Günümüzde devrimci siyasal akıl-Metin Çulhaoğlu
Soru, yukarıdaki başlıkla ilgili: Günümüzde devrimci siyasal akıl nasıl oluşup şekillenir ya da şekillenmeli?
Bu tür soruların yanıtlanmasında tarihsel referanslar her zaman kolaylık sağlar. Örneğin, eğer geçmişte belirli bir siyasal aklın şekillendiği, bunun ötesinde devrime ulaştığı bir dönem biliyorsanız, o dönemle içinde bulunduğunuz yeni dönemi karşılaştırır, benzerlikler ve farklılıklardan hareketle birtakım ipuçlarına ulaşırsınız.
21. yüzyılın ilk 15 yılını geride bırakacağız.
Geçtiğimiz 20. yüzyılın ilk 15 yılı da devrimci siyasal aklın şekillendiği dönemdi
Buradan devam edelim
***
1900-1915 dönemi
Marx ve Engels sonrası dönemdir. Batı dünyasında sınıf hareketi güçlüdür. Bu arada burjuva demokrasisi artık temellerine oturmaya başlamıştır. 1848-1850 devrimci kabarma dönemi epey gerilerde kalmıştır ve geriye dönüp bakıldığında 1871 Paris Komünü dışında üzerinde özellikle durulacak bir deneyim de yoktur.
Kapitalizmin tekelleşme evresiyle birlikte gündemde yeni bir olgu vardır: Emperyalizm. Kapitalizmin bu yeni aşamasında daha önce görülmemiş ölçekte topyekûn bir savaşın tamtamları çalmaktadır. Bu arada, burjuva devrim, demokrasi ve modernleşme rüzgârları Çarlık Rusyasından İrana, oradan Türkiyeye ve Meksikaya uzanan geniş bir coğrafyada esmektedir.
Böyle bir dünyada teori ve devrimci akıl (Marksizm bağlamında) denecekse, yüzyıl dönemecindeki en baba figürler Bernstein ve Kautskydir. Ancak fazla sürmemiştir. İlkinin revizyonizmine önce Rosa Luksemburg bayrak açmıştır. Troçki, Çarlık Rusyası bağlamında işlediği, ancak çeper ülkelere da yaygınlaştırılabilecek eşitsiz ve bileşik gelişme ve sürekli devrim kavramlarıyla Marksizmin doğrusal gelişimci yorumlarına karşı çıkmıştır. Lenin ise hem Luksemburgun devrimciliğini hem de Troçkinin daha özgün Marksizm yorumlarını içeren, ancak hepsini aşan bir siyasal akılla başka bir teorik bütünlük kurmuş, bu bütünlüğü devrime taşımıştır.
Yani omurgayı Lenin çakmış, böyle çakmıştır
***
21. yüzyılın ilk 15 yılı
Yaşadığımız bu dönemde devrimci siyasal aklı zorlayan, ona adeta meydan okuyan çok daha fazla ve karmaşık olguyla yüz yüze olduğumuzu kabul etmek zorundayız.
Aradan geçen yüzyıl içinde pek çok olgu birikmiştir: Faşizm, anti-faşist mücadele ve cepheler
İlkinden daha kanlı ve kapsamlı bir savaş
Ulusal kurtuluş savaşları
İç savaşlar
Yeni devrimler
Başarısız kalan ya da çalınan devrimler
Çöken sosyalizm deneyimleri
Kapitalizmin ve burjuva demokrasisinin krizi
İsteyen bunlara teknoloji ve iletişim alanındaki yenilikleri de ekleyebilir.
Dahası, günümüze doğru yaklaşırken gözlemlediğimiz başka olgular da vardır: Geriletilen sınıf hareketi
İşçi sınıfının yapısının/bileşiminin köklü biçimde değişmesi
Sınıf kültürünün pek çok yerde kitle kültürü içinde erimesi
Uluslararası kapitalist entegrasyonun daha fazla zayıf halka yarattığı halde bu halkalardan her birinin kopmasını engelleyebilecek imkân ve araçlara sahip olması
Kapitalizmin 1970ler sonrası yapılanmasının ve birikim modellerinin tetiklediği, yeni toplumsal tepkiler ve hareketler
Hepsi, devrimci siyasal aklı zorlayan olgulardır.
Ve hepsi omurganın bir kez daha çakılmasını gerektirmektedir
***
Peki, bunun için yeni bir Lenin mi gerekiyor?
Kuşkusuz hayır
Peki, omurganın çakılması için yine, yeniden ve bir kez daha Leninizm mi gerekiyor?
Kuşkusuz evet!
Ama
Aması şu: Leninist omurga, belirli bir örgüt modeliyle çakılmamıştır; örgüt modeli, işin başı değil, devrimci siyasal aklın (teorinin) çok daha temel kimi tespitlerinin sonucudur: Toplumsal formasyonun bütününden hareket etme, dışarıdan bilinç ve öncülük
Hepsi, artık kimse, öznenin kendini kuşatan nesnellik ve onun hareketlenmeleriyle birlikte devinmesini, onunla etkileşim içine girmesini, oraya verdikleri kadar oradan alacaklarının da olduğunu bilmesini gerektirir.
Kısacası, mesele, elde hazır duran bir omurganın verili nesnelliğe çakılması değildir; omurganın süreç, mücadele ve pratik içinde yeniden üretilip öyle çakılmasıdır.
Yoksa ne Haziran (2013), ne bir sınıfı dinamiği ne de herhangi bir toplumsal hareketlilik dışarıdan birileri gelip de bana omurga çaksa ne iyi olur diyecek değildir
Leninist omurga, belirli bir örgüt modeliyle çakılmamıştır; örgüt modeli, işin başı değil, devrimci siyasal aklın (teorinin) çok daha temel kimi tespitlerinin sonucudur: Toplumsal formasyonun bütününden hareket etme, dışarıdan bilinç ve öncülük
Hepsi, artık kimse, öznenin kendini kuşatan nesnellik ve onun hareketlenmeleriyle birlikte devinmesini, onunla etkileşim içine girmesini, oraya verdikleri kadar oradan alacaklarının da olduğunu bilmesini gerektirir.
Kısacası, mesele, elde hazır duran bir omurganın verili nesnelliğe çakılması değildir; omurganın süreç, mücadele ve pratik içinde yeniden üretilip öyle çakılmasıdır.
Yoksa ne Haziran (2013), ne bir sınıfı dinamiği ne de herhangi bir toplumsal hareketlilik dışarıdan birileri gelip de bana omurga çaksa ne iyi olur diyecek değildir
Metin Çulhaoğlu önemli bir sosyalist aydın, yazdıklarına karşı çıkacak halimiz de yok. Bu yazıyı da sanırsam Kurtuluş Kılçer ekibinin ayrılmasıyla ortaya çıkan öncü parti sorusuna bir cevap vermek için yazmış. Çulhaoğlu yazarken fazla teorik davranmak yerine daha açık ve net olabilse yazdıklarıyla ne söylemek istediğini daha iyi anlayacağız. Böyle yapmadığında ne söylemek istediği konusunda da ayrı bir yorum yapmak durumunda kalıyoruz.
Bu yazıdan benim anladığım Çulhaoğlu'nun Leninizmi önemsediği, Lenin'in parti modeli anlayışını da önemsediği ama duruma göre farklılıkların da olabileceği şeklindedir. Ben bunu çıkartıyorum. Kurtuluş Kılçer ve arkadaşlarına farklı düşünebilirsiniz ama partide kalmalıydınız demek istiyor. Parti modeli üzerinden söyledikleri Leninist parti modelinin hareket içinde şekillenmesi gerektiği. Bana çok doğru gelmiyor. Leninizmi önemserken öncü partinin parti modelinin değişik olabileceğini söylemesi bana çalişki gibi geliyor.
Sokak bu kadar canlıyken fildişi kulelerden siyaset yapılamayacağını söylüyor aslında.