Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

17.11.2015- 16:06

CHP’de 2019 hazırlığı

CHP'de 'Evin içini' ve dış algıyı düzelterek gidilecek.

Resim Ekleme
Genel başkan seçildikten sonra Anayasa, cumhurbaşkanlığı referandumu, 3 genel ve 1 yerel seçim geçiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ocak ayında yapılması planlanan kurultayda yeniden genel başkan seçilmesi halinde, 2019 seçimleri için gençlik, kadın ve parti yönetim organlarında köklü değişikliğe hazırlanıyor. Bu kapsamda, “Sadece genel başkan çalışıyor” algısını kırmak için de örgütlerde ve üyeliklerde yeniden yapılanmaya gidilmesi planlanıyor. CHP liderinin kafasında, partiyi tümüyle rayına oturttuktan sonra “yeni ve kitleleri sürükleyecek” bir isme yerini bırakmak var. Ancak bu isim henüz netleşmiş değil.

“Eylem planı” ile ilgili kulislere yansıyan değerlendirmeler ve bilgiler şöyle:

Parti militanı örgütler: CHP’nin yıllardır en büyük açmazını, “seçmen-örgüt” iletişiminin sağlanamaması oluşturuyor. Örneğin, CHP’nin kalesi olarak görülen il ve ilçelerde, seçmen son derece aktif ve partiye “en az küsen” grubu oluşturuyor. Ancak seçmen ile örgüt buralarda taban tabana zıt. Örgütler seçmenin o dinamizmine yeterince sahip çıkmıyor, “Nasılsa CHP’li” diyerek yeterli çalışma ortaya koymuyor. Bu durum, yeni seçmen kazanılmasını engellediği gibi seçmenin kendisini “sahipsiz” hissetmesine yol açıyor ve başka partilere kaymaya meyilli hale getiriyor. CHP örgütlerinin “parti militanı” gibi çalışmasını sağlayacak yöntemler geliştirilmeli.

Gettolara karşı yüz yüze iletişim: CHP’nin bir diğer açmazı ise “muhafazakar” seçmenin yoğun olduğu bölgelerdeki olumsuz “CHP algısı.” Bunun için, “parti militanı” gibi hareket edecek üyelerin, örgüt yöneticilerinin o bölgenin sosyo ekonomik koşullarına dikkat ederek- giyim tarzından, konuşma biçimine kadar- birebir ev ev gezerek iletişim kurması sağlanmalı.

Kadın vaizlere karşı kadın hatipler: Kadınlar seçmen üzerinde en etkili kesim. Türkiye son yıllarda tam bir gettolaşma sürecine girdi. Bu kesimlerde özellikle “dine mesafeli CHP algısı” çok yüksek. AKP iktidarı ve iktidarın politikaları doğrultusunda hareket eden Diyanet İşleri Başkanlığı, bu algıyı daha da pekiştirmeye dönük ciddi çaba içinde. CHP’nin giyimi, kuşamı, yaşam tarzı ile o kesimlere hitap edebilecek, onlarla diyalog kuracak “kadın hatipler ordusu” yetiştirilmesi gerekiyor.

Yüzde 25 nasıl genişleyecek: CHP’nin yüzde 25’lik bir tabanı var ve bu taban milim milim genişleyebiliyor. Geçmişte CHP’ye “oy verebilirim” diyenlerin oranı yüzde 30-35 civarındaydı. Oysa bu rakam 7 Haziran seçimlerinden sonra yüzde 52’ye çıktı. Ancak bir de bugün 8-9 yaşlarında olan muhafazakar bir kuşak geliyor. Bunların aşılmasında da genç ve kadın faktörünün devreye sokulması çok önemli.

Kılıçdaroğlu ne zaman bırakacak: CHP’de Kılıçdaroğlu sonrasında bir değişim süreci başladı. Ancak hâl⠓sadece genel başkan çalışıyor” algısı var. Bu ancak örgütlerdeki ve partinin yönetim yapılarındaki topyekün değişimle mümkün. Bu değişim sadece “isimler” anlamında değil, parti için çalışma kültürü açısından da olmalı. Son iki seçim bildirgesiyle, CHP iktidar olduğunda “yapabilir” algısını yerleştirdi. Şimdi bu algıyı parti yönetim kademeleri ve tüm örgütler (kadın/gençlik/ il/ilçe) açısından da gerçekleştirmek gerekiyor. “Çalışan parti/ partili/örgüt” algısı yerleştirildiğinde, parti kendi içinden genel başkanlık için “veliahtını” da yetiştirecektir. Kılıçdaroğlu, bu yapılanmayı sağladıktan sonra, genel başkanlık koltuğunu devredecektir.

