Adı sosyalist forum olan bir forum Marks'ı öğütmek için elinden geleni yapıyor. Kürt hareketinin militanlarını anladık, onlar Apoizmi savunuyorlar Apoizm de Marks'ı aşan bir ideoloji Ya bu forum üyelerine ne oluyor? Onlar marks'ı gömmek için neden ellerinden geleni yapıyorlar dersiniz? Adı sosyalizm forumu mu, anti sosyalist forum mu belli değil. Sinan cemgil adlı üye iyi cevap vermiş.
Benim "Marks'ı aştık" diyenlerden anlayabildiğim,"Hocam,biz Marks'ı yaladık yuttuk o artık bizi kesmiyor biz ondan daha ileri noktaları görüyor ve Dünya yoksullarının önüne yepyeni bir yaşam modeli koyuyoruz" iddiası taşıdıklarını düşünüyorlar.Yani Marks'tan daha bir bilgili olduklarını savlıyorlar.Bu Eşekle semerini ayırt edemeyen bilginleri sadece ülkemizde görmezsiniz.Dünyanın kimi yerlerinde bu aklı evveller hep vardı,görünen o ki varolmaya da devam edecekler.
Borga adlı yönetici iki arada bir derede, açık açık marks'ın aşıldığını söyleyemiyor, örgüt diyor, bir şeyler söylüyor, kendinden başkası anlamıyor.
Ne güzel iş, ortaya bir isim at, onun tüm tarihi gerçekliğini bir kenara koy ki bu bile isteye olmuş oluyor, sonra da bu isim ekseninde görüş üret yada tartışma yürüt.
Marks, örgüt önderi. Yoksa kime ne. Ha onu ha başka filozofu tartışmışsın, işin içinde örgüt, amaç ve program yoksa.
O örgütlerin hepsi, hem hayat tarafından hem de daha sonraki programlar tarafından aşılmıştır. Bununla da kalınmamış, o örgütlerin programlarını kadük hale getiren devrimler yaşanmıştır.
Marks ve temsil ettiği örgütler, Marks hayattayken de aşıldı. Örgütsel olarak da aşıldı, devrim olarak da. Bunlar, Marksist örgütlerde programatik sonuçlara yol açtı. O gün.
Yok, Marks Asyatik kafanın Avrupai bir peygamberidir diyorsanız, hakikaten de aşmak ne ki, sakalına bile yetişilemez.
http://www.sosyalistforum.net/showthread.php?t=79775
Kapitalizmin özel mülkiyetinden şikayetçi olmayanlar Marksizmi aşmışlar, sosyalist forum yöneticileri buna çanak tutuyor. Bu konuyu okuyabildiğim kadarıyla çıkardığım sonuç.
Kapitalizmin özel mülkiyetinden şikayetçi olmayanlar Marksizmi aşmışlar, sosyalist forum yöneticileri buna çanak tutuyor. Bu konuyu okuyabildiğim kadarıyla çıkardığım sonuç.
Marksizm insanın kurtuluşunun komünizm olduğunu söylerken bunu bilimsel tespitlere dayandırır. Bilimsel tespitler ortadayken kapitalizmin rekatbetçi düzenini savunmak marksizmi aşmak mı olacak? Kürt hareketinin ekonomik konseyi tekelleşmeyen burjuvaziye karşı olmadıklarını söyledi. Marks'ı aştığını iddia edenler buna karşı çıkmadı, ekonomik konseyin kararını reddediyoruz demedi. Öcalan bir şeyler söylemiş, kürt hareketinin militanları ile kuyrukçu tipler de Marks'ın aşıldığını savunmaya çalışmış. Marks'ın nesini yanlışlıyorlar, ne söyleyerek aşıyorlar belli değil. Marks'ı aştıklarını iddia etmektense serbest rekabetçi kapitalizmi neden savunduklarını açıklasınlar. Bunu bir anlatsınlar sonra da bu düşüncelerle neyi aştıklarını ortaya koysunlar, biz de onların neyi savunduklarını anlayalım. Söyledikleri laf kalabalığından başka bir şey değil.
Keşke Marks ı aşsalar .
