Burada bu gerçekleri reddederek ''marksist'' olduğunu iddia eden birine de ''sen marksist değilsin'' demek marksizmi ve bilimsel sosyalizmi savunmanın gereğidir. Kendilerini marksist veya komünist olarak tanımlayanların da ayrıca görevidir. Rahatsız olanlar, rahatsız olacak diye ben bu tavrımdan vazgeçmem. Bu konudan sen neden rahatsız oldun anlamadım. Sen de mi aynı kafadasın?
-------------------------------------------------
Bende sana sen sınav mekanı değilsin diyorum.
Sizin gibi düşünenler bana marxist derse o zaman kendimden şüphe ederim. Bilgilerimi yeniden kotrol etmem gerekecek. Sizlerin bana marxist değilsin demesi benim doğru yolda olduğumun kanıtıdır.
Ama şu rahatsızlık meselesi senden ve senin gibilerden rahatsız olmayız merak etme çünkü bayağı kalabalıksınız. Zaten siz kalabalık olduğunuz için bu ülkede devrimci hareketlerde yaprak kımıldamıyor.
Leninistliğe gelince sorsalardı Lenin e o da Leninist olmaz dı. E Lenin hangi ist tense bize de onun ist in den olmak düşer. Nede olsa ustamız.
Bilimsel sosyalizm ne güzel kelime acaba altı nasıl dolacak içinde işçi sınıfı demokrasisi bile olmadan.
Halbuki burjuva demokrasisinden daha demokratikti
İşçi sınıfı iktidar ama işçi sınıfı bürokrasinin kölesi durumunda. Bu mu bilimsel sosyalizm ve işçi sınıfı iktidarı.
Birde marxı o bürokratik diktatörüğün bataklığına sokuyorsunuz
İşte size benzememenın ne kadar güzel olduğu ortada.
Konu ne kadar saçma bir yere gelmiş, neredeyse ''marks sosyalist değildir'' denilecek! Tek bir açıklaması var bunun, arkadaşlar tartışma süresinde çok dağılmışlar, ne söylediklerinin farkında değiller.
Arada bir karşıma çıkan eski tartışmaları okumaya çalışıyorum. Bu başlık da onlardan biri ve sanıldıı gibi bir iki arkadaşımızın ''bilimsel sosyalizm diye bir şey yoktur'' sözü yaygın bir inanıştır. Her savunanın farklı farklı gerekçeleri elbette vardır ama daha çok dönemin yerleşik iklimiyle olduğunu düşünüyorum. Özellikle reel sosyalizmin çözülüşüyle birlikte sosyalist düşünceye-kurama liberal girdilerin eklenlenmesi çabalarının bir sonucu gibi geliyor bana bu ''bilimsel sosyalizm diye bir şey yoktur'' ezberi. Yakın bir zamanda bile bu sözü dillendiren ve hararetle savunan kişiler tanıyorum ve çoğu da örgütlü bir yapının içinden geliyor ve örgütlü olmanın verdiği bir cesaretle bu sözü söyleyebiliyorlar. Şaşırtıcı. Bu durum bir yandan da sosyalist partlerimizin içine alıp kadrolaştırdığı kişilere sosyalist kuramın en temel doğrularını bile benimsetemedikleri gerçeğini de ortaya koymakta. Sadece bu konuda da değil, çok uzun zaman bir sosyalist partimiz içinde bulunmuş ve sonra da ayrılmış bir arkadaş tanımıştım, o da Kürt sorununda çok farklı bir söylem içinde bulunduğunda şaşırmış ve bu durumu kendisine sormuştum. Verdiği yanıt ''ne yani insanlar düşüncelerini değiştiremezler mi?'' şeklindeydi.
Marks ve Engels öncesi sosyalizm idealist bir yoruma dayanır ve savunanların iyi niyetinden ve insancıllığından başka bir özelliğe dayanmazdı. Ama sosyalizm sözcüğü o zamanlar da kullanılırdı. Marks ve Engels savunageldikleri ve sistematik hale getirdikleri sosyalizme onlardan farkını ortaya koymak için komünizm adını vermişler ve sonuçta sosyalizm düşüncesini bilimsel bir temele oturtmuşlardı. Hep aynı örneği veriyorum, tıpkı Ç.Darwin'in evrim düşüncesini bilimsel bir temele oturtması gibi. Evrim düşüncesi Darwin'den önce de olmasına rağmen Darwin'in onlardan farkı evrimin doğal süreçlere başlı olarak meydana gelen bir değişim dönüşüm süreci olduğunu ortaya koymasıydı. Bu da ''doğal seçilim''di ve sonradan (bilimsel) evrim kuramı kalıtım konusundaki gelişmelerle birlikte gerçeğin ta kendisi olmayı da başarmıştır.
Sosyalizm konusunda de benzer bir süreç yaşanmış Marks araştırmaları sonucu kapitalizmin özünün sömürü olduğu gerçeğini ve hem de toplumların tarihsel süreç içindeki değişiminde sınıf mücadelesinin başat rolü oynadığını ve ve değişimin bu mücadeleler sonucu meydana geldiğini (bilimsel) olarak ortaya koymuştur. İşte kaynağını Marksizmden alan bilimsel sosyalizmin bilim olduğu gerçeği Marks'ın ortaya çıkardığı bu iki temel yasaya dayanır ve geleceğin sınıfsız ve sömürüsüz ( ve doğal olarak devletsiz) olacağını ileri sürdüğümüz sosyalist ideoloji de bu iki temel yasadan yaptığımız bir ( bilimsel) çıkarım haline gelir. Bilimsel sosyalizm dediğimizde vurgulanmak istenen de budur ve savunageldiğimiz sosyalizmin Marks'ın temellendirdiği (bilimsel) sosyalizm anlayışı olduğu anlaşılmalıır.
Dolayısıyla ''bilimsel sosyalizm diye bir şey yoktur'' sözü sosyalizm ve Marksizm konusunda yetersizlikten ve bilgisizlikten ve ayrıca Marksizme bulaştırılmaya çalışılan liberal esintilerden kaynaklandığı ve gerçeği yansıtmadığı söylenebilir.
Sosyalizm konusunda karıştırılmaması gereken konu sosyalist siyaset konusunda bilimsellik iddiasının abartılı olmasıdır. Sosyalist siyasette bilimsellik en fazla Marksizme göndermeyle ilişkilendirilebilir, bundan ötesi için bilimsel olduğu iddiası doğru değildir.