Bir ülkede devrim olabilmesi için 3 şart gereklidir bunu Lenin söylüyor ben değil.
1.Devrimci durumun olması gerekir.
2.Partinin hazır olması gerekir.
3.Dünya koşullarının devrim için olgunlaşması gerekir.
Bu şartların üçünün de oluştuğunda devrim olur .
Şu anda bir tek şart uygundur Devrimci vardır diğerleri yoktur.
Savunuyormuş gibi bunları yazıyorsun sonra da ''eski programlar işe yaramıyor'' diyorsun. Hangisi doğru? Yeni bir program yapıldığında işçi sınıfı koşa koşa o programa mı sarılacak? Program dediğin ne o da belli değil
Hakkı Arkadaşa göre Devrimin olabilmesi için Lenin 3 şart söylemiş.
Buna göre; 1.Devrimci durumun olması gerekir.
2.Partinin hazır olması gerekir.
3.Dünya koşullarının devrim için olgunlaşması gerekir.
Hadi ilk iki şartı anladık,birincisi Devrimin nesnel koşulunu,ikincisi de bu nesnelliğe müdahale edecek öznelliği tanımlıyor.
Ama ben Leninden Dünya Koşullarının Devrim İçin Olgunlaşması diye bir koşul duymadım.
Hakkı Arkadaş bu konuda kaynak aktarırsa,kendisine minnettar oluruz.
Lenin Devrimci Durumu,yani devrimin nesnelliğini şöyle tanımlar.
Yönetenlerin eski yöntemlerle ülkeyi yönetememesi,yönetilenlerin eskisi gibi yönetilmek istememesi ve yığınlarda ki hoşnutsuzluğun eylemlerle kendini yaşamın pratiğinde göstermesi.
Lenine göre Öznellik ise,bu nesnelliğe müdahale edecek öznenin,yani İşçi Sınıfının Partisinin,Komünist Partinin varlığıdır.
Devrimci Durum sınıfların iradelerinden bağımsız nesnel bir sürec olduğu için,ne zaman geleceği belli olmaz.
Ayrıca her Devrimci durum,bu nesnelliğe müdahil olacak özne olmadığı zaman Devrimle sonuçlanmaz.
Komünist Partisinin görevi bu bağlamda her an Devrimci Durum olacakmış gibi sınıfı ve yığınları bu nesnelliğe müdahil olacak şekilde hazırlamak olmalıdır.
Proletarya Devrimi Ve Dönek Kautsky adlı kitapta geçiyor.
Tam metin şöyle;
"Genel olarak, bir devrim durumunun belirtileri nelerdir? Şu üç önemli belirtiyi ileri sürersek, her halde yanılmış olmayız: 1) Egemen sınıflar için değişikliğe gitmeden egemenliği sürdürmek mümkün olmazsa; 'üst sınıflar' arasında şu ya da bu biçimde bir buhran, egemen sınıfın politikasında baskı altındaki sınıfların hoşnutsuzluğuna ve parlamalarına yol açacak bir çatlamaya götüren bir buhran ortaya çıkarsa. Bir devrimin olabilmesi için, genellikle 'alt sınıfların eski biçimde yaşamak istememeleri' yeterli değildir. 'Üst sınıfların eski biçimde yaşayamayacak durumda' bulunması da gereklidir. 2) Baskı altındaki sınıfların sıkıntısı ve ihtiyacı, olağandan daha öteye varmışsa. 3) Yukarıdaki nedenlerin bir sonucu olarak, 'barış' zamanında kendilerinin soyulmasına hiç ses çıkarmadan razı olan, ama sıkıntılı zamanlarda hem buhranın her türlü koşullarında, hem de bizzat 'üst sınıflar' tarafından bağımsız tarihi eyleme itilen yığınların etkinliğinde önemli bir artış varsa."