Ama aştım diyenler henüz Marks bile tanımıyorlar onun için aşmak için önce tanımak gerekir..Aşaılmayan kişi bilim olmaz zaten bir şey aşılamazsa o bilimde olmaz .Aşılmayanlar inanışlardır yani bir şeye inandınmı onun aşılmasına izin vermez ve imkan tanımazsın.
Evet Marks ında dünya düzeyinde bir çok eksik öğretileri var. Çünkü Marks tarihi yunan tarihi ile başlatıyor marks göre yünan tarihinden önce tarih yok .Hindistandan sonrada ülke yok.
Bunun sebebi hegeldir Marksta hegelin okulunuda öğrenci idi. Mesela hegel terih felsefesinde türklerden ozan çıkmadı diyor yunusu ve onun gibilerini yok sayıyor Marks da islamiyeti devrim peygamberi için devrimci diyor ancak Engels Marxı uyardığında yanlış anladığını söylüyor.
Bu bilgilere ulaşıldığında Marks ında dünyayı çok iyi tanımlayamadığını görüyoruz .Ama bu eksikliklere marks ın aşıldığını göstermez keşke aşılabilse idi.
Bu gün aştık diyenlerin önerileri daha geri bir öneridir çünkü onlarda Marks ı reel sosyalizmle ilişkilendiriyorlar sanki Marks ın bütün önerileri reel sosyalizm benzerleridir halkbuki reel sosyalizmde bir çok Marks karşıtı uygulamalar vardır.
Marks kendini tanımlarken soyutlama yaptığını söylüyor Marks tanımlayanlarsa bilim idoloji teori diye tanımlıyorlar Marksı markistlerden öğrendiğinde marks hakkında bir çok yanış bilgiye gidiliyor İşte reel sosyalizmle Marks ı birleştirdiğinde onun hakkında yanlış kanaate varmış olunuyor.
Aşanlarda belkide reel sosyalizmi i aştığını söylemek istiyorlar ama kötü niyetliler anti MARKSÇILAR bundan probaganda üstünlüğü elde etmek istiyorlar.
Marksı işçi sınıfı devrimcisi gibi gösterenler onu devletle sınırlayanlar gibi aşanlarda onu iyi şekilde tanımayanlardır. Halbuki kendini tanımlıyor Ben soyutlama yaptım diyerek Marksın bütün kitaplarında ağırlıklı bilgi eleştiridir .ekonomiden tutup felsefe siyaset idoloji eleştirileri ile doludur .
Eleeştirinin eleştirisini yapabilenler Marks ı aşacaktır o da zaten kendinin aşılmasını isteyecektir.
Marks denildiğinde aklımıza gelen şeyler nedir? Marksizm mi? Doğrudur, aklımıza ilk gelmesi gereken şey -Marks ile sınırlı olmamakla birlikte- Marksist felsefe olmalıdır. Marksist felsefe denilince de anlaşılması gereken Diyalektik ve Tarihsel Materyalizm'dir. Diyalektik ve (tarihsel) materyalizm de kendi başına bir felsefedir. Diğer felsefelerden farkı onun praksis niteliğidir. 11.tez'de kodlandığı biçimiyle bir eylem içermesi ve o eylemin de -doğal olarak- bir siyasi programa varmasıdır. Marks öncelikle bu bütünlüğün mimarıdır.
Marksist felsefe diyalektik ( ve tarihsel) materyalizm olarak bir dünya görüşüdür. Aşılmamıştır ve aşılmaz niteliktedir. ''Bilim aşılabilir mi?'' sorusu ne kadar uçuk kaçık bir soru ise ''diyalektik materyalizm aşılabilir mi?'' sorusu da o kadar uçuk kaçıktır. Materyalizm bilimlerin de temeli olan maddeci yaklaşım, diyalektik de onun yöntemidir. Diyalektik materyalizm metafiziği ve idealizmi tarihin çöp sepetine atmıştır. Temeli bilime dayanır, bilimlerle organik bağı vardır. Bu şekilde bilimleri temel alan bir felsefenin aşılabilmesi ve bu konunun tartışılır hale getirilmesi -üstelik solda olduğunu iddia edenler arasında- bile saçmalıktır.
