Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Sözde sol-sosyalist forumlar...
hakkı  |  Cvp:
Cevap: 9
15.05.2016- 09:53

Alıntı Çizelgesi: melnur yazmış

Sn.hakkı;

Bu başlıkta yazdıklarını tekrar tekrar oku ve sonra da kendi kendine ''ben ütopik sosyalizm ile bilimsel sosyalizm arasındaki farkı mı anlattım?'' diye sor. Hiç sanmıyorum ama belki size gösterilen tepkinin nedenini anlarsınız!




Sn Melnur.
Bana yapılan tepkiden hiç rahatsız değilim özellikle tepkinin yazdıklarıma verilmesi beni oldukça memnun ediyor Ben yazmadıklarıma verilen tepkiden rahatsızım.
Bu eleştirilere Lenin den bir çümle alarak cevap vereyim Teori gridir pratik yeşil gerci bu cümleye de siz tepki verdiniz

Cümleden ben şunu anlıyorum Teori genel bir kavramdır sonuçları ne olacak pek belli değildir. Pratikse se canlı canlı yaşanır.
Leninde bir çok Marksist tarafından teoriye uymadığı iddia edilerek suçlanmıştır İŞTE onun için bu cümleyi kurmuştur.

Biz bilimsel sosyalizmde yaşanmış bir pratikten söz ediyoruz ve bu yaşanmışlığın sonuçlarından.

Klasik olarak ütopik sosyalizm alt yapı şartları oluşmadan bazı insanların hayalinde yarattığı sosyalizmdir.
Bilimsel olanı da alt yapı şartlarının oluştuğu zamanı anlatır .Bunun uzun ayrıntıları vardır ve çok tartışılmıştır.

Beni ütopik olarak eleştirmişsin daha önceleri liberal olarakta eleştirilerini aldım inan hiç önemli değil ben daha önceleri yazdım arayış içindeyim muhafazakar olarak kalmaktansa hata yapmayı tercih ederim de dedim
Hiç değişmedim.

İşte bu çıkan sonuçlar hep teoriye uyduklarını söyleyenler tarafından yaratılmıştır. Bizde bu sonuçlardan sonra yeni bir sosyalizmi ve yıklmayanını nasıl yaratırız derdindeyiz.

Demokrasi olmazsa olmazmış deneyler onu anlatıyor.

Arıca veda ile sizin hiç ayrıldığınız bir nokta bile yok bu eleştiri niçin yapılmış anlamış değilim. VEDA bir tek işçi sınıfı iktidarı dememiş ama onu ima eden bir çok şey söylemiş.

veda  |  Cvp:
Cevap: 10
15.05.2016- 11:33

Konu benim solplatform.biz de aktardığım Bilimsel Sosyalizm ile ilgili bir yazıda olsa ve o yazıda yazılanlar Marks ve Lenin’den yapılan alıntılarla açık ve net biçimde ifade edilsede,bu denli açık,herkesin kolayca anlayabileceği,ancak Marksizm’den,Leninizm’den istifa etmişlerin aksi yorumlarda bulunacağı bu yazıya müdahil olmak istemedim.

Taki Hakkı Arkadaş’ın son derece doğru şu cümlesine kadar!
“Arıca veda ile sizin hiç ayrıldığınız bir nokta bile yok bu eleştiri niçin yapılmış anlamış değilim. VEDA bir tek işçi sınıfı iktidarı dememiş ama onu ima eden bir çok şey söylemiş.”

Hakkı Arkadaş gibi bende anlamadım ama sonuçta bunun az çok nedenini kestirebiliyorum.

Ne yazık ki hepimiz kendimizi Komünist olarak nitelesekte sonuçta bu toplum içersinde yaşadığımız için,var olan ön yargılardan kendimizi kurtaramıyoruz.
Bu ön yargılar zaman zaman siyasi oluşumlara zaman zaman da kişilere karşı oluyor.

Çok konu dışı bir örnek olacak ama ben bugüne değin bir Troçkistin,ya Stalin de bu konuda doğru söylemiş yada bir Stalinistin,ya Troçkide bu konuda son derece haklı dediğini duymadım.

Melnur Arkadaşta sonuçta geçmişten gelen bir kini içersinde taşıdığı için,önyargı filitreleri bana karşı oldukça iyi çalışıyor.
O da bu yazıya ön yargılarının bir sonucu olarak,belkide okumadan karşı çıkmış.

