Emperyalizm daima antiemperyalist tepkiler doğurur. Antiemperyalist hareketler, amaçlarına ulaşabilmek için, farklı zamanlarda farklı ideolojiler benimsemiştir. İkinci Dünya Savaşının ardından Ortadoğunun ideoloji sahnesine sol görüşlü milliyetçi ideoloji hâkim olmuştu. [1]
Sonuç olarak, emperyalist güce karşı gösterilen direniş, bu güçle olan hem etnik hem de dinî farklılıklara vurgu yapmaktadır. Din önemli bir fay hattı ve buna ek olarak da etnik direniş mücadelesini kutsamanın bir yolu olarak kullanılamaz mıydı? Elbette kullanılabilirdi ki, kullanılmıştı da. Milliyetçilikle birleşince en büyük etkiye sahip olan
İslamın düzenli olarak devreye sokulmaya çalışılmış olması hiç de şaşırtıcı olmasa, gerek. Oysa söz konusu olan sömürgecilik karşıtı direnişti, bir din savaşı değil. Bu direniş, uluslararası çapta uyumlu bir dinî harekete değil, her ülkenin etnik temeline dayanıyordu. [2]
Müslüman halkın anti-Batı tepkilerine sahip çıkan Arap milliyetçiliği, tüm Arap coğrafyasında Arap halklarının birliğini, Panarabizm idealini savunur. Temel sloganları da Birlik, Özgürlük ve Sosyalizm dir. Sovyetler Birliğinin anti-sömürgeci güçlere sağladığı destekle birlikte sömürgecilere ve işbirlikçisi Arap yönetimlerine karşı millici hareketler hızla yükselir.
Fuller, Ortadoğuda İngilizler, bağımsızlığını yeni elde etmiş devletlerin çoğunun yönetimini elinde tutmak için buralarda göreve itaatkâr kişileri getiriyorlardı. Bu kişilerden ise, kendi halklarından destek görmeseler bile, Batının ihtiyaçlarına ve önceliklerine karşılık vermeleri bekleniyordu. İran, Irak, Mısır ve Suriyede Batı yanlısı yöneticiler ile onların halkları arasındaki gerilimler kırılma noktasına ulaşıp bu kişilere karşı askerî darbelerin gerçekleştirilmesiyle devrimler yaşanmıştı. Benzer süreçler Cezayir, Libya, Tunus, Ürdün ve Yemende de yaşanmıştı. [3]
Birçok ülkede, millici Arap siyasi yapıları:
1956da:Habib Burgibanın Destur Partisini partisinin yürüttüğü bağımsızlık mücadelesi sonucu Arap milliyetçileri,
1962de: Cezayirde, Arap milliyetçileri Fransız sömürgeci rejimine karşı savaşarak, aşağıdan yukarıya doğru,
1969da: Libyada, Ordunun genç subaylarından Arap milliyetçisi Muammer Kaddafi bir grup subayla birlikte Kral İdrise karşı darbe yapar,
1953de: Mısırda, Hür Subaylar Hareketi olarak örgütlenen Arap milliyetçileri askeri darbe ile sömürge Krallık rejimini son verirler ve
1968de: Irakta, Baas Partisinin ileri gelen bir üyesi olarak Saddam Hüseyin askeri darbede önemli bir rol oynar ve 1969da
1970de: Suriyede, Arap milliyetçisi Baas Partisinin ordudaki örgütlenmesinin kilit adamı Hafız Esad, askeri darbe ile iktidara gelir.
Arap milliyetçilerinin (millicilerin) iktidarları ele geçirmeleri, Avrupa ve ABD emperyalizminin çıkarlarına indirilmiş birer darbeydi. Baas ideolojisi olarak kendisini ifade eden Arap milliyetçiği Orta-Doğuda tek bir Arap devletinin kurulmasını savunur. Bu doğrultuda, 1958de Mısır ve Suriye birleşerek Birleşik Arap Cumhuriyetini ilan eder. Ama bu uzun sürmez. Daha sonra 1972de Libya, Mısır ve Suriye Arap Cumhuriyetleri Federasyonu adı altında ortak bir devlet kurmak için anlaşırlar, ama bu da yürümez. Baas düşüncesi, Panarabizm hayalini gerçekleştiremese de Arap millicileri ele geçirdikleri iktidar aygıtlarını kullanarak yukarıdan aşağıya doğru bir millet oluşturma politikalarında önemli mesafe kaydederler. Devlet toplum yapılanmasında laik bir sistem oluştururlar. Ekonomide ise, toplumsal eşitsizliğin azaltılması, özel mülkiyetin sınırlandırılması, yerli ve yabancı büyük özel firmaları kamulaştırılması ve özel sektörün desteklenmesi doğrultusunda devlet kapitalizmine yönelirler. Avrupanın emperyalist ülkeleri, geleneksel sömürgecilik politikalarına karşı çıkan, bağımsızlık ve egemenlik yanlısı millici politikalara ve bu güçlerin SSCB ile yakınlaşmasına büyük tepki gösterirler.
İngiltere ve Fransa, 1956da Süveyş kanalının millileştirilmesine, İsrail ile birlikte askeri müdahalede bulunur.
ABD, Irakta Batı işbirlikçisi monarşiye karşı, 1958de milliyetçi ayaklanma ve arkasından gelişen Lübnan, Ürdün krizinde deniz piyadelerini Lübnana çıkarır.
Arap-İsrail savaşlarında Batı İsraili destekler. Kısacası bölgeye yönelik ABD, İngiltere-Fransa İsrail işbirliğine karşı SSCB de Arap milliyetçilerini destekler.
ABD ve SSCBnin Orta Doğuda karşı karşıya gelmesi ile Bloklar arası nükleer savaş ihtimali, bölgedeki çatışmaların daha ileriye götürülmesini engeller.
Vb
O. Lesser, Mısır devrimi, Süveyş Kanalının millileştirilmesi ve akabindeki İngiliz Fransız müdahalesini içeren olaylar gelir. Bu olayların arka planında sömürgecilerin çekilmesi ile Sovyet baskısı vardı ve bu da, Arap milliyetçiliğinin uzun vadeli jeopolitik sonuçları konusunda Batı nın endişesini artırıyordu. ikinci olarak 1973te Arapların uyguladığı petrol ambargosu ve 1973-74 ile 1981-82deki petrol bunalımları, bölgedeki istikrarsızlığın veya Sovyet faaliyetlerinin sonucunda Batı nın, petrol silahı na ve petrol arzında meydana gelebilecek kesintilere karşı yapısal olarak savunmasız olduğu şeklinde düşünceler doğurmuştu. Yine her iki durumda da İslam faktörüne pek rastlanmıyordu. Burada hâkim olan imaj, Batıyı çökertmeyi amaçlayan, yoksul düşmüş fanatik Müslümanlar değil, zengin petrol şeyhleri imajıydı.(koyulaştırma y.a.) [4]
Bu dönemde Batı dünyasına, yani emperyalist devletlere karşı halkın ve ülke çıkarlarının savunulmasında milliyetçilik araçsal bir işlev görür. Millici güçler halkın antiemperyalist direniş mücadelesine sahip çıkarken, Siyasi İslam Batı ile işbirliği içindedir. İş birlikçi Müslüman Kardeşlerin toplum üzerinde politik etkisi ise sınırlıdır.
Fuller, 1950 ve 60 lı yıllarda Batının Ortadoğudaki çıkarlarına yönelik en büyük tehdit olarak Arap milliyetçiliğinin görüldüğünü zaman zaman unutuyoruz. Böylesi bir ortamda Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, İran ve Suriyedeki liderleri devirmek, Mısırın siyasî sahnesini kendilerine göre düzenlemek amacıyla gizli operasyonlar düzenlemek zorunda kalmışlardı. Bu tarihlerin öncesinde ise, bugün kulağa hayret verici gelse de, ABD ve İngiltere İslamcıları çoğunlukla milliyetçi Arap yönetimlerini ve Sovyetlerin bölgedeki çıkarlarını zayıflatmanın silahı olarak görmüştü. (koyulaştırm y.a.) [5]
Millici Arap iktidarlarının SSCB ile kurduğu ekonomik-politik ilişkiler, ABDnin Sovyetler Birliğini dünyanın diğer ülkelerini etkilemesi önleme ve kuşatma stratejine bir dizi bozucu etki yapar. ABD yönetimi millici-sol Arap hareketlerine ve iktidarlarına karşı, düşmanımın düşmanı dostumdur mantığıyla, Müslüman Kardeşler (İslami yapılanmalar)ile işbirliğine gider, maddi destek sağlar. Graham Fuller, ABD yönetiminin farklı Arap ülkelerindeki Müslüman Kardeşlerle millici iktidarlara karşı işbirliğini şöyle anlatır:
Fuller, Washington, 1950lerin sonlarında Mısırda Nasır yönetimine muhalif Müslüman Kardeşler örgütüne para sağlamış, Suudileri de aynı şekilde muhalefet etmeye zorlamıştı. Ayrıca bu örgütle birlikte çalışarak 1962 yılında Yemende Nasır yanlısı yönetimin devrilmesine yardımcı olmuştu. İsrail de aynı oyunu oynamıştı. İsrail, İslamcıların milliyetçilere oranla daha rahat yönetilebilir oldukları gibi aptalca bir inanç içerisinde, 1960lı yıllarda Hamas lideri Şeyh Ahmet Yasini hapisten çıkarmış ve Yaser Arafat önderliğindeki Arap milliyetçisi Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)ne karşı kullanacağı bir araç olarak İslamcı Hamasa para aktarmıştı. Aynı İsrail 2004 yılında Ahmet Yasini bir suikast sonucu öldürecekti (koyulaştırma y.a.). [6]
2.Soğuk Savaş Sonrası Orta-Doğu Dinin Yükselişi ve Siyasi İslam
Sovyetler Birliğinin çözülüş sürecinde Doğu Avrupa ülkeleri Polonya, Macaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Romanya, Bulgaristan ve Yugoslavyanın emperyalist sisteme entegrasyonu, bu ülkelerde yükselen demokrasi, insan hakları, özgürlük talepleri üzerinden gerçekleştirilir. Eski Sosyalist tek parti rejimleri yerine çok partili siyasal sistem, merkezi planlı devletçi ekonomik sistem yerine de serbest piyasa modeli konur. Bu değişim, tüm Avrupada esen bu demokrasi, insan hakları, özgürlük rüzgârı üzerinden sağlanır. Doğu Avrupada yaşanan değişim sonrasında, dünyanın geri kalan bölgelerindeki tek partili ve korumacı ekonomik modele sahip otoriter millici rejimlerin de benzer şekilde değişimi gündeme gelir.
