Aydemir Güler çok sorulan bir sorunun yanıtı üzerinde yazmış bugün. Sol neden birleşmiyor? Kastedilen de CHP'nin, HDP'nin ve sosyalistlerin neden birleşmediği. Aydemir Güler'in bu soruya verdiği yanıt; toplumun birleşmesini istediği sol olarak CHP, HDP ve sosyalistleri/komünistleri gördüğünün altını çiziyor ve en başta kestirmeden son sözünü en başta söylüyor:
'' Bu üç yol birleşmez, birleşemez, birleşmemelidir.''
http://haber.sol.org.tr/yazarlar/aydemir-guler/gercek-bu-degil-257948
Sosyalistleri şimdilik bir kenara bırakalım; bırakırken de sosyalistlerin düzen partileriyle birleşmesinin hiçbir şekilde mümkün olmadığını ve olamayacağını da not edelim ve Aydemir Güler'in daha farklı bir pencereden yaklaştığı CHP ve HDP konusuna biz de başka bir açıdan bakalım;Hani bayram değil seyran değil de; bir fikir jimnastiği olarak.
Evet; CHP ile HDP birleşebilir mi?
Aydemir Güler ''birleşmemelidir'' diyor;açıklamaları ise bana hiç doyurucu gelmiyor. CHP ve HDP konusunda söylenenler eksik, gerçeğin sadece bir yüzü. Fotoğrafın bütünü yansıtmıyor. CHP'nin birkaç seçimdir ''ANAP'lılaşma'' sürecine girmesi geriye dönüşün mümkün olmadığı bir özellik değil. Evet, ''veri'' ama CHP'den çok nesnel koşulların Kılıçdaroğlu ve ekibinin siyasi potansiyeline bir dayatması. Kalıcı olmadığını düşünüyorum. HDP konusunda söylenenler ise açık seçik söylenmesi gerekip de söylenmeyen ve sürekli halının altına süpürülen gerçekliğin üzerini örtmemeli. Aydemir Güler TKP'nin en ileri gelenlerinden biri olduğu için belki bu konuda daha net bir tavır alamıyor, bilmiyorum ama, bence CHP ve HDP konusunda koşullu bir birlikteliktelikten söz edilmelidir.
Koşul(lar) da belli; HDP'nin hem samimi bir şekilde yüzünü Türkiyelileşmeye döndürmesi ve bir daha geriye dönülmeyecek önlemleri de ( onlar da neyse) almalı; ikinci koşul ise illegaliteye (PKK) ve şiddet yöntemine amasız ve fakatsız karşı çıkmayı siyasetinin en tepe noktasına yerleştirmeli.
Kürt hareketinin legal partisi bu değişimi geçirebilir mi?
Kolay değil, ama bu yoksa zaten birleşme ( tek partiye dönüşme) olamayacağı gibi, doğru dürüst, açık seçik bir seçim işbirliği de yapılamaz.
Aydemir Güler hiç birleşme olamayacağından yola çıkıp (haklı) önerilerini sıralıyor. Ben ülkenin bu durumu illelebet kaldırabileceğini düşünmüyorum. Kürt ve Türk halklarının aradan geçen kırk yıllık bir süreçte her çeşit acıyı ve ölümü yaşamasına rağmen birbirinden kopmaması da bir veridir ve bence geleceğimizde belirleyici olacak veri de budur, bu olmalıdır. Hem bir ülkeden, hem düzen solundan, sosyal demokrasisinden söz edeceğiz ve hem de ''birleşmemeliler'' diye kestirip atacağız!
Bu yaklaşımın yani ''birleşmemeliler'' sözünün olması gerekeni kestirip atan bir yaklaşım olduğunu ve bu ayrışmaya eğilimli acılı durumumuzu kalıcılaştırmaktan başka bir işe yaramadığını söyleyerek bu yazıyı bitirelim. Sonra, devam ederiz..
CHP ve HDP'nin birleşebilmelerinin ön koşulu için '' HDP'nin hem samimi bir şekilde yüzünü Türkiyelileşmeye döndürmesi ve bir daha geriye dönülmeyecek önlemleri de ( onlar da neyse) almalı; ikinci koşul ise illegaliteye (PKK) ve şiddet yöntemine amasız ve fakatsız karşı çıkmayı siyasetinin en tepe noktasına yerleştirmeli.'' demişim. Ve bu değişimin kolay olmadığını, HDP'nin istese bile bu değişimin kolay olmayacağını, bu değişim olmadıkça da herhangi bir konuda iki partinin açık seçik dayanışma ilişkisi içine bile giremeyeceğini söylemişim.
31 Mart seçimlerinde iki partinin de karşısına AKP-MHP ittifakını aldığını doğuda HDP'nin, batıda CHP'nin güçlü olduğunu, uygun bir dayanışma ve ittifak koşulları varken CHP'nin İYİP ile AKP'nin MHP ile yaptığı ittifak benzeri bir birliktelik görünürde olmuyorsa iki partinin de iç dinamiklerinin buna uygun olmayışları nedeniyledir.
HDP bir şekilde Türkiyelileşme koşullarını yerine getirdiğini varsaydığımızda ise iki partinin sosyal demokrat ilkelerde anlaşmaması için hiçbir neden olamaz. Sancılı bir süreç yaşanır belki ama, birleşmemek iki partinin de çıkarına işlemez. HDP bir bölge ve etnisite partisi olarak kalır. Tarık Ziya Ekinci'nin ''partiye Türkler de alınmalı'' çözüm olamaz. Yapılan siyasetin temelinde Kürt etnisitesi varsa yöneticilerin Türk ya da Kürt olması sonucu değiştirmez. Türkiyelileşmek konusu samimi bir şekilde sağlandığında sosyal demokrat bir parti olarak ( bence CHP ile birlikte) demokratikleşme bağlamında sorunların giderilme mücadelesi verilebilir. Daha ileri gideyim, böyle bir birliktelik süreci yaşandığında ( bana göre) ÖDP de bu sürece katılabilir. Bence bu haliyle biraz fazlalık gibi kalıyor. Sosyal demokrasinin sol kanadını oluşturabilir; fena da olmaz, hani!