Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

umut  |  Cvp:
Cevap: 9
21.11.2015- 10:56

Bir açıklama da Demirtaş'tan: Başkanlık sisteminin tartışılmasına karşı değiliz ama...

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın büyükelçiler ve temsilcileriyle yaptığı görüşmede başkanlık sisteminin tartışılmasına karşı olmadıklarını, "tek adamlık sistemine" karşı olduklarını ifade ettiği ileri sürüldü.

40 farklı ülkenin büyükelçi ve mazlahatgüzarıyla yapılan görüşmeye Selahattin Demirtaş’ın yanı sıra DTK Eş Başkanı Selma Irmak, HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP Eş Başkan Yardımcısı Nazmi Gür ile milletvekilleri Garo Paylan, Müslüm Doğan, Saadet Becerikli ve Dilek Öcalan katıldı.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, görüşmede büyükelçilik temsilcileri HDP’nin yeni dönem politikalarıyla ilgili sorular yöneltirken, yeni anayasa çalışmaları da gündeme geldi. Yeni anayasanın nasıl olması gerektiği konusunda soruları yanıtlayan Demirtaş’a başkanlık sistemiyle ilgili de görüşleri soruldu. Demirtaş’ın başkanlık sisteminin tartışılmasına karşı olmadıkları, ancak tek adamlığa karşı olduklarını ifade ettiği öğrenildi.

sol

umut  |  Cvp:
Cevap: 10
21.11.2015- 11:00

Demirtaş da kıvırmaya başladıktan sonra kürt hareketi yekvücut olmuş demektir. Erdoğan ne verirse onlar da karşılıksız bırakmayacaklar! Hani ''Seni başkan yaptırmayacağız'' sözleri, ne oldu, kulağına kar suyu mu kaçtı Demirtaş'ın?

hakkı  |  Cvp:
Cevap: 11
21.11.2015- 11:44

Bende başkanlık sisteminin tartışılmasından yanayım.

Bu konuda kafalarda ne var ne götürecek ne getirecek tam bilmiyoruz.

T.Erdoğanın istediği başkanlık sistemini aşağı yukarı biliyoruz ama farklı bir başkanlık sistemi konusunda bilgi sahibi değiliz.
ABD tipimi yoksa başka tipmi bunu henüz bilmiyoruz
Meksika tipi diyenler var. Tartışılmadan öğrenemeyeceğiz onun için tartışmaya açmalılar.

Ama ben bu yaşadığımız siyasi tip i seçerdim çünkü bu siyasi yapıda koğalisyon ve küçük partilerin temsil olma olasılıkları çok daha yüksek.
Başkanlık sisteminde ikili yapı olacaktır iki partili sistem farklı anlayışları parlementoya taşımaz.

Ama yinede tartışmaya açılmasında fayda görüyorum.

munzur  |  Cvp:
Cevap: 12
21.11.2015- 13:05

Tayip Erdoğan'ın başkanlık hevesinde ''daha iyi'' olabilir beklentisi mi var:) AKP başkanlık sistemini parlamenter sistemden daha iyi olacağı için mi savunuyor dersiniz? Kürt hareketi bilinen nedenlerden ağız değiştirmeye başladı. Kürt hareketi böyle davranıyor diye biz de mi ''belki, daha iyi olur'' diye düşünmeliyiz?

abbas  |  Cvp:
Cevap: 13
21.11.2015- 14:17

Alıntı Çizelgesi: owert yazmış

HDP alacaklarının karşılığında başkanlık sisteminde AKP ye taraftır.
Dikkat edilirse HDP başkanlık sitemine karşı değil, Erdoğanın Başkanlığına karşyım diyor . Yani AKP nin Başkanlık sitem arzusunu kabul ediyorum diyor. Zira zaten HDP esbaşkan ,yan başkan arka başkan gizleme saklama teraneleri ile başkanlık sistemiyle yöntiliyor. Öcalan hep başkan derler mesela.. Yani HDP başkanlık sistemine   karşı değil ,taraftar.

Bu ülkede sol adına PKK geleneği kadar anti demokratik örgütlenme herhalde olmamıştır. Hani var olan solun demokratik olmadığından şikayet edilir ve hatta bunun üzerinde ne kadar kemalist gibi olduğu bağlantısı içeriğinde sunulur ise de,bu düşünceler içinde sol üzerinde tepinenler Kürt siyasalına meylederken,kürt siyasalının iki üç katmerlice olan anti demokratikliğini bu liberal liboşlar   görmezler.

Yüksek dağ ve onun temsiliyetini üstlendiği siyasal hareket ciddiye alınma konumundan çıkmıştır artık. HDP ile perişanlaşmış darma duman ,dikişleri tutmaz olmuştur. Şimdi bu görüntüyoksa da sesizliğin olduğu gerçek ,bu da güç birkitrme olarak görülebilinir o kadar.

Türkiye sosyalistleri 12 eylül sonra oluşan koşullarda aradan çakma çıkma bir sosyalistim diye ortaya çıkandan yakın zamanda kurtulacak demektir. .Daha bunun gibler (örn eski TKP dy içinden çıkanlar gibi)var ve başladığı zaman zaten kimse tutamaz bunları .  

Kürt siyasalı o yamuk geleneksel haliyle sorununu solun değil   sağcı kesimin haledebileceğine inanıyor bu salaklarda sosyalist olarak buna inanmaya başlamaları ölümleri olacaktır.