O. Lesser, Eski Sovyetler Birliğiyle Doğu Avrupada meydana gelen ve bir devrim niteliği taşıyan değişimler ile Asya, Afrika ve başka bölgelerde politik değişimin hız kazanması, uluslararası politikada istikrar sağlayacak bir kuvvet olarak demokratikleşmeyi Batıdaki politika üreticisi odaklar nezdinde temel bir hedef haline getirmiştir. Ancak demokrasinin yaygınlaşması, gelişmekte olan ülkelerde gerek bu sürece, gerekse sonuçlarına ilişkin ikilemlerde ortaya çıkarmaktadır. [7]
Avrupanın ileri kapitalist ülkelerinin tarihi ve ekonomik-sosyal-politik koşullarının yarattığı sınıf mücadelesinin ürünü olan burjuva demokrasisi, (Emperyalizm aşamasında da rekabetçi kapitalizm döneminin burjuva demokrasisiymiş gibi) ABD ve AB tarafından bir ihraç ürünü gibi kullanılır. Kapitalizmin kendi iç dinamiği ile gelişmediği, sınıflar mücadelesinin belirgin bir şekilde ortaya çıkmadığı, farklı tarihsel ve toplumsal koşullara sahip tüm ülkelerde, Avrupa demokrasi modelinin yukarıdan aşağıya bir şekilde oluşturulabileceği fikrini yayarlar. Bu yeni-sömürge Ülkelerde demokrasilerin yukarıdan aşağıya doğru kurulabileceği yanılsaması yaratılır. Demokrasi-insan hakları ve özgürlükleri söylemleri altında gerçekleştirmek istedikleri iktidar değişimleri aracılığıyla devlet yapısını ve ekonomik modeli değiştirmeye yönelir. Dünya tarihini (Festfalya tarih tezi) ve ülke tarihini (ülke tarihinin millici döneminin Türkiyenin yakın tarihini, Kemalizmi-) revize ederek işbirlikçi İslamcıların geçmişi aklanırken, millici dönemin yanlışları abartılı ve tek yönlü işlenir.
Orta Doğuda ABDnin Yeni Dünya Düzeni planlarını kabul eden işbirlikçi İslamcıların devlete hâkim kılınması, yukarıdan aşağıya doğru toplumun İslamlaştırılması süreci, iktidarlara dayatılan reformlar aracılığıyla yürütülür. Tüm Orta Doğu yeni devlet ve yeni toplum inşasıyla şantiye sahasına döner. Etnik- mezhepsel temelde ülkeler parçalanır, bölge jandarması ülkelerin güçleri zayıflatılır ve emperyalist politikalara karşı direnme kapasiteleri kırılır.
Uluslararası sistemde devlet olma, çeşitli nedenlerle saldırıya uğramış ve fiilen aşındırılmıştır. Devletler, azgelişmiş dünyanın her köşesinde zayıftır ve Soğuk Savaşın sonu, Avrupadan Asyaya kadar bir dolu başarısız ve sorunlu devletin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu zayıf devletler, uluslararası düzen için tehdit oluşturmaktadır, çünkü insan hakları ihlallerinin ve çatışmaların kaynağıdırlar. Ayrıca, gelişmiş dünyaya etki edebilen yeni bir terörün potansiyel yaşama alanı haline gelmişlerdir.
Bu ülkelerin kapsamlı devletlere ihtiyacı yok ama elzem devlet faaliyetlerini sınırlı bir saha içerisinde gerçekleştiren güçlü ve verimli devletlere ihtiyaçları vardır. [8]
Bölge jandarması konumundaki Türkiyenin eski gücünü yitirdiği bir dönemde bazı sol kesimler, ABDnin ve ABnin yarattığı yanılsamalara kapılırlar ve büyük ve güçlü Türkiye algısı ile alt-emperyalist teorileri savunmaya başlarlar.
Sovyetler Birliğinin çöküşü ile ekonomik desteklerini de yitiren ülkeler, millici ekonomik modeli ayakta tutabilmek için yüzlerinin ABD-ABne doğru dönerler. ABD ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının yeniden yapılanma programı doğrultusunda neoliberal reformlarla milli ekonomi anlayışı tasfiyesi, sürecine girer. Millici rejimlere milli ekonomi anlayışlarından uzaklaşmaları ve emperyalist sistemin ekonomik politik olarak tamamlayıcı bir unsuru haline gelmeleri istenir. Neo liberal yeni ekonomik düzenden öncelikle toplumun alt tabakaları etkilenir.
Fuller, IMFnin birçok Üçüncü Dünya ülkesinin hükümetine ve ekonomisine dar bir ekonomik Ortodoksluğu dayattığı söylenir. IMF, ekmek, yemeklik yağ ve şeker gibi temel ihtiyaç maddeleri üzerinde ki devlet sübvansiyonlarından kesinti yapılmasıyla başlayarak, bu hükümetleri, politik felaketler doğuran kemer sıkma politikaları uygulamaya zorlamaktadır.
Ekonomik reform, açık kapı politikaları ve özelleştirmenin, sadece bir avuç yeni ticaret zenginine kapıyı açtığı, zengin ile yoksul arasındaki uçurumu genişlettiği, daha fazla enflasyona sebep olup zaten kıt kanaat geçinen alt ve orta sınıflara felaket getirdiği kabul edilir.
Çoğu zaman özelleştirme, toplumsal yükümlülükleri gözetmeden zenginleşen özel çıkar sahiplerine yapılan satışlar anlamına gelir. [9]
İktidar Alternatifi: Siyasi İslam
Otoriter rejimlere karşı ülke içindeki hoşnutsuzluklar, neoliberal ekonomik programın yoksullaştırıcı etkileri, işsizlik, sosyal hizmetlerin çökertilmesi, yolsuzluk, yetersiz- verimsiz devlet sektörleri, tarımsal desteğin azaltılması ve şehirlere göçler, nüfus artışları, kötü ülke yönetimi vb. sorunlar iktidarları daha da yıpratır ve meşruiyetlerini zayıflatır. Sovyetler Birliğinin çöküşü, Marksizm- Leninizmin sol içinde, aydınlar, ilericiler ve emekçiler üzerindeki ideolojik ve politik etkisinin ve inanırlığının azalmasının yarattığı politik boşluğu siyasal İslam işgal eder. ABD ve AB, bu ülkelerdeki iktidar değişiminin en büyük adayı olarak siyasi İslamı görürler ve pazarlarlar.
