Osmanlı imparatorluğu gerileme döneminden çıkmış çöküşe başlamışken topraklarını bile koruyamaz hale gelmişti. Nereyi alacak da savunacak! Savaşa girmesi bile kendi insiyatifinde olmadı. Çanakkale bu nedenle emperyalizme karşı kendi yurdunu koruma savaşıydı, emperyalist savaş değil. Adamlar burnumuzun dibine donanmalarını sokmuşlar işgale hazırlanıyorlar, siz hala emperyalistler arası savaş diyorsunuz! Osmanlının son zamanlarında emperyalist olacak hali mi vardı. Topraklarını savunamıyordu.
Çanakkale savunması tarihe iz bırakan savunmalardan bir tanesidir.
Eğer Çanakkale düşmüş olsa idi İstanbul düşecekti ve bu gün bu Anadolu tarihi yeniden yazılacaktı. Çanakkale nin ardından gelen Anadolunun bütününün savunması hiç olmayacaktır
Ben Çanakkale savunmasının 1942 teki Stalingrat savunmasına çok benzetirim İkisinde de çok zaiat verildi ama ikisinin de özelliği yurdun bütününün kurtuluşudur.
İkisi hakkında çok şeyler söylenebilir ama önemsizleştirilmez .
Elbette birinci dünya savaşı emperyalist bir savaştı ama savaşan guruplar içinde kendini müdafa eden guruplar var . Osmanlı kendini korumaya çalışan gurupların içinde idi.
Fakat iş Çanakkale savaşına geldiğinde zaten Osmanlı kaybeden tarafta ve kayıplarına razı gelmiş noktada idi .Osmanlı artık bütün kazanımlarından vaz geçmiş sadece kendi evinin kurtuluşu derdine düşmüştü işte Çanakkale savaşı bu aşamada geldi. Yani Çanakkale savaşı Anadolu halkları için ölüm kalım savaşıydı.
Eğer Çanakkale savaşında başarısız olunsa idi bu gün içinde yer aldığımız Anadolu olmayacak ardından gelen ulusal kurtuluş savaşı hiç yaşanmayacaktı.
Onun için Çanakkale savaşı destansı bir savunma savaşıdır.
Biz bazı kutlamaları çok abartılı bulabiliriz ama devletler her zaman insanlara anlatacak masallar bulur. Biz masal kısmına değil özüne bakalım.
Canakkale savunmasi iz birakmistir dogru ama emperyalizme karsi bir savunmadir diyede abarmaya, carpitmaya hic gerek yok.
Osmanli kurulusundan beri devamli ülkeleri isgal etmistir, sömürmüstür, halklara zulm etmistir,.....
Efendim son dönemlerde zayifti, sadece savunmadaydi,.... gibi argümanlar Osmalinin sömürgeci oldugunu yok saymaz. Almanlarin yaninda olmasinin nedenlerinden briiside gene eski haline geri gelmektir, yani savas ile tekrar topraklarini büyütmektir.
Canakkale savasi anti emperyalisttir diyenlere sorunu tekrarliyorum;
1. dünya savasi Almanya ve dolayisiyla Osmanlinin zaferiyle bitseydi Canakkale savasi icin gene "anti emperyalist" bir savasti diyeceklermiydi ve Osmanli diger ülkeleri isgal etmeyecekmiydi,....?
Bizim tatlisu solcularimiz, Ekmeleddinci solcularimiz,..... Osmanli'yi savunmak adina kirk takla atiyorlar.
Ortalığı kırmamıza dökmemze gerk yok ve kelimelerimizi özenle seçmeliyiz.
Yukarda anlatmaya çalıştım ama arkadaşlar ya okumuyor ya da en son yazılar üzerine bakıp eski klasikleşmiş (nasıl neden niçin denilmiş ) Çanakkaley bakıyorlar.
İngilizlerin boğazları işgal etme kararı boğazlar sorununu 1700 lerden sonraki tarih içinde değerlendirmeliyiz ki 1800 bakalım.
İngilizler hiç bir zamn rusların buraya inmesini istemediler hatta bu teşebüse etmeye kalkan ruslara karşı osmalının yanında oldular . Neden ? Bu ticarete yolları ruslar gibi bir üleknin eline geçmesi (orta asya ve ortadoğu ) yada kendine rakip olabilecek bir ülke olmasından kaynaklanıyordu.
Ve ruslar 1 dünya savaşında savaşa girince ingilizler geçmiş tarihten ders aldıkları boğazlar sorunuan hemen eğildiler Ruslardan önce Boğazları ele geçirmeye çalıştılar .Ancak ruslar iki cephede yenilince artık boğazları işgal etme gücünün ortadan kalmasıyla İngilizlerde Boğazdan çekildiler.
İşte bütün hikaye bundan ibaret. Bu tarihsel kanıtlarda bu düşünceyi destekliyor yada bu düşüncenin olmasını sağlıyor. Afedersiniz amam kıçımızdan bunları uydurmuyoruz. İşte kanıtlar ortada .. Peki bu neden görülmemezlikten gelindi.
Bunu Türkiye cumghurriyetinin kurucu anlayışına ve Sovyetlerin(sosyalizmin) o dönemde içinde bulunduğu ve TKP nin durumunla açıklamak mümkün. Şefik Hüsniye bakın o dönem şamar oğlanı gibi politika yürütmek zorunda kalıyor. Kemalizme(kemalist hareket çanakkaleyi anti-emperyalist kulvarına yuvarlamaya çalışıyor.Çünkü o dönem kemalizm için gerekli politik kart bu. ) belli yerde radikal tavır almıyor diye eleştiriliyor, diğer taraftan radikal tavır alıyor bu kez yine eleştirliyor. Bu eleştirleri yapan komüterin.
