Karayılan: 'Çekilmekle saflık ettik'
KCK yürütme konseyi üyesi Murat Karayılan, İMC TVden Ayşegül Doğan'a yaptığı açıklamada, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Karayılan, KCKnin ateşkes bitti açıklamasının ardından yaptığı açıklamada, Mevcut yaklaşımlar aslında oldukça zorlayıcı, intikamcı, demokratik çözüm ümitlerini tümden ortadan kaldırıcı niteliktedir. Var olan zemini zaten bozdular. Var olan ümitleri de ortadan kaldırıyorlar ifadelerini kullandı. Çözüm sürecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın müdahalesiyle ortadan kaldırıldığını dile getiren Karayılan, Masa filan ortada yok dedi. Yani her şeyi yok saydı. Bunların tümünün yerle bir edilmesi ne anlama gelir? Çözümün bitirilmesi anlamına gelir. Çözüm dolayısıyla bitmiştir, çözüm yoktur diye konuştu.
Silahsızlanma
Silahsızlanma çağrısının teslim ol manasına geldiğini dile getiren Karayılan, PKK gerillarının geri çekilme programına ilişkin olarak ise şunları söyledi: Gerilla geri çekilmeye başlayacak ama Haziranla birlikte hükümet de üzerine düşen görevleri yapacak. Neydi bu görevler? Yasal, anayasal düzeltmeler yapacak. Peki Davutoğluna soruyorum, yaptı mı bunları? Üzerinden 2.5 yıl geçiyor. Hani nerede? Nerede AKPnin yaptığı yasal ve anayasal düzenlemeler? Hiçbir şey yapmadığı halde kalkıp bizim sanki sözümüzü tutmadığımızı iddia etmek açıkca yalan söylemektir. Biz geri çekilmeyi ona rağmen durdurmadık. Eylülde durdurduk. Aslında bu da bizim saflığımızdı. Şimdi onun özeleştirisini veriyoruz. O bizim bir saflığımızdı. Haziran ayında AKP hükümetinin adım atmaması ile birlikte biz hemen bunun bir oyun olduğunu anlamalıydık.
Yolumuzu belirleriz
Karayılan koalisyon tartışmalarına yönelik olarak da Kurulacak olan hükümetin de rengine bakıp biz de kendi yolumuzu belirleyeceğiz ifadelerini kullandı.
'MHP Türkiye'nin parçalanmasına yol açabilecek bir çizgide'
MHPnin tutumuyla ilgili soruyu da yanıtlayan Karayılan MHPnin ifade ettiği şeylerin Türkiyenin parçalanmasına yol açacağını belirtti. Karayılan MHP ile ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi:
'Onların esas aldığı çizgi Türkiyenin parçalanmasına yol açabilecek bir çizgidir. Şu bir gerçek: Türkiyenin inkar imha politikası Kürt toplumunu eritemedi, bitiremedi. Şark Islahat Planı uygulandı, katliamlar uygulandı, yani büyük trajediler yaşandı ama nihayetinde Kürt toplumu bugün kendi ulusal değerlerine bağlı olduğunu ve bu konuda mücadele azmini ortaya koyan bir toplumdur. Buna rağmen MHPnin hiç bunları gözetmemesi sanki hiçbir şey olmamış gibi inkarda ve düşmanlıkta ısrar etmiş olması aslında MHPyi şaibeli hale getiriyor. Gerçekten Türkiye toplumuna ne kadar hizmet etmek istiyor ya da istemiyor konusunda şaibeli hale getiriyor. Türkiye gerçekliğini doğru okuyan bir siyaset anlayışı, ister milliyetçi olsun, ister sağcı, ister solcu, bir kere gerçeğe göre siyaset gütmesi gerekiyor. MHPnin ifade ettiği şeyler, Türkiye toplumsal gerçeğine uymayan, Kürt halkını ve özgürlük mücadelesini reddeden bir siyasi duruştur. Bunun uygulanması asla ve asla mümkün değildir. Bu bir savaş demektir. Bu Türkiyenin parçalanması demektir.'