Graham Fuller- lan O. Lesser,
mevcut rejimlere muhalefette en muhtemel ve etkili kaynakların İslami örgütler olmasıdır. Genel olarak bunlar, kamuoyu nezdinde daha geniş bir meşruiyet taşır ve taban destekleri de diğer partilere oranla daha güçlüdür. Siyasal sistemler birbiriyle rekabet halindeki çok çeşitli unsura açık olmadığı takdirde, otoriter rejimler çöktüğünde onların yerini alma ihtimali en yüksek olan hareket İslamcılardır. [10]
Siyasi İslamın toplumda tek alternatif hale gelmesinde, Sovyetlerin çöküşü sonrasında aydınların, ilericilerin-solun moral çöküntüsü, politika üretememeleri önemli rol oynar. Ayrıca birinci kuşak milli-sol iktidarların ideolojik-politik çıkmazları ve bunlardan iktidarı devralan yeni kuşakların başarısızlıkları, yıpranmışlıkları ve iktidar nimetlerine boğularak yolsuzluklara karışmaları, çürümüşlükleri millici hareketlere güveni azaltır. Oysaki işbirlikçi Siyasi İslamın geçmişi ise çok daha fazla kirlidir. Ancak millici-sol kesimlerin olumsuzlukları, yanlışlıkları tüm yönleriyle tek tek ortaya serilirken, İslamcılar titizlikle aklanır ve yüceltilir. Haksızlıklara uğramış mağdurlar olarak sunulurlar. Ayrıca siyasi İslamcılar, iktidardan ya da uluslararası merkezlerden açık ya da kapalı destek görürken, diğer politik yapılar baskı altına alınır, önde gelenleri tehditlerle korkutulur ya da vaatlerle satın alınır, sistem dışı politik hareketler sistem içine çekilir.
Bunu Graham E. Fuller lan O. Lesserni RAND Cooperationda 1990ların ilk yarısında hazırladıkları Kuşatılanlar: İslamın ve Batının Jeopoliği raporunda üstü kapalı bir şekilde ifade ederler.
Ne yazık ki, en azından son on yıllık dönemde, başarısız, yolsuzluk yapan ya da halkı temsil etmeyen rejimler ile politikalara muhalefet için yegane alternatif politik aracı İslamcı hareketler sağlamaktadır. Şu anda etkili olabilen başka çok az muhalefet hareketi vardır. Bunun bir nedeni de, her türlü muhalefeti zayıf düşürmek, sindirmek hatta yok etmek üzere tasarlanmış hükümet politikalarıdır. Kısacası, İslamcı hareketler, bugün başarısız rejimlerin yegâne potansiyel halefi durumuna gelmiş bulunmaktadır.(koyulaştırma y.a.) [11]
ABDnin İMF-DB aracılığıyla ülkelere dayattığı yapısal reform programlarına Baas milliyetçiliğinin güçlü olduğu Libya, Irak, Suriye gibi Arap ülkeleri karşı koyar. Batı işbirlikçi yönetimlerin iktidarda olduğu Mısır, Tunus, Ürdün, Lübnan, Körfez ülkeleri bu yapısal reformlara daha az direnç gösterir.
Fuller, Müslüman âlemindeki baskıcı rejimler, güvenlikle ilgili nazik bir durumda Batılı değerlerin dayatılması olarak gördükleri şeye gittikçe daha fazla direnç göstermektedir. Soğuk Savaş sonrasının koşullarında, Batılı hükümetler, insan haklarıyla ilgili meselelerin peşini bırakmama konusunda eskisine göre daha kararlı davranmaktadır. Böylelikle, kamuoyunun oluşturduğu ağırlığa da cevap vermiş olmaktadırlar, zira kamuoyunda insan haklarıyla ilgili hedefler dış politikanın ayrılmaz bir parçası halindedir (koyulaştırma y.a.). Bunun sonucunda da Batılı devletler ile Müslüman âleminin dostane rejimleri arasında bile tırmanan bir gerilim görülmektedir. Aynı zamanda da insan hakları üzerinde durulması, İslami muhalefet grupları ile Batı arasındaki ortak zeminde giderek önem kazanan bir alan haline gelmiştir. [12]
O. Lesser, ABD, muhalif hareketler karsısında yanlış bir tutum takınabilen ve fundamantalizm karşıtı mücadele adı altında insan hakları ihlallerini sürdürüp demokratik süreci askıya alabilmek için Washingtondan icazet bulmaya çalışan otoriter rejimlere örtülü destek vermeme konusunda çok titiz davranmak zorundadır. [13]
ABDnin bu ülkelerdeki millici ekonomileri ve rejimleri değiştirmeye yönelik neo-liberal reformların peşini hiçbir şekilde bırakmaz. ABD ve AB insan hakları-demokrasi söylemleri ile birlikte bu ülkelerdeki Otoriter millici iktidarlar ve yöneticiler üzerindeki ekonomik-politik-askeri baskılarını gittikçe arttırırlar. Bu rejimlere muhalif İslamcı örgütlere, ayrılıkçı güçlere, uygulanan baskı politikaları artık görmezden gelinmez. Daha da ötesi bu kesimlere destek sağlar. Demokratik haklarından mahrum ve baskı politikalarının mağduru ( etnik, din-mezhep temelli) geniş kesimler, ABDnin demokratikleşme-insan hakları-özgürlük politikalarının yanında yer alırlar. Bir önceki konjonktürde ABDnin işbirlikçi-otoriter rejimlere sağladığı desteğin mağduru olan ve ABD yakın Müslüman kardeşler ya da mesafeli duran çeşitli etnik ayrılıkçı yapılar, yeni dönemde ABD politikalarına destek verirler. Bu politikalar, ülke içindeki en örgütlü yapıyı oluşturan Müslüman Kardeşlere iktidarın yolunu da açar.
