IMjj
Alişan--Pratikte olan yanlışlık ise eğer, teorinin yanlışlığı anlamına gelmez" diyorsanız o zaman pratikte yaşanan tüm yanlışlıkları eleştireceksinizki, çoğunun yaptığı gibi körü körüne sahip çıkmayacaksınızki,....... bir sonraki pratikte aynı ve hatta daha vahim hatalar yaşanmasın. Yani geçmişteki yanlış pratiği tüm çıplaklığıyla masaya yatırıp hiç korkmadan eleştirmemiz gerekli. Ben bunun yapılmadığını izliyorum, doğal olarakta bu tip davranışlar beni böyle bir sistemin doğru olacaağından uzak tutuyor.
Teori biraz hayal gücüdür. Ama bu hayal gücü tarihdeki olaylara dayanır tarih değişmeyen bilimsel (gerçek) süreçtir farklı yorumlanabilir ama gerçek alttaki sınıfların isyanı neticesinde gelişmek durumundan kalan üretici güçlerin değişimidir.
Bazıları tarihi krallar yapar der bazıları sınıflar savaşı. Değişimlerdeki görünümün tarihi sınıflar savaşı yaptığını anlatır.
Komünizm konusundaki teorik anlatım pratiğe konmuştur yapılmış olan yanlışlar teriye uyulmamasından kaynaklanır birde insanlığın 100 yıllarca geçmişinden gelen alışkanlıklarının hemen bitirilememesi. İnsanın korkuları umutları ve hayal kırıklıkları bu güne has değildir.
Sosyalizm denemesi 10 binlerce yıllık özel mülkiyetli sistemlerde çok küçük bir aralıktır tarihte farklı sistemlerde de bu tür yanılmalar olmuştur.
Ama bilim sosyalizmin ve akabindeki komünizm,in insanlığın yaşayacağını anlatmaktadır.
Marx şöyle demektedir burjuvalar işçilerden işçiler burjuvalardan kurtulmak ister ama burjuva işçiden kurtulmayı işçiden fazla ister. İşte onun için üretici güçleri en hızlı şekilde ilerletecektir bu da ona baş edemediği krizleri önüne serecektir.
İçinde yaşadığımız kapitalizmde mülkiyetler en az ellerde toplanmakta ve toplumun büyük çoğunluğu mülkiyetten mahrum bırakılmaktadır. Bu durum insanlığın ya birilerine bağımlı yaşamaya zorlanmasına yada isyan etmesine yol açacaktır .
Bazen ve bazı şartlarda teoriler erken gelmiş olabilir ama bu insanlık tarihinde ilk defa olmuyor şeh Bedrettin ortaklık yaşamı da vardır demesi 1359-1420 yıllarında dır hacı Bektaş veli bunu 1209-1271 yıllarında söyledi. O gün bu düşünce ütopya idi ama bugün insanı bir tercih dir.
Üretici güçlerin gelişmişlik seviyeide sosyalizmi zorunlu hale getirmiştir Zaman ya barbarlık ya sosyalizmdir bu sloganı Rosa Luxenburg 1915 de söylese de zamana daha uygun düşmektedir.
Yani geçmişteki yanlış pratiği tüm çıplaklığıyla masaya yatırıp hiç korkmadan eleştirmemiz gerekli
sosyalist olmadan böyle bir cümle nasıl kurulur anlamadım.
Kapitalizmi eleştiriyoruz, kapitalizmin çarpıklığını, yanlışlığını, sömürücü bir sistem olduğunu daha iyi anlatabilmek için. Komünistler reel sosyalizm eleştirilerini bu bakış açısıyla yapmazlar. Sosyalist olmayanlar ise, komünistlerin kapitalizme yaklaştığı şekliyle sosyalizme yaklaşırlar. Yani onun kötü bir sistem olduğu üzerine yoğunlaşır ve bu yönde yapılan propagandalara katkıda bulunurlar. Alişan sen bunu yapıyorsun. Biz kapitalizmi savunmadığımız eleştiriyoruz, sen sosyalizmi savunmadığın ve sosyalist olmadığın için eline gelen her fırsatta sosyalizme saldırıyorsun. Aramızda böyle bir fark var.