Hakkari'de bir çatışma çıkıyor, dört askerimiz yaşamını yitiriyor ve yandaş paçavralardan biri de manşet atıyor: ''Mutlu musun Ekrem!'' Bence bu adamlarda bir IQ sorunu var; ya bu manşeti atanlarda ya da bu paçavraya para verip, alan, okuyan ve bu manşetlere inananlarda!
Sadece iktidar yanlısı havuz medyası değil, ulusalcılarda bu süreçte CHP'yi hedef alan söylemlerde bulundular. Mesela son seçim sürecinde, Aydınlıkçıların yayın organlarında, iktidardan ziyade muhalefet eleştirildi ve hedef gösterildi. CHP'nin, FETÖ için adalet yürüyüşünü gerçekleştirdiği iddia edildi. CHP, Amerikancı olmakla itham edildi.
Mesela son İstanbul seçimlerinin kazanılmasında, kurduğu kuvvetli il teşkilatı ve oy sayımı sırasında Anadolu ajansının manipülasyonuna karşı sandıklardan sağladığı veri akışı ile büyük rol oynamış olan Canan Kaftancıoğlu'na bile sırf bu dar ulusalcı kalıpların dışına çıkan, daha sosyal demokrat bir siyasi figür olduğu için CHP'li ulusalcılar tarafından tahammül edilememektedir. Sosyal medyada sürekli olarak CHP'den ayrılması gerektiği dile getirilmektedir. Yine aynı şekilde Sezgin Tanrıkulu'da Kürt olduğu için ulusalcıların bu düşmanlığından payını almaktadır.
Yani sadece havuz medyası değil, ulusalcılarda CHP aleyhindeki bu suçlayıcı retoriğe ortak olmuşlardır. Dolayısıyla bu sadece Güneş gazetesi veya iktidar yanlısı basın ile sınırlı bir durum değil.
Söylediğinizle benim söylemek istediğim arasında hiçbir benzerlik yok, diyeceğim ama, ulusalcılar sanırım sizin aklınızdan hiç çıkmadığı için bu tür yorumlar sizin için bir zorunluluk haline gelmiş. Bir gün gökte yağmur yerine çamur yağsa siz yine ''ulusalcılık'' deyip bir şeyler yazmaya çalışırsınız.
Alışkanlık olmuş
( Forumumuzda ulusalcılıkla ilgili çok sayıda başlığımız var. İsterseniz onlardan birine içinizdeki dökebilirsiniz. Hem böylece -belki- her başlıkta ulusalcılık konusuna girmek zorunda kalmazsınız. Sizin için de zor oluyordur, böyle.)
Siz yandaş medya tarafından Ekrem İmamoğlu ve CHP'lilerin mesnetsiz iddialarla, suçlamalarla itham edildiğini ima etmiyormusunuz açtığınız bu başlık ve paylaştığınız gazete küpürü ile... Bende bunun sadece yandaş medya tarafından değil, ulusalcı yayın organları ve politikacılar tarafındanda yapıldığını belirttim. Yani dün Kılıçdaroğlu'nun saldırıya uğramasının taşlarını döşeyenler arasında, CHP'nin HDP ile yakınlaşmasından hoşnut olmayan, Kürt antipatisi bulunan ulusalcılarda vardı diyorum. Şimdi anlayabildiniz mi?
Ulusalcılık ile problem yaşama meselesine gelirsekte, her enternasyonal Komünist'in, emek mücadelesini etnik söylemlerle baltalayan, kendisi dışındaki halklara nefret kusan, meselelere sınıfsal değil ulusal perspektifden bakan, kendi ulusundan olan burjuvazinin savunucusu olan bir anlayışla sorunu olması gerekmez mi zaten?
Siz yandaş medya tarafından Ekrem İmamoğlu ve CHP'lilerin mesnetsiz iddialarla, suçlamalarla itham edildiğini ima etmiyormusunuz açtığınız bu başlık ve paylaştığınız gazete küpürü ile... Bende bunun sadece yandaş medya tarafından değil, ulusalcı yayın organları ve politikacılar tarafındanda yapıldığını belirttim. Yani dün Kılıçdaroğlu'nun saldırıya uğramasının taşlarını döşeyenler arasında, CHP'nin HDP ile yakınlaşmasından hoşnut olmayan, Kürt antipatisi bulunan ulusalcılarda vardı diyorum. Şimdi anlayabildiniz mi?
Güneş gazetesinin genel yayın yönetmeni olan zat, seçim öncesinde İmamoğlu'yla tv.'de sözde program yapan, ve saçma sapan sorularla sözüm ona İmamoğlu'nu küçük düşüreceğini sanan, ''terlediniz, terliyorsunuz, isterseniz oradan kağıt mendil alın'' gibi yakışıksız sözler söyleyen kişidir. Bu kişinin attığı manşetin İmamoğlu'na eleştiri olarak nitelendirilmesi doğru değil, çünkü bu manşet bir eleştiri değil. ''Ulusalcıların CHP'ye eleştirisi'' gibi yorumlamanız doğru değil. Birinde eleştiri var, altında doğrusu ve yanlışıyla bir siyaset var, diğeri ise sadece karalama, çamur atma...
Kaldı ki, yine aynı hatayı yapmışsınız. Ulusalcılığı tek bir tanımlama gibi almışsınız. ''Ulusalcıların CHP eleştirisi'' olarak nitelediğinde CHP nereye oturuyor? CHP ulusalcı değil mi? Perincek ulusalcılığı desen hadi bir derece; ama ulusalcılık sözcüğünü bile zihninde netleştirmemişken kafana yatmayan her şeye, her anlayışa ''ulusalcı'' deyip geçmen doğru değil ki. Hiçbir anlamı da yok. Bir dönem sözde sol,sosyalist ve dahi enternasyonalist forumlarda oldukça gözde olan bir ezberdi, ama artık o da pörsüdü, tavsadı. Sanırım siz hala o yanlışlığın etkisinde bulunuyorsunuz. Yüzeysel, kaba saba bir yaklaşım olduğunu söyleyebilirim; hiçbir anlamının olmadığını da...
Şunu da ekleyeyim, tekrar tekrar söylüyorum ama bir kulağından girip diğerinden çıkıyor. Kürt siyasal hareketine eleştiri yöneltmek, Kürtlere, Kürt halkına düşmanlık etmek değildir. Şu ezberden de kurtulmalısın. Tıpkı AKP'ye, MHP'ye karşı olmanın, o partilerin siyasetlerini benimsememenin Türklere, Türk halkına düşmanlık anlamına gelmediği gibi. Ama işte zihnine bir yanlışı kazımışsın, bir türlü sıyrılamıyorsun!
Ulusalcılık ile problem yaşama meselesine gelirsekte, her enternasyonal Komünist'in, emek mücadelesini etnik söylemlerle baltalayan, kendisi dışındaki halklara nefret kusan, meselelere sınıfsal değil ulusal perspektifden bakan, kendi ulusundan olan burjuvazinin savunucusu olan bir anlayışla sorunu olması gerekmez mi zaten?
Bu konuda çok yazım-yorumum var. ''Enternasyonal komünizm'' Kürt hareketine biat etmenin veya kuyrukçuluk yapmanın sol jargonundan başka bir şey değildir. Solculuğun Kürt hareketine yanaşmaktan, biat etmekten ve kuyrukçuluk yapmaktan geçtiği algısını içerir. Kendilerini enternasyonalist sayanlar gerçekte burjuva kozmopolitizmini savunarak ve sosyalizmle de doğru dürüst bir ilgi kurmayarak kendilerini Kürt hareketiyle ilişkilendirenlerdir. Enternasyonalizm dedikleri şey budur.
Enternasyonalizm sözcüğünün sonuna komünist sözcüğünü ekleyenler, yani ''enternasyonalist komünistler'' de aynı şekilde sorunlara ve varolan nesnelliğe Kürt hareketinin siyasi perspektifinden yaklaşanlardır. Son çözümlemede bir üstte söylediğim enternasyonalistlerden farklı olarak bu ikinci gruptakilerin kendilerini troçkist, veya keskin komünist sanmaları, komünizmin ileri aşamalarında devlet veya itfaiye teşkilatının nasıl olacağı konusunu internette buldukları bazı makalelerden birtakım cümleleri tırtıklayarak ve pek de anlamayarak yazıya dökmeye çalışmalarıdır.
Sonuçta ulusalcılık bu tipler için tek bir anlama sahiptir. Kürt hareketine karşıtlık. Bu enternasyonalistler(!) veya komünistler(!) kendilerini Kürt hareketinden yana konumlandırdıkları için kendileri gibi davranmayan solculara ulusalcı demektedirler. Perincek bu yüzden en hafif tabiriyle ulusalcıdır, bu kesimler için. CHP de öyledir. TKP de; HKP de. Hatta ÖDP ve Halk Cephesi de. Kürt hareketine biat etmeyen, kuyrukçuluk yapmayan her parti, her siyasi anlayış öyledir. Bir türlü tanımlanamamasının nedeni de budur. Aslında kendi aralarında bir tanımı vardır, Kürt halkına düşmandırlar, bu kesimlerin zihnindeki ezberlerde. Sizin de Kürt hareketine eleştirel yaklaşmaya ''Kürtlere düşmanlık'' olarak kodlamanız, bu forumlardaki egemen iklimin zihinlere kazıdığı kodlamalar yüzündendir.
Öylesine etkisindesiniz ki, bir türlü kurtulamıyorsunuz, bu kodlardan...
***
Bakın, komünizm, yani bilimsel sosyalizm enternasyonalizmi içerir zaten. Komünistim diyen bir kişi az çok ne olduğunu biliyorsa, kurtuluşun ulusal ölçekte olmadığını, enternasyonalde olduğunu az çok bilir. Yani gereksiz bir şekilde enternasyonal komünist kodlaması kullanılmakta ve bu sözcükle Kürt hareketi ile bir bağ kurulmak zorunda olunduğu algısı yaratılmak istenmektedir. Oysa proletarya enternasyonalizmi aynı zamanda proletaryanın tarihsel çıkarlarını savunmaktır. O tarihsel çıkarlar ki, gerektiğinde her türlü ulusal/milli hareketlerin mücadelelerini de reddeder. Marksist ustaların yaşamlarında bu tür örnekler çoktur. ''Enternasyonal komünistleri''in değil, komünistler bu perspektif ışığında sola alan açmayan hiçbir mücadeleyi desteklemezler. Uzatmayayım, solun kürt hareketini desteklemesi ve ülke ve bölge nesnelliğine Kürt hareketinin perspektifi açısından bakma zorunluluğu yoktur. Bu tür düşünceler ve bu tür konumlanış baştan aşağı yanlıştır. Sosyalizmle, sosyalist mücadeleyle de bir ilgisi bulunmamaktadır.
*****
Ulusalcılık konusu için tek bir tanım yapılamaz ve sizin kullandığınız şekliyle bu kadar gelişigüzel kullanılamaz. Bir ulusalcı için ''etnik siyaset yapıyorlar'' demek de doğru değildir. Bu konulardaki kavram kargaşasından, ezberlerden kurtulmak gerek. Kendini ulusalcı olarak tanımlayanların ayrı birer ulusalcı tanımı varken ve hemen hemen hiçbirinde etnik bir söylem de yokken ( varsa birkaç örnek verin. Veya iddia ettiğiniz gibi 'marksizme günde beş vakit küfür eden bir ulusalcı gösterin) kafalarınızın içindeki ezberlerle siyaset yapmanın hiçbirinize bir getirisi yoktur. Ulusalcılığın her biçimine karşı olmak, herşeyden önce ne olduğunu bilmekten geçiyor. Kolaycılıktan ve yüzeysellikten sıyrılmaktan geçiyor. Yeri gelince CHP en hafifinden ulusalcı( en hafifinden diyorum, çünkü daha çok sizlerin jargonunda CHP faşisttir, tıpkı diğer ulusalcı diye kodladıklarınız gibi), ama Perincek'in CHP'ye eleştirisi, ulusalcı eleştiri oluyor. Yani, bilgi yok, tamamiyle ezbercilik de, bir tutarlılık da yok. Aranızda gidiyor, sizin retoriğiniz, karşınızdakiyle aynı çünkü. Aynı iklimden beslenmişsiniz. Ama o iklimin hüküm sürmediği bir alanda bu retorik işlemez. Anlamı yok, tutarlılığı yok, çünkü; hiçbir şey yok.
Yazdıklarınız benim söylediklerime bir cevap niteliği taşımıyor. Çünkü, burada kendi çapınızda eleştiriye tuttuğunuz söylem ve görüşleri savunan ben değilim.
Diğer yandan ulusalcılık kavramı hakkında genelleme yapamayacağımızı söyleyen şahsınızın, her ulusalcılık eleştirisini benzer bir genellemeci anlayışla kuyrukçuluğa indirgemesi ise zaten başlı başına bir paradoks... Yine aynı şekilde Kürt ulusculuğu söz konusu olduğunda gösterdiğiniz bu olumsuz genellemeci yaklaşım, Türk ulusculuğu söz konusu olduğunda fazlasıyla müsamahalı bir eğilime yerini bırakıyor sanki. Halbuki ben her ikisininde hatalı olduğunu, Komünistlerin meselelere ulusal değil sınıfsal açıdan bakması gerektiğini söylüyorum. Hatta bu sebeple de sol içerisine sirayet etmiş Kürt milliyetçiliğinin zaman zaman kendisini gösteren gerici ve sınıfsal hareketi baltalayıcı niteliğini eleştiriyorum. Ama siz ulusalcılık söz konusu olduğunda, tek bir ulusalcılıktan söz edilemeyeceği türü demagojiler ile konun etrafında dolanarak, ulusalcılığa toz kondurmamaya çalışıyorsunuz.
Bir araba dolusu yazıdan yine bir şey anlamamışsın. Bak arkadaşım, siyasal iktidarda AKP gericiliği var; merkezi iktidarda 17 yıl, yerelde 23 yıl iktidardalar. Ve ülkeyi koşar adım gerici bir otoriterizme, dinci, bir faşizme götürüyorlar. Ulusalcı dediğiniz kitle bunu anladı bir sizler anlamadınız. Bu anlamama bile yine Kürt hareketi merkezli bir iklimin sanalda çarpan etkisi yaparak sol sempatizanların zihnini çarpıtmasıdır. O kadar çok sorun var ki, bir tekini bile anlamamakta direniyorsunuz.
1- AKP'yi anlamadan günceli anlayamazsınız. AKP'yi sıradan bir burjuva partisi olarak görürseniz, doğru bir konumlanış içine giremezsiniz. Sorununuz öncelikli bu sorundan kaynaklanıyor.
2- AKP'yi tanımlayabilseniz, AKP karşısında zihninizdeki ulusalcılıkla kavga etmeye çalışmazsınız. Arkadaşım çok zor mu anlayabilmek. Karşınızda devletten sıyrılması gereken, karşısına dikilmenin giren bir gerici gürüh var; siz habire o güruha kendi meşrebince karşı çıkmaya çalışan kesimlere (''ulusalcılara'') karşı çıkıyor, muhalefet ediyorsunuz. Karşı devrimci bir iktidara karşı çıkan bir kitlenin karşısına çıkmak değil ki, önceliğiniz. Bunu anlayabilmek o kadar zor mu? Karşı devrimciliğe karşı çıkanın karşısına çıkmak, o kesimi zayıflatmak ve karşı devrimi bilerek veya bilmeyerek katkı vermek anlamına gelmiyor mu? Siyaset bir gevezelik değildir ki!
3- Ulusalcılık konusunda çok fazla yetersizlik içindesiniz. Gökçe Fırat ulusalcılığı/milliyetçiliği ile Perincek milliyetçiliğini ve hatta ulusalcı/Kemalist bir konumlanışı da sanki bir ve aynı şeylermiş gibi ele alıyorsun. Böyle bir durum yok. Tanımlