Halklar SSCB'yi özlüyor: En yüksek oran Azerbaycan ve Ermenistan'da
11 eski Sovyet cumhuriyetinden 9unda 35 yaş üstü katılımcılar, Sovyetler Birliğinin (SSCB) dağılmasından önce yaşam kalitesinin daha iyi olduğunu düşünüyor.
Sputnik Görüşler projesi kapsamında gerçekleştirilen araştırmaya göre, 11 eski Sovyet cumhuriyetinden 9unda 35 yaş üstü katılımcılar, Sovyetler Birliğinin (SSCB) dağılmasından önce yaşam kalitesinin daha iyi olduğunu düşünüyor.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) dağılmasının üzerinden geçen 25 senede, halkın SSCB dönemine ilişkin bakışında nasıl bir değişim oldu? 11 eski birlik üyesi ülkede yapılan araştırmaya göre, SSCB döneminde yaşayan geniş bir kesim, birliğin dağılmasından önceki hayat şartlarının daha iyi olduğunu görüşünde.
Rusyada ankete katılan ve SSCB döneminde yaşayanların yüzde 64ü SSCBde yaşam kalitesinin daha yüksek olduğu görüşünü dile getirirken, bu oran Ukraynada yüzde 60 seviyesinde. SSCBde yaşam kalitesinin daha iyi olduğu görüşünü savunanların oranının en yüksek çıktığı iki ülke ise Ermenistan ve Azerbaycan. Ermenistan halkının yüzde 71i, Azerbaycan halkının ise yüzde 69u SSCB dönemini daha iyi buluyor.
SSCB dönemini yaşamamış olan 18 -24 yaş aralığındaki kesim ise birliğin dağılmasından sonra hayatın daha iyiye gittiği görüşünü ileri sürdü.
ORANLAR DİKKAT ÇEKİCİ
Ülkelerin hemen hepsinde 35 yaş üstü sakinlerin çoğu SSCB dağılmadan önce hayatın daha iyi olduğunu düşünüyor: Ermenistanda bu görüşü paylaşanların oranı yüzde 71 (bu görüşe katılmayanların oranı ise sadece yüzde 23), Azerbaycanda yüzde 69 (katılmayanların oranı yüzde 29), Rusyada yüzde 64 (yüzde 28), Kazakistanda yüzde 61 (yüzde 27), Ukraynada yüzde 60 (yüzde 23), Moldovada yüzde 60 (yüzde 32), Kırgızistanda yüzde 60 (yüzde 30), Belarusta yüzde 53 (yüzde 28), Gürcistanda yüzde 51 (yüzde 46) oldu. Sadece Tacikistan (yüzde 39 yüzde 55) ve Özbekistanda (yüzde 4-yüzde 91) 35 yaş üstü anket katılımcıları SSCBnin dağılmasının ardından hayatın daha iyi olduğu görüşünde.
SSCB dönemini yaşamamış olan 18 -24 yaş aralığındaki kesim ise birliğin dağılmasından sonra hayatın daha iyiye gittiği görüşünü ileri sürdü.
ORANLAR DİKKAT ÇEKİCİ
Ülkelerin hemen hepsinde 35 yaş üstü sakinlerin çoğu SSCB dağılmadan önce hayatın daha iyi olduğunu düşünüyor: Ermenistan’da bu görüşü paylaşanların oranı yüzde 71 (bu görüşe katılmayanların oranı ise sadece yüzde 23), Azerbaycan’da yüzde 69 (katılmayanların oranı yüzde 29), Rusya’da yüzde 64 (yüzde 28), Kazakistan’da yüzde 61 (yüzde 27), Ukrayna’da yüzde 60 (yüzde 23), Moldova’da yüzde 60 (yüzde 32), Kırgızistan’da yüzde 60 (yüzde 30), Belarus’ta yüzde 53 (yüzde 28), Gürcistan’da yüzde 51 (yüzde 46) oldu. Sadece Tacikistan (yüzde 39 – yüzde 55) ve Özbekistan’da (yüzde 4-yüzde 91) 35 yaş üstü anket katılımcıları SSCB’nin dağılmasının ardından hayatın daha iyi olduğu görüşünde.
------------------------------------------------------
Ne kadar dikkat çekici bir anket. Genç nesil bu günkü yaşam geçmişteki (SB zamanında) yaşamdan daha iyi diyor Ama orta yaşlı ve yaşlı nesil eski yaşam bu günden daha iyi diyor.
Halbuki bu gün (Sovyet bloku ülkelerinde )bu ülkelerde bir devrim kalkışması olsa bu kalkışmaya katılım büyük oranda 15 yaş üstü 35 yaş altı genç insanlardan olacaktır.
İşte bu ankette Sovyetler Birliği için sorulmuş halbuki sosyalizm iyi anlatılsa ve sosyalizm sorulsa idi acaba anket sonuçları nasıl çıkardı, hangi yaş gurubu daha çok neyi isteyecekti.
Birde o katılımcılara şunu sormak gerekiyor özellikle 35 yaş üstü insanlara niçin sosyalizmin yıkılmasına izin verdiniz yıkılmaması için ne yaptınız başınıza bu gün gelenlerin geleceğini kitaplarda hiç mi okumadınız .Acaba bu tür ankete nasıl cevaplar gelecekti.
Zamanımızda pişmanlıklarını anlatanlara çok rastlamaya başladık .Ama o pişman olanların hiç birisi suçu kendilerinde kabul etmiyor hepsi kendi dışlarında düşmen aramaktadır.
Dünyada bilgiye ulaşmak dünden daha kolay kaynakta oldukça bol bir şeyi öğrenmek için illa da oralarda yaşamak gerekmiyor Bu günün gençleri daha fazla özgürlük istiyor o özgürlüğün olabilmesi için bu günün üretim biçimi ve üretim araçları oldukça gelişmiş durumda
Bir tek el koymak gerekiyor.
Anketler de bunu dikkate alarak yapılmalıdır hangi yaş gurubu daha fazla demokrasi ve özgürlük istemektedir çıkan sonuç çok farklı olacaktır .Belki de bir çok insana öğreticide olacaktır.