Hep merak etmişimdir Tarih sınıflar mücadelesidir sözünü Bu sözle işçi sınıfı arasındaki bağı.
Manifestoyu okumuşsundur, orada bunun cevabı var. Kapitalizme geldiğimizde sınıflar mücadelesinin burjuvazi ile proleterya arasında gerçekleşeceği anlatılıyor. Yani nihai kapışmanın burjuvazi ile proleterya arasında olacağı.
Birde niçin işçi sınıfının geneli değilde örgütlü olan kısmı .Hem işçi sınıfı iktidarda olacak hem geneli bu işe katılmayacak Ben bazı şeyler konusunda şüpheli ve meraklı biriyim huy işte ne yapacakın.
Devrim için bütün halk sınıflarının mücadelesine ihtiyaç var. Örgütlü sınıfın önemi örgütlü olmasından örgütlü hareket edebilmesinden ve ekonomiye darbe vurabilme yeteneğinden ileri geliyor. İşçi sınıfının iktidarda olması ve genelin bu işe karışmamasından ne anlatmak istediğini ise anlamadım. Şüpheli ve meraklı olmak iyidir de apaçık gerçekler üzerinde şüpheci olmak biraz yerinde saymak, ilerleyememek oluyor.
Sınıf sözü de bayağı bende merak uyandırıyor. Kimler niçin sınıf oluyor da aynı yaşamı paylaşan kalabalıklar sınıf olamıyor.
Sınıf tanımını daha önceki yazımda yazmıştım.
Lenin'in sınıf tanımına göre proleterya ile burjuvazi kapitalist sistemin iki başat sınıfıdır. Lenin'e göre sınıf tanımı.
''Sınıflar tarihsel olarak belirlenmiş üretim sistemi içinde tuttukları yere göre, üretim araçlarıyla ilişkilerine, emeğin toplumsal örgütlenmesinde oynadıkları role, toplumsal zenginlikten aldıkları payın miktarına ve alış yöntemine göre birbirinden ayrılan geniş insan gruplarıdır.''
Lenin'in sınıf tanımına göre bakıldığında burjuvazinin de proleteryanın da varlığı sürüyor. Kapitalist ülkelerde sınıf mücadelesi bugün de burjuvazi ile proleterya arasındadır. Proleterya bu mücadelesinde parti olmadan başarıya ulaştıramaz. Proleteryanın sınıf olarak başarısı partisi ile olan beraberliğinden geçer. Bilimsel sosyalizmin başarısı kendiliğindenci mücadelelerin reddi ile başlayacağı için proleteryanın tarihsel görevini tamamlaması parti ile sınıf arasındaki ilişkiye bağlıdır. Biri olmadan diğeri başaramıyor. İkisi de gereklidir ve vazgeçilmezdir.
http://www.solpaylasim.com/k127-isci-sinifi.html#c21061
Devrim için bütün halk sınıflarının mücadelesine ihtiyaç var. Örgütlü sınıfın önemi örgütlü olmasından örgütlü hareket edebilmesinden ve ekonomiye darbe vurabilme yeteneğinden ileri geliyor. İşçi sınıfının iktidarda olması ve genelin bu işe karışmamasından ne anlatmak istediğini ise anlamadım. Şüpheli ve meraklı olmak iyidir de apaçık gerçekler üzerinde şüpheci olmak biraz yerinde saymak, ilerleyememek oluyor.
Bu sözler çok dikkatimi çekti Sn Bedrettin.
Özelikler gerçekler üzerinde şüpheci olmanın yerinde saymakla eş anlamda olması.
Gerçek bu gün var olandır, geçmiş tarihtir, gelecek teoridir, hepimizin bildiği gibi
Şimdi bu günkü durum üzerinden şüphelerimde ne kadar halkı olduğu bu forumda defalarca duyduğum sözlerden anlaşılıyor. Niçin işçi sınıfına ulaşamıyoruz, Komünist partiler işçi sınıfının öncü partisi olmasına rahmen işçiler oralara uğramıyor, Emperyalizm işçi sınıfı devrimleri çağı olduğu halde işçiler devrim yapamıyor. Bunlar hep bu forumdaşlarımın şikayetleri.
Bende işçiyi boğan uzun vadeli borçlanmalarıdır .İşçiler gerici partileri tercih ediyor .İşçiler devrim değil yüksek ücret istiyor diyorum.
Bu gerçekler üzerinden nasıl devrim çıkar. bu benim gerçekler üzerindeki şüphelerim.
Ben yerimde saymayı hiç kendime yediremem, yerimde sayacağıma hata yapmayı tercih ederim, bence yerinde saymak devrimcilik ilericilik değildir muhafazakarlıktır.
Bu sorular hep kafama takılıyor .Niçin komünist partileri işçi sınıfına ulaşamıyor veya işçi sınıfı niçin gerçi partiler i seçiyor da komünist partilerini seçmiyor örgütlenmek için.
Sınıf kavramı çok eski tanımlama ucu ta mısır yunan tarihine dayanıyor İşçi sınıfıda kökleri 1600 yıllarına dayanıyor ama işçi sınıfı iktidar olma 1848 oluyor
Benim anlamadığım niçin iktidar olmadığı olsada niçin sınıf olarak olamadığı. Niçin onun adına bürokrasi iktidar olduğu niçin küçük burjuva devrimciliği komünist partilerinde hakimiyet kurduğu.
Bu şüpheler tarihle ve bu günle ilgili şüpheler merak beni sorgulayıcı yapıyor.
Bu bölümü yenden okudum çok öğretici tartışmalar olmuş bir sürü gereksizlerde var .Bayağı uzunda sürmüş.
Aslında yenden devam etmeli İçinde yaşadığımız durum kapitalist toplum içinden çıkamayacağı krizler yaşamaktadır yeni örgütlenme ve iktidar anlayışı bize dayatılıyor.
Geçmişimizi eleştirmeden yeniyi bulamayacağımız çıplak gözle görünüyor.Bu eleştiri için zaman uygun değil diyenler olacaktır haklı olabilirler çünkü önümüzde eleştiriden çok yapılacak iş var.
Ama bu uzun tartışmalar bence iyi devamı gerekir elbette zamanı düşünmemiz de gereklidir.