Oysa o yazıyı dikkatli okusa,karşı çıkılmayacağını çok rahat görebilir.
Tek bir örnek yeterli aslında.

Bilimsel Sosyalizm’in,Ütopik olanına göre en temel farkı,onun bilimsel temellere oturtulmasıdır.
Hatta yazıda Lenin’den verdiğim alıntıda ,Lenin’in bu konuda verdiği örnekler konuyu açıklar.

Neydi Lenin’in örnekleri; Proudhonculuk,Balanquicilik ve Anarşizm.
Nedir bu üç siyasi akımın ortak özelliği,Toplumsal Devrimi anlamamış olmaları,üretici güçlerle,üretim ilişkileri arasındaki ZORUNLU UYGUNLUK YASASININ öneminin farkına varmamış olmaları.

Nedir ZORUNLU UYGUNLUK YASASI;
Marks’tan aktaralım;
Gelişmelerin belli bir aşamasında toplumun maddi üretici güçleri o zamana kadar içinde hareket ettikleri mevcut üretim ilişkilerine yada bunların hukuki ifadelerinden başka bir şey olmayan mülkiyet ilişkilerine ters düşerler.Üretici Güçlerin gelişmesinin biçimleri olan bu ilişkiler bunların engelleri haline gelirler.O zaman TOPLUMSAL DEVRİM ÇAĞI başlar.

Denmek istenen şu,bir toplumsal formasyonun gelişebilmesinin koşulu üretici güçlerle,üretim ilişkileri arasındaki ilişkinin,üretici güçlerin gelişimine engel olmayacak şekilde yürümesidir.Biz buna ZORUNLU UYGUNLUK YASASI diyoruz.

Bu uygunluk bozulursa,yani üretim ilişkileri,üretici güçlerin önünde engel olmaya başlarsa,Marks’ın deyimiyle TOPLUMSAL DEVRİM çağı başlar.

Yine Marks;
“İçerebildiği bütün üretici güçler gelişmeden önce, bir toplumsal oluşum asla yok olmaz; yeni ve daha yüksek üretim ilişkileri, bu ilişkilerin maddi varlık koşulları, eski toplumun bağrında çiçek açmadan, asla gelip yerlerini almazlar.”   Karl Marx – Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı’ya Önsöz

Sanırım bu örnekler bize Sosyalizm’in bilimselliğini anlatır.
Yeterki içimizdeki ön yargı filitrelerini yok etmeyi bilelim.

umut  |  Cvp:
Cevap: 11
15.05.2016- 16:40


Bilimsel Sosyalizm’in,Ütopik olanına göre en temel farkı,onun bilimsel temellere oturtulmasıdır.

Veda arkadaş iki yazında da bu bilimsel temellerin ne olduğuna dair bir şey söylememişsin.

veda  |  Cvp:
Cevap: 12
15.05.2016- 17:01

Kusura bakma arkadaş ama sen hala anlamadiysan bu farkı senin için sana acil şifalar dilemekten başka çare yok

umut  |  Cvp:
Cevap: 13
15.05.2016- 17:05

Doktorluğa bu kadar meraklıysan neden hastayı yüzüstü bırakıyorsın, açıklama yap. Yaptığın açıklama yeterli gelmemiş olamaz mı:)

hakkı  |  Cvp:
Cevap: 14
15.05.2016- 19:17

Veda -Bu uygunluk bozulursa,yani üretim ilişkileri,üretici güçlerin önünde engel olmaya başlarsa,Marks ın deyimiyle TOPLUMSAL DEVRİM çağı başlar.

Umut arkadaşım işte söylemiş bir cümlede özetlemiş.

Bunda anlamayacak ne var Üretim ilişkileri üretici güçlerin önünde engel olmaya başlarsa Toplumsal devrim çağı başlar

Bir çağdan bahsediyor bir çağın kaç yıl olduğunu düşün,
Toplumsal devrim diyor, siyasal devrim demiyor. Üretim ilişkilerinin   üretici güçler aleyhine bozulmasından söz ediyor.

Bu kadar basit anlatım neden anlaşılamıyor ben onu anlamıyorum .Ne duymak isteniyor.