Fuller, Öte yandan, mevcut rejimler ile yöneticilerin değişmesini isteyenler, demokratikleşme yönündeki baskılara sıcak bakacaktır. Bunlar arasında, insan haklarını ihlal eden hükümetlere karşı korunmaya ihtiyaç duyan ve İslamcıları da içeren gruplar, kendini mevcut sistemin dışına itilmiş hissedenler, dışlanmış etnik, bölgesel vb. gruplar ile mezhep ve sınıf gruplarının toplumda yeni bir güç kazanmasını arzu edenler bulunur. Dolayısıyla demokrasi ve insan hakları konusunda Batılı normların dayatılması son derece karmaşık bir yapı arz eder ve iki ucu keskin bir kılıcı andırır. Uzun vadede Ortadoğu ve başka yerlerde en hassas, en önemli olacak konulardan biridir bu. [14]
ABD ve Siyasi İslam Stratejisi
Sovyetlerin Afganistanı işgaline karşı ortaya çıkan cihatçı direniş içinde yer alan ABD, İslami ideolojinin halkın harekete geçirilmedeki rolüne, gücüne ve kullanımına yakından tanık olur. ABD bu deneyim ışığında, Orta-Doğuda Birinci Körfez Savaşı ile başlattığı ve daha sonra da tekrarlayacağı askeri müdahalelerinin tüm Müslüman dünyasında anti-ABD tepkileri arttırarak bölgede yükselecek ortak bir direnişe yol açacağından kaygılanır. Böylesi bir direnişin de sol ve milliyetçi bir ideoloji ile buluşmaması için tedbirler geliştirilir. Bu tedbirlerden birisi de, anti Amerikan tepkinin siyasi İslama kanalize edilmesidir. ABDnin belli riskleri öngörerek yürüttüğü politika, kontrol dışı bazı gelişmelerle birlikte beklentiye uygun bir seyir gösterir. Fuller 2010 yılında yazdığı Siyasal İslamın Geleceği kitabında bu durumu şöyle ifade eder:
Bendeniz dahil İslâm dünyasına aşinalığı olan pek çok kişi, yıllar boyu özellikle Amerikan karşıtı duyguların büyüdüğünü gözlemlemiştir. Bölge konusunda uzman birçok başka kişiyle birlikte ben de -yanlış bir şekilde- Müslümanlara karşı büyük çaplı bir ABD askeri eyleminin hızla mevcut düzeni tehdit edecek popüler bir rejim karşıtı şiddetin patlamasına yol açabileceği sonucuna varmıştım. Terörizme Karşı Savaşın başlardaki Talibanın devrilmesi, bölgede ki el-Kaide unsurlarının temizlenmesi, Arap ülkelerinden Bin Ladine karşı işbirliği yapmalarının istenmesi, Irak üzerine bir saldırının planlanması, başka Müslüman ülkelere yönelik tehditlerin yapılması şeklinde gelişen silip süpürücü niteliğine açıktan açığa tepki gösterilmesi oldukça sınırlı düzeylerde kalmıştır. [15]
1980lerin ikinci yarısında CIAda, ülkelerin geleceği konusunda analizler yapan uzun dönemli tahminler bölümünü yöneten Graham Fuller, Rand Corporationun Strateji ve Doktrin Programının başına getirilir. RAND Corporation, Fullerin koordinatörlüğünde İslam üzerine bir dizi rapor hazırlar. Yıkılma sürecine giren Sovyetler sonrası dünyada ABDnin Balkanlar-Kafkasya-Orta Asya ve Orta Doğuda izleyeceği politikalarda önemli bir stratejik eksen olan Türkiye nin geleceğine yönelik ilk raporu da, 1988de: Yeniden Türkiye Ziyareti: 20 Yıl Sonra Türkiye Toplumu ve Kültürü Hakkında İzlenimler başlığı ile Fuller hazırlar. Bu araştırma raporunda, soğuk savaş sonrası yükselişe geçecek olan din ve etnik kimlikler (İslamcı ve Kürt etnik hareketler) merkeze konur.
RAND Corporationun yayınlanan bu raporun Giriş yazısında Paul Henze raporun amacını söyle dile getirir:
Bu makalenin bugün bir Türkiye değerlendirmesi olarak bir değeri varsa, bunun sebebi Türkiyenin gelecekteki siyasi, toplumsal ve ekonomik evrimi hakkında söz söylemeye imkan verecek konuların seçilmiş olmasıdır. Bu konular arasında dinin toplumdaki rolü, demokrasi parametreleri, Avrupa ile entegrasyonun göstergeleri ve azınlık ve aşırı uç siyasi güçlerin önemi yer alır. Bunlar ve diğer birçok soru RANDın terörizm ve siyasal istikrarsızlık programı kapsamında bir süredir sistematik çalışmalara konu olmaktadır. Yakın zamanda belli önemli ülkelerde İslami eğilimler üzerine bir RAND çalışması da etkinliğe geçmiştir.(vurgu y.a.)
Bu raporun sonuç kısmında Graham Fuller kısa ve öz bir şekilde Türkiyenin geleceğine yön verecek ABD politikasının genel çerçevesini çizer:
Türkiye hala bir Türkün ne olduğuna, yönelimlerine karar vermeye çalışıyor. Ortaya çıkacak siyasi sistem değerler üzerine olan tartışmadan da etkilenecek. Ulusal kimliğini oluşturmak ve özgüven hissini arttırmak için ülkenin geçmişiyle yüzleşmesi gerekiyor. İslam iyileşme sürecinde yardımcı olabilir ama siyasi ve ekonomik olarak iyi idare edilmezse o da tehlikeli bir güce dönüşebilir. Türkiye son yirmi yılda yaşadığı travmaya rağmen tecrübelerinden bir şeyler öğrenmiş ve gelecekte daha iyiye gitmek için bu tecrübeleri kullanabilir. Türkiyenin İslam konusunda edineceği tecrübeler de ileride modernleşme sürecine giren diğer Müslüman ülkeler için de iyisiyle kötüsüyle faydalı olacak. Bu sürecin de artık önüne geçmek pek mümkün değil, yalnızca etkilenebilir ve kontrol altında tutulabilir. Umuyorum ki bu ileri görüşlülük ve bilgelikle yapılır. (vurgu y.a.)
