"Her iki soru da aynı şeyi soruyor bence, 1917 Ekim Devrimi Sosyalist Devrimdir. Maksima programla gerçekleşmiştir. "
Öncelikle sorularımı yanıtladığınız için teşekkür ederim tarihsel maddeci arkadaş.
Bana göre de 1917 Ekim Devrimi SOSYALİST bir Devrimdir.
Oysa siz bizim önümüzdeki Devrimi, Demokratik Halk Devrimi olarak görüyor ve gerekçe olarakta hala bu ülkede Burjuva Demokratik Devrimin tamamlanmadığını söylüyorsunuz.
1917 Rusyasına baktığımızda,sizce Şubattan,Ekime 6 ay gibi bir kısa dönemde Burjuva Demokratik Devrim tamamlanmışmıdır?
Sosyalist Devrim,yani Ekim Devrimi bu tamamlanmamış,hala çözüm bekleyen burjuva demokratik özlü sorunlarıda Sosyalist Devrim sonrası çözdü.
Lenin İki Taktikte bu durumu şöyle ifade eder;
" Avrupada demokratik devrimler dönemi bir takım sosyalist hareketler ve sosyalizmi kurma yolundaki girişimlerle karşılaşmadı mı? Ve Avrupadaki geleceğin sosyalist devrimi, demokrasi alanında geride bırakılmış bir sürü tamamlanmamış şeyi tamamlamak zorunda kalmayacak mıdır? (Lenin, İki Taktik, s. 99)
Türkiyede Burjuva Demokratik devrim tamamlanmadığı için,bu tamamlamayı sağlayacak bir aşamaya gerek olduğunu savlıyarak,aşamalı devrimi savunan arkadaşlara iyi bir yanıttır yukardaki örnek.
Devrimin niteliği, iktidardan kimi al aşağı ettiğine ve iktidarı alırken kimlerle ittifak yaptığına bağlıdır.
Lenin İki Taktik adlı eserinde şöyle der;
"Proletarya, kuvvet yoluyla otokrasiyi ezmek ve burjuvazinin tutarsızlığını etkisiz hale getirmek için köylü yığınlarıyla ittifak kurarak, demokratik devrimi sonuna kadar götürmelidir. Proletarya, kuvvet yoluyla burjuvazinin direncini kırabilmek için, köylülüğün ve küçük-burjuvazinin kararsızlığını etkisiz hale getirebilmek için, halkın yarı-proleter unsurlarıyla ittifak kurarak sosyalist devrimi başarmalıdır. (Lenin, İki Taktik, s. 119-120)"
Burada kast edilen Şubat ve Ekim Devrimleridir.
Lenin'e göre ;
1) Proletarya zor yoluyla Otokrasiyi ezmek için,burjuvazinin tutarsızlığını etkisiz hale getirmek için köylü yığınlarıyla ittifak kurarak demokratik devrimi sürdürmelidir.
2) Aynı şekilde Proletarya,zor yoluyla Burjuvazinin direncini kırmak içinde,köylülüğün ve küçük burjuvazinin karasızlığını etksiz hale getirmek için halkın yarı proleter unsurlarıyla ittifak kurarak sosyalist devrimi gerçekleştirir.
Birinci şık iktidarın burjuvazi ile paylaşıldığı,işçi köylü ittifakına dayalı,Otokrasinin iktidardan alaşağı edildiği Burjuva Demokratik Devrim, Şubat Devrimidir.
İkinci şık ise,yarı proleter unsurlarla ittifakın yapıldığı,Burjuvazinin iktidardan alaşağı edildiği Ekim Devrimi,SOSYALİST DEVRİMDİR.
Birincisinde, iktidarda olan ve alaşağı edilen Otokrasi olduğu için,Devrimin niteliği Burjuva Demokratik.
İkincisinde ise iktidarda olan ve al aşağı edilen Burjuvazi olduğu için de Devrimin niteliği SOSYALİST.
Türkiye gibi egemen üretim ilişkilerinin Kapitalizm olduğu,iktdarda tekelci burjuvazinin bulunduğu bir ülkede geçerli devrim stratejisi SOSYALİST DEVRİMDİR.
Ekim Devrimiyle Boılşevikler iktidarı aldıklarında,pek çok burjuva demokratik sorunun çözülmesi gerekiyordu
Hala Toprak sorunu çözülmemiş,bir Halklar Hapisahanesi olan Rusya da Ulusal Sorun çözüm bekliyordu.
Tüm bunlara karşın, Ekim Devrimi Sosyalist bir Devrimdi ve işçi sınıfı yoksul köylülükle ittifak yaparak,halkın büyük çounluğunuda peşine takarak,iktidardaki Burjuvaziyi alaşağı etmişti.
Sosyalist Devrimdi, çünkü iktidardan indirilen sınıf Burjuvaziydi.
Sosyalist Devrimdi çünkü işçi,yoksul köylü ittifakına dayanıyordu.