'Siyasi iktidarı istemeyen bir işçi sınıfı var olamaz, görevimiz yeni 15-16 Haziranlar yaratmak'
Türkiye Komünist Partisi (TKP) İzmirde 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 47nci yıl dönümünü andı. Etkinlikte, siyasi iktidarı istemeyen bir işçi sınıfının var olamayacağı vurgulandı. TKP'nin esas görevinin işçi sınıfını yeniden siyaset sahnesine çıkarmak ve yeni 15-16 Haziranlar yaratmak olduğu ifade edildi.
Özgür Cem Boynueğri
15-16 Haziran büyük işçi direnişi, Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından değişik illerde işçi buluşmaları ve etkinliklerle anılmaya devam ediyor.
TKP İzmir İl Örgütü tarafından Alsancaktaki Mimarlık Merkezinde düzenlenen İşçi Sınıfı Güçlüdür adlı etkinlik, işçi sınıfının yeniden ayağa kalmak, siyaset sahnesinde yerini alma umudunu bir kez daha güçlendirdi.
Etkinlik 15-16 Haziran belgeselinin gösterimiyle başladı.
KAYA GÜVENÇ: İŞÇİ SINIFIN KİTLESEL OLARAK AYAĞA KALKTIĞI AN
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kaya Güvenç, sermaye sınıfını işçi sınıfından her zaman korktuğunu belirterek, Ancak 1960larda işçi sınıfı mücadelesinin yükselişi ve güçlenişi, patronlar sınıfını çok daha fazla korkuttu. Saraçhane mitingi, Kavel direnişi, Derby işgali gibi büyük eylemler, sermaye sınıfını çok korkuttu. İşçi sınıfının iktidara gelmesine işaret eden DİSKin 1967de kurulmasıyla birlikte, patronları sınıfı ve dönemin Adalet Partisi DİSKi yok etmek istedi. 15-16 Haziran 1970deki büyük işçi direnişi, işçilerin sınıf bilinci kazanması açısından önemli bir hamel oarak tarihe geçti. Nasıl yorumlanırsa yorumlansın, 15-16 Haziran Türkiye işçi sınıfının kitlesel olarak ayağa kalktığı bir eşiktir dedi.
15-16 Hazrian büyük işçi direnişinin pek çok deneyimin sonucu olduğunu ifade eden Kaya Güvenç, TÖSün öğretmen boykotu, toprak igalleri, gençlik hareketleri ve dünyadaki gelişmelerin bir sonucu olarak 15-16 Haziran büyük işçi direnişi doğdu. Ve sermaye sınıfı, bu büyük işçi hareketinden çok rahatsız oldu. Bu rahatsızlığından dolayı önce DİSKi ortadan kaldırmayı, sonra da işçi sınıfının iktidar hedefine yönelmesi anlayışını yok etmeyi istedi. 12 Mart 1971 muhtırası bunun için verildi diye konuştu.
Kaya Güvenç:15-16 Haziran Türkiye işçi sınıfının kitlesel olarak ayağa kalktığı bir eşiktir
KEMAL OKUYAN: GÖREVİMİZ İŞÇİ SINIFINI SİYASET SAHNESİNE ÇIKARMAK
Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite Sekreteri Kemal Okuyan, günümüzün en önemli sorusunun, işçi sınıfının bugün 15-16 Haziran benzeri bir direnişi neden sergileyemediği sorusu olduğunu vurguladı. Türkiyede 15-16 Haziran 1970 günlerindeki işçi sınıfının olup olmadığı sorusunun kritik bir soru olduğunu ifade eden Okuyan şöyle devam etti:
Bugünün sorunu, işçi sınıfının siyasal ve toplumsal alandan tasfiye dilmesidir. Dünyada ve Türkiyede işçi sınıfı tabii ki var, hem de çoğalmış olarak var. Ama ne yazık ki siyasal alandan tamamen çıkarılmış olarak var. Bizim görevimiz siyasal ve ideolojik mücadelede işçi sınıfını etkili kılmak, yeniden sahneye çağırmak, buna öncülük etmektir. 1970lerin başlarında dünya çok farklıydı. En önemli fark da o yıllarda dünya siyaseti Trump ile Merkelin bilek güreşiyle belirlenmiyordu. 70lerde dünyaya damgasını vuran çelişki, emek-sermaye çelişkisiydi. Bu gerçeği, o dönemin en eğitimsiz işçisi bile biliyor, hissediyordu. İşçi sınıfı, kendisine ait bir düzenin mümkün olduğunu düşünebiliyordu. Başka bir dünya mümkündü ve bu dünyada partonlara, sömürücülere yer yoktu. O dönemde işçi olmanın bir karşılığı vardı: Emek, alın teri, hak edilmiş yaşam, ekmeğini kaznamak onur ve gurur vesilesiydi. Anayasal Direniş Komiteleri, bir haklılığı ve meşruluğu yansıtıyordu.