AKP ve Erdoğan'ın istediği başkanlık sisteminin Avrupa ve Amerika'daki başkanlık ve yarı başkanlık sistemleriyle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Erdoğan Cumhurbaşkanı olduktan sonra kendisinin tek karar merci olmasını gerektirecek bir sistem savunuyor ve bunun da adına ''Türk tipi başkanlık sistemi'' diyor. Türkiye'de başkanlık sistemini konuşmaya çalışmak Erdoğan'ın başkanlığını ve sistemin de Erdoğan tipi başkanlık sistemini konuşmaya başlamak demektir. Erdoğan'ın nasıl bir başkanlık istediğini bugüne kadar anlayamamışsak, bundan sonra da anlayamayız.

Kürt hareketinin   eski günlerini özlediği anlaşılıyor. Üç beş ay önce ''seni başkan yaptırmayacağız'' diyenler, bu sefer ''senin başkanlığını konuşabiliriz'' noktasına geldiler. Kürt hareketinin ''Türkiyelileşmek'' gibi bir amacının olmadığı bu gelinen noktada söylenenlerle ortaya çıkıyor. Kürt hareketi Türkiyelileşmekten yana değil, Türkiye kürt hareketini ilgilendirmiyor, AKP'nin Türkiye'yi nereye getirdiği de onlar için önemli değil. Kürt hareketi kendi bölgesi olarak adlandırdığı yerde AKP'den kendi lehine neler kopartabileceğinin hesabını yapıyor. Kendi bulundukları yerlerde kürt kimliğine uygun gördükleri kazanımlar gelecekse, ötesini düşünmeden kabul edeceklerdir. Başkanlık sistemine böyle bakmak lazım. Demirtaş'ın 7 Haziran seçimleri öncesindeki siyasetinin hiçbir samimiyeti olmadığı da böylece ortaya çıkmıştır.

Türkiye solunun kürt hareketinin izinde gidenleri bu konuları tartışmıyor. Onların bu konuda sol bir siyaset izlemeye çalıştıklarını düşünmüyorum. Kolaylarına gelen bir siyaseti seçiyorlar ve kürt hareketinin her dalgalanışına uygun bir siyaseti sol siyasetmiş gibi kamuoyuna anlatmaya çalışıyorlar. Sözcüğün tam anlamıyla kuyrukçu bir siyasetten yana tutum takınıyorlar. Zaman içinde bu kesimin ya yanlışlarını anlayacaklarını ya da sol saflardan uzaklaştırılacağını düşünüyorum. Bu kesimlere sosyalist adını vermeyi de doğru bulmuyorum. Bu kişi ve odaklar kürt milliyetçiliğine bu kadar bağlılık içindelerse gitsinler o hareketin içinde kürt milliyetçiliğini savunsunlar. Yaptıkları zaten buyken yaptıklarını sol ideolojinin gereğiymiş gibi yapıyor göstermeleri ikiyüzlülüktür. Bu kesimler 1 Kasım öncesinde HDP'ye oy verilmesi çağrıları yapıyorlardı, şimdi ne yapıyorlar, ne söylüyorlar? HDP'ye ''AKP'yle başkanlığı konuşmanız bile ''yanlıştır'' diyorlar mı, bunu yüksek sesle ve konuyu gündemden düşürecek kadar yüksek sesle söylüyorlar mı? Bu kesimler bence yanlış üstüne yanlış yapıyorlar. Sol kesimlerde kafa karışıklığına neden olmaktan başka bir şey de yapmamış oluyorlar.

yorum2006  |  Cvp:
Cevap: 14
22.11.2015- 21:52

Demirtaş "seni başkan yaptırmayacağız" diye bas bas bağırıyordu, HDP barajı böyle geçti. Onu başkan yaptırmaya kalkarlarsa, bir daha barajı marajı geçemezler. O zaman da RTE'nin bunlara ihtiyacı kalmaz, seçime gider kendi anayasasını yapacak çoğunlukla gelir.

Kaçak  |  Cvp:
Cevap: 15
23.11.2015- 10:06

Alıntı Çizelgesi: hakkı yazmış

Bende başkanlık sisteminin tartışılmasından yanayım.

Bu konuda kafalarda ne var ne götürecek ne getirecek tam bilmiyoruz.

T.Erdoğanın istediği başkanlık sistemini aşağı yukarı biliyoruz ama farklı bir başkanlık sistemi konusunda bilgi sahibi değiliz.
ABD tipimi yoksa başka tipmi bunu henüz bilmiyoruz
Meksika tipi diyenler var. Tartışılmadan öğrenemeyeceğiz onun için tartışmaya açmalılar.

Ama ben bu yaşadığımız siyasi tip i seçerdim çünkü bu siyasi yapıda koğalisyon ve küçük partilerin temsil olma olasılıkları çok daha yüksek.
Başkanlık sisteminde ikili yapı olacaktır iki partili sistem farklı anlayışları parlementoya taşımaz.

Ama yinede tartışmaya açılmasında fayda görüyorum.




katılıyorum. başkanlık sistemine chp muhalefeti gibi baştan karşı çıkmak hdp'ye yaramadı. önemli olan nasıl bir başkanlık sistemi geleceği.

hakkı  |  Cvp:
Cevap: 16
23.11.2015- 11:36

Alıntı Çizelgesi: Kaçak yazmış


katılıyorum. başkanlık sistemine chp muhalefeti gibi baştan karşı çıkmak hdp'ye yaramadı. önemli olan nasıl bir başkanlık sistemi geleceği.



Sn Kaçak Bir fikir öne sürerken önce sen ne anladığını söyleyeceksin CHP kendi düşüncesi açısından başkanlık sistemine karşı olması normaldir.   Çünkü Atatürkçü olduğunu bu konuda iddialı olduğunu söyleyen bir parti.

Sence başkanlık sistemi ne götürür ne getirir hangi kesime faydalı hangi kesime zararlı sistemdir.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]