Satürn'ün uydusunda okyanus bulundu
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)nın Cassini uzay aracı, Satürn gezegeninin altıncı büyük uydusu Enceladusun buz yüzeyinin altında tüm küreyi kaplayan bir okyanus olduğuna dair yeni deliller buldu. Söz konusu sonuca, yedi yıl süren incelemelerin ardından ulaşıldı.
ABDnin Ithaca şehrindeki Cornell Üniversitesinin, bilim dergisi Icarusta yayınlanan son araştırma sonuçlarına göre, jeolojik olarak aktif durumdaki Enceladusun yüzeyinin altındaki büyük akıcı su kütlesi, bilinmeyen deniz canlılarına ev sahipliği de yapıyor olabilir. Yedi yıldan uzun bir süredir Cassininin gönderdiği Enceladus fotoğraflarını inceleyen araştırmacılar, uydunun yüzeyindeki titreşimlerin büyüklüğünün, buz yüzeyin dışarıdan içe doğru tamamen donmuş halde olmadığını, bunun da buzun altında tüm küreyi kaplayan bir okyanusun var olduğunu gösterdiğini bildirdi.
Dikkatli bir şekilde yer şekillerini ve kraterleri haritalandıran bilim insanları, Satürnün yer çekiminin de etkisiyle uydunun yüzeyinin hareketli ve değişken olduğunu belirledi. Bu da Enceladusun kayalık çekirdeği ile buz yüzeyi arasında kalın bir akışkan bölge olduğunu ortaya çıkardı. Enceladusta bir okyanus olabileceği teorisi, 2005te Cassininin uydunun güney kutbunda su buharı ve buz püskürten volkan ağızları keşfetmesiyle ortaya çıkmıştı. Yaklaşık 500 kilometre çapındaki Enceladusun yer çekimi özelliklerini inceleyen gök bilimciler, buz kaplı yüzeyin 30 ? 40 kilometre altındaki okyanusun derinliğinin 10 kilometreyi aştığını belirtiyor. Gizli okyanusun, Güneş Sisteminde mikrobiyal hayata en uygun bölgelerden birisi olduğu kaydediliyor.
Cassini uzay aracı, 28 Ekimde Enceladuse en yakın geçişini yaparak yüzeyin yaklaşık 49 kilometre üzerinden uçacak. Elde edilecek veriler, gelecekte bu uyduya yapılması planlanan insanlı ya da insansız görevler için yeni yol haritaları belirleyecek.
hürriyet
"Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'ın atmosferinde yaşam belirtisi olabilir"
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uzmanlarının, Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'ın atmosferinde yaşam belirtisi olabilecek yeni bulgulara ulaştığı belirtildi.
Sputnik Türkiye'nin Phys.org'a dayandırdığı haberine göre Titan'ın atmosferindeki incelemelerini sürdüren NASA uzmanları, bu uyduda mikroorganizmaların bulunduğunun kanıtı olabilecek maddelere rastladı.
NASA'nın araştırmasına göre 'akrilonitril' moleküllerine uydunun güney kutbunda daha yoğun miktarda rastlanırken bu moleküllerin Titan'da hakim olan ortalama eksi 179 derecede damlacıklar halinde oluşarak sıvı metan gazıyla kaplı göllere düşüyor.
Uzmanlar, Titan uydusunun zorlu atmosfer koşullarında canlı yaşamının ortaya çıkmasını sağlayabilecek korumayı sağlayabileceğini de ileri sürdü.
Daha önce sonuçları 'New Scientist' dergisinde yayımlanan araştırmada, Gezegen Bilim ve California Teknoloji enstitülerinde görevli bilim adamları Amanda Hendrix ve Yuk Yung, Titan ile ilgili verileri inceleyerek uydunun gelecekte insanoğlunun yaşaması için gerekli çeşitli enerji kaynaklarını barındırdığını ortaya koymuştu.
Johns Hopkins Üniversitesi'nde görevli gezegen bilimci Ralph Lorenz, Titan'ın uzun dönemde Mars'tan sonra insanoğlunun varlığını sürdürebileceği en önemli ikinci yer olacağını kaydetmişti.
https://www.birgun.net/haber-detay/titan-uydusunda-yeni-yasam-belirtileri-bulundu-202877.html