'Toplumsal ilerleme' ne oldu?
Metin Çulhaoğlu
Sınırları dar çizilmiş konular tartışılırken büyük resme de bakalım denir. Bundan kastedilen genellikle dünyanın durumudur.
Sosyalist hareket 70li yıllarda büyük resme bakışta ayrışma yaşadı. 60ların sonuna doğru belirginleşen farklı yönelimler 70lerde ayrı yerlere oturdu. Ayrışan damarlardan birini Sovyetik çizgi oluşturuyordu.
Büyük resme buradan bakıldığında devrim sürecinin üç bileşeni sayılır, ardından sosyalizm denmeyecekse barış, demokrasi ve toplumsal ilerleme denirdi. Böylece toplumsal ilerleme belirli bir çizginin alametifarikası haline geldi. Bir kesime bu nedenle ilerlemeci dendi.
Hemen vurgulayalım: Toplumsal ilerleme Marksist miras açısından bir tahrifatı, devrimcilikten revizyonizme geçişi ifade etmiyordu. Aslında toplumsal ilerleme tam tamına Marksizm kaynaklıydı. Örneğin Manifestoya bakıldığında kapitalizmin gelişiminin bir toplumsal ilerleme olarak görüldüğü su götürmezdi.
Daha eski kaynak ise Aydınlanma düşüncesiydi. Marksizm de bu düşünceden çıkmıştı ve Aydınlanma öncesi düşüncenin döngüsel tarih anlayışına karşı bir ilerleme fikrine işaret ediyordu. Dahası, başka olanca farklılığa, ulaşılan sonuçlardaki köklü ayrılığa rağmen Marksist düşünce ile liberal aydınlanmacılık bu ilerleme fikrinde buluşuyordu
Şimdi, güncel sorularımızı soralım:
Toplumsal ilerleme ne oldu?
Büyük resme bu açıdan bakıldığında görülen nedir?
***
Yanıtımız köşelidir: Toplumsal ilerleme geçmişte kalmıştır; günümüzde dünya ölçeğinde toplumsal ilerlemeden söz edilmesi abestir
Tarihsel olarak kapitalizmin doğuşuna ve gelişmesine belirli bir açıdan ilerleme atfedilmesi sakıncalı değildir. Ama bugün bu uzun tarihsel dönemin sonuna, sınırlarına gelinmesiyle ortada ilerleme denebilecek bir şey kalmamıştır. Teknoloji ve iletişim gibi alanlardaki büyük atılımların bir tarafın elinde insanlığa getirdiklerinin net bilançosunu ilerleme saymak mümkün görünmemektedir.
Toplumsal ilerleme, bir, bu anlamda geride kalmıştır.
İkincisi: 20. yüzyılda, dünya kapitalist sisteminin sosyalist sistem karşısında kendine çeki düzen verme ihtiyacı duyduğu bir dönem yaşanmıştır: Refah devleti. Kuşkusuz kapitalizmin kendi dinamiklerinin sonucuydu; ama böyle bir yan gerekçesi de vardı ve bir ilerlemeyi temsil etmekteydi.
Şimdi bu da geride kalmıştır.
Kısacası, toplumsal ilerlemeden söz etmek artık mümkün değildir.
***
Çok mu karamsar?
Böyle sayanları anlamak güçtür. Kapitalizmde insanlık adına bir gelecek göremeyenlerin karamsar sayılması, burjuva ideolojisinin kendini fazla belli etmeyen yan etkilerinden biri sayılmalıdır.
İyimser sayılmak için Bu kapitalizm ne yapar eder bir çıkış yolu bulur diye iman etmek ya da Schumpeteri hatırlayıp Tamam, yıkım var, ama yaratıcılık da demek mi gerekmektedir?
Sosyalistler, kurdeşen dökme pahasına kapitalizmin geleceğini sermaye sınıfından, onun ideologlarından ve siyasetçilerinden daha fazla düşünüp dert etme gibi bir mecburiyet hissetmemelidir. Aralarından çok akıllı olanların bu akıllarını başka yerlerde kullanmaları daha faydalı olacaktır.
Bunları geçelim ve konuyu yazının sınırları içinde bağlamaya çalışalım.
Üç noktaya değinip bitireceğiz:
- Kapitalizmin geleceği, her biri yeni normal sayılmak üzere birbirini izleyen toplumsal gerileme uğraklarıyla şekillenecektir. Bir oturma, görece uzun süreli bir istikrar dönemi beklenmemelidir. Uluslararası ilişkilere gelince; ne Britannicalı ne de Americanalı bir pax (barış) dönemi mümkün değildir.
- İktidar hedefi ve imkânları olmayan, bilinçsiz kapitalizm karşıtı tepkiler artacak ve yaygınlaşacaktır. Bu arada bir dönem yere göğe sığdırılamayan yeni toplumsal hareketler ya sönümlenecek ya da verili düzen içinde kendi başlarına hiçbir yere varamayacağını görüp daha sınıfsal ve radikal tercihlere yönelmek zorunda kalacaktır.
- Günümüzde, epistemolojik yanları da olan bir gerçeği hiç unutmamak gerekmektedir: Bugün eylemli olmak, değiştirmenin berisinde, anlamanın ve yorumlamanın da ön koşulu haline gelmiştir. Hep belirsizliklerden, olumsallıklardan söz ediyoruz ya; sosyalizmin kanlı canlı bir alternatif olarak kendini göstermesi, kimsenin kuşkusu olmasın, görünürdeki özne/taraf sayısını, belirsizlikleri azaltacak, karmaşık tabloyu sadeleştirecektir.
Dönem, kapitalizmin bu kez şapkadan hangi tavşanı çıkaracağını değil bizim yeni neler söyleyip yapabileceğimizi düşünme dönemidir.