"Evrimsel argüman çok fazla sıkıntı yaşarız"
Cerrahiye bağlı komplikasyonların Engellenmesiyle birlikte daha yüz güldürücü sonuçlar doğuracağını, evrimsel argümanlarla açıklayan doktorun makalesi, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden ret yanıtı aldı...
By-pass ameliyatlarında koldan alınan damarın kullanılmasının, cerrahiye bağlı komplikasyonların engellenmesiyle birlikte daha yüz güldürücü sonuçlar doğuracağını, evrimsel argümanlarla açıklayan doktorun makalesi, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden ret yanıtı aldı.
Gerekçe: "Evrim teorisi ve evrimsel argüman çok fazla kullanılmış, sıkıntı yaşarız!"
soLdan Evrim Gökçenin haberine göre Geçtiğimiz günlerde genç bir cerrah, sosyal medya hesabında Marmara Üniversitesindeki görevinden istifa ettiğini duyurdu.
Kalp Damar Cerrahisi uzmanı olan Mert Mercan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu ve uzmanlığını almış olduğu alanda binlerce hastayı tedavi etmiş bir hekim. By-pass ameliyatları yapan Mercan, cerrahinin ve dolayısıyla hastanın yaşamının daha uzun sürmesini hedefleyen bir araştırma planladı. Buna göre ameliyatlarda bacaktan alınan toplardamar yerine, daha dayanıklı olan kol atardamarı kullanılmasını öngörüyordu.
Araştırma, by-pass sonrası 15-20 yıl içinde kalbi besleyen ana damarların yerine kullanılan göğüs atar damarı ve bacak toplardamarının düzensiz çalışma sonucu tekrar tıkanma ve kalp krizine neden olabildiğini; koldan alınan damarın ise daha yüz güldürücü sonuçlar doğuracağına işaret ediyor, ilgili damarın koldan çıkarıldıktan sonra bölgede his ve hareket kaybı olmaması için bir model öne sürüyordu.
ARAŞTIRMAYA 'UYGUNSUZ İÇERİK' REDDİ
Ancak Mercanın hakemli dergide yayınlanması için hazırladığı bilimsel makale uygunsuz içerik gerekçesiyle reddedildi. Çünkü Mercan, makalesinde dolaşım düzeninin evrimsel gelişiminden örnekler veriyor, çalışmasını bu temele dayandırıyordu.
Makalenin yayınlanmadığını öğrenen doktor, yönetime giderek durumun sebebini sorduğunda; Makalenizde uygunsuz içerik olduğu için kurul yayınlanmaması gerektiğine karar verdi yanıtıyla karşılaştı.
Bilimsel gerçeklerle çelişen bir şey olup olmadığını soran doktora, kurul kararının bu yönde olduğu söylendi. Bir kurul üyesi ise; Yönetimi zor durumda bırakacak şekilde yazıldığı için yanıtını verdi.
'ÇOK FAZLA EVRİMSEL ARGÜMAN KULLANILMIŞ, SIKINTI YAŞARIZ'
Kurul üyesine siyaset değil bilim yaptıklarını hatırlatan Mercan, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Ömer Günal ile görüştü ve kendisine tatmin edici bir açıklama yapılmasını talep etti.
Dekandan aldığı yanıt ise; Hocam makalenizi özel bir dergide yayınlayalım ama burada yayınlayamayız. Evrim teorisi ve evrimsel argüman çok fazla kullanılmış. Şimdi bunu yayınlarsak böyle bir dönemde sıkıntı yaşarız oldu.
Bilimsel gerçekleri ve insanlığın faydası için yazılmış bir makaleyi siyasi sebeplerden dolayı yayınlamıyor olmanın bilim insanlığı ile bağdaşmadığını söyleyen Mercan, durumun yandaşlıkla olan bağına işaret edince dekandan Hakaret etmeyin dava açarım. Biz de burada ülke şartlarında bilim yapmaya çalışıyoruz yanıtını aldı.
soLa konuşan Mercan, Marmara Üniversitesi gibi köklü bir kurumda yaşadığı duruma dönük şaşkınlığını dile getirdi.
Mercan; Marmara Üniversitesinde bile bilim yapılmaktan korkulması çok enteresan, başka bir yerde olsa bu denli şaşırmazdım ifadelerini kullandı.
Okuldaki görevinden istifa eden doktor Mercan; Yaşananlar, bu ülkede bilimin artık yapılamayacağı anlamına geliyor şeklide konuştu.
İstifa ettiğini ancak meydanı kimseye bırakmadığını söyleyen Mercan; Bu omurgasızların içinde, evrensel bilimi savunan, gerçekleri korkmadan söyleyebilen insanlar da olmalı. Üniversiteye geri döneceğim ama Marmara'ya değil dedi.
http://odatv.com/evrimsel-arguman-cok-fazla-sikinti-yasariz-2407171200.html
Evrim bilimi ateizm propagandası mı yapıyor?
İlker Belek
Böyle bakıyorlar. Evrim ateizmi öğretiyor, taraflıdır diyorlar.
Ama ideolojik ve siyasi manada esas taraflı olan bu bakış açısıdır ve bilim her türlü apiriorizmi yerle bir ettiği için, evrime müfredatta hiç yer verilmemesini, en azından yaradılışçılıkla birlikte öğretilmesini talep eder.
