'Faşizm yasası' yürürlüğe girdi!
İç Güvenlik Yasasının uygulanmasını kolaylaştıracak yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yapmayı zorlaştıran düzenleme, polis şiddetini yasallaştırıyor. Valinin, suç işleneceğine ilişkin 'Açık ve yakın tehlike' izlenimi edinmesi, toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklamak için yeterli olacak!
(İleri Haber) Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelik değiştirildi. Yeni yönetmeliğe göre, her il ve ilçede Meclis'teki partilerin temsilcileri, belediye başkanları, sendika ve kamu kuruluşlarının temsilcilerinden görüş alınarak her yıl Ocak ayında yürüyüş güzergahları belirlenecek. Ancak son karar yetkisi yine mülki amirin olacak. Yönetmelikte mülki amirin, toplantıları 1 ayı aşmamak üzere erteleyebileceği ve "suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabileceği" düzenlemesi de getirildi.
VALİYE TAM YETKİ!
İlgili yönetmelik değişikliğine göre, toplantı ve gösteri yürüyüşleri, tüm il ve ilçe sınırları içerisinde 'yasalara uyulmak şartıyla' her yerde yapılabilecek. Ancak yönetmelikte bu ifadenin hemen ardından onu sınırlayan ve yarattığı algıyı geçersizleştiren maddeler dikkat çekiyor.
Yönetmeliğe göre, il ve ilçelerde toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergahı, kamu düzenini ve genel asayişi bozmayacak ve vatandaşların günlük yaşamını zorlaştırmayacak şekilde, TBMMde grubu bulunan siyasi partilerin il ve ilçe temsilcileri ile güzergahın geçeceği ilçe ve il belediye başkanlarının, en çok üyeye sahip üç sendikanın ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının il ve ilçe temsilcilerinin yazılı görüşleri alınarak, her yıl ocak ayında mahallin en büyük mülki amiri tarafından belirlenecek.
Düzenleme kurulu, başkan dahil en az 7 üyesini toplantı ve gösteri yürüyüşü başlamadan önce toplantı yerinde hazır bulundurmak ve bunların toplantının bittiği, katılanların tamamen dağıldığı yetkili kolluk amirince kendilerine bildirilinceye kadar toplantı yerinde kalmalarını sağlamakla yükümlü bulunuyor. Bu yükümlülüğün yerine getirildiğine dair tutulan tutanak, düzenleme kurulu tarafından hazırlanarak yetkili kolluk amirine teslim edilecek.
POLİS ŞİDDETİ YASALLAŞTIRILIYOR!
AA'nın geçtiği habere göre, Düzenleme Kurulu, eğer toplantı ve gösteri yürüyüşünün 'amacı dışına çıktığına' kanaat getirirse, dağılma kararı alabilecek. Dağılma kararı kolluk amirini bildirilecek ve sonrasında şu adımlar uygulanacak:
Düzenleme kurulu veya kurul başkanı toplantı veya gösteri yürüyüşünün sona erdiğini topluluğa ilan eder ve durumu derhal yetkili kolluk amirine bildirir.
Düzenleme kurulunun veya kurul başkanının bu görevi yerine getirmemesi halinde, durum yetkili kolluk amiri tarafından mahallin en büyük mülki amirine bildirilir. Mahallin en büyük mülki amiri tarafından toplantının sona erdirilip erdirilmeyeceğine dair karar alınır.
-Mahallin en büyük mülki amiri, yazılı veya acele hallerde sonradan yazı ile teyit edilmek kaydıyla sözlü emirle mahallin güvenlik amirlerini veya bunlardan birini görevlendirerek olay yerine gönderir.
Bu amir, topluluğa Kanuna uyularak dağılmalarını, dağılmazlarsa zor kullanılacağını ihtar eder. Topluluk dağılmazsa zor kullanılarak dağıtılır.
Güvenlik kuvvetlerine karşı fiili saldırı veya mukavemet veya korudukları yerlere ve kişilere karşı fiili saldırı hali mevcutsa, ihtara gerek olmaksızın zor kullanılır.
Güvenlik Kuvvetlerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları bölümüne eklenen fıkrayla; Toplantının huzur ve sükununu bozanları, düzenleme kurulunun isteği üzerine toplantı yerinden uzaklaştırmak; Kanuna uygun olarak başlayıp kanuna aykırı duruma dönüştüğü, düzenleme kurulu aracılığı ile topluluğa ilan edilmesine rağmen dağılmayan topluluğa, kanuna uyarak dağılmalarını dağılmazlarsa zor kullanılacağını ihtar etmek ve topluluk dağılmazsa basınçlı ve/ veya boyalı su veya diğer zor kullanma araçları ile zor kullanarak topluluğu belirlenen güzergahtan dağıtmak kaydı getirildi.
Değişiklikle yönetmelikte yer alan toplantı veya gösteri yürüyüşlerini yasaklamaya veya iki ayı geçmemek üzere ertelemeye yetkilidir ibaresi belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir şeklinde düzenlendi.