Metin Çulhaoğlu'ndan siyasal devrimin zorunluluğuna vurgu:
''...özellikle batı solu, feodalizmden kapitalizme tarihsel geçişin genel esprisini, tahayyül edilen kapitalizmden sosyalizme geçiş döneminde de arama eğiliminde. Oysa öteden beri bilinir: Bir üretim tarzı olarak kapitalizm feodalizmin bağrında gelişip yerleşir, toplumu dönüştürür. Siyasal devrimler (burjuva) ise kapitalizmin önünü açan asıl hamle olmaktan çok malumun ilamıdır. Buna karşılık aynı model kapitalizmden sosyalizme geçişte geçerlilik taşımaz. Çünkü sosyalizm ve ona özgü ilişkiler kapitalist toplumda gelişemez. Dolayısıyla sosyalizme geçişte siyasal devrimin özel önemi vardır; asıl ön açıcı olan odur…
Yoksa böyle değil midir?
Bizce böyledir. Günümüz bir yana geleceğin dünyasında da kapitalizmin kendi iç dinamiklerinin, yaratacağı “yeni toplumun” kendiliğinden sosyalizmi çağıracağı düşüncesi bir fanteziden ibarettir.
Yani, sosyalizme giden yolda siyasal devrimlerin önemi, iktidarın ve devletin fethi zorunluluğu, gündemden hiç düşmeyecektir.
20. yüzyıl başlarında kapitalizmin tekelci aşaması sosyalizme “ben bittim, hadi artık sen gel” demiyordu; sadece, olası bir sosyalist iktidara yapacağı kimi işleri kolaylaştırabilecek bir üretim yapısı ve örgütlenmesi sunuyordu. Günümüze gelirsek; ileri teknolojileriyle, iletişim ve ağ imkânlarıyla vb. günümüz kapitalizminin sosyalizme “yumuşak geçiş” davetiyesi çıkardığı falan yoktur.
Olacaksa, yine siyasal devrimle, devletin fethiyle olacaktır.
Aradan yüz yıl geçmiş olsa da bu bağlamda değişen bir şey yoktur.
http://ilerihaber.org/yazar/biraz-nefes-alalim-61546.html
Aslında malumun ilanından başka bir anlamı yok. Sosyalist kuruculuk toplumsal dönüşüm sürecidir ve bu süreç toplumsal devrimlerle ilerler. Kapitalizmden farklı olarak sosyalizm bir önceki düzenin bağrında gelişmez. Sınıflı toplum oldukları için kapitalizm feodalizm içinde gelişebilir, iktidar alınarak da feodal kalıntıların temizlenmesi gerçekleştirilir. Ama benzer özellik sosyalizm için ileri sürülemez. Yani önce siyasal devrim ve sonra sosyalist kuruculuk toplumsal dönüşümler...
Siyasal devrimden önce Marks'ın sözünü ettiği toplumsal dönüşümler kapitalizmin artık yönetemez hale getirdiği bir alt-üst oluş sürecidir ki, devrimci durum olarak da nitelenir. Yoksa, başka bir şey değil.
Evet, önce siyasal devrim ve sonra toplumsal devrim/dönüşümler...