Kandilli: Bir sonraki deprem Marmara Denizi'nde ve 7'nin üzerinde olacak
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Bir sonraki büyük deprem, yani 7'nin üzerindeki bir deprem maalesef Marmara Denizi içinde olacak. Bununla ilgili hiç kimsenin şüphesi yok" dedi.
Çanakkale'de yaşanan depremlerin ardından İstanbul Esenler Kent Konseyinde, "Bir Şehir Depreme Nasıl Hazırlanır?" başlıklı sunum yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye'nin bir deprem kuşağı ülkesi olduğunu ifade ederek, "Bunlara alışık olmamız lazım. İstanbul için daha büyük depremler olması da sürpriz değil" dedi.
"Bilim insanları bunu bekliyor. Vatandaşın bunun bilincinde olması lazım" diyen Özener, "Karar vericilerin büyük çoğunluğu zaten bunun bilincinde. Dolayısıyla biz eylem planlarımızda gerçekleri göz önüne alarak ilerleyeceğiz. Anadolu bloku ve Ege, batıya doğru hareket ediyor. Saat istikametinin tersine bir hareket yapıyoruz. Aslında biz böyle bir hareket yapmasak hiçbir enerji birikmeyecek ve deprem olmayacak" dedi.
'MARMARA'DA OLACAK, KESİN'
"Dolayısıyla ülkemizin yüzde 80-90'ı deprem tehlikesi altında" diyen Haluk Özener, "Bir sonraki büyük deprem, yani 7'nin üzerindeki bir deprem maalesef Marmara Denizi içinde olacak. Ne yapabiliriz? Deprem bir doğa olayı. Depremi önleme şansımız yok. Tarihsel deprem olmuş, enerji birikiyor. Yine bir yardan bu enerji dışarıya çıkacak, boşalacak. Bazen tartışmalar yapılıyor. 'Tek parça mı iki parça mı kırılacak? 7 mi olacak 7,2 mi olacak?' şeklinde. Bana sorarsanız tek parça, iki, üç parça kırılmış bilimsel olarak, enerji olarak çok büyük farkı var ama vatandaşa ve Türkiye Cumhuriyeti'ne yansıması arasında, yani 7,2 olunca hiçbir şey olmayacak da 7,5 olursa dünya mı kararacak? Yok. 7,2'de de ciddi anlamda biz zarar göreceğiz. Dolayısıyla bir sonraki depremin Marmara'da olacağı kesin. Bununla ilgili hiç kimsenin şüphesi yok" ifadelerini kullandı.
http://www.abcgazetesi.com/kandilli-bir-sonraki-deprem-marmara-denizinde-ve-7nin-uzerinde-olacak-42964h.htm
Oğuz Gündoğdudan deprem açıklaması: Kadıköy çok daha tehlikeli
Jeofizik uzmanı Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, yaptığı hesaplamalara dayanarak olası Marmara Depreminin Richter ölçeğine göre 0.2 yanılma payı ile 7.5 olacağını söyledi. Gündoğdu konuşmasında İstanbulda Avcılara göre Kadıköyün çok daha tehlikeli olduğunun altını çizdi.
Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri Projesinin her ay düzenlediği eğitim toplantılarının sonuncu ayağında konuşmacı olarak bulunan Gündoğdu, izleyicilerden birisinin sorusu üzerine beklenen olası Marmara Depreminin büyüklüğünü 0.2 yanılma payı ile 7.5 olarak bulduğunu anlatırken, Yalova tarafı, Yunanistan yönüne doğru yılda 2-2.5 santim hareket ediyor. 1766dan 251 yıl geçti. 251 sene 2.5 santimetreden hesapladık, biraz daha matematik var. Yaptığım hesaplara göre 0.2 yanılma payı ile 7.5 çıktı. Yani büyüklüğü 7.3-7.5 arasında. Büyüklük ve şiddet ayrı konular. Şiddeti tam sayı ile söylüyorum Avcılar 17 Ağustos depremini 9, Bakırköy 8 şiddetinde hissetti karşılığını verdi.
