Kılıçdaroğlu "yüzyılın projesi"ni açıkladı
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "yüzyılın projesi" olarak nitelediği ekonomik yükseliş projesini açıkladı. CHP liderinin açıkladığı Merkez Türkiye Projesi'ne göre 20 yılda 200 milyar dolarlık yatırımla Anadolu'da bir mega kent kurulması hedefleniyor. Projenin 40 milyar doları kamu 160 milyar doları ise özel sektör tarafından gerçekleşecek.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçimlerde iktidar olması halinde uygulamaya sokacağı ve 'yüzyılın projesi' olarak adlandırdığı yeni projesini açıkladı. Merkez Türkiye Projesi adı verilen projeye 20 yılda 200 milyar dolarlık yatırımla Anadolu'da bir mega kent kurulması hedefleniyor. 40 milyar dolarını kamu 160 milyar doları ise özel sektör tarafından gerçekleşecek. 2 milyon 200 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. CHP lideri yeni mega kentin özel bir yasayla kurulacağını açıkladı.
Radikal'in aktardığına göre Kılıçdaroğlu, projeyle ilgili şunları söyledi: Yaklaşık bir ay önce 19 Nisanda yaşanacak bir Türkiye sözü ile sizlerin karşısına çıktım. 4 ayaklı bir seçim bildirgesi vizyonu vardı. Birinci ayağında birinci sınıf demokrasiyi öngörüyorduk. Demokrasi ile hukukun üstünlüğü ile başladık sözlerimize. ''Biz iktidar olduğumuzda birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz'' dedik.İkinci ayağı rekabetçi ve yarışmacı bir ekonomi. Sözü dinlenen, üreten güçlü bir Türkiye. Ülkenin gücü ekonomiden kaynaklanıyor. O nedenle üreten Türkiye olsun dedik. YÖKün kaldırılması gerekiyor dememizin temel nedeni de bu.Stratejimizin üçüncü ayağında ürettiğini hakça bölüşen bir toplum olmalıydık. Güçlü bir sosyal devleti kuracağız. Emekliliklere bayramlarda ikramiye verilmesi, asgari ücretin yükseltilmesi.
Dördüncü ayağımız da bütün bunları sürdürülebilir bir hale getirmemiz gerekiyordu. Bu çerçevede sizlere projelerimizi sunmuştuk.
Ülkemizin rekabetçi gücünü arttırmamız gerekiyor.
YÜZYILIN PROJESİ DİYORUZ ÇÜNKÜ...
Bu projeye yüzyılın projesi dememizin anlamı bu. Eğer biz gücümüzü kullanırsak coğrafyanın bize verdiği avantajları kullanırsak Türkiye bölgenin ve dünyanın önemli bir ülkesi olacaktır. Sadece ve sadece ekonomik büyüme projesi değil, barışın da projesi. Kültürler, kentler hepsi entegre olacak.
ÜÇ DEV PROJE HAYATA GEÇMEK ÜZERE
Bu projeyi neden hazırladık? Küresel ekonomide gelişen ve yükselen ekonomiler var. Toplum küresel ekonomide çok daha fazla pay aldığını biliyoruz. 1990 yılında gelişen ve yükselen ekonomilerin küresel gelirden aldıkları pay yüzde 30 ticaretten ise yüzde 23. Bugün aynı ekonomiden küresel gelirden yüzde 57, küresel ticaretten yüzde 42 pay alıyorlar. Türkiye bütün avantajlarına rağmen bu başarıyı yakalayamıyor. Bu proje ile biz bu başarıyı yakalamak istiyoruz. Bu bizim öngördüğümü yeniden bulduğumuz bir proje değil. Üç dev proje hayata geçmek üzere.
İŞTE MERKEZ TÜRKİYE PROJESİ
Merkez Türkiye adı verilen proje için 6 dakikalık tanıtım filmi de gösterildi. Tanıtım videosundaki bilgilere göre, dünyada ticaret yollarını birbirine bağlamayı amaçlayan üç proje yer alıyor. Merkez Türkiye dördüncüsü olacak.Tanıtım filminde projeyle ilgili şu bilgelere yer verildi: "Türkiyeyi içine düştüğü orta gelir tuzağından kurtaracak. Sadece yolları birbirine bağlamıyoruz; ülkeleri, kültürleri yaşamları birbirine bağlıyoruz. Bürokrasi sıfırlanacak, 2020de faaliyete geçecek ve büyüyecek 2035 yılına gelindiğinde tamamlanacak. Yeni bir şehir, küresel bir proje. Akdeniz ve Karadeniz limanları üzerinden dünyaya bağlanan bir merkez. 3 milyon nüfuslu yaşanacak bir cazibe merkezi olacak. Otoyol ve demiryolu ağlarının tam ortasında yer alan bir şehir. AR-GE, tekno park şehri. Bölgenin en fazla yeşil alana sahip şehri olacak. 1 milyon 633 bin kişiye çevresine ile 2 milyon 200 bin kişiye istihdam yaratacak. 2035de 100 milyar dolar katma değer yaratacak. 2035 yılında Türkiye insani gelişmişlikte dünyanın ilk 20 ülkesi arasına girecek. İşsizlik yüzde 5in altına inece büyüme hızı ortalama yüzde 6 olacak. Tüm yakın coğrafyaya barış mutluluk ve refah gelecek."