Yaratılışçılık ise zaten dinden başka bir şey değildir. Bunlara din dersleri yetmiyor, fiziği, kimyayı, ama özellikle biyolojiyi dinselleştirmeye çalışıyorlar.
*****
Evrim cansız ve canlılar dünyasının hareketini konu alır. Her tür maddi kategorinin değişimini inceler.
Bu anlamda bilimler açısından ortak bir metodolojik temel sağlar. İşte yaratılışçıların gözünü korkutan şey budur: Çocuklara bilimsel yöntembilimin öğretilmesi, maddenin hareketi içinde kavratılması, yani diyalektik materyalizm.
Evrimin, gerici ideolojilerinin iç yüzünü ortaya çıkardığını görüyorlar.
*****
Hareketsiz, yani değişmeyen madde yoktur. Madde ile hareket diyalektik birlik halindedir. Bilim bu diyalektiği açıklar ve buradan çıkardığı bilgiyi nesnel gerçekliği kontrol altına almak üzere kullanır.
Bütün keşifler bunun sonucudur. Bu faaliyet olmasaydı kültürleşme de olmayacaktı.
Doğayı anlama faaliyeti yaratana sığındığı ölçüde gerçeklikten kopar, başarıya ulaşamaz. Yaratıcının zaten işe karıştığı bir yer vardır, o da adına din denilen ideolojiler alanıdır. Bilim, dinin etkili olmadığı anlaşılmış bulunduğu için şiddetli bir gereksinim halinde, büyük mücadelelerin sonucunda doğa-insan ilişkisine dahil olmuştur.
Bilgi üretim sürecinde tanrının, herhangi türden bir yaratıcının, doğa üstü güçlerin işlevi yoktur. Tersine, bunlar işe karıştığında bilgilenme süreci sekteye uğrar.
İş tanrıya bırakılmış olsaydı, tıp antibiyotik direncini anlayamaz ve hastaların dertlerine çare bulamazdı.
*****
İşte yaratılışçıları, dincileri rahatsız eden gerçek budur. İsterler ki din her alanda belirleyici olsun, yön çizsin, son sözü söylesin.
Bilimle din arasındaki ilişki uzlaşmaz bir karşıtlıktır. Kültürleşme süreci kaçınılmaz olarak bilimi öne çıkardı. Sonuçta eğitim laikleştirildi. Dinin etki alanı sınırlandı.
Seküler gelişmeler ABDde Evangelizm gibi çocukların temel eğitimine bile karşı çıkan zifiri karanlık mezheplerde rahatsızlık yarattı. Bu çevreler bilimin etkisini geriye çevirmek için pek çok oyun oynadılar. Bir türlü beceremediler. Bunun üzerine yeni bir taktikle, adını yaratılışçılık olarak değiştirip dini müfredata egemen kılmaya çalıştılar.
Yani Türkiyedeki yaratılışçılık ithal bir konudur. İlginç bir biçimde, aynen kürtaj meselesinde olduğu gibi, fundemantalist İslam ile Evangelizm evrim karşıtlığında aynı çizgiye düşerler.
*****
Evrim hareketli madde üzerinde çalışırken dinle, yaratanla ilgilenmez. Yalnızca, araştırma konusuna, yani değişime odaklanır. İnanç hakkında herhangi bir imada bile bulunmaz.
Peki dincilerin evrimi ateizm destekçisi olarak nitelemelerinin nedeni nedir? Evrim biliminin sıradan faaliyetinin tanrıyı dahil etmeyen bir içeriğe sahip olması. Ama bilimin ontolojisi böyledir ve dincilerin katlanamadıkları da budur.
Evrim bilimi herhangi bir biçimde inanç düzlemine giren tek söz etmiyorsa da, çalışma metodolojisi itibariyle yaratana, doğaüstü güçlere, dine gerek bırakmayan bir alan açar ve nesnel gerçeklikteki her şeyin kendi doğallığı içinde anlaşılabileceğini, kontrol edilebileceğini ortaya çıkarmış olur.
Bu ateizm propagandası değildir, ama insan zihnini özgürleştiren bilimsel-devrimci bir müdahaledir.
İşte bu nedenle bilimin etkisinin arttığı ortamlarda ateizm de gelişir. Yine aynı nedenle bilim insanı sıfatını hak edecek insanların çok önemli kısmı ateisttir. Doğanın hareketini anlayan bilim insanının tanrıya inanma ihtimali yok gibidir.
*****
Ama bize ne değil mi? Kim neye, nasıl inanırsa inansın.
Yeter ki bilimin, aklın önü kesilmesin, insan insan olmayı unutmasın, hiçbir inanç dayatılmasın, inanç sömürü aracı olarak kullanılmasın, gerçeklerin üzeri inançla örtülmesin.
Maalesef, evrim bilimi ile yaratılışçılığı aynı kefeye koymak bile inancın dayatılmasından başka bir şey değil.
Direnilecek, kaçınılmaz.
Bir de şu var: Bu dayatma, başka şeylerin yanı sıra ateistlerin çoğalmasına da yarar. Kendi kuyularını kazıyorlar bir anlamda, siyasal olarak değerlendirmek gerek.