Gündoğdu sözlerini şöyle sürdürdü:
Kadıköy çok daha tehlikeli
1999daki depremin yönü tam karşıdan yani deprem dalgaları Gölcük tarafından geliyordu. İzlediği yolda bir yansıma buldu veya gelip iki zon içinde kaldı. İki zon arasında kalınca frekansı çok arttı, genliği büyüdü. Olmadık hasarlar yaptı. Ama bu hasarlar Avcıların her tarafında yok. Belirli yerlerde E5in sağı solu, ve bir mahallede var. Denizden yamacı çıktıktan sonra hemen hemen hasar yok. Bu tabii yersel koşullarda özel bir durum. Beklenen yeni deprem şimdi Avcıların yanında kalıyor. Avcıların yanında kalınca o kadar şiddetli hissetmeyeceğiz. Deprem dalgaları Makaslama attığı zaman elips şeklinde hasar yayılıyor. Kırılma 251 yılda biriken enerji bitinceye kadar devam edecek. Buradaki hasar elips şeklinde oluyor. Hasar yani bu tarafa doğru şiddeti hemen azalıyor mesafeye bağlı. Avcılara göre Kadıköy çok daha tehlikeli. Çünkü istikamet olarak fayın tam karşısında kalacaklar. Gölcükte olan depremde Adapazarı çok daha fazla hasar aldı. Ama kameralar falan oraya az gittiği için pek bilinmiyor. Bunun nedeni birincisi zemin faktörü, ikincisi tam depremin karşısında kaldılar. Bütün ivmesini, her şeyini aldılar.
2014ten sonra her şey değişmeye başladı
Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, 2014te Gökçeadanın haritada sarı renkte gösterdiği faylanma görüldüğünü bunun Kuzey Anadolu Fay Hattının batıya doğru bir gelişmesi sonucu olduğunu söyledi. Gündoğdu, Bu gelişmeden sonra Marmarada her şey değişmeye başladı. Benim canımı sıkacak şeyler de oluşmaya başladı. 2015te sarı ile gösterilecek aktivite başladı. Bu ters fay. Yani bir yerde sıkıştıran mekanizma oluşuyor. Bu sıkıştıran mekanizma olması doğal çünkü. Kuzey Anadolu Fayı kuzeye doğru sıkıştırma meydana getiriyor dedi.
http://gazetemanifesto.com/2017/03/31/oguz-gundogdudan-deprem-aciklamasi-kadikoy-cok-daha-tehlikeli/
Marmara'da yapılan son deprem araştırması açıklandı: İstanbul için uyarı
Marmara'da son yapılan deprem araştırmasına ilişkin yeni rapor açıklandı. Raporda, İstanbul için depremin en az 7 büyüklüğünde olacağı yönünde uyarı yapıldı.
Marmara Denizi'nde son yapılan deprem araştırmasına ilişkin rapor açıklandı. Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin yıkıcı etkisinin sınırlı olacağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, erken uyarı sistemleri için yeterli süre olmayacağını iddia etti.
Vatan'ın haberine göre, Marmara'yı vuran 17 Ağustos 1999 depreminden sonra merkezi Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan GFZ çatısı altında özel bir 'İstanbul Masası' oluşturuldu. En son 2013 yılında İstanbul depremiyle ilgili tahminlerini açıklayan GFZ, Marmara'da yapılan son ölçümler doğrultusunda yeni araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
Alman sismolog Prof. Marco Bonhoff olası depremin en az 7 büyüklüğünde olacağını belirtti. Bonhoff ve ekibinin Marmara'da yaptığı araştırmaya göre en son 1766 yılında İstanbul'u yıkıp geçen büyük depremin bir benzerinin tekrarlanması olasılığı her geçen gün artıyor. Deprem uzmanları bu tür bir depremin yeniden İstanbul'u 250 yıl sonra vurmasını bekliyordu. Ve bu süre geçen yıl doldu.