Esasında tarihe nasıl bakmalıyız: Tocguevelli'nin cümlesiyle başlarsak ''Geçmiş geleceğe ışık tututar.'' Yani Geçmişi bilmeliyiz ki geleceği görelim. Bu burjuva bakış açısıdır. Halkbu ki Tarih bugünden düne bakıp geleceği kurmakla oluşur. Yani Marxsın insan anatomisene bakışı gibi. ''bugünün insanına bak altını kazı dünün insanını ve geleceğin insanını görebiliriz.
Bugünün Türkiyesine bakın ve çanakkaleye dönün ve geleceğinin ne olduğunu görün.
İşte benim yaptığım bu. Bugünün durmuna bakıyor geçmişte ne olduğunu görüyor ve geleceğe bakıyorum.
Çanakkale anti-emperyalist savaş değildir.
Çanakkale ulusal yanı olmayan (ulusalcılık utkusu olmayan ) savaştır.
Çannakkelnin Rus devrimiyle alakası yoktur.
Bırakalım Türkiye ulusal kurtuluş savaşı özünde islamcı ,Biçimde ulusalcı savaştır.
İsterseniz mübadele edilen toplumlarına bakın. Türkçe konuşan hiristiyan olanlar mübadeleye tabi olmuştur. Yine rumca konuşan ama müslüman olanlar yunanistandan mübadeleye tabi olmuştur.
Bu ne demektir? Ulusallık öncelikli olmayan dinsel yanın önceliği ola mübadeledir bu. Yani ulusal yanı yoktur. Savaşın Öz ulusallık değildir. Ulusallık biçim olarak ortaya çıkan ve giderek cumhurriyet dönemin de ulusal öze kavuşturulmaya çalışılan ve elbet döverek(yuklardan siyasi irade olarak) sağlanmaya çalışılandır. Kürter,aleviler (dinsel motif kulanılarak) asilimisyona tabi kalmışlardır.
Her etkinin tepkisi olacaktır.Bugün yaşadığımız ise Kürt tepkiselliğinden başka birşey değildir. Bu tepkiyi kulanan da PKK olmakta ve buradan siyasal sonuç çıkarmaya çalışmasıdır. Peki bunun Türkiye komünistlerine zararı varmıdır? .Evet ,zararı vardır. Ancak komünistler böyle bir hareketi bu çağda ne destekler nede köstek olurlar. Çünkü komünistler için ulusal olma Toplumsal tarihte kapanmıştır ve böylesi bir çaba anlamsız ,toplumları birbirine düşman yapmaktır. Komünistler toplumların dayanışma ve birine dostluğunu önceliğine koyarlar.Ayrışmayı değil. Kürt siyasalının yaptığı ise ayrışmayı körüklemek ,toplumların birbirine toplumsal tarih olarak kin besleyecek duyguları oluşturmasının maddi ve manevi temellerini yaratmaktan başka bir şey değildir. Onaylanacak savaş değildir ama Kürt toplumunda karşımıza alamayız. Kürt toplumu bu PKK poltikası ile mutlu olacağına inanıyor, biz ise mutlu olamaycağını söylüyoruz. Her toplum(kabile aşiret ,cemaat) kendi tarihini yaşar.Yaşamak istiyorsa engeleyemeyiz.
Çanakkale ile kürt sorunu arasında nasıl bir bağlantı buluyorsun, ben hiçbir ilgi kuramıyorum. İngilizler'in Çanakkale'ye geliş amaçları Osmanlı'ya son darbeyi vurmaktı. Adı üstünde emperyalist paylaşım savaşı diyoruz. Sen öyle bir kurgu yapmışsın ki, arada Çanakkale yok. Bir ülkenin işgali de yok.İngilizler Çanakkale'ye girerken girdikleri toprak Osmanlının. Amaç Osmanlı denilen ''hasta adamı'' yok etmek değil mi? Osmanlının elinde bulunan topraklar birer birer elinden giderken, Çanakkale'ye turistik seyahat etmek için gelmiyorlardı; orada vatan savunması yapanlar da vatan savunması yapmıyorlardı! Tarihin böyle analizi mi olurmuş? Yunan'ı Ege'den Anadoluya süren İngilizler de mi işgal amacı taşımıyordu.
Kurtuluş Savaşı'nın da İslamcılıkla bir ilgisi yok. Kurtuluş Savaşı ulusal bir savaştır. Anti emperyalist içeriklidir. Türkiye'nin burjuva devrimini tamamlamıştır. Laikliği getirip, saltanat ve hilafeti kaldıran, kadına Avrupa ülkelerinden daha önce seçme seçilme hakkı tanıyan, medreseleri kapatan, milli eğitimi laik eğitime kavuşturan, hukuk sistemini çağdaş haline getiren bir hareketi islamcılık olarak yorumlamak akla ziyan bir yorum. Türkiye'nin yobazları Kemalizme neden düşmanlar sanıyorsun, İslamcı oldukları için mi?
Öncelikle Çanakkaleyi Kürtlerle alakalandırmadım.Kurtuluş savaşıyla alakalandırdım. Bunu görmeyenle tartışmam .. Daha önce bunları yazsaydın şu yukardaki yazıyıda yazmazdım. iyi geceler.