İki dergi iki çizgi: 2000'e Doğru ve Nokta
İrfan TAŞTEMUR / Londra
Türkiyede gazetecilik ve yayıncılık tarihinin Markopaşa, Akis, Yankı, Akbaba, Yön ve Nokta gibi önemli dergilerinden birisi de 12 Eylül faşizminin karanlığına karşı Doğu Perinçek yönetiminde yayımlanan 2000e Doğru dergisi oldu.
2000e Doğruda Ekşi Sözlük yazarının Dream Team adını verdiği yazar ve muhabir kadrosu şu isimlerden oluşuyordu: Cemal Süreya, Semih Balcıoğlu, Turan Dursun, Necati Cumalı, Şule Perinçek, Ferit İlsever, Baskın Oran, Deniz Gökçe, Erol Toy, Halil Berktay, Oral Çalışlar, Ender Helvacıoğlu, Asaf Güven Aksel, Feyza Perinçek, Hasan Yalçın, Adnan Akfırat, Gülden Aydın, Serhan Bolluk, Faik Bulut, Neyyir Kalaycıoğlu, Arslan Başer Kafaoğlu, Soner Yalçın, Kamil Erdoğdu, Emel Armutçu, Selami İnce, Doğan Tılıç, Rozerin Doğan, Tunca Arslan, Günay Aslan, Halit Güngen, Hasan Bogün, Zihni Erdem, Çiğdem Çidamlı, Fatma Yazıcı,
.
Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Talip Apaydın, Zülfü Livaneli, Ataol Behramoğlu, Musa Anter, Yılmaz Odabaşı, Osman Şahin ve Demirtaş Ceyhunun da aralarında olduğu pek çok şair, yazar ve fikir adamı da 2000e Doğruya düşünsel katkılarda bulunanlar arasındaydı.
Gerçekten de Doğu Perinçek, 1985'te hapisten çıktıktan sonra böyle muazzam bir kadroyu bir araya getirerek 12 Eylül diktatörlüğüne meydan okuyan bir çizgi izledi. Bu derginin baskısından, finansmanına ve dağıtımına kadar bütün yükünü çeken ise fedakar ve cefakar Aydınlıkçılar oldu.
Ben de 2000e Doğruda İstihbarat Şefi ve muhabir olarak çalıştım.
***
2000e Doğru yazarları ve muhabirleri ağır devlet terörüne maruz kaldılar. Turan Dursun, Musa Anter ve Halit Güngen halen aydınlanamayan suikastlere kurban gittiler. Yazarlar ve muhabirler açılan davalar sonunda yargılandılar, mahkum oldular, hapis ve para cezalarına çarptırıldılar, arandılar, hapishanelerde yattılar.
12 Eylülden hemen sonra Ercan Arıklı yönetiminde yayınlanan Nokta dergisi de güçlü bir gazeteci kadrosuna sahipti. Haluk Şahin, Engin Ardıç, Gülay Göktürk, Güldal Kızıldemir, İpek Çalışlar, Alper Görmüş, Alev Er, Ragıp Duran, Ayşenur Arslan, Korhan Atay, Mehmet Yalçın, Can San, Salih Memecan, Şaziye Karlıklı, Ayda Özlü, Yazgülü Aldoğan, Nadire Mater, Arda Uskan, Leyla Olça, Gülçin Tahiroğlu, Dürin Ababay, Ruşen Çakır, Mahmut Övür, Fuat Kozluklu, Tuğrul Eryılmaz, Korhan Atay, Ali Öz, Metin Hakyeri, Haşmet Babaoğlu, Emin Tanrıyar
2000e Doğru doğrudan 12 Eylül rejimini hedef alan, gündem yaratan sert bir politik haber dergisi iken Nokta daha yumuşak bir tonda gazetecilik yaptı.
Başarılı haberler yayınlayan Nokta dergisi de 12 Eylül rejiminin baskılarına maruz kaldı.
***
12 Eylüle meydan okuyan iki derginin kadroları kıyaslandığında günümüze kadar taşınan ideolojik ve mesleki kamplaşmaların izleri de sürülebilir.
2000e Doğruda yer alanlardan Halil Berktay, Baskın Oran ve Oral Çalışlar önce liberalleşmiş ve ardından AKPlileşmişlerdir.
Nokta dergisinde yer alan isimlerden Gülay Göktürk, Salih Memecan, Alper Görmüş, Engin Ardıç, Haşmet Babaoğlu ve Mahmut Övür de artık gazeteci ve aydın değillerdir; AKP rejiminin propaganda ve ajitasyon elemanları haline gelmişlerdir.
Hem 2000e Doğru hem de Nokta dergisinden günümüze kadar gazetecilik yapıp hem mesleki hem de kişisel onurlarını koruyarak 12 Eylülde olduğu gibi faşizme karşı direnenler de mevcuttur. Bazı gazeteler ve siteler de bu dergilerin 12 Eylül faşizmine karşı direniş geleneğini günümüze taşımaktadırlar. Birgün, Odatv, Sol Portal, Sendika Org, Muhalefet Org, Diken, Bianet, Evrensel, T24, ABC gazetesi bunlar arasındadır.
12 Eylül sonrasında gazetecilikteki ve entelektüel hayattaki kapsayıcı üstünlüğünü ve yeteneklerini siyasete tahvil etmeye çalışan Doğu Perinçek ise her iki alanda da hezimete uğradı.
Türkiyede basın özgürlüğü her zaman ona inananların ve dayanışma gösterenlerin emin ellerindedir. Faşizme, emperyalizme ve şovenizme karşı çıkılmadan basın özgürlüğünün ve demokrasinin savunulamayacağı gerçeği de hiçbir zaman akıllardan çıkartılmamalıdır.
Bedel ödemeyi göze alanlar ise her zaman özgürdür.
abc gazetesi