Solda blok, sola blok
Bekir Can Başeğmez
Omurgadan yoksun olarak, kitlelerle buluşup çoğalmak mı, yoksa leninizme sıkıca sarılıp, proleter devrimi örgütlemek mi?
Demokratik bir bloktan söz ediliyor, solda. Başta HDPnin, liberallerin, troçkistlerin vs. içinde olduğu, gerçekten de burjuva anlamda demokratik bir blok. Kimlik siyasetinden öteye gidemeyen bir sol siyaset, burjuva siyasetin sınırlarını aşamayan bir oy ve seçim kaygısı ve kitleleri örgütlemeye korkan, kendinde bu kudreti ve iradeyi göremeyen solun HDPye yamanıp, ses duyurabilme çabaları
Şu anda üzerinde konuştuğumuz, gündemimizde olan bu mesele, bizleri çok da şaşırtan, nasıl olur dediğimiz bir konu değildir. Sosyalist öncünün, öznenin, dünya çapındaki başarıları (örneğin Rusya), her zaman, kendi ülkelerinin egemenlerine karşı mücadelenin haricinde, kendinden ayrışan, küçük burjuva bataklığına saplanan sola karşı bir mücadelenin de ürünü olmuştur.
Ve Türkiye sol siyasetinin kirine baktığımız zaman da, bunun, ülkemizde de benzer bir durumla karşılaşacağımızın belirtisi olduğunu söyleyebiliriz.
Yani Türkiye proletaryası, burjuvalara karşı olduğu kadar, kendi solumsu umut tacirlerine karşı da mücadele edecektir.
Emekçileri burjuvazinin kuyusuna çekmeye çalışan liberal blok, herhangi bir zafer elde edemeden, er geç dağılmaya mahkûmdur!
Sol-sosyalist siyasetimize aşina olanların çok da zorlanmadan tahmin edebileceği üzere, biz komünistler, bu liberal blokta yokuz. Çünkü bu blok, emekçi halkı boş vaatlerle, reformist çözümlerle aldatan bir bloktur.
Emekçilerin geleceğini düşündüklerini ve bunun için çalıştıklarını iddia edenler, önce devletle tokalaştıkları ellerini yıkamalı, ardından kirli siyasetlerini sonlandırmalıdırlar. Çünkü biz komünistler, devrimin de, sosyalizmin de sandık ve demokrasiden çıkıp gelmeyeceğini çok iyi biliyoruz.
Çünkü komünist geleneğimiz; hiçbir önemli sorunun oy çokluğuyla çözülemeyeceğini öğretti bize. Türkiyenin Komünist Partisi olarak görevimiz; burjuvalarla birlikte, bu düzene hizmet eden, düzen sürdürücü liberal sollara karşı da mücadele etmektir. Bu mücadele, ancak komünist öznenin öncülüğünde, emekçilerin bileklerindeki güçle, kitle desteğini sırtlayarak başarıya ulaşabilir.
Leninist kimliğin, siyasetin anlamı, ancak sınıf siyasetinde ısrarla birlikte ortaya çıkar. Ve zafer ancak proletaryanın ellerinde şekillenir.
Kurtuluşumuz için burjuvazinin yok edilmesi gerekiyor ve bunu sadece proleter devrim sağlayabilir.*
--------------------------------------------------------------------------------
*Lenin Döneminde Komünist Enternasyonal Belgeler Cilt 1 (Maya Kitapları / Mart 1997)
Omurgadan yoksun olarak, kitlelerle buluşup çoğalmak mı, yoksa leninizme sıkıca sarılıp, proleter devrimi örgütlemek mi?
Leninizme sıkıca sarılıp proleter devrimi örgütlemek kitlelerle buluşup çoğalmaya engel değil ki, yazar böyle bir ayrıma gitmiş. TKP'nin bölünmesi, sonra HTKP'nin bölünmesi hep bu nedenle gerçekleşti. Leninist olmak sanki kitlelerle buluşmada bir sorun yaratıyor! Ben böyle bir ayrım olduğuna inanmıyorum. Eğer varsa bu ayrımın ortadan kaldırılması gerektiğini ve böyle bir çıkış yoluun bulunması gerektiğine inanıyorum.