123 YILDIR BİRİKEN ENERJİ
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu; GFZ tarafından açıklanan Marmara Denizi'ndeki son araştırmayı değerlendirdi. Gündoğdu şunları söyledi:
"Adalar önünden başlayıp İzmit Gölcük Körfezine kadar kırılacak olan fay hattı 1894den bu yana 123 yıldır biriken bir enerji. Boyu kısa ve enerjinin birikme süresi az bir zaman olduğu için büyüklüğünün 7nin altında olmasını bekliyoruz. Tabi bu iyi bir haber.
Depremin büyüklüğü 6nın üzerinde dahi olsa tehlikeli bir tablo çizmeye yeterli. Şehrin merkezini vurmayacak ama tabi Tuzlayı da vuracak. Erken uyarı sistemini kullanamama durumumuz var. Yeni binaların yapımında doğalgaz bağlantılarının kopmaya mani olacak esnek malzemeyle yapıldığı söyleniyor bu da iyi haber.
Ancak 1766dan bu yana 250 yılı aşkın süredir biriken enerjiyle olması beklenen kırılma yönü Tekirdağ Şarköy tarafından İstanbul Bakırköye doğru. 10 km metre uzaklıkta gerçekleşecek olması tehlikeyi ve riski artırıyor. Beklediğimiz çok üstünde problemlerle karşılacağımız açık.
Adalardan İzmite doğru giden faya göre enerji birikiminin yüksek olması sebebiyle 7,5 civarı bir deprem bekleniyor. Bu deprem de Tekirdağ yönünden İstanbula geliş hızına göre 7-8 saniyelik bir zaman var bu da uyarı sistemlerini arada insan olmadan otomatik bir şekilde devreye sokmak için yeterli bir süre. Yani bu süre içerisinde raylı sistemler durdurulabilir ve inişe geçen bir uçak inişi pas geçebilir."
http://haber.sol.org.tr/toplum/marmarada-yapilan-son-deprem-arastirmasi-aciklandi-istanbul-icin-uyari-196910
Marmara Depremi açıklaması: Kaçışımız yok
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, '1766, 1894 tarihlerinde Marmara'da büyük depremler olmuş. Burası tarihte birçok depreme maruz kalmış, burada bir enerji birikiyor. Bir gün mutlaka olacak, bundan kaçışımız yok' dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara'da deprem beklentisine ilişkin konuştu.
"1766, 1894 tarihlerinde Marmara'da büyük depremler olmuş. Burası tarihte birçok depreme maruz kalmış, burada bir enerji birikiyor. Bir gün mutlaka olacak, bundan kaçışımız yok" diyen Özener, "Marmara'da 1900'lerden sonra 4'ten büyük depremler var ama 7'lik bir deprem İzmit'ten başka görmüyoruz" ifadelerini kullandı.
http://haber.sol.org.tr/toplum/marmara-depremi-aciklamasi-kacisimiz-yok-230789
Bir önceki forumumuzda çok tartıştığımız bir konu bu. ''İstanbul depremi'' diyoruz ama aslında Marmara denizinin tam ortasından geçen ve uzunluğu yaklaşık 250 km. olan bir fayın kırılma olasılığından söz ediyoruz. İstanbul depremi dediğimiz kırılma bu fayda olacak. Eli kulağında. ''030'dan önce olmaz'' denilerek, topluma bir rahatlık verme isteği de var ama, gerçekten eli kulağında bir deprem beklentisi bu. Bir önceki deprem KAF'ı ( Kuzey Anadolu Fayı) İzmir Körfezi çıkışına kadar kırmıştı. Kırılmayan parça, bundan sonrasında başlayan ve Saros körfezine çıkışına kadar süren fayın kırılmasıyla gerçekleşecek. Fayı kıracak olan enerji birikiminin yeterince yoğunlaştığını söylemek çok da yanlış sayılmaz.