Fullerin hazırladığı bu rapor, RAND Corporationun daha sonra hazırlatacağı bir dizi Türkiye raporların kapısını da açar. RAND Corporation 1989da, Fullerin yönetimi altında Paul Hanze, Sabri Sayarı, Barry Rubinin de içinde yer aldığı bir grup, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) için Türkiyede İslam üzerine 79 sayfadan oluşan bir rapor hazırlar. Bu raporu RAND Corporationda çalışan eski Boğaziçi Üniversitesi (günümüzde Bahçeşehir Üniversitesi) öğretim görevlisi Sabri Sayarı kaleme alır.[16]
Rand Corporation bünyesinde, Fuller, 1991de Afganistanda Köktenci İslam: Özellikleri ve Perspektifleri ve Pakistanda Köktenci İslam: Özellikleri ve Perspektifleri ile Kuzey Kuşağı Ülkelerdeki Köktenci İslami Hareketler: Ortak Özellikleri başlıklı raporlar hazırlar.[17] 1990ların başında İslam üzerine çok yönlü araştırma ve inceleme raporları, makaleler yazılır. Bu raporların ve makalelerin önde gelen hedef ülkesi Türkiyedir. Soğuk Savaş konjonktüründe, ABD dış politikada demokrasi ve insan hakları savunuculuğunda sahiplendiği laik politika yaklaşımında değişikliğe gider. Soğuk Savaş ortamında toplumları etkisi altına alan sol ve millici ideolojilerinin etkisini yitirdiği yeni dönemde her ülkenin doğal kimliğine döneceği yaklaşımıyla hem ülkelerde hem uluslararası ilişkilerde dini öne çıkaran politikalara ağırlık verir. Türkiyede dahil Müslüman halkın yaşadığı ülkelerde yükseliş içindeki İslamın komünizme karşı basit bir kalkan olmaktan daha kapsamlı bir çerçevede ele alan yeni stratejiler geliştirilir.
RANDın Pentagon için hazırladığı Türkiyede İslam raporu çalışmasında yer alan Rubin, ABD yönetimlerini dinin, uluslararası ilişkilerdeki rolünü küçümsemekle eleştirir. ABD nin bu yüzden İran ve Nikaraguada pahalı siyasi hatalar yaptığın söyler. ABD yönetimlerine aynı hatayı tekrarlamamasını ve İslamın uluslararası ilişkilerdeki rolünü iyi değerlendirmesini gerektiğini kavramasını önerir. Rubin, dinin bir ülkenin istikrarının en temel dayanağı olacağını ileri sürer ve şöyle devam eder:
Komünist rejimler dahil tüm ve Batı âlemi, Marxın, din, kitlelerin afyonudur kavramını tüm boyutlarıyla anlayamadı. Bu kavramdan genel olarak anlaşılan, dinin, halkı, yaşamın gerçek yönünü görmesini önlemekten alıkoyduğu idi. Oysa Marx, afyon sözcüğünü seçerken afyonun sadece uyuşturan değil, aynı zamanda alışkanlık yapan etkisini de vurgulamak istemişti. Nitekim, afyon müptelalarına, resmi makamların izni dahilinde Methoden adlı bir ilaç verilir. Methoden de alışkanlık yapar, ama afyon gibi kafa buldurma özelliği yoktur.
Yer yüzündeki tüm devrimci rejimler halkı afyonun yarattığı alışkanlıktan kurtarmak için kafa buldurmayan Methoden tedavisi uyguladı. Yani laiklik tedavisi yaptı. Fakat afyonun alışkanlık yaratıcı etkisinin devrimlerle aşılamayacağını, bunun için zaman gerektirdiğini Humeyni devrimi gösterdi.
Rubin, Millet kavramının gelişmediği ülkelerde, dinin, ulusal kimliğin merkezi unsuru olmayı sürdürdüğünü belirtir ve Batıyı, normal İslam dan korkmamaya çağırır:
Çünkü normal İslamın, bağnaz ve devrimci İslama karşı bir numaralı panzehir oluşturduğunu, hatla Sünni İslamda Ruhban sınıfının devrimci İslama direnç gösterdiğini, bu yüzden de ABDnin devrimci İslama direnen İslam sektörünü desteklemesi gerektiğini söyler.
Üçüncü dünyada Marksist kadroların yaratılmasının uzun yıllar aldığını, buna karşın İslami kadroların, kentli entelektüel sofistikasyondan tamamen bağımsız olarak gelişebildiğini ve bunun modernizme hizmet edebileceğini belirtir:
Dindar kitlelerin siyasete, iş yaşamına, devlet bürokrasisine, subaylık mesleğine, öğretmenliğe doğru çekilmesi modernizasyon süreci için önemli bir adım olabilir. Ama bu durumun din sektörüne ek bir güç vermesi de kaçınılmazdır.
Türkiyedeki İslama ilişkin raporların ortak noktasını, Anadolu Devriminin toplumsal kazanımları ve Kemalizmin toplum içindeki etkisi en önemli engel olarak değerlendirilir. Bu nedenle Anadolu Devrimi ve Kemalizmin ülkeye katkılarını, toplumsal kazanımlarını küçümseyen, değersizleştiren ve gözden düşüren bir tarih yazılımına girişilir. Kemalizmin toplum nezdinde varlığını sürdüren Millici karakteri Irkçı- Milliyetçilikle aynı kefeye konur. Bağımsızlık, egemenlik, ülke bütünlüğü, aydınlanma ve laiklik düşüncesi hedef haline getirilir.