MALİYETLERDE YÜZDE 15-20'LİK AVANTAJ
Biz küresel dördüncü projeyi Türkiyede hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Bu proje ile biz 4,5 saatlik uçuş mesafesinde 58 ülkeye ulaşıyoruz. 1,5 milyar nüfusa ulaşıyoruz. Hiçbir ülkeye nasip olmayacak bir avantaj. Devasa bir ekonominin güçlü bir parçası olmak istiyoruz .
Demir, kara, hava ve deniz yolu ile küresel sisteme Türkiye entegre olacaktır. Sadece bir lojistik merkezi yapmıyoruz biz. Mükemmel alt yapısı ile bir Anadoluda mega kent oluşturuyoruz. Buradan ürünler dünyaya ulaşacak. O nedenle 21. yüzyılın projesi ve Merkez Türkiye Projesi dedik. Bu proje bölgemize ne kazandıracak? Bölgemize barışı, zenginleşmeyi getirecek. Bölgeyi kendi içinde entegre edecek. Şangaydan yüklenen mal Baküye gidecekse 55 gün geçiyor. Bu proje hayata geçtiğinde o mal 15 gün içinde Baküde olacak. Maliyetlerde yüzde 15-20lik avantaj sağlanacak.
YAPIMI NE KADAR SÜRECEK?
Projenin yapımı ne kadar sürecek? Projeyi gerçekleştirirken pek çok fondan yararlanacağız. İşe demir yollarını yeniden ele alarak düzeltme ile başlayacağız. Samsun ve Trabzonu mega kent ile buluşturacağız. Mersin ve İskenderunu mega kent ile buluşturacağız. Ulaştırma, iletişim, enerji alt yapısını yeniden düzenleyerek işe başlayacağız.
BÜROKRASİ SIFIRA İNECEK
Mega kentin yönetimi nasıl olacak? Özel bir yasa ile kurulacak. Bürokrasinin sıfıra indiği özel bir yasa ile. Vali atanacak, yönetimi sivil toplum örgütlerinden oluşacak. Aynı zamanda bilim üssü olacak. Yönetimde Odalar Borsalar Birliği, Nakliyeciler Derneği, Turizm Yatırımcıları Derneği gibi pek çok kuruluş burada görev alacak.
MALİYETİ: 20 YILDA 200 MİLYAR DOLAR
Maliyeti ne olacak? 200 milyar dolar olacak 20 yılda tamamlanacak. 40 milyar dolarını kamu, 160 milyar doları özel sektör tarafından gerçekleşecek. Dünyanın bütün önemli kuruluşları mega kentte yer almak için yarışacak.
2 MİLYON 200 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI
Bu proje tamamlandığında ekonomiye 147 milyar dolarlık katma değer yaratacak. Dünyanın bütün yollarını birbirine bağlayan görkemli projelerden bir tanesi. Bu proje sadece Türkiyeye kazandırmayacak dünyaya kazandıracak. 2 milyon 200 bin kişiye iş imkanı sağlayacak.
ANADOLU'DA KURULACAK
Mega kent Anadoluda kurulacak. Sadece ticaret ve üretim merkezi mi olacak. Hayır. Kültür, sanat ve fuarlar merkezi olacak. Buradan çıkacak her şey bütün dünya tarafından konuşulsun istiyoruz. Kendi güneş enerjisini kullanacak. Akıllı bir kent yapacağız.
NEDEN 2035
Neden 2035? 2035in Türkiye için çok önemli bir anlamı var. Genç nüfusumuzun olduğunu söyledik. Yaşlı nüfus az, genç nüfus fazla. Bunu da üstünlük olarak kabul ediyoruz. 2035 tarihinde Türkiye yaşlı nüfusu fazla olan ülkeler sınıfına girecek. O yüzden önümüzdeki yolları çok iyi kullanmamız gerekiyor. Bu avantajı kullanamazsak Türkiye kan kaybeder.
Kurulan mega kent diğer kentlerin rakibi mi olacak? Tam tersi... Bu kentin Anadolunun bütün kentlerine büyük katkıları olacak. Türkiyenin en temel sorunu orta gelir tuzağından çıkmak. Sadece orta gelir tuzağı değil, bizim aynı zamanda orta teknoloji tuzağından da çıkmamız gerekiyor. Bu merkez iki alanda da bize güç verecek.
KENT İÇİN ÖZEL YASA ÇIKARILACAK
Kişi başı gelir 33 bin 300 dolara çıkacak. Kent için özel yasa çıkacak. Bunun temel nedeni burayı bir dünya markası haline getirmektir. Bu kent için özel teşvikler getireceğiz. Sesi olan ürünleri ile dünyaya ses veren bir kent haline getireceğiz. Anadolu ses verecek.
ileri
CHP CHP olalı sonunda bir balık tuttu. Sağın proje ve ekonomi, solun ise siyasetle uğraştığı hep söylenir bu konuda eleştiriler yapılırdı. Kılıçdaroğlu sonunda ''projeyse proje'' dedi. Kanalİstanbul gibi uyduruk ve ranta dönük bir proje de değil. Olur mu olmaz mı, tartışılacaktır.