Cumhuriyet

melnur  |  Cvp:
Cevap: 1
17.11.2015- 19:10

Bu hazırlıkların yeterli olacağı düşünülüyorsa yanılıyorlar. CHP'nin temel sorunu ideolojisinin belirsizliğidir. Sadece ''kitle partisi'' anlayışı ile ve o anlayışın CHP yönetimindeki yanlış algısıyla CHP bu çakıldığı yüzde yirmibeşlerde bile tutunamaz. Doldurmaya çalıştığı yerde AKP'nin olduğu unutuluyor. AKP zaten ''merkez partisi'' olarak merkezi doldurmuş durumda. O ''merkez'' her ne ise, CHP kendine orada bir yer arayarak başarılı olamaz. CHP eğer sol-sosyal demokrat bir parti olacaksa yönetiminde bulunan ne kadar liberal ve sağcı yönetici varsa onlardan kurtulmakla değişime başlamalıdır. Kılıçdaroğlu da partiyi taşıyamıyor. Kişisel yetenekleri ve entellektüel donanımı sol bir partinin lideri olabilmesine hiç uygun değil. Onun yerine aday olanların ise Kılıçdaroğlu'ndan daha ''ileri'' olduklarını iddia edebilmek de zor.

CHP böyle, diğer düzen solumuz ise CHP'den daha da geride. Neyi savundukları belli değil. Bağımsız bir parti olduklarına kendileri de inanmıyorlar. ''Türkiyelileşmek'' ve ''seni başkan yaptırmayacağız'' kodlamalarıyla bir rüzgar yakalamışlardı; PKK'nin müdahalesi ile o rüzgar da kesildi ve arkası gelmedi. İki partinin de Türkiye'de ( beraberce de olsa) iktidar seçeneği oluşturmaları hiç mümkün değil. Kısaca geleceğimizde ''sol-sosyal demokrat'' bir seçenek gözükmüyor.


hakkı  |  Cvp:
Cevap: 2
18.11.2015- 11:22

CHP bunları söylemek için oldukça geç kaldı Tren o istasyondan kalktı.

Türkiye de 1 kasım seçimlerinden sonra sistem değişti T. Erdoğan faktörü artık sistemin kendisi oldu .
Bundan böyle her şeyin belirleyicisi T. Erdoğan olacaktır O kimi hangi partiyi ne şekilde isterse o sahnede olacak.

Bütün dünya ve içinde yaşadığımız coğrafya uzun bir belirsizlik ve savaş dönemi içine girmiştir Bu belirsizliğe AB ülkeleri de katılmış
Kılıçtaroğlu hala hiç bir şey değişmemiş gibi 2019 için planlar yapıyor CHP başka bir dünyada yaşıyor her halde
Bir tarih 1 kasımda kapandı yeni takvim sayfaları da artık demokratik bir seçimin olamayacağını söylüyor.

Kılıçtaroğlu etrafına baksın islam ülkelerinde ne şekilde seçim oluyor değişmez otariteler hangileri
En iyisi şimdiden evine kapansın

Eğer Türkiyede bir değişim olacaksa ülkede ve bölgede iki faktör var biri Erdoğan faktörü diğeri uluslar arası bölge siyaseti.

Bence planlar yapmadan gelişmeleri gözlemek daha iyi olacak.

ayhan  |  Cvp:
Cevap: 3
18.11.2015- 13:24

Mesut Yılmaz CHP'nin merkez partisi olabileceğini ve AKP'ye bu şekilde rakip olabileceğini söylüyor.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/422391/Mesut_Yilmaz__Merkezdeki_boslugu_CHP_doldurabilir.html

hakkı  |  Cvp:
Cevap: 4
19.11.2015- 12:02

Yeni oluşum .Cumhuriyet 19-11-2015

CHP ve MHP içerisindeki kongre çağrılarını da değerlendiren Yılmaz, muhalefet partilerinin AKP alternatifi olabilmek için yenilenmeleri gerektiğini söyledi. Mevcut siyasi partilerin kendilerini “merkezin uzlaştırıcı çizgisinde” dönüştürmeleri gerektiği vurgulayan Yılmaz, aksi taktirde “yeni oluşum kaçınılmazdır” yorumunda bulundu. Yılmaz, ocak ayında kurultaya hazırlanan CHP’nin, merkez çizgisinde dönüşümler gerçekleştirirse AKP’nin alternatifi konumuna gelebileceğini de vurguladı


Mesut Yılmaz
T.Erdoğanla T.Özal ı AKP ile ANAP ı birbirine karıştırmış olacak.
T.Özal bu ülkenin gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşması için çaba harcadı T.Erdoğan ise bu ülke yeniden Osmanlı devleti seviyesine indirmek için çaba harcamakta.
İki devlet adamının hayalleri farklı.
Özal güçlü iktidar güçlü muhalefet ile istikrarlı yönetimlerle ABD ye benzemeye çalıştı Erdoğan muhalefetsiz eleştirisiz mizahsız bir Türkiye hayal etmektedir.

Güçlü ve merkezi bir CHP nin bu iktidar anlayışı ile uzlaşması mümkün değil ona cılız ve etkisiz muhalefet gerekmektedir.

Bir şeylerin değiştiğini Ali Koç bile fark etmişken M.Yılmazı fark etmemesi var olan durumu ya ciddiye almaması ya güncel olaylardan uzaklarda kalması olarak anlamak gerekir

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]