Hazırlanan tüm bu raporlar Beyaz Saray, Pentagon, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ulusal Güvenlikle ilgili yapılar vb. politika belirleyici merkezlere iletilir. Politika belgesi haline getirilir. İslamcı hareketler sistemle ilişkilerine göre Ilımlı ve radikal İslam olarak sınıflandırılır. Ilımlı İslamcıların ABDnin bölge politikalarını kabul etmeleri ve ülkelerini neoliberal ekonomik program ile sisteme entegrasyonu, radikal İslamcıların kontrol altında tutulması vb. için çeşitli stratejiler oluşturulur.
Hazırlanan raporların bir kısmı dönemin politik ihtiyaçlarına göre kamu ile paylaşılır, kitaplaştırılır. G.Fuller ve lan O. Lesserin 1990ın başında hazırladıkları RAND raporunun muhtemelen bir bölümü, Kuşatılanlar: İslam ve Batının Jeopolitiği başlığı ile 1995de ABDde yayınlanır. Ülkemizde de Sabah Gazetesinin Türk okuruna bir kültür hizmeti olarak 1996da çıkarılan bu kitapta ılımlı İslamcıların sisteme entegrasyonu ve radikal İslama karşı kullanılması dahil çeşitli yaklaşımlara yer verilir.
Graham E. Fuller, İslamcıları değiştirmek, uzlaştırmak ve eğitmek üzere tasarlanmış olan bu stratejide, bazı becerikli İslamcı politikacıların politik arenaya yeni bir şeyler sunabileceği ihtimali dışlanmaz. Onların varlığı, ulusal tartışmaların çerçevesini önemli ölçüde genişletecektir. Katkısı olan politikacılar ve politikalar kalıcılaşırken, pratik olmayan, ahmakça görülenler silinip gidecektir. (koyulaştırma y.a.) [18]
3.Otoriter Millici İktidara Alternatif Güç: Siyasi İslam
ABDnin Orta-Doğu ülkelerine askeri müdahalesinin yanı sıra bu ülkelere dayattığı ekonomik-politik reformlarda toplumda hoşnutsuzlukları, tepkileri güçlendirir. ABD-ABnin önerdiği ekonomik politik reformların yol açtığı ekonomik- politik ve sosyal-kültürel krizler, bölgedeki otoriter yönetimlere karşı tepkileri arttırır. İktidarlar içine düştükleri her krizde ABD-ABnin programlarına daha fazla sarılarak, krizin etkilerini azaltmaya çalışırlar. Bu doğrultuda attıkları her bir adım mağdurlar kitlesini de arttırır. Mağdurların sorunları son derece iyi dile getiren ve kitle bağına sahip İslami örgütler, bu kesimleri yanına çeker.
İslâmcı hareketler yerleşik düzene meydan okurken devletçi elit tarafından kendilerini dışlanmış hisseden belirli toplumsal kesimleri, sınıfları veya grupları cezbetme eğilimindedirler. Tipik olarak İslâmcılar en büyük toplumsal desteği alt orta sınıflardan, küçük burjuvaziden ve kırsaldan çok kentsel nüfustan sağlamaktadırlar. Devlet bürokratlarına, öğrencilere ve entelektüellere yanaşmakta, yine çoğunluğu alt orta sınıflardan olmak üzere bir derece profesyonel destek bulmaya çalışmaktadırlar. Ekonomik koşulların cidden kötü olduğu yerlerde, örneğin Cezayir, Mısır, Pakistan ve İranda, İslâmcılar alt sınıflardan ve (çoğunlukla eğitilmiş olmakla birlikte) işsizlerden kayda değer oranda destek bulmuşlardır. [19]
Hiçbir şekilde, serbest pazara veya ticari faaliyetlere bir düşmanlığı olmayan İslam ve İslamcılar [20] neo-liberal ekonomik programa cepheden karşı çıkmazlar. ABD ülküleştirdiği piyasa liberalizmini (neoliberalizmi) [21] hem otoriter iktidarlarla hem de muhalefetteki İslamcılarla diyalog içinde yürütür.
ABDnin yapabileceği en fazla şey, olumsuz politik, ekonomik ve sosyal yönelimleri saptayıp söz konusu rejimlere ABDnin kaygılarını ve belki reform yapılmadığı müddetçe daha anlamlı yardımlarda bulunamayacağını iletmek olur.
Ama yine de yukarıdaki uyarıları -hiç değilse basına kapalı olarak- ifade etmekte fayda vardır. Aynı zamanda ılımlı İslami gruplarla diyalog içinde olmak önemlidir.
Politik reformla daha hızlı sonuç alınabileceği için, sertlik yanlısı rejimler, şiddete başvurmayan İslami grupları siyasi sürece katmaya teşvik edilmelidir. [22]
İktidarlar, ekonomik-politik reformların yarattığı mağdurlar ile birleşen İslamcıların önünü kesmek için aynen İslamcılar gibi yoksul toplum kesimlerinin inanç dünyasına seslenirler. İslami söylemlere ve politikalara yönelirler. Sanki yoksul toplum kesimlerinin İslamcılara yönelmesinin maddi temeli din, ilahiyat (inanç) sorunuymuş gibi, Müslümanlara gerçek İslamı kendilerinin savunduğunu ispatlamaya girişirler.
Graham Fuller, Tehlike içindeki rejimlerin çoğunlukla seçtiği bir başka talihsiz alternatif de, bizzat rejimlerin İslama ne kadar bağlı olduğunu gösterme yarışma girerek İslamcılardan daha İslamcı olmaya çalışmasıdır.
Mevcut hükümetler, kendilerinin İslamcı muhalefetten daha İslami olduğunu kanıtlamayı muhtemelen başaracaktır; ne de olsa, burada asıl mesele İslam değildir. Hükümetlerin İslamcı kuşatma altında olmasının esas nedeni, çoğunun ehliyetsizlik, yolsuzluk, otoriterlik ya da güvenlilik güçleri eliyle keyfi biçimde kuvvet kullanılması gibi suçlamalara açık olmasıdır. Hükümetler statükoyu değiştirmeksizin İslami kimliklerini kanıtlama çabasına girince bu kimlikler de büyük ölçüde anlamını kaybeder ve bunları yeniden canlandırma yönündeki çabalar ancak İslamcıların konumunu kuvvetlendirmeye yarar. [23]
Daha İslamcı olma yarışına giren işbirlikçi yönetimler, sanki sorun tek başına ilahiyat (inanç) sorunuymuş gibi, yoksul toplum kesimlerinin inanç dünyasına seslenerek gerçek İslamı kendilerinin savunduğunu göstermeye girişirler. Geliştirdikleri her İslami söylem ve girişim, tam tersine İslamcıların hareket yeteneklerini daha da arttırır. Toplumsal muhalefet içindeki etkinliklerine güç katar.
Graham Fuller, Tehlike içindeki rejimlerin çoğunlukla seçtiği bir başka talihsiz alternatif de, bizzat rejimlerin İslama ne kadar bağlı olduğunu gösterme yarışma girerek İslamcılardan daha İslamcı olmaya çalışmasıdır.
Mevcut hükümetler, kendilerinin İslamcı muhalefetten daha İslami olduğunu kanıtlamayı muhtemelen başaracaktır; ne de olsa, burada asıl mesele İslam değildir. Hükümetlerin İslamcı kuşatma altında olmasının esas nedeni, çoğunun ehliyetsizlik, yolsuzluk, otoriterlik ya da güvenlilik güçleri eliyle keyfi biçimde kuvvet kullanılması gibi suçlamalara açık olmasıdır. Hükümetler statükoyu değiştirmeksizin İslami kimliklerini kanıtlama çabasına girince bu kimlikler de büyük ölçüde anlamını kaybeder ve bunları yeniden canlandırma yönündeki çabalar ancak İslamcıların konumunu kuvvetlendirmeye yarar. [24]
Devam edecek
.: Siyasi İslamın İktidara Taşınması
[1] İslamsız Dünya, Graham E. Fuller, Profil Yayıncılık, 2012 4. Baskı, s 282
[2] İslamsız Dünya, Graham E. Fuller, Profil Yayıncılık, 2012 4. Baskı, s 274
[3] İslamsız Dünya, Graham E. Fuller, Profil Yayıncılık, 2012 4. Baskı, s 271
[4] Kuşatılanlar İslam ve Batının Jeopolitiği, Graham E. Fuller lan O. Lesser, Sabah Gazetesi Kitapları, s 22
[5] İslamsız Dünya, Graham E. Fuller, Profil Yayıncılık, 2012 4. Baskı, s 282
[6] İslamsız Dünya, Graham E. Fuller, Profil Yayıncılık, 2012 4. Baskı, s 283
[7] Kuşatılanlar İslam ve Batının Jeopolitiği, Graham E. Fuller lan O. Lesser, Sabah Gazetesi Kitapları, s 45
[8] Devlet İnşası, Yirmi Birinci Yüzyılda Yönetişim ve Dünya Düzeni, Francis Fukuyama, Profil yayıncılık,2012, s 160
[9] Kuşatılanlar İslam ve Batının Jeopolitiği, Graham E. Fuller lan O. Lesser, Sabah Gazetesi Kitapları, s 82
[10] Kuşatılanlar İslam ve Batının Jeopolitiği, Graham E. Fuller lan O. Lesser, Sabah Gazetesi Kitapları, s 160
[11] Kuşatılanlar İslam ve Batının Jeopolitiği, Graham E. Fuller lan O. Lesser, Sabah Gazetesi Kitapları, s 106
[12] Kuşatılanlar İslam ve Batının Jeopolitiği, Graham E. Fuller lan O. Lesser, Sabah Gazetesi Kitapları, s 48
[13] Kuşatılanlar İslam ve Batının Jeopolitiği, Graham E. Fuller lan O. Lesser, Sabah Gazetesi Kitapları, s 112
[14] Kuşatılanlar İslam ve Batının Jeopolitiği, Graham E. Fuller lan O. Lesser, Sabah Gazetesi Kitapları, s 121
[15] Siyasal İslamın Geleceği, Graham E. Fuller, Timaş Yayınları, 2004, s 264
[16] Ufuk Güldemirin Graham Fullerle yaptığı rapor üzerine röportaj ve değerlendirme yazısı, Cumhuriyet Gazetesi 7 Şubat ve 26 Şubat 1990
[17] http://www.rand.org/pubs/authors/f/fuller_graham.html
[18] Kuşatılanlar İslam ve Batının Jeopolitiği, Graham E. Fuller lan O. Lesser, Sabah Gazetesi Kitapları, s 116
[19] Siyasal İslamın Geleceği, Graham E. Fuller, Timaş Yayınları, 2004, s 84
[20] Kuşatılanlar İslam ve Batının Jeopolitiği, Graham E. Fuller lan O. Lesser, Sabah Gazetesi Kitapları, s 82
[21] İslamsız Dünya, Graham E. Fuller, Profil Yayıncılık, 2012 4. Baskı, s 281
[22] Kuşatılanlar İslam ve Batının Jeopolitiği, Graham E. Fuller lan O. Lesser, Sabah Gazetesi Kitapları, s 166
[23] Kuşatılanlar İslam ve Batının Jeopolitiği, Graham E. Fuller lan O. Lesser, Sabah Gazetesi Kitapları, s 100
[24] Kuşatılanlar İslam ve Batının Jeopolitiği, Graham E. Fuller lan O. Lesser, Sabah Gazetesi Kitapları, s 100