Düzen ve Akıldışılık
Volkan Koyutürk
Gerçekliğini yitirmiş bu düzene karşı verilen yeni bir gerçeklik savaşında iç savaş kaçınılmazdır. Yani devrim için mücadele ederken iç savaş olmasın demek gerçekçi değildir.
Hiç bir felsefi sav, Hegelin ünlü Gerçek olan her şey ussaldır, ussal olan her şey gerçektir savı kadar; yeteneksiz hükümetlerde bu denli şükran duygusu ve onlardan daha az yeteneksiz olmayan liberallerde de bu denli öfke uyandırmamıştı. Bu açıkça, var olan her şeyin kutlulaştırılması, despotluğun, Polis devletinin, keyfi adaletin, sansürün onaylanması değil miydi? İşte böyle yorumladı bunu Friedrich Wilhelm III, onunla birlikte de uyrukları. Oysa Hegelde var olan her şey, hiç de öyle birdenbire gerçek değildir. Gerçeklik sanı, Hegelde ancak, aynı zamanda zorunlu olana uygulanır, gerçeklik açılıp ortaya çıkışında zorunluluk olarak kendini ortaya koyar; onun için Hegel ne olursa olsun her türlü hükümet önlemini gerçek saymaz, bizzat Hegel belli bir hazinesel kurum örneğinden söz eder. Ama zorunlu olan son aşamada, aynı şekilde ussal olduğunu da gösterir ve o zamanın Prusya devletine uygulanınca, Hegelin savı bu devlet ussaldır, zorunlu olduğu ölçüde de ussaldır anlamından başka bir şey anlamına gelmez; bununla birlikte, bu devlet bize kötü görünüyorsa ve kötü olduğu halde gene de var olmakta devam ediyorsa, bu hükümetin kötü niteliğinin kanıtını ve açıklamasını, uyrukların buna uygun düşen kötü niteliğinde bulur. O zamanın Prusyalılar layık oldukları hükümete sahiptirler.
Oysa Hegele göre gerçeklik, hiçbir şekilde, her koşulda ve her zaman, şeylerin belirli bir siyasal ve toplumsal durumuna uygun gelen bir san değildir. Tam tersine Roma Cumhuriyeti gerçekti ama onun yerini alan Roma İmparatorluğu da aynı şekilde gerçekti. 1789 Fransız monarşisi, o kadar gerçek dışı, yani tüm zorunluluktan yoksun, o kadar usa aykırı olmuştu ki, Hegelin her zaman büyük bir coşku ile sözünü ettiği Büyük Devrim tarafından yıkılmalıydı. Bunun sonucu olarak burada, monarşi gerçek dışı, devrim ise gerçek olandır. Ve böylece gelişmesi sırasında, daha önce gerçek olan her şey gerçek dışı olur, zorunluluğunu yitirir, var olma hakkını, ussal niteliğini yitirir. Can çekişen gerçekliğin yerini, yeni ve yaşayabilir bir gerçeklik alır.( Marx Engels, Felsefe İncelemeleri Sol Yay.)
Marx ve Engels yukarıda yaptığımız alıntıda siyasal bir sistemin, düzenin nasıl gerçek ve gerçek dışı olabileceğini Hegel üzerine incelemelerinde bizlere göstermektedir. Gerçi gerek Marx gerek ise Engels, kendilerinin yukarıda aktardığımız iddialarının bu şekliyle Hegelde bulunmadığını belirtirler ve Hegelin dar bir burjuva kafa yapısına sahip olduğunu söylerler. Bu dar kafalılık onu mutlak bir sisteme götürmüştür. Bu götürüş Hegelin düşünsel sistemini anlayamasalar da Prusya Devletinin de resmi felsefi görüşü haline gelmiştir. Ancak bu yazıda amacımız, Hegel felsefesinin bir incelemesini yapmak değil; bir sistemin nasıl ussal ve us dışı olduğu üzerinde durmaktır.
Ülkemizde küçük burjuva dar görüşlülüğünden kurtulamayan bazı aydınlarımız, AKP iktidara ilk geldiği anda onun bir takım reform politikalarını ilericilik olarak karşılamışlardı. Fakat bu gün gelinen noktada, AKPnin faşist politikaları ile net bir şekilde tanışmaları sonucu hata yaptıklarını söylemektedirler. Oysa ki görülemeyen bir şey söz konusuydu; Marksizm-Leninizmi ekonomik indirgemecilikle suçlayan bu entelektüel kesim, emperyalizm olgusunu onun şekillenişini ve faşizmin ülkemizde emperyalizmden bağımsız ele alınamayacağını göz ardı ettiler. Bu durumun sonucu olarak son dönemlerde artan baskı ve şiddet politikalarını akıl-dışı olarak sunmaktadırlar. Doğru. Bu sistem artık akıl dışıdır. Ama akıl dışılığı son üç yıl içinde olmadı.
