Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

Meriç Şenyüz yazdı: 19 Mayıs devrimci gençlerindir!

Türkiye halklarının emperyalizme karşı verdiği büyük mücadelenin başlangıç tarihi olarak kutlanan 19 Mayıs, bugünün devrimci gençlerinin emperyalizme karşı mücadele kararlılığını bileyeceği bir gün olarak görülmelidir.

Resim Ekleme

A. Meriç Şenyüz – İleri Haber

19 Mayıs 1919'un Türkiye halklarının emperyalizme karşı verdiği büyük mücadelenin başlangıç tarihi olup olmadığı tartışmalıdır. Bu tarihi Aralık 1918'de Hatay Dörtyol'da Fransızlara atılan kurşunla başlatanlar da vardır. Hasan Tahsin'in 16 Mayıs 1919'da İzmir'de Yunan işgaline karşı attığı kurşunu 'ilk kurşun' sayanlar da... Hatta daha tarihsel bir bakış açısıyla İtilaf Devletleri Donanması'na karşı Çanakkale'de gösterilen direnişi, Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç tarihi olarak benimseyenler de bulunmaktadır.

Bunların hepsi tarih biliminin kendi disiplini içinde yapacağı tartışmalardır elbet. Ancak şurası tartışma dışıdır. Mazlum halkların emperyalizme karşı mücadele tarihinde müstesna bir yeri bulunan Kurtuluş Savaşı'na Mustafa Kemal adında genç bir subay önderlik etmiş, mücadelenin kazanılmasında bir birey olarak çok önemli bir rol oynamış ve bu mücadelenin sonunda da bu yurdun işgalcilerden kurtulmasıyla yetinmemiş, köhnemiş bir istibdat rejimini tasfiye ederek yeni bir Cumhuriyet'in kuruluşunu başaranların da en önünde yer almıştır. Dolayısıyla 19 Mayıs 1919 Türkiye ezilenlerinin tarihi açısından, Ali Rıza oğlu Mustafa adlı bir faninin İstanbul'dan Samsun'a seyahat etmesi basitliğinde ele alınamaz.

Bunun doğal bir sonucu olarak bir burjuva devrimci tarihi yazıcılığı çerçevesinde, 19 Mayıs 1919 tarihinin Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç tarihi olarak görülmesi de son derece anlaşılır nedenlere dayanmaktadır. Burjuva tarih yazıcılığının tarihe bakışında kitlelerin, toplumsal sınıfların hareketinden ziyade 'büyük bireylerin' hareketinin öncelemesi ideolojik belirlenimin doğasına uygundur. Öte yandan 'milli mücadele'nin önderinin bu zafer tarihlerini “şu çocukların olsun, şunu gençlere verelim, şu tarih de ordunun olsun” diye dağıtmasında da eleştirilecek yönler bulunabilir.

Bütün bu tartışmalardan bağımsız olarak 19 Mayıs tarihi Türkiye halkının emperyalizme karşı mücadele kararlılığının ifadesidir ve bu kararlılığının gençliğe emanet edilmesinde de tüm bu tartışmaları aşan bir anlam bulunmaktadır.

Bu emanetin anlamını en iyi kavrayanlar 1968'in sosyalist gençliği olmuş, 19 Mayıslar Deniz Gezmişlerin Samsun - Ankara yürüyüşlerinde gerçek anlamına kavuşmuştur.

Denizler'in bayrağı bugünün devrimci gençlerinin elindedir.

19 Mayıs'lar başta gençlik olmak üzere Türkiye halkının emperyalizme karşı mücadele kararlılığını bileyeceği günlerdir. Kutlu olsun! Bağımsızlık mücadelesinde yitirdiklerimize selam olsun!

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]