Bu seçimde benim gördüğüm psikolojik üstünlüğün CHP'ye geçmiş olmasıdır. Halk nezdinde karşılığını bulur bulmaz, bilemem. Gerçek şu ki, Kılıçödaroğlu iktidar olmak için elinden geleni yapıyor. Doğrusuyla yanlışıyla vaatler veriyor, projeler açıklıyor.
AKPyi eleştirmenin ötesine geçmek - HAYRİ KOZANOĞLU
CHPnin açıkladığı Merkez Türkiye Projesini ekonomik, politik, ekolojik bir çok açıdan değerlendirmek, hatta eleştirmek mümkün.
Eğer bu proje hayata geçmek fırsatı bulursa bu değerlendirmeler için çok zamanımız olacak. Bu aşamada konuya bir fizibilite sorunundan öte kavramsal olarak yaklaşmak daha doğru olabilir.
1- 13 yıllık AKP rejimi toplumun ufkunu daraltmaya, hayallerini köreltmeye, güvenini çökertmeye yönelik bir saldırıyı da içeriyor. Kendileri dışında kimse geleceğe yönelik planlar yapamaz, projeler üretemez, fikirler geliştiremez vb Bu anlamda CHPnin önerisi AKPyi eleştirmenin ötesine geçip topluma bir gelecek tasavvuru sunmak açısından önemlidir.
Ayrıntılara biraz girince projenin kapitalist küreselleşmenin uluslararası rekabetten daha fazla pay kapma perspektifiyle sınırlı olduğu görülüyor. Türkiyenin bugün bulunduğu ruh halinde belki bu açılımı bile küçümsememek gerekiyor. Örneğin 15 bin üniversiteliyi yurtdışına gönderme planı: Bugün liyakatin tamamen ayaklar altına alındığı, sadece muhafazakâr-dinci bir nesle fırsat kapılarının aralandığı bir dönemdeyiz. Bir gencin önüm artık açılıyor, bilgimle, çalışmamla yarın bir yere gelebilirim umudu beslemesi bile küçümsenmemelidir.
2- AKPnin iddialarının aksine büyümeye, kalkınmaya yönelik bir ufku yoktur. Sıcak para girişine dayalı; Anadoluda ucuz güvencesiz emeğe yaslanarak rekabet gücü elde etmeye odaklı; yatırımları da kent rantını yağmalayarak yandaş müteahhitlere gökdelenler diktirmekten ibaret gören ekonomik büyüme zihniyeti artık tıkanmıştır. İstanbulda bundan böyle üzerine yıkılan yükleri coğrafi olarak taşıyamıyor. Bu anlamda yatırımı İstanbul\Marmara aksından Anadoluya kaydırma stratejisi üzerinde düşünmek yerindedir.
3- Projenin sözünü ettiği orta gelir tuzağı kavramlaştırmasının kendisi bir tuzak içeriyor. Çünkü büyüme potansiyelinin tıkandığı varsayımına dayanıyor. Doğru, Türkiye özellikle eğitimin dincileştirilmesi, özgür ve yaratıcı düşüncenin önünün kesilmesiyle potansiyelini kullanamıyor. Ne var ki makro rakamlar da toplam yatırımların Gayri Safi Milli Hasılanın (GSMH) yüzde 20siyle çok düşük düzeylerde seyrettiğini gösteriyor. Özellikle kamu yatırımları GSMHnin yüzde 4.5i düzeyinde çok düşük düzeyde bulunuyor. CHPnin biraz daha cesaretli olabilmesi, kamu yatırımları yeniden diyerek, önümüzdeki dönem kalkınmayı kamu yatırım hamlesine dayandırması anlamlı olacaktır.
4-Ülke komşularla sıfır sorun derken saldırgan, mezhepçi bir dış politika iflas etmiştir. Avrasyanın ciddi ekonomik potansiyelini hayata geçirmek ancak komşularla barış ve hoşgörü içerisinde bir arada yaşama anlayışına dayalı olabilir. Bu olanak CHP veya başka bir partiyle, ama ancak AKPnin iktidardan uzaklaştırılmasıyla sağlanabilir.
5- İyi ve kötü yönleriyle mega proje pratiği en fazla Çinde bulunuyor. Örneğin Çongçing göz açıp kapayana kadar görece geri kalmış batı bölgelerini kalkındırmak üzere atılan adımlarla 30 milyon nüfuslu bir merkez olarak ortaya çıktı. Kısa sürede otomobil ve motosiklet üretim üssü haline geldi. Haliyle jet hızıyla büyümenin tüm sosyal ve çevresel sorunlarını yaşıyor. Çinin Yeni İpek Yolu projesiyle CHPnin projesini bağdaştırmak, Avrupaya geçiş kavşağı gibi düşünmek de mümkün.