Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Dünyadan

Times: Türkiye ve Rusya Suriye'de çatışabilir

İngiltere'de yayınlamam Times gazetesi, Suriye'de PYD'nin Cerablus'a yönelme ihtimali ile birlikte Türkiye ve Rusya'nın Suriye'de bir çatışma içerisine girebileceğini yazdı.

Resim Ekleme

Times gazetesi, Türkiye ve Rusya'nın Suriye topraklarında çatışmaya girebileceğini yazdı. Gazete iki ülkenin de Suriye sınırındaki askeri varlığını güçlendirdiğini belirtti.

Gazetenin haberi özetle şöyle:

"Türkiye, IŞİD'in denetimindeki Cerablus'a yakın bir bölgede, sınırın kendi tarafındaki mayınları temizlemeye başladı. Bu, Türkiye'nin bir kara harekatı hazırlığında olabileceğine işaret ediyor. Kremlin de Kürt güçlerle yakınlaşıyor. Bu hafta ülkenin kuzeydoğusunda, Rus subaylar Türkiye'nin burnunun dibindeki Cerablus'a bir operasyonu ele almak için Kürt yetkililerle bir araya geldi. Rusya askeri havaalanı inşa ettiği Kürtlerin denetimindeki Kamışlı'da 200 asker konuşlandırdı.

Türkiye ve Rusya arasında sert bir söz düellosu yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta görüştüğü ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a, Rusya'nın Kamışlı'daki askeri varlığına müsamaha göstermeyeceklerini söyledi. Salı günü Kremlin Türkiye'ye cevap verdi ve Ankara'nın Suriye sınırında büyük yığınak yaptığını savundu.

'Cerablus, Rusya için mükemmel bir baskı noktası'

Doğu ve Batı'daki topraklarını birbirine bağlamaya ve neredeyse tüm sınır hattı boyunca uzanacak kesintisiz bir alan oluşturmaya çalışan YPG, Cerablus'u ilk kez geçen yaz hedefine almıştı. Şimdi böyle bir bölge yaratabilmeleri için Ruslar Kürtlere aktif olarak destek veriyor. Cerablus, Rusya için Türkiye'nin altını oyabileceği mükemmel bir baskı noktası haline geldi. Strateji Ankara'yı alarma geçirdi. YPG, PKK'nın bir kolu. Erdoğan defalarca YPG'nin Cerablus'a girmesi halinde Türkiye'nin kırmızı çizgisini aşmış olacağını söyledi.

Düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nden Aaron Stein, 'Rusya'nın Türk çıkarlarına sekte vurmaya çalıştığına şüphe yok. Rusya, Türkiye ile Kürtler arasındaki gerilimden yararlanıyor ve Kürtler kendi çıkarlarına bakıyor. ABD, Rusya ve rejimle ilişkilerinde çok taktiksel davranıyorlar. Kendi zamanlarının geldiğini düşünüyorlar ve savaşı siyasi programlarını ilerletmek için kullanıyorlar' diyor.

Kürtlerin Cerablus'a odaklanması ABD'yi de rahatsız ediyor. Çünkü ABD, YPG'yi IŞİD'in kalesi Rakka'dan çıkarmak için başlatılacak kara harekatında öncü güç olarak kullanmayı umuyordu. Geçen ay Rakka cephesinde YPG'nin kayıpları azalırken, Cerablus bölgesinde arttı. Bu, Kürtlerin ilgilerini Cerablus'a kaydırdığının başka bir işareti.

Salih Müslim: Cerablus'a girmeye hazırız

Suriyeli Kürtlerin siyasi lideri (PYD lideri) Salih Müslim, Times'a açıklamasında Rakka'ya etkili bir operasyon başlatabilmesi için YPG'nin daha fazla, Kürt olmayan müttefike ihtiyacı olacağını söyledi. Rakka Arapların çoğunlukta olduğu bir kent ve bir Kürt gücüne muhtemelen hasmane davranacaklar. Müslim, 'Hem Rakka'ya hem Cerablus'a girmeye hazırız. IŞİD'in olduğu her yeri hedef alacağız. Ama Rakka'da daha fazla Arap müttefikimiz olmalı. Önce hangisine gireceğimizi koşullar belirleyecek' dedi." (BBC Türkçe)


