HDP'de fezlekelere tepki olarak Meclis'ten çekilme seçeneği de masada
Demokratik Toplum Kongresi'nde deklarasyon yayımlayan 5 HDPli için hazırlanan fezlekelerin Başbakanlıka gönderilmesi, partide farklı senaryoları gündeme getirdi. Kaynaklar, partide Meclisten çekilme konusunun da konuşulduğunu vurguluyor.
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçüve Selma Irmak hakkında "öz yönetim" konusunda deklarasyon yayımlanan DTK kongresi nedeniyle hazırlanan fezlekelerin Adalet Bakanlığı tarafından Başbakanlığa gönderilmesi parti içinde farklı senaryoları da gündeme getirdi.
Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, kulislerde, henüz bu konuda yetkili bir parti organında karar alınmasa da, HDPnin tek bir vekil hakkındaki fezlekenin TBMM Genel Kuruluna inmesi durumunda bile parti grubu olarak ortak tavır alacağı ifade ediliyor.
HDP kaynakları 1990lı yıllarda olduğu gibi milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılamayacağını, bunun iktidarın Kürt hareketiyle bütün köprüleri yakması anlamına geleceği değerlendirmesinde bulunuyor. Bir ya da daha fazla milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması durumunda ulusal ve uluslararası alanda kamuoyu oluşturulması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden kaynaklar, dokunulmazlığın kaldırılmasına tepki olarak Meclisten çekilme konusunda da gelişmelere göre hareket edileceğini vurguluyor. Kaynaklar, HDPnin Meclisten çekilmeye son seçenek olarak değerlendirileceğini ancak böyle bir durumda Mecliste bulunmanın da bir anlamı olmadığına işaret ediyor.
BALUKEN: TAMAMEN KALKSIN
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Halkın gerçek gündemiyle ilgili çözümler bulmak gibi bir sorumluluk ortadayken birileri çıkıp bu ateşin üzerine benzin dökecek farklı gündemlerle toplumu meşgul etmeye çalışıyor dedi. HDPnin 550 vekilin dokunulmazlığının kaldırılması konusunda başvurusunun olduğunu anımsatan Baluken Samimilerse gelsinler, fezlekesi olan bütün vekillerin dosyalarını görüşelim diye konuştu.
Sol