Marksizmin siyasi programı olan sosyalist ideoloji de bilimsel temellere sahiptir. Tıpkı Marksist felsefeye bilimsel felsefe denilmesi gibi, sosyalist ideolojiye bilimsel kavramının eklenmesi bu nedenledir. Sosyalist ideolojinin nihai amacı olan enternasyonalist dünya toplumu yani komünizm Marksizmin iki temel yasasına dayanır. Biri kapitalist çözümlemeleri kaynaklı yasalar, diğeri toplumların nasıl değişip dönüştüğünü gösteren yasalar. Komünizm bu iki temel yasada vücut bulan bilimsel bir çıkarımdır.
İdeoloji ve siyasi program konusuna geldiğimizde ise, bu konuda Marks'a göndermeyle bir bilimsellik iddiası ileri sürülebilir. Proletarya, sınıf mücadelesi, siyasi devrim perspektifi, proletarya diktatörlüğü, özel mülkiyetin sonlandırılması gibi başlıklar da bu bilimsellikle ilintilidir. Bu konuların detaylandırılması ( reddi değil), farklılıkların ortaya çıkması ve sonuçta farklı siyasi programları sahiplenme konuları tartışılır niteliktedir. Hiç kimse de bu konularda ''aşılmazlık'' olmadığını iddia etmez. Bu konularda kesin çözümler de yoktur. Siyasi devrimin gerekliliği komünizm yürüyüşünde kesinliktir. Ama bu kesinliğin kesin bir reçetesi yoktur. Paris Komünü'nde barikatlar savaşı vardı, Rusya'da genel ayaklanma, Çin'de yabancı işgale karşı direnç, Küba'da ''bir avuç gencin kahramanlığı''. Bundan sonrası için de farklılıklar olabilir. Siyasi program konusunda farklılıkların olması, Marks'ın ( Marksizmin) aşıldığı-aşılacağı anlamına da gelmez.
Gerçekte sorun Marks veya Marksizm denildiğinde akla ilk elde siyasi programların gelmesinden kaynaklanmaktadır. Reel sosyalizmin çözülüşünün yarattığı yılgınlık, umutsuzluğu da buna eklersek Marks ve Marksizm konusunda bu gibi ileri geri konuşma ve tartışmaların olması anlaşılır hale geliyor. Öcalan'ın hapiste, kısıtlı olanaklar ve farklı bir psikoloj altında ''Marks'ı aştım'' üfürmelerinin de bu tartışmaların sürdürülmesine etkisi oluyor.
Ne diyalektik ne mataryalizm Marksın bulgusu değildir. Biri Hegele bir Feulbach aittir Marks bu iki buluşu birleştirdi ve baş aşağı duran diyalektik ve mataryalizm i ayaklarının üstüne dikeltti. (Marks ifadesi )
Bu iki buluşu olduğu gibi kabul etmeyerek diyalektiği idalizmden mataryalizmi de metafizikten kurtararak insanlığa tamir edilmiş ama kendisine ait olmayan bir felsefeyi sundu.Bunu söyleyen Markstır ben değil.
Mark idolojiler için meshep benzetmesi yaparak onların anarşistlere ait olduğunu alman idolojisi kitabında söyler.
Teoriler gelecek zamanı anlatır Marks teorileri geçmiş zamanın kanıtlarından hareket ederek anarşitlerin idalist tanımlamalarına karışı çıkarak değişimin bu güne kadar sınıf mücadelelerinin ürünü olduğunu bundan sonrakilerde öyle olacağını işçi sınıfınada kölelik koşullarından kurtulmak istiyorsa bunun için mücadele etmesini anlatır.
Felsefenin bilimsel bir yanı yoktur çünkü felsefe düşünme biçimidir düşünüp harekete geçmektir düşüncelerin gerçek olması bazen tesadüf bazen irade dışı olaylarlada olur.
yasa değişmez kuraldır yer çekimi gibi sermaye birkimi sömürüden elde edilir yasadır gelecek için bir yasa yoktur çünkü yasa geçmiş zamanı ve bugünü anlatır.
Marksizim takipçiliktir MARKS ı takip edenlere verilen addır. Bazen takipçiler takip ettiklerini taklit ederler hatta bazı durumlarda inanırlar İzim ler iyi sonuçlar yerine kötü sonuçları da içinde bulundurur.