ülkemizde yoksulluk her geçen gün artıyor. işsizlik kapitalist ülke ortalamalarının çok üstünde, yüzde 11. açlık ve yoksulluk sınırı ülke nüfusunun yarısından fazla. bu koşullar sol için bulunmaz bir fırsat olmasına rağmen sosyalist partiler oy alamıyor. chp ve hdp'yi sol saysak bile aldıkları oy yüzde otuz sekiz. bu partilere oy verenlerin tamamını solcuda sayamayız. bunda bir çelişki yok mu? yoksulluk arttıkça sola yönelme olacağına soldan kaçış var. Neden böyle oluyor, bunun cevabı ne olabilir? hata varsa hata nerede?
bana göre hata sol partilerin zayıf kalması, çok fazla bölünmüş durumda olmaları, halka ulaşamamaları, halkın yaşamıyla ilgili sorunlara yeterince önem vermemesi. sağcı partiler halka daha kolay ulaşıyor ve onlara yalan da olsa hayal satabiliyorlar. sol satılan bu hayal karşısında başarısız oluyor. akp dönemi boyunca bolca vaat dinledik, hiç biri olmadı. halkın durumunda eskiye göre gerileme var. rakamlar bunu açık olarak ortaya koyuyor. buna rağmen akp yüzde 40ların üzerine demir atmış gibi. sosyalist partiler ise ortalıkta gözükmüyor. en cesaretli olanı komünist partiydi, o da 30 bin civarında oy aldı. solun böyle bir ülkede çok daha güçlü olması gerekmez mi.
Sol partilerin oy alabilmesi için sağcılaşması gerekiyor. Sol olarak gösterilen ve nispeten oy tabanı olan partiler sağa kaydıkları için oy alabiliyorlar. Bence bu daha büyük bir sorun. Halktan oy alabilmek için partilerin sağa kayması lazımsa sol, sol olarak nasıl büyüyecek, sol partiler bunun cevabını verebilmeli önce.
İşçiler umurunda değil ''solun'' çünkü. İşçilerin sorununu kendi sorunu ilan etmeyen, mücadelesinde ortak olmayan bir oluşum işçilerin gözünde hiçbir.
İşçi ile dayanışma eylem patlak verdikten sonra gidip karşılarında flama sallamak değildir.
Bu yüzden küçük burjuva sosyalizmine karşı proletarya sosyalizmi.