Bence veda haklı ön yargı bu açıkça yazılmış bir cümleyi anlamaya mani oluyor.
Bu ön yargılar bizi gereksiz rekabete sokuyor hem birbirimizi anlamamızı zorlaştırıyor hem eleştiriler gerekli zamanlarda ve gerektiği şekilde yapılamıyor.

Alisan  |  Cvp:
Cevap: 15
15.05.2016- 20:34

Konuyla tam alakali degil ama ben günümüzde sosyalizmin genel olarak bir ütopya olduguna inaniyorum ama sayin melnur ve umut'un tepkileri tipik sosyalist Sol arasindaki rekabetin bir sonucudur. Veda veya Hakki arkadas sosyalizim konusunda agizlariyla kus tutsalar aynbi fraksiyonda olmadiklari icin hep ön yargiyla bakip "zaten yanlis söylüyor" mantigiyla hareket edierler. veda arkadasta zeten buna benzer güzel bir örnek göstermis.

hakkı  |  Cvp:
Cevap: 16
15.05.2016- 22:21

Alıntı Çizelgesi: Alisan yazmış

Konuyla tam alakali degil ama ben günümüzde sosyalizmin genel olarak bir ütopya olduguna inaniyorum ama sayin melnur ve umut'un tepkileri tipik sosyalist Sol arasindaki rekabetin bir sonucudur. Veda veya Hakki arkadas sosyalizim konusunda agizlariyla kus tutsalar aynbi fraksiyonda olmadiklari icin hep ön yargiyla bakip "zaten yanlis söylüyor" mantigiyla hareket edierler. veda arkadasta zeten buna benzer güzel bir örnek göstermis.




Sn Alişan
Sosyalizmin ütopya olduğuna inanıyorum demişsiniz .Eğer sistemler inançla oluşsa idi haklı olabilirdiniz ama sistemlar bilimle ölçülür onun için sosyalizm inanmak veya inanmamak değildir.

Tarihe baktığınızda özel mülkiyet çıktığından bu yana devletlerde küçük çaplı çıkmıştır daha sonraları büyümüş insan hayatına müdahale etmiştir .
yani devletlerin çıkış aşamasında sınıflar türemiştir.
İşte sınıf aşamalarında üretici güçlerle üretim ilişkileri arasında uzlaşmaz çelişkiler var olmuş sınıf mücadeleleri de sürekli yaşanmıştır.
Bu tarihsel bir bilimdir.
Kapitalizm nasıl ki kendinden önceki düzeni yıkarak varlığını sürdürmüşse Sosyalizm de kapitalizmi yıkarak var olacaktır. Bu tarih bilincidir.
Zaman ve mekan değişebilir ama olacaktır. Tarihi var sayıyorsak bu olacaktır. Elbette şekli yürütmesi içindeki yapılanmalar farklı olabilir ama kaçınılmazdır.

İşte biz bunu inançlarla   değil tarih bilimi ile ölçeriz.
Bu gün dünyayı yönetenler işçi sınıfından kurtulmak istiyor işçilerde onlardan kurtulmak istiyor İşçi olmayan bir üretim düşün kim müşteri olacak işçi nasıl yaşamını sürdürecek .İşte bu kapitalizmin ölümcül çelişkisidir. Burda bir ara düzen gelecektir işte bu sosyalizmdir.

Şekli şemali değişik olabilir bu güne kadar gelen sosyalizmlerin eleştirisi de olabilir faraklılıklar ayrı bir tartışma konusu.

Ama genel anlamda ya dünyaya sosyalizm devamı olan komünizm gelecek ya insanlığın sonu gelecek. İşte insanlar bir tercih yapacak bu tercih keyfiyetten değil zorunluluktan   olacak.

Onun için havada bulut yok diye yağmur yağmayacak sanılmasın .Çünkü yağmur yağmazsa doğa çölleşir ve canlı hayat yok olur.

Senin anlayacağın insanlığın sosyalizmden başka şansı yok. Alişan kardeş.

İdolojik rekabet ayrı bir olay bu pratik çalışmalarda kalkar bakarsın düşman kardeşler yoldaş olmuş .Bu tür şeyleri tarihte çok yaşadık katiyyen olmaz denen şeyler olmuş bazıları zorunluluktan bazıları akıl süzgecinden geçerek. Tabii daha felaketleri de olmuş. Sıcak mücadele çok şeyleri değiştiriyor  

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]