Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Kürt Ulusal Sorunu

HDP'lilerin kitaplarıyla büyüdüğü İsmail Beşikçi'den HDP'ye eleştiri

Resim Ekleme

Türkiye’de uzun yıllardır Kürdistan sorunu üzerine araştırmalar yapan ve çalışmaları nedeniyle 17 yıl hapis yatan sosyolog - yazar Dr. İsmail Beşikçi, şartların Kürt milletine devletleşmeyi dayattığını işaret ederek,   bağımsız Kürdistan için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Rûdaw’a, Amerika Birleşik Devletleri’nin 239. Bağımsızlık Günü dolayısıyla geldiği İstanbul’da konuşan Beşikçi, bağımsızlık ilanı için Kürdistan Ordusu’nun ve ağır silahalrın temel şartlar olduğunu ifade etti.

Beşikçi ayrıca, “HDP’nin ‘Türkiyelileşme’ projesinin Kürtleri Kürdistani değerlerden uzaklaştırdığı” görüşünde.  

İsmail Beşikçi, değişim Hareketi (Goran) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB), Kürdistan Parlamentosu’na, “Kürt gençlerini asan ve Mesud Barzani’ye karşı politika yürüten İran rejiminin Erbil Konsolosluğu’nu davet etmelerinin hem politik, hem de ahlaki olmadığını” ifade etti.

İşte Beşikçi'nin o sözleri:

-Bağımsızlık için yegâne güç nedir?

Bunun temel koşulu, merkezi bir ordunun kurulmasıdır. Tek ordu, Kürdistan Ordusu. Partilere bağlı ordularla bağımsızlık olmaz.   Demokrasi de olmaz. Ağır silahlara sahip bir ordu en büyük caydırıcı güçtür. Şehirleri kalaşnikof ve diğer ufak silahlarla değil, ağır silahlarla koruyabilirsiniz. Ağır silahlara sahip olmanın yegane şartı da devletleşmektir. Ağır silah olduğu zaman kimse kolay kolay saldıramaz. Ama ağır silahların yoksa çok daha saldırıya maruz kalabilirsin. Mesela Irak hükümeti ağır silahları vermek istemiyor. Ve başka devletlerin Kürdistan’a ağır silahların satmasını da istemiyor. Orada devletleşmenin önüne çekmek için bunu yapıyor. Kürtlerin de ısrarla ağır silahlara sahip olmaları için mücadele etmeleri gerekiyor. Onun için devletleşmek için ağır silahlara sahip olmak gerekiyor.

-Aynı durum Rojava için de geçerli mi

Girêpî’nin (Tel Abyad) Kürtler’in eline geçmesiyle birlikte Rojava’da da kantonların birleşmesi sonucu bir bölge ortaya çıkıyor. Baas rejimi tarafında bölünen Kürt bölgesi yavaş yavaş birleşiyor. Önce oraya “Arap bölgesi” deniliyordu. Halbuki orası Kürt bölgesidir. Devletleşme şartı oradaki Kürtleri de zorluyor. Onlar da artık hafif silahlarla Rojava ve Kürt halkını savunamazlar, ağır silahlara sahip olmaları lazım. Onun için onların da devletleşmeye doğru adım atmaları gerekiyor.

-HDP’nin “Türkiyelileşme projesiyle Kürtler’de milli bilinç arttı” yaklaşımları var. Siz ne düşüyorsunuz?

“Türkiyelileşme”, Kürtler’de milli bilinci azaltıyor. AK Parti, CHP, MHP, Saadet partisi gibi bütün partiler Türkiye’nin partileridir. Ve bu Türkiye partileri ne istiyor? Örneğin; Filistin’in bağımsız bir devlet olmasını istiyor. Ama bu Türkiye partileri Kürtler’in bağımsız bir devlet kurmasını istemiyorlar. Bir Kürt olarak “ben de Türkiye partisiyim” dediğin zaman öbür Türkiye partileri nasıl davranıyorsa sen de öyle davranıyorsun. Onlar gibi sen de Filistin’in bağımsızlığı istiyorsun ama Kürtler’in bağımsızlığını istemiyorsun. İşte bu “Türkiyelileşme” süreci Kürtlerin lehine bir süreç değil. Türkiyelileşme demek Kürdistan’dan ve Kürt değerlerinden kopma, Türk siyasal değerleriyle bütünleşmek demektir. O açıdan “Türkiyelileşme” ve Türkiye partisi olma sağlıklı bir süreç değil. HDP olacaksa Kürdistanî olsun.

Odatv.com

ayhan  |  Cvp:
Cevap: 1
05.07.2015- 21:55

Türkiyelileşme projesinin HDP'de kalıcı bir proje olduğunu düşünmüyorum. Öcalan farklı şeyler söylese de kürtlerin nihai amaçlarının bölgede bağımsız bir kürt devleti kurmak olduğunu düşünüyorum. Şartları oluşmadığı için ''devlet istemiyoruz'' diyorlar. Barzani bir devlet için şartlarını zorluyor. Suriye bölgesindeki kürtler otonomi istiyorlar, Türkiye'de ise HDP Türkiyelileşmekden bahsediyor. Bu farklılıklar koşulların zorlaması. Koşullar uygun olsa hepsi aynı ağız birliği yaparak ayrı bir devlet isteyeceklerdir.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]