Erdoğan neden yeni Anayasa diye tutturuyor?
Kemal Okuyan
Yıllar boyu yapılan değişikliklerle yamalı bohçaya dönen darbe Anayasasından kurtulacağız anlaşılan.
Biz kurtulmak istiyoruz da, kafa olarak 12 Eylülcü olan bu iktidara ne oluyor acaba?
Diktatör ve hempaları mevcut anayasayı zerre takmazken, neden büyük bir iştahla yeni anayasa diye tutturuyor dersiniz?
Şu anda fiili başkanlık sistemi var bunu yasallaştırmak istiyorlar, anladık. Peki bu kadar mı?
Yürütme erki üzerinde denetime zaten hiçbir şekilde izin vermiyorlar, istiyorlar ki bu denetim mekanizmaları kağıt üzerinde de kalksın, bunu da anladık.
Şu anda dinsel karakterli bir devlet var, Anayasada da araya mutlaka dinsel bazı referanslar sıkıştıracaklar, yine anladık.
Kapitalist sömürü düzeni, piyasacı asalak düzen alabildiğine özgür, yasalarda da hiçbir kısıtlama kalsın istemiyorlar, anladık tamam.
Ama bütün bunlar yeni anayasayı bu kadar şehvetle istemelerini, bu uğurda ciddi bir siyasal-toplumsal krizi göze almalarını yeterince açıklamıyor.
12 Eylül Anayasasını Erdoğan Anayasası ile değiştirmeye çalışmalarının nedeni, 2011-2013 uğrağında ağır darbe alan AKP Türkiyesini bir an önce tescilleme arzusudur.
Bu girişim Anayasa tartışmalarına gömülerek püskürtülemez. AKP Türkiyesinin oluşturduğu müktesebatın tamamıyla hesaplaşılmadan, onun temel özellikleri reddedilmeden mesele çözülmüş olmaz.
Anayasada istediği unsurlara dair engelle karşılaşırsa, onun yanından dolaşacaktır Erdoğan!
Ve hiçbir şey değişmeyecektir. Bu anlamda anayasa hem önemli hem önemsizdir. Unutmayalım, AKP bir anayasal çerçeveye hiç ihtiyaç duymamış, karşı devrimci müdahaleleri yasa filan takmadan hayata geçirmiştir.
Tehlike anayasanın içeriğinden çok, yeni Anayasa yapma sürecinin AKPye kazandıracağı meşruiyettedir. CHP ve HDPnin her zamanki gibi Erdoğana bu hediyeyi vereceği anlaşılmıştır. Bu sayede Erdoğan duruma göre doz ayarlayacak, sınırları zorlayıp zorlamamaya karar verecek ama her durumda kazançlı çıkacaktır.
Yeni Anayasa, içeriğinden bağımsız bir biçimde AKPye meşruiyet sağlayacaktır. Gerisinin pek önemi yoktur. Toplumsal güç dengeleri değişmediği, gerçek bir siyasal direniş ve mücadele odağı ortaya çıkmadığı sürece Erdoğan zaten istediğini yapmaya devam edecektir. Anayasayla ya da Anayasasız!
Onun derdi, normalleşme algısı yaratmaktır. AKP Türkiyesinin kanıksanması, evet tescillenmesi için yeni bir Anayasaya gereksinim duymaktadır. Anayasada ne yazacağı bir yerden sonra önemsizdir.
Başkanlığı istiyor, deli gibi istiyor, tamam. Ancak bu gerçekleşmezse Türkiye ihya olmayacak, Erdoğan çaresizleşmeyecek.
Bununla birlikte, Anayasa tartışmaları ve yeni bir Anayasa her durumda Erdoğana yarayacaktır. Çok ciddi bir meşruiyet sorunu olduğunu Meclis muhalefetinden daha iyi kavramış olan Erdoğan, Anayasa yapan bir hareketin lideri olarak anılacak ve rahatlayacaktır
Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Demirtaş ona bu imkanı vermeye kararlıdır. Kırmızı çizgiler sürekli değişecek, komisyonlarda yapıcı olunacak, her bir madde yeniden ve yeniden formüle edilecek, halkımız da demokratik anayasa yapılıyor diye huzur bulacak.
Bu oyuna ortak olmasın kimse.