"SİYASİ İKTİDARI İSTEMEYEN BİR İŞÇİ SINIFI VAR OLAMAZ"
SSCBnin ortadan kalkması ve dünya sermayesinin neoliberal saldırılarıyla birlikte, işçi sınıfının en önemli referanslarının ve dayanaklarının kaybolduğunu hatırlatan Okuyan şunları söyledi:
O tarihten itibaren sermaye sınıfının truva atları, SSCBnin ortadan kalkmasını, sosyalist iktidar projesinin yanlışlanması olarak sundular. Hatta kimi solcular emek-sermaye çelişkisini çok fazla abarttık, oysa başka çelikiler de varmış dşyecek kadar ileri gittiler, akıllarını kaybettiler. Çevre, kadın, gençlik, LGBT, kimlik ve etnik dinamikleri, emek-sermaye gibi büyük bir çelişkinin yanına koyup eşitlediler. Dünya ve Türkiye soluna bu düşünceler adeta şırınga edildi. Solun beyni yıkandı. Sol, bu düşünceler yüzünden özelleştirmelere bile karşı çıkamadı. İşçi sınıfının kimliği ortadan kaldırıldı. Oysa biliyoruz ki, siyasi iktidarı istemeyen bir işçi sınıfı var olamaz. İşçi sınıfının biricik silahı, yeni bir düzen kurma hedefiydi, bu silahı sınıfın elinden aldılar.
Kemal Okuyan: 15-16 Haziranların 50nci, 60ıncı, 70inci yıllarını anmak değil, kendi 15-16 Haziranlarımızı yaratmak için mücadele etmek zorundayız
"SINIFI BİR ARAYA GETİRİP AYAĞA KALDIRACAK ALAN SİYASAL ALANDIR"
Bugün Türkiye Komünist Partisini bekleyen görevin, işçi sınıfını bir sınıf olarak siyaset sahnesine getirmek olduğunu ifade eden Okuyan, sözlerini şöyle tamamladı:
İşçi sınıfı bugün devrimci bir potansiyel olarak varlığını sürdürüyor. İşçi sınıfını, tüm çelişkilerin anası olan emek-sermaye çelişkisini siyasal-ideolojik alana çıkarmalıyız ki, 47 yıl önceki 15-16 Haziranları anmak yerine, yeniden kendi 15-16 Haziranlarımızı yaratabilelim. Bugün işçi sınıfını yeniden siyaset sahnesine çıkarabilecek, bir güç haline getirebilecek mücadele, ekonomik düzlemdeki mücadele değil, siyasal mücadaledir. Ekonomik düzlemden bölünmüş, birbirine düşmüş, atomize olmuş, parçalanmış işçi sınıfının bu bölünmüşlüğünü giderecek olan ve sınıfı yeniden bir araya getirecek alan siyasal alandır, bu işlem siyasal bi işlemdir. Biz 15-16 Haziranların 50nci, 60ıncı, 70inci yıllarını anmak değil, kendi 15-16 Haziranlarımızı yaratmak için mücadele etmek zorundayız.
YAPICILAR KONSERİ
Etkinlik, müzik grubu Yapıcıların Türkçe, Rusça, Yunanca seslendirdiği konseriyle sona erdi.
http://haber.sol.org.tr/toplum/siyasi-iktidari-istemeyen-bir-isci-sinifi-var-olamaz-gorevimiz-yeni-15-16-haziranlar-yaratmak