Düzenin akıl dışılığı üretici güçlerle üretim ilişkileri arasındaki uzlaşmaz çelişkinin sonucudur. Eskiyen her üretim ilişkisi akıl dışılaşır ve eskiyen bir gerçekliği ifade eder. AKPnin akıl dışı politikaları da (içerde ve dışarda) aslında sistemin akıl dışılaşmasının bir ürünüdür. Bu sistem yönetememekte, can çekişmektedir. Bu noktada artık yeni bir gerçekliğe ihtiyaç vardır. Fakat iktidar ve iktidar çevresindeki düşünürler sistemin mutlak bir gerçekliğe sahip olduğu konusunda hemfikirdir. Yani değişmez bir gerçeklik.
Ve sol hala iç savaş korkusu yaşıyor
Bu doğrultuda iktidarın Rus uçağını düşürmesi, Suriye politikası, Can Dündar ve Erdem Gülün tutuklanması, Tahir Elçinin öldürülmesi, patlayan bombalar, katliamlar iktidar ve onu çevresindekiler için ussaldır. Çünkü var olan gerçeklikten başka bir gerçeklik yoktur. Ve buna karşı mücadele edenler akıl dışıdır. Oysa ki sistem artık ussal değildir, bu yüzden sistemin uyguladığı politikalar da us dışıdır. Bu bize tuhaf gelmemelidir. Çünkü sistemin akıl dışılaşması onun çelişkilerinin eskiyen gerçeklik üzerinden çözülemeyeceğinin sonucudur. Bu yüzden çözüm yeni bir gerçekliktir.
Özellikle solda sistemin gerçekliğini yitirmiş olduğunu anlayamayan yazarlar hala çözümü bu akıldışı sistem içerisinde arıyorlar. Bir yandan iç savaş çıkar mı korkusu içerisindeler. Dünyada bu gün bir savaş sürmekte zaten, adına ister 3. Dünya Savaşı deyin ister başka bir şey ama dünya savaş halinde.
Ya Türkiye
İktidar halka savaş açmış durumda; devrimci, demokrat, muhalif kesimleri tutukluyor, katlediyor. Ve sol hala iç savaş korkusu yaşıyor. Oysa iç savaştan neden korkulsun ki. Gerçekliğini yitirmiş bu düzene karşı verilen yeni bir gerçeklik savaşında iç savaş kaçınılmazdır. Yani devrim için mücadele ederken iç savaş olmasın demek gerçekçi değildir.
Kimi köşe yazarlarında, hükümetin mevcut politikalarından vazgeçmeleri yönünde çağrılar görülmektedir. Oysa bu çağrılara yanıt verilmesi tarihin işleyişine terstir. Çünkü hükümetin politikaları hem iradi hem de deterministtir. Deterministtir, çünkü sistem gerçekliğini yitirmiş, çürümüş can çekişmektedir. İradidir, çünkü hepsinin bu sistemi ayakta tutmak için çıkarları vardır. Fakat halkın bu sistemi ayakta tutmakta hiçbir çıkarı yoktur. Onun çıkarı kuracağı yeni ve yaşayabilir bir gerçekliktedir. Yukarıdaki alıntının devamında şunları yazar Marx ve Engels:
ve bu, eğer şeylerin eski durumu direnç göstermeden ölecek kadar usçul olursa barışçıl yolla, yok eğer zorunluluğa karşı durursa zor yoluyla olur.(a.g.e) Birincinin bu gün geçerli olmadığını kör olmayanlar ve iyimserler haricinde (iyimserlik körlüktür) herkes görebilir.
gezite
Lenin: Her devrim bir iç savaştır
Çatışmalar, katliamlar ve infazlardan gözü korkanlara Lenin yanıt veriyor: Kurttan korkan ormana girmesin!
Kaynak: Bolşevikler Devlet İktidarını Koruyabilecekler mi?, Seçme Eserler, 6. Cilt içinde. Çev: Saliha N. Kaya. İnter yayınları, 1995.
Beşinci argüman, Bolşeviklerin iktidarı koruyamayacaklarından ibarettir, çünkü durum olağanüstü karmaşıktır.
Ah şu çokbilmişler! Devrime rıza göstermeye pekâlâ hazırlar tek şu olağanüstü karmaşık durum olmasa. Böyle devrimler yoktur ve böyle bir devrim iç çekişlerinin ardında bir aydının gerici sızlanmalarından başka birşey yoktur. Bir devrim görünüşte pek karmaşık olmayan bir durumda başlamış olsa bile, devrimin kendisi gelişimi içinde daima olağanüstü karmaşık bir durum yaratır. Çünkü gerçek bir devrim, derinlemesine bir devrim, Marxla söylemek gerekirse, bir halk devrimi, eski toplum düzeninin ölümü ve yeni bir toplum düzeninin, on milyonlarca insanın yeni bir yaşam tarzının doğumunun inanılmaz karmaşık ve acılı sürecidir. Devrim en şiddetli, en vahşi, en çılgınca sınıf mücadelesi ve iç savaştır. Tarihte hiçbir büyük devrim iç savaş olmadan gerçekleşmedi. İç savaşın ise olağanüstü karmaşık durum olmadan düşünülebileceğini, ancak dar görüşlü, dünyadan bihaber insanlar varsayabilirler.
