Öznelik, taşıyıcılık ve marazilik üzerine
Metin Çulhaoğlu
Bir ülkede güncel siyasal durumun ve olasılıkların değerlendirilmesiyle Marksist temellerin apayrı, birbirine değmeyen alanlar olduğunu düşünmek doğru olmaz.
Moliérein meğer 40 yıldır bilmeden nesir konuşuyormuşum diyen kahramanında olduğu gibi, soldaki insanların güncel durum değerlendirmeleri yaparken farkında olmadan, belki de hiç bilmeden Marksizm alanına giren belirli yaklaşımları benimsiyor olmaları mümkündür.
Anlatmaya çalışacağız.
Bugünlerde gündemi nelerin oluşturduğu belli: Dış odaklar, ülkedeki sermaye sınıfı, devlet, siyasal partiler, yandaş ve muhalif unsurlar, kuruluşlar, kişiler
AKP rejimi ve yönelimleri, muhalif güçlerin karşı duruşu, vesaire
Kritik soru şu: Bu sayılanlar birer özne midir yoksa taşıyıcı mı?
İkisi arasında (bizce) önemli bir fark vardır.
Özne (öznelik-agency), hiç kuşkusuz, dünyanın ve ülkenin genel durumu, sınıf mücadelelerinin geldiği uğrak, ideolojik ve siyasal konum gibi etmenler tarafından belirlenmiştir. Ancak, bu belirlenmişliğe rağmen öznenin önünde bir hareket, bir serbestlikler alanı vardır. Öznenin bu alandaki aktifliği, etkiyi ve tepkiyi, sonuçta gelişimi ve değişimi beraberinde getirir. Böylece süreçte, eskisiyle süreklilikler taşısa bile yeni dönemeçler, kırılma noktaları ortaya çıkar.
Özneler, özne oldukları için böyledir ve çeşitli öznelerin eylemlerinin bileşkesi, ortaya çıkan yeni durumlarla birlikte süreci ileriye götürür.
Taşıyıcı (Almanca träger) ise, adı üstünde, kendisini önceleyen, bir bakıma tarih ötesi yapıların sadece taşıyıcısıdır. Önünde, öznede olduğu gibi hareket ve serbestlikler alanı yoktur. Daha doğrusu taşınan yapı, taşıyanın eylemlerine çok dar ve katı sınırlar çizer; taşıyıcılığı bir alınyazısı gibi sürdürmenin ötesine izin vermeyen sınırlardır bunlar
Marksizm içi bir tartışmadır.
Bizce doğrusu, yukarıdakilerden özneli olan ilkidir.
Ama dedik ya, Marksizm içi bir tartışmadır ve hiç katılmasak da ikincisinde marazi (hastalıklı) bir yan bulmak mümkün değildir.
***
Peki, marazi yan nerede ortaya çıkar?
Söyleyelim: Özneleri taşıyıcılar olarak görmenin ötesinde, bu taşıyıcıların hepsinin üstelik belirli yapıların da değil bir teleolojinin güncel aktörleri sayılması, marazi bir bakıştır.
Teleoloji dedik; çünkü ne oluyorsa, kim ne yapıyorsa hepsi, süreçlerin en sonunda varacağı nihai bir durum içindir
Buna göre koşullanmıştır
Özne gibi görünenlerin hepsi aslında bir üst kurgunun taşıyıcılarıdır.
Üst kurgu ise, Türkiyenin liberal yeniden yapılanmasıdır. Gelinen her nokta, yaşanan her savrulma, her aşırılık, sapma gibi görünen ne varsa, istisnasız hepsi nihai varış yeri olan liberal yapılanmaya uzanan yolun geçici uğraklarıdır.
Ve aktörlerin hepsi öyledir, üst kurgunun taşıyıcılarıdır. AKP rejimi, CHP, HDP, MHP, kurumlar, tutuklananları ve Can Dündar'ıyla birlikte Cumhuriyet gazetesi dâhil medya, meslek odaları, kitle örgütleri, aydınlar, akademisyenler, edebiyatçılar, hepsi
Hepsi üst kurgunun güncel taşıyıcılarıdır.
Kimileri bunu doğrudan, adını koyarak yapar. Kimileri de tam ters yönde işlere bulaşarak son tahlilde o üst kurgu taşıyıcılarının elini güçlendirir. Yani o ters işleri yapanları da aynı kurgunun taşıyıcıları saymak gerekir
Rejim örneğin HDPli vekillerle, Can Dündarla bu kadar uğraşarak ne yapıyor, sonuçta neye hizmet ediyor sanıyorsunuz?
AKP rejimi, HDP milletvekillerini, Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yöneticilerini tutuklayarak şu an savunma mevzilerinde günlerinin gelmesini bekleyen asıl taşıyıcıların elini güçlendirmektedir. Bunu bilerek ya da bilmeyerek yapmaları o kadar da önemli değildir. Çünkü teleoloji kendi ağlarını öyle bir örmektedir ki bambaşka yerlerde duruyor görünenler bile sonuçta kendilerini aynı ağın içinde bulmaktadır.
Yani objektif olarak hepsi aynı yolun yolcusudur.
Zaten taşıyıcılık da budur, böyle bir şeydir.
***
Yalnızca Türkiye mi?
ABDnin Trumpı, Fransanın Le Peni ve başkaları
Onlar da aynı teleolojinin kendi ülkelerindeki taşıyıcılarıdır.
Bütün kurgu, böyle tipleri göstere göstere dünyayı liberalizmin mutlak ve nihai hâkimiyetine razı etme üzerinedir
Nasıl ama?
Son bir not daha: Burada herhangi bir siyasal yapılanmayı, örgütü, partiyi vb. hedef aldığımız sanılmasın. Hiçbir kolektif bu kadar marazi olamaz; mümkün değildir. Böyle bir maraz ancak kişilerde, bireylerde olabilir. Kolektiflerin kabahati ise, işlerine yarayacağını düşünerek böyle marazi yaklaşımlara hoşgörüyle bakmaları, yeşil ışık yakmalarıdır.