Somut durum, bu yaklaşık 250 km.lik fayın bir defada kırılma olasılığının düşük bir ihtimal olduğu, Marmara denizindeki SIRTın bu kırılmaya engel olacağı şeklinde. Beklenen deprem bu fayın iki defada kırılacağı yolunda ve her ikisinde de aletsel büyüklüğün 7'nin üzerinde bir depreme yol açabileceği. (Aletsel büyüklüğü 7'nin üzerinde olan bir deprem dalgalar halinde yayılırken geçtiği zemine bağlı olarak 8-9 büyüklüğünde şiddete ve yıkıma yol açabilir.)
Gölcük depreminden bu yana 20 yıla yakın bir zaman geçti. Tipik bir doğu ülkesi gibi doğru dürüst hiçbir önlem almadık. Böyle bir beklenti içinde olan ülkelerde deprem öncesinde bina kontrolleri yapılmalı ve bu konuda ivedi önlemler alınmalıydı. Hiçbir şey yapılmadı. Betonlaşmaya hız kesmeden devam ettik ve kentin deprem sonrasında toplanabileceği alanları AVM'lerle doldurduk. Bilim toplumundan hızla uzaklaşan bir ülke için inanılmaz bir durum. KAF altımızı oyuyor, oymaya devam ediyor ve biz hala sanki her şey uyarında gidiyormuş gibi vurdumduymazları oynuyoruz!
Ne yazık!
"Bu fay üzerinde olan her deprem..."
İstanbullular depremi tartışırken, Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür dikkat çeken bir açıklamada bulundu.
Bugün saat 16:37'de merkez üssü Marmara Denizi İstanbul Silivri açıkları olan 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
İstanbullular depremi tartışırken, Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür dikkat çeken bir açıklamada bulundu.
İstanbul Silivri açıklarında gerçekleşen ve Marmara Denizi'nin çevre illerinde hissedilen depremle ilgili yorumunu paylaşan Prof. Dr. Naci Görür, depremin haritadaki görüntüsünü de aktardı.
Naci Görür, "Arkadaşlar bu gün olan 4,7 depremi haritada yerine göz kararı koydum. Bir önceki 5,8 depremine yakın veya biraz doğusunda. Bu deprem büyük depremi beklediğimiz fayın üzerinde. Onun için sıkıntılı. Bu fay üzerinde olan her deprem önemsenmelidir. Fayın kırılma eğilimini gösterir" dedi.
https://odatv.com/bu-fay-uzerinde-olan-her-deprem...-11012021.html
İstanbul değil Marmara depremi demek belki daha doğru ama İstanbul'un önemi ve yıkım sonrasında burada ortaya çıkacak olan bilançonun büyüklüğü depremin adında da etkili oluyor. Oysa olası deprem gerçeği sadece İstanbul'u değil, Marmara çevresindeki bütün illerde etkili olacak.
KAF'ın (Kuzey Anadolu Fayı) Marmara denizi içindeki uzantısı yaklaşık 250 kilometre. İzmit körfezinden Saros'a kadar uzanıyor. 99 Adapazarı depreminden sonra bu uzantının tek parma mı, yoksa iki defada mı kırılacağı tartışılmıştı. Marmara Denizi içindeki Tekirdağ Sırtı nedeniyle iki parçada kırılacağı ağırlık kazanmış durumda. Eğer küçük olasılıkla tek parçada kırılırsa 8.5 hatta 9 şeklinde bir aletsel büyüklükten söz edilmişti. Bir anlamda kıyamet; korkunç bir yıkım. Ama iki defada kırılsa bile ortaya çıkacak sonuç iki tane 7'nin üzerinde deprem. 7.2 ile 7.6 arasında iki büyük deprem. Arka arkaya geldiğinde bir anlamda yine kıyamet senaryoları...
Bir çalışma var, İBB hazırlamış. 7 üzeri bir deprem yaşandığında İstanbul'da 48-50 bin arasında BİNA tehdit altında...Yani büyük ölçüde yıkılacak. Daire değil bina. Çeşitli koşullara bağlı olarak bu ortalamanın 20 bin ile 100 bin arasında bir genişliği de var. Binalarda kaç daire ortalaması var, her dairede kaç kişi yaşıyor soruları gerçekten ürkütücü yanıtlar içeriyor...