Olağanüstü karmaşık bir durum olmasaydı, devrim de olmazdı. Kurttan korkan ormana girmesin.
Beşinci argümanda tahlil edilecek hiçbir şey yok, çünkü ne ekonomik, ne politik, ne de herhangi bir başka düşünce içermiyor. Sadece devrimin içini kararttığı ve ürküttüğü insanların iç çekişlerini içeriyor. Bu iç çekişleri karakterize etmek için izninizle iki küçük kişisel anımı aktaracağım.
Temmuz Günlerinden kısa süre önce zengin bir mühendisle görüşme. Mühendis bir zamanlar devrimciydi, Sosyal-Demokrat Parti, hatta Bolşevik Parti üyesiydi. Şimdi işçilerin ele avuca sığmazlığı, dizginsizliği karşısında dehşet ve öfke içinde. Hiç olmazsa Alman işçileri gibi olsalardı! diyordu (yurtdışını tanıyan kültürlü bir adamdı), genelde toplumsal devrimin kaçınılmazlığını elbette anlıyorum, fakat, savaşın işçilerin seviyesini böylesine düşürdüğü ülkemizde
bu devrim değil, uçurumdur.
Tarih bizi, tıpkı bir Alman ekspresinin istasyona girişi gibi barışçıl, sakin, pürüzsüz ve sağlıklı biçimde devrime götürmüş olsaydı, toplumsal devrimi benimsemeye hazır olurdu. Terbiyeli kondüktör vagon kapılarını açar ve seslenir: Toplumsal Devrim durağı. Herkes insin. O zaman neden kapitalist bayların hizmetinde bir mühendis olmak konumundan, işçi örgütlerinin hizmetinde bir mühendis konumuna geçmesindi?
Bu adam grevler gördü. En barışçıl zamanda bile en basit grevin ne büyük coşku fırtınaları yarattığını biliyor. Sınıf mücadelesi dev bir imparatorluğun tüm emekçi halkını karıştırdığında, savaş ve sömürü, yüzyıllardan bu yana toprak sahipleri, onlarca yıldan bu yana da kapitalistler ve Çarlık memurları tarafından yağmalanan ezilen milyonlarca insanı neredeyse umutsuzluğa sürüklediğinde, bu fırtınanın milyonlarca kez daha güçlü olacağını biliyor. Bütün bunları teorik olarak kavrıyor, tüm bunları ağzıyla kabul ediyor, sadece, olağanüstü karmaşık durum gözünü yıldırmış.
Temmuz Günlerinden sonra, o zamanlar Kerenski Hükümetinin beni şereflendirdiği özellikle şefkatli dikkat sayesinde illegal yaşamak zorunda kalmıştım. Tabii ki beni saklayan bir işçiydi. Petrogradın ücra işçi mahallelerinden birinde küçük bir işçi evinde öğle yemeği yenecek. Evin kadını ekmeği getiriyor. Evin erkeği: Şu ekmeğin güzelliğine bak diyor. Belli ki artık onlar kötü ekmek vermeye cesaret edemiyorlar. Petrogradda iyi ekmek de olabileceğini neredeyse unutmuştuk.
Temmuz Günlerinin bu sınıfsal değerlendirmesi beni şaşırttı. Düşüncelerim, olayların politik anlamı etrafında dönüyor, olayların genel seyri içinde bunların rolünü değerlendiriyor, tarihin bu zikzaklı yolunun hangi durumdan kaynaklandığını ve hangi duruma yol açacağını, değişen koşullara uyum sağlamak için şiarlarımızı ve Parti aygıtımızı nasıl değiştirmemiz gerektiğini araştırıyordu. Hiç yoksulluk yaşamamış bir insan olarak ekmeği düşünmemiştim. Ekmek benim için, yazınsal çalışmanın bir tür yan ürünü olarak kendiliğinden gelen bir şeydi. Düşünce her şeyin temelinde yatan şeye, ekmek uğruna sınıf mücadelesine, olağanüstü karmaşık ve karışık bir yoldan politik tahlille ulaşmıştı.
Fakat, iyi ücret alan ve son derece zeki bir işçi de olsa, ezilen sınıfın bir temsilcisi, hayranlık uyandıran bir yalınlık ve düzlükle, sağlam bir kararlılıkla, biz aydınların çok uzak olduğu şaşırtıcı bir görüş berraklığıyla öküzü boynuzundan yakalıyor. Dünya iki kampa bölünmüş durumda: Bizler, emekçiler, ve onlar, sömürücüler. Olup bitenden mahcubiyetin izi bile yok: bu, emeğin sermayeye karşı uzun mücadelesindeki muharebelerden biridir. Odun kesilen yerde yonga uçuşur.
Devrimin bu olağanüstü karmaşık durumu ne kadar da acı verici burjuva aydını böyle düşünüp böyle hissediyor.
Onları sımsıkı yakaladık, onlar eskisi gibi küstahlaşmaya cesaret edemiyorlar. Daha sıkı tutarsak işlerini tamamen bitiririz işçi böyle düşünüp böyle hissediyor
gezite