Konu benim solplatform.biz de aktardığım Bilimsel Sosyalizm ile ilgili bir yazıda olsa ve o yazıda yazılanlar Marks ve Leninden yapılan alıntılarla açık ve net biçimde ifade edilsede,bu denli açık,herkesin kolayca anlayabileceği,ancak Marksizmden,Leninizmden istifa etmişlerin aksi yorumlarda bulunacağı bu yazıya müdahil olmak istemedim.
Taki Hakkı Arkadaşın son derece doğru şu cümlesine kadar!
Arıca veda ile sizin hiç ayrıldığınız bir nokta bile yok bu eleştiri niçin yapılmış anlamış değilim. VEDA bir tek işçi sınıfı iktidarı dememiş ama onu ima eden bir çok şey söylemiş.
Hakkı Arkadaş gibi bende anlamadım ama sonuçta bunun az çok nedenini kestirebiliyorum.
Ne yazık ki hepimiz kendimizi Komünist olarak nitelesekte sonuçta bu toplum içersinde yaşadığımız için,var olan ön yargılardan kendimizi kurtaramıyoruz.
Bu ön yargılar zaman zaman siyasi oluşumlara zaman zaman da kişilere karşı oluyor.
Çok konu dışı bir örnek olacak ama ben bugüne değin bir Troçkistin,ya Stalin de bu konuda doğru söylemiş yada bir Stalinistin,ya Troçkide bu konuda son derece haklı dediğini duymadım.
Melnur Arkadaşta sonuçta geçmişten gelen bir kini içersinde taşıdığı için,önyargı filitreleri bana karşı oldukça iyi çalışıyor.
O da bu yazıya ön yargılarının bir sonucu olarak,belkide okumadan karşı çıkmış.
Oysa o yazıyı dikkatli okusa,karşı çıkılmayacağını çok rahat görebilir.
Tek bir örnek yeterli aslında.
Bilimsel Sosyalizmin,Ütopik olanına göre en temel farkı,onun bilimsel temellere oturtulmasıdır.
Hatta yazıda Leninden verdiğim alıntıda ,Leninin bu konuda verdiği örnekler konuyu açıklar.
Neydi Leninin örnekleri; Proudhonculuk,Balanquicilik ve Anarşizm.
Nedir bu üç siyasi akımın ortak özelliği,Toplumsal Devrimi anlamamış olmaları,üretici güçlerle,üretim ilişkileri arasındaki ZORUNLU UYGUNLUK YASASININ öneminin farkına varmamış olmaları.
Nedir ZORUNLU UYGUNLUK YASASI;
Markstan aktaralım;
Gelişmelerin belli bir aşamasında toplumun maddi üretici güçleri o zamana kadar içinde hareket ettikleri mevcut üretim ilişkilerine yada bunların hukuki ifadelerinden başka bir şey olmayan mülkiyet ilişkilerine ters düşerler.Üretici Güçlerin gelişmesinin biçimleri olan bu ilişkiler bunların engelleri haline gelirler.O zaman TOPLUMSAL DEVRİM ÇAĞI başlar.
Denmek istenen şu,bir toplumsal formasyonun gelişebilmesinin koşulu üretici güçlerle,üretim ilişkileri arasındaki ilişkinin,üretici güçlerin gelişimine engel olmayacak şekilde yürümesidir.Biz buna ZORUNLU UYGUNLUK YASASI diyoruz.
Bu uygunluk bozulursa,yani üretim ilişkileri,üretici güçlerin önünde engel olmaya başlarsa,Marksın deyimiyle TOPLUMSAL DEVRİM çağı başlar.
Yine Marks;
İçerebildiği bütün üretici güçler gelişmeden önce, bir toplumsal oluşum asla yok olmaz; yeni ve daha yüksek üretim ilişkileri, bu ilişkilerin maddi varlık koşulları, eski toplumun bağrında çiçek açmadan, asla gelip yerlerini almazlar. Karl Marx Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkıya Önsöz
Sanırım bu örnekler bize Sosyalizmin bilimselliğini anlatır.
Yeterki içimizdeki ön yargı filitrelerini yok etmeyi bilelim.
Bilimsel Sosyalizmin,Ütopik olanına göre en temel farkı,onun bilimsel temellere oturtulmasıdır.
Veda arkadaş iki yazında da bu bilimsel temellerin ne olduğuna dair bir şey söylememişsin.
Kusura bakma arkadaş ama sen hala anlamadiysan bu farkı senin için sana acil şifalar dilemekten başka çare yok
Doktorluğa bu kadar meraklıysan neden hastayı yüzüstü bırakıyorsın, açıklama yap. Yaptığın açıklama yeterli gelmemiş olamaz mı
Veda -Bu uygunluk bozulursa,yani üretim ilişkileri,üretici güçlerin önünde engel olmaya başlarsa,Marks ın deyimiyle TOPLUMSAL DEVRİM çağı başlar.
Umut arkadaşım işte söylemiş bir cümlede özetlemiş.
Bunda anlamayacak ne var Üretim ilişkileri üretici güçlerin önünde engel olmaya başlarsa Toplumsal devrim çağı başlar
Bir çağdan bahsediyor bir çağın kaç yıl olduğunu düşün,
Toplumsal devrim diyor, siyasal devrim demiyor. Üretim ilişkilerinin üretici güçler aleyhine bozulmasından söz ediyor.
Bu kadar basit anlatım neden anlaşılamıyor ben onu anlamıyorum .Ne duymak isteniyor.
Bence veda haklı ön yargı bu açıkça yazılmış bir cümleyi anlamaya mani oluyor.
Bu ön yargılar bizi gereksiz rekabete sokuyor hem birbirimizi anlamamızı zorlaştırıyor hem eleştiriler gerekli zamanlarda ve gerektiği şekilde yapılamıyor.
Konuyla tam alakali degil ama ben günümüzde sosyalizmin genel olarak bir ütopya olduguna inaniyorum ama sayin melnur ve umut'un tepkileri tipik sosyalist Sol arasindaki rekabetin bir sonucudur. Veda veya Hakki arkadas sosyalizim konusunda agizlariyla kus tutsalar aynbi fraksiyonda olmadiklari icin hep ön yargiyla bakip "zaten yanlis söylüyor" mantigiyla hareket edierler. veda arkadasta zeten buna benzer güzel bir örnek göstermis.