sol

solcu  |  Cvp:
Cevap: 1
01.02.2016- 14:31

Rusya'nın bölgeye girmesiyle Türkiye'nin planları alt üst oldu. Suriye kürtleri ise Amerika'nın dışında Rusya'yı da müttefik olarak gördü. Esad, PYD ve Rusya'nın birliği bölge dengelerini de değiştirdi. Büyük bir değişiklik olmadan Türkiye'nin bölge üzerindeki söz söyleme gücü de kalmayacak. Cumhurbaşkanı bu durumun farkında, bölgede dengeleri değiştirecek bir atak yapmadığı takdirde, kendi insiyatifi dışında gelişen bir bölge haritası ortaya çıkacak ve bu da Cumhurbaşkanını rahatsız ediyor. Türkiye ve Rusya'nın çatışma ihtimali böyle bakıldığında hiç de uzak değil. AKP bana bir çılgınlık yapabilirmiş gibi geliyor. Sol'da bu konuda iki haber var. İkisi de böyle bir çılgınlığın olabilirliğini de gösteriyor.

Rusya'dan 'angajman kuralları': Suriye hava sahasına giren Türk uçakları vurulacak

http://haber.sol.org.tr/dunya/rusyadan-angajman-kurallari-suriye-hava-sahasina-giren-turk-ucaklari-vurulacak-144478

Patrick Cockburn: Türkiye Suriye'de harekata başlayabilir

http://haber.sol.org.tr/dunya/patrick-cockburn-turkiye-suriyede-harekata-baslayabilir-144466

bedrettin  |  Cvp:
Cevap: 2
01.02.2016- 18:04

Türkiye'nin önünde iki yol kaldı, ya hiçbir şeye karışmadan kendi dışındaki gelişmeleri kabul edecek, ya da aktif bir rol almaya çalışacak. Bence de birincisi olmaz. Birkaç gün içinde Esad devrilecek, Şam'da cuma namazı kılacağız diyenler kürt bölgesinin denize ulaşmasını kabul etmez. Türkiye sıkıştıkça sıkışıyor. İçine sindiremeyeceği gelişmeler, Erdoğan'ın karadan Suriye'ye girmesine yol açabilir. Erdoğan'ın ne kadar gözü dönmüş olduğu belli, sıkışmışlığı kabul etmeyen bir özelliği var. Savaş bence de ihtimal dışı değil.

solcu  |  Cvp:
Cevap: 3
01.02.2016- 19:58

Resim Ekleme

Rusya PYD'ye yol açmak için havadan bombalamaya devam ediyor. Esad, Rusya ve PYD arasında tam bir işbirliği var. ÖSO'cu türkmen birliklerinin uzaklaştırılması ve PYD'nin bölgede hakim olması amaçlanıyor. Burada ortaya çıkacak bir PYD hem Rusya ve hem de Esad için tampon bölge olabilir. Erdoğan bunu kabul etmez, Nato'yu arkasına aldığını hissederse bence bir çılgınlık yapmaya kalkışabilir.

umut  |  Cvp:
Cevap: 4
02.02.2016- 08:53

AKP Türkiye'yi savaşa hazırlıyor
Özgür Şen




AKP niyeti bozduğunu hiç saklamıyor. Çünkü niyetini açık etmenin de bir siyasi manevra olduğunu biliyor. Erdoğan, Rusya ve Suriye'nin, ABD ve Avrupa'nın, Kürtlerin ve başkalarının, aslında istisnasız herkesin, gözünü ne kadar karartabileceğini bilmesini istiyor. Batı basınında, Erdoğan'ın dengesizliği hakkında çıkan analizler bu gerici çeteyi mutlu ediyor.

Ama Erdoğan ve onun peşindeki haramiler gerçekten niyeti bozdular ve Türkiye'yi bir savaşa hazırlıyorlar.

Kürt illerinde süren operasyon hiçbir zaman yalnızca içeriye dönük bir operasyon olarak düşünülmedi. Kürt meselesinin bölgesel karakterini Kürtler ve AKP dahil herkesin kabul ettiği bir ortamda, Türkiye Kürtlerine yönelik, üstelik bu kadar kapsamlı ve şiddetli bir saldırının bölgesel sonuçlarının olmayacağı düşünülebilir mi?

AKP yalnızca Sur'a ya da Cizre'ye vurmuyor, AKP bu operasyonla Suriye'de süren savaşa dahil oluyor. ABD'nin PKK ile PYD'yi masa üstünde birbirinden bağımsız gösterme çabası da bu gerçeği bilmesinden kaynaklanıyor. ABD, bu konuda geri adım atmayarak, AKP'nin Kürtlere yönelik operasyonuna yanıt veriyor ve açılması muhtemel ikinci cephe konusunda AKP'yi uyarıyor.