99 depremi olduğunda ''bir an önce binalarımızı depreme dayanıklı bir hale getirmeliyiz'' diyorduk. Ve ne gariptir, nasıl bir koşullanmışlıktır ki, ''bunca bina nasıl onarılır'' şeklinde bir tepkiyle de karşılaşıyorduk. Bir deprem ülkesi olan japonya yapmış, ABD San Andreas fayına göre yapılanmış ama bizde tık yok. Yöneticilerimiz dahil bir kaderci anlayışla yaşayıp gidiyoruz. Bugünlere böyle geldik. 99 depreminden sonra 21 yılı hiçbir önlem almadan geçirdik. Şansızlığımız hem yerelde ve hem de merkezi iktidarda kaderciliği yaşayan ve dayatan bir zihniyet tarafından yönetiliyor oluşumuz. Ama işte zaman da daralıyor.
Evet zaman daralıyor. Siyasi iktidar hala kaderci anlayıştan sıyrılamamış. Toplum belki eskisi kadar olmasa da, hale kaderciliğin etkisinde. Talep etmiyoruz. ''Bir an önce önlem alınmalı' toplumsal basıncını hem İBB'ye ve hem de merkezi iktidara dayatamıyoruz. Oysa her gün, istisnasız her gün bu konu gündemde tutulmalı, ivedilikle binalarımız için gerekli çalışmalara bir makro plan ölçeğinde başlanmalı...
Acil bina yıkımı ve güçlendirilmesi çalışmasının mali tutarının 75 milyar TL'ye yakın olduğunu söyledi, geçenlerde bir İBB yetkilisi. Yetmiş beş milyar lira. ''Çılgın Proje'' İstanbul Kanalı'nın merkezi iktidar yetkilileri tarafından açıklanan maliyeti kadar...( Bu açıklanan maliyet iş bitiminde 250-300 milyarı rahat bulur, ayrı konu.) Hadi olanlar oldu, aradan geçen 21 yılda binalar konusunda hemen hemen hiçbir şey yapılmadı. Peki hala aklımız başımıza gelmedi mi? 20 ile 100 bin arası binanın çökeceği veya büyük hasar alacağı öngörülüyor. Bilimsel tespit bu. Bu kadercilik ve teslimiyetçilikle kaç kişi hayatını yitirecek, kaç kişi ağır yaralanacak, ne kadar büyüklükte bir maddi hasar meydana gelecek?
İmamoğlu'nun ''ya Kanal ya da İstanbul'' tespiti o kadar doğru ve gerçekçi ki!
Prof. Dr. Görür: “Marmara’nın güney kesimleri ciddi bir şekilde stres biriktiriyor"
Gemlik Körfezi'nde dün meydana gelen depremin ardından değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara’nın güney kesimleri de ciddi bir şekilde stres biriktiriyor" dedi.
Prof. Dr. Görür: “Marmara’nın güney kesimleri ciddi bir şekilde stres biriktiriyor"
Bursa'da Gemlik Körfezi'nde dün 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Depremin büyüklüğünü AFAD 3,9; Kandilli ise 4,1 olarak duyurdu.
Sarsıntının olası Marmara depremi üzerine etkileri merak edilirken jeolog Prof. Dr. Naci Görür'den bir açıklama geldi.
Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yapan Görür, depremin Gemlik Fayına bağlı olabileceğini belirtti.
Görür, "Gemlik Fayı KAF’ın güney kolunun bir parçası. Biz Marmara Depremini kuzey kolda bekliyoruz. Ancak Marmaranın güney kesimleri de ciddi bir şekilde stres biriktiriyor" ifadelerini kullandı.
BİR AYDA 12 DEPREM
AFAD verilerine göre; Gemlik Körfezi ve çevresinde son bir ayda 12 deprem meydana geldi. Bu depremlerden ikisinin büyüklüğü 3'ün üzerinde oldu.
https://www.birgun.net/haber/prof-dr-gorur-marmara-nin-guney-kesimleri-ciddi-bir-sekilde-stres-biriktiriyor-376297
Fransız deprem bilimciden İstanbul depremi açıklaması: Hasar yaratabilecek tsunamiler olacak
Le Pichon, 'Marmara için çok büyük olmayacak, hasar yaratabilecek tsunamiler olacak' dedi.