HDP fırtına gibi olmalıydı'
HDP7nin mevcut siyaseti ile ilgili soruya verdiği yanıtta ise Karayılan şunları HDP fırtına gibi olmalıydı dedi. Karayılanın HDPyle ilgili açıklamaları şöyle:
Gelelim, siyasetine tamam. Biz siyasetini yetersiz görüyoruz. Neden? Şimdi Haziran seçimleri Türkiyenin en önemli seçimi değil miydi? Ve bu seçimde kim başarı kazandı, kim zafer kazandı? HDP. Seçim zaferi kazanan bir parti fırtına gibi olmalıydı. Daha aktif olmalıydı. Daha hızlı olmalıydı. Bu meclisin bir kurucu meclis olması için öneri üzerine öneri yapmalıydı. Öncelikle Türkiye toplumunun boynunda bir halka gibi duran anayasaya yönelik girişimleri olmalıydı. Demokratik bir anayasa sürecini hemen gündemleştirmeliydi. Yani bizce HDP daha aktif olabilirdi. Türkiyenin öncelikli sorunlarını daha fazla gündeme taşıyan bir siyasal performans göstermeliydi, göstermesi gerekir diye düşünüyorum. Daha zamanı da geçmiş değildir. Bunlar öneri olarak kabul edilirse öneridir. Görüş olarak kabul ediliyorsa görüştür. Yani demokratik tartışma ortamındayız.
Dolayısıyla bizce, bizim de bir tecrübemiz vardır yani. Yıllara dayanan bir birikimimiz vardır. Bundan bütün devrimci, demokrat çevrelerin istifade etmesi de pekala uygun bir dayanışma yaklaşımı olur. Kısaca biz, HDP kazanan bir partidir daha aktif olabilmeliydi, olması gerekir diye düşünüyoruz önümüzdeki süreçte de. Daha önce ifade ettiğim eleştirel yaklaşıma tabii ki katılıyorum. Aynen yine o noktadayız. Bize göre HDP bir ilkeler partisidir. Zaten o bir araya gelmiş bütün zengin birleşim o ilkeler ekseninde bir araya gelmiştir. HDP Türkiye toplumuna karşı verdiği sözü esas olarak barajı aşarak, yüzde 13 oy alarak sözünü yerine getirdi. Neydi sözü? Seni başkan yaptırmayacağız sözüydü. Bu başkanlık bugün Türkiye gündeminden düşmüşse, bu demek ki HDP, bu konuda verdiği sözün gereğini yapmıştır.
Şimdi ve ondan sonra kendini çok kayıtlar altına alma, şununla olurum bununla olmam, böyle adeta kendini sınırlayan bir yaklaşımı geliştirmesi doğru değil. HDP madem ki Türkiyenin temel sorunlarını çözmek üzere yola çıkmış bir siyasal organizasyon ise o zaman sırtında küfe vardır. Öyle işte herkes hükümet kursun ben de öyle seyrederim diyemez yani. Gerekirse kendi de sorumluluk üstlenir. İşin içine girer yani. Ağır sorunlar vardır, onları yüklenmeye hazır olması gerekir, öyle yaklaşması lazım. Mesela Kürt sorununun çözümü. İşte bu çözüm olmadan Türkiyede hiçbir şey düzelmez. Bunu bilerek gündemleştirmesi ve bu eksende tartışmaya açık olması gerekiyor yani. Böyle kendisini sınırlayan ve bir de sanki sadece ilkeleri olan, ilkelerine göre ahlaklı siyaset yapacak olan bir siyasal yapı olarak kendisine yaklaşıyor. Bu doğru, öyledir ama esas olarak da yüklenmiş olduğu bir misyon var, görev var. Bu görev çok tarihidir, ağır görevlerdir. Bunların altından kalkabilmek için daha girişimci, daha açılımcı, daha kapsayıcı olması gerekir diye düşünüyoruz. Umarım HDPli yoldaşlar bunları yanlış anlamaz, bunlar aslında ön açıcılık için önemli hususlardır.
Bir de MHPnin yok biz flu görüyoruz, yok sayıyoruz gibi blokajının adeta etkisi altına girdi. Zaten faşizan bir şeydir o. Yani renkli, çeşitli, demokratikleşmeyi kabul etmeyen bir tutumdur. Onu tüm Türkiye toplumuna şikayet etmek gerekirdi. Gündeme koyup tabii ki sert bir şekilde tavır koymak gerekiyordu o ne demektir yani? 6 milyon insanın iradesine böyle saygısızlık ne demektir? Bunu daha iyi izah etmesi gerekmektedir. Bunu adeta bir blokaj gibi yaptı, HDP de yani böyle biraz sanki onun etkisinde mi kaldı ne olduysa bilmiyorum tabii ben iç yapılarını. Kısaca bence o engelleri takmadan, engelleri aşabilmesi gerekir. Daha aktif bir siyaset yani mesela şimdi hükümet kurulacaksa ve Türkiye sorunlarının da acil bir biçimde çözüme ihtiyacı varsa HDP de her şeye hazır olmalıdır. Niye olmasın?
muhalefet.org