Türk ordusunun IŞİD'e tekrar bu defa karadan vurmaya başlamasının herkesi heyecanlandırmasının nedeni de aynı. Türkiye'nin vurmadan önce hedefleri konusunda komuta merkezlerini bilgilendirmemesi Pentagon ve NATO koridorlarını hareketlendiriyor. Çünkü Türkiye'ye kimse güvenmiyor ve Suriye'yi bombalarken şimdilik IŞİD hedeflerini vuran Türkiye'nin sınırdaki güç dengesi değişirken namluları başkasına çevirme olasılığının herkes farkında. Rusya'nın çok yakın zamanda Türkiye'nin sivil hedeflere saldırmaya başladığına dair ellerinde kanıt bulunduğunu açıklaması da, AKP'lilerin hareket planıyla uyumlu.

Tam da bu nedenle, ABD, Başkan Yardımcısı ve Genelkurmay Başkanı gibi en yetkili ağızlar aracılığıyla, kara operasyonu konusunda Türkiye'yi heveslendirirken aslında aynı mesajı tekrarlıyor ve AKP yönetimine kendisiyle birlikte hareket etmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Çünkü Türkiye durmuyor ve IŞİD'e vururken bir yandan hararetle Suriye sınırındaki mayınları da temizliyor. Bu mayınların temizlenmesinin Türkiye topraklarından Suriye'ye doğru askeri bir geçiş için hazırlık yapmaktan başka anlamı yok. Temizlenmiş bölgeden Suriye'ye Türk askerlerinin mi yoksa başkalarının mı geçeceği ise elbette bir tartışma konusu...

Resim Ekleme

Bu denli sıcak bir ortamda, Erdoğan'ın sadık subayı Hulusi Akar, Başbakan Davutoğlu ile birlikte Suudi Arabistan'a gidiyor. Suud Kralının geçtiğimiz yılın sonunda Erdoğan tarafından ağırlanmasının ardından bir ay içinde Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ikinci üst düzey buluşma bu. Ortadoğu'daki tüm karanlık işlerin içinde olan ve bütün gerginliklerde başrolü kimseyi kaptırmayan üstelik savaş konusunda pek çok nedenle heveskar davranan iki ülkenin genelkurmay başkanı havadan sudan sohbet etmek için değil somut askeri başlıkları konuşmak için bir araya gelir. İlk buluşmada kurulması karar altına alınan Stratejik konseyin çalışmaları iki ülke genelkurmayının katılımıyla ete kemiğe bürünüyor belli ki.

AKP'nin attığı tüm adımların Batılı güçler tarafından kontrol edildiğini düşünmek bizleri değil ama birilerini rahatlatırdı belki ama durum böyle değil. AKP'nin elbette Batılı müttefiklerine karşı çıkmak, örneğin ABD'ye karşı bir politika geliştirmek gibi bir niyeti yok. Ancak AKP her ne pahasına ve hangi koşullarda olursa olsun iktidarda kalmak için her şeyi yapmaya hazır. Aynı AKP Batı tarafından yalnız bırakılmamayı da iktidarın bir koşulu olarak görüyor. Bu tabloya başkanlık seçimleri yaklaşırken her zamankinden daha tedirgin ve kafası karışık bir ABD'yi ve koltuğu sallanan Alman lider Merkel'i de eklediğinizde belirsizlik ve kontrolsüzlük daha da artıyor.

AKP Türkiye'yi içeride ve dışarıda attığı askeri ve siyasi adımlarla savaşa hazırlarken, Türkiye siyaseti iyi işaretler vermiyor. Türkiye'nin dinselleşmesine direnmeyenler savaş konusunda da milli birlik ve ülke çıkarı gibi bayat ve geçersiz çeşitli bahanelerle AKP'nin kuyruğuna takılacak gibi görünüyorlar.

Ne yazık ki hiç şaşırtıcı değil... Çünkü AKP'nin Türkiye'yi dinselleştirmesiyle, savaşa sürüklemesi ayrılmaz bir bütün. Ekonomik, siyasi ve ideolojik zemin aynı... Türkiye dinselleştiği için adım adım bir savaşa doğru sürükleniyor ve Türkiye bir savaşa sürüklenirken AKP zorunlu olarak dinselleşmeyi hızlandırıyor.

Bu nedenle bugünün Türkiyesi'nde laik olmayanın, gericiliğe ve yobazlığa savaş açmayanın bölgesel bir savaşa karşı çıkma şansı yok. Çocuk ve gençleri yobazların ellerinden kurtarmak ile savaşın yıkımından korumak mücadeleleri bir ve aynı şey artık.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]