Fransız deprem bilimci ve jeofizikçi Xavier Le Pichon, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin, "İkinci deprem tamamen öngörülemez bir depremdi. Burada deprem gerçekleşeceği söylenemezdi. Bu imkansız" dedi.
Le Pichon, Habertürk'te Kürşad Oğuz'un sunduğu "Gelecek Fikirler Deprem Özel" yayınında Türkiye'deki deprem hareketliliği ve olası depremlerle ilgili 20 seneden fazla bir süredir çalışmalar yaptığını dile getirdi, Türkiye'nin deprem kuşağında bir ülke olduğuna işaret etti.
Le Pichon, Türkiye'nin jeolojik olarak 'oluşum aşamasında' olan bir ülke olduğunu, bunun da hazırlanılması gereken çok fazla deprem demek olduğunu söyledi.
Le Pichon şöyle konuştu:
"Anlamamız gereken çok basit iki şey var. Doğu Anadolu fayı üzerindeki 7,7'lik ilk büyük deprem kuzeydeki Anadolu levhası ve güneydeki Arap levhası arasında oldu. Anadolu yaklaşık olarak 4 metre batıya kaydı. Buradaki son jeodezik harekete baktığımızda yılda ortalama 6 milimetrelik bir kayma söz konusu. Bu ne demek? Bu fayın bahsettiğimiz 4 metrelik hareketi yapacak enerjiyi biriktirmesi için 500 yıl gerekmesi demek. 1513'te Pazarcık’ta bir deprem olduğunu görüyoruz. Yani denebilir ki fay kırıldığında elastik olarak bu büyük hareket için gerekli enerji toplanmıştı ve 500 yıl sonrası olması gereken deprem gerçekleşti. Beklenen de buydu. Yani bu depremlerle birlikte bütün enerji boşaldı."
Pichon, birinci depremin öngörüldüğünü fakat ikinci depremin çok farklı özelliklere sahip olduğuna işaret etti.
Elbistan ya da Ekinözü'ndeki ikinci depremin ilginç ve şaşırtıcı olduğunu, 7,6 büyüklüğündeki depremin 10 metrelik bir harekete yol açtığını anlatan Le Pichon, "Bu çok ciddi bir kayma. Bu hareket çok büyük olmayan bir uzunlukta gerçekleşti. İlk deprem batıda başlayıp doğuya doğru yayılmıştı. İkinci depremde ise merkezde başlayan yayılma aynı anda iki tarafa doğru yayıldı. Bu fay çok yavaş enerji biriktirmiş ve demek ki birinci depremin boşalttığı stres ikinci depremi tetiklemiş. İkinci deprem tamamen öngörülemez bir depremdi. Burada deprem gerçekleşeceği söylenemezdi. Bu imkansız" diye konuştu.
Olası İstanbul depremine ilişkin de konuşan Pichon "Marmara’dan 7,6 üzerinde tek bir depremin olacağını düşünüyorum. Tüm meslektaşlarımın böyle düşünmediğimi biliyorum. Onlar 2 ya da 3 deprem olacağını düşünüyor. Tarih kimi haklı çıkaracak göreceğiz. Bölgedeki levhaların nasıl geliştiğine bakıyorum. Marmara’da fayın bütün hareketi, belli bir uzunlukta tek bir anda yapacağını görüyorum" dedi.
İstanbul'da tsunami beklentisinin açık denizlerdeki gibi olmayacağını kaydeden Le Pichon, "Marmara için çok büyük olmayacak, hasar yaratabilecek tsunamiler olacak" dedi.
https://haber.sol.org.tr/haber/fransiz-deprem-bilimciden-istanbul-depremi-aciklamasi-hasar-yaratabilecek-tsunamiler-olacak