Siyasal devrimden sonra ne olacak sorusu kapitalizmden komünizmin uç aşamalarına kadar sürecek olan dönemin ne olduğu ile ilgilidir. Marks bu konuyu aşamalara ayırmış. Bu aşamalar geçis süreci, komünizmin birinci evresi ve komünizmin ikinci evresidir. Marks bunun hiç bir evresine sosyalizm dememiş. Marks'a göre geçiş süreci var ve komünizmin birinci ve ikincisi evresi var. Lenin de aynı şeyleri söylemiş. Marks'ın komünizmin birincisi evresi olarak gördüğüne sosyalizm de demiş, sosyalizmi proleter diktatörlük altındaki döneme de sosyalizm demiş. Devrim perspektifine sahip olanlar her ülkede siyasal devrimin olacağını ve sosyalizmin kurulabileceğini söylüyorlar. İşin teorisi bu. Gelişmiş bir ülkede devrim olursa kuruculuk çok daha ileri aşamadan başlar, geri bir ülkeyse daha geriden. Bu dönemde amaç toplumu komünizme hazırlamaktır. Altyapıda sömürüyü ortadan kaldırmak, üstyapıyı proleteryanın ideolojisiyle donatmak. Sosyalizm de zaten bu döneme diyoruz. Devrim perspektifi olmayanlar inatla tek ülkede olmaz diyorlar ve sosyalizmi devletsiz ve sınıfsız dönem için kullanıyorlar. Konuyu mecrasından saptırıyorlar. Birincisi sosyalizmi komünizmin birinci aşaması olarak neden kabul edelim, ikincisi devletsiz yapının tek ülkede kurulamayacağı iddia ediliyorsa, bizim bunun tersini söylediğimizi neden iddia ediyorlar?
Cevabını vermişsin, devrim perspektifi olmadığı için. Devrim perspektifi olsa sosyalist devrim için mücadele edilmesini savunacaklar. Bunu savunmamak için hem enternasyonalistiz yalanına sarılıyorlar, hem de kuyrukçuluklarına mazeret üretiyorlar.
Siyasal devrimden sonra önce sosyalizm olacak sonra komünizm olacak
Devrim devrimcilerin gönlünün istediği bir zamanda gerçekleşse oturalım birbirimizi bekleyelim. Dünyanın komünist partileri tek ülkede sosyalizm olmuyorsa aralarında bir tarih üzerinde anlaşsınlar, o tarihte bir kalkışmayı gerçekleştirerek devrimi yapsınlar. Böylece tek ülkede değil, çok ülkede devrim yapılmış olur, sosyalizmi de hep birlikte kurmaya başlarlar. Bunu mu söylüyorsun tek yol devrim arkadaş?
Özel mülkiyetin kaldırılması hoşuna mı gitmiyor? Özel mülkiyetin kaldırılmasıyla sosyalizme neden başlanmasın? Bunun sana göre olumsuz bir etkisi mi var? İktidar alınacak sosyalizm kurulamayacak demenin başka ne anlamı olabilir? Devrim olabiliyorsa, kuruculuk neden olmasın? Emperyalistler mi saldıracak, ne olacak da sosyalizm kurulamayacak bu konudaki iddalarınızı sıralayın. Sen de mi sosyalizme ve devrime inancını kaybedenlerdensin?