Yeni Anayasa için görüş beyan eden, talepte bulunan, pazarlık yapan sadece ve sadece AKPnin elini güçlendirir.
Buradan iyi bir şey çıkma olasılığı sıfırdır. Darbe anayasası karşı devrimciydi; karşı devrimi karşı devrimle düzeltemezsiniz.
Son tahlilde karşı devrime anayasal bir kimlik kazandırırsınız. Başkanlı ya da başkansız
ANAYASA ve Başkanlık.
Eğer denetim hakkı ile yapılmıyorsa hiç bir anayasa sorunları çözemez .
HALK duyarız olduğunda kendi hakkının bilincinde olmadığında yürütmeyi denetim altında tutmadığında, Parlemento kendine özerk olmadığında dünyannı en iyi anayasasını da yapsan bir işe yaramaz.
Yürütme her zaman yasaları aşmak ister siyaset her zaman taraftar ister politika hep rakip yaratır yasalar bunları engellediğinde yasaları aşmak isteyen yürütme olacaktır ona dur diyecek bağımsız organlar ve güçlü çıkışlar yapacak halk hareketleri gerekir.
Sorun anayasada değildir anlayışta dır.
Dünyanın en kötü anayasasını bile iyi şekilde çalıştırabilirsin çünkü ana yasalar bu günün ihtiyacını karşılamak için yapılır yarın ihtiyaçlar değişebilir işte o zaman niyetler ortaya çıkar .
Bu bu ana yasa ve başkanlık gerçek bir ihtiyaçtan kaynaklı istektir .Öncelikle karşı çıkılan kurumların ihtiyacı karşılayıp karşılamadığına bakacaksın
Karşı çıkılan kurum cumhur başkanlığı bu kurum ihtiyacı karşılıyor mu bence uzun bir dönemden bu yan karşılayamıyor eğer karşılasa idi darbeler olmazdı eğer karşılasa idi Ecevit A.N. Sezer çekişmesi olmazdı anayasa kitabı fırlatılmazdı.
Dünya büyük bir ekonomik ve siyasal kriz yaşıyor atıl kalacak geç davranacak hiç bir kurum bu dünya ya ayak uyduramıyor.
Türkiyenin çevresine baktığımızda bir çok devlet sistemlerini değiştirmiş acele karar alacak biçimde organize etmiştir. Sistemlerini değiştiremeyen bir çok devlette artık sistemlerini tartışmakta demokrasisine en güvenilir ülkeler demokrasiden vaz geçmek için tartışmaktalar bir çokları demokrasiyi azaltmakta bir çokları da halka korku salacak yöntemler izlemektedir.
Türkiyeyi yönetenler de bunu fark etmiş bulunuyor sistemlerini garantiye almak istiyor devletlerini güvenlik içinde tutmak istiyor
İşte başkanlık sistemi bu koşullarda doğuyor Güçlü devlet olmak güçlü kalmak sürekli hareket ve acele karar vermekle olacağını biliyorlar
Türkiye gibi ateş çemberinin içinde kalan bir ülke kendini ancak bu yöntemle ateşten çıkaracağına inanıyorlar. Haksızda sayılmazlar.
Bence tartışılan konu başkanlık sisteminin ihtiyaç mı yoksa değil mi değil. Kimin bunu istediği.
Bu kadar yolsuzluğa karanlığa adaletsizliğe batmış bir siyasi iktidarın cenneti de istese acaba arkasında ne gibi tilkilik var denir.
Eğer başkanlık sistemini siyasi yaşamı geçmişi temiz olan biri veya gurubu istese kimsenin itiraz edeceğini sanmıyorum.
Kapitalizm ve kapitalist devletler büyük krizler yaşıyor bunlar normal yöntemlerle toplumları yönetemiyor aslında bütün dünyada devrimci durum var kapitalistler bile kapitalizmden şikayetçi
Hiç bir bilim adamı aydınlık gelecekten söz etmiyor doğa isyan ediyor insan sessiz isyan içinde bazı hayvan nesilleri yok oluyor sular zehirleniyor hava kirleniyor
Bir çaresizlik içinde çare aranıyor bulunacağı da şüpheli işte bunu fark eden siyaset bilimi zıtlarla düşmanlarla yönetmek istiyor kimse gelecek konuşmuyor bu gün nasıl kurtulur onu planlıyor.
İşte müdehale için en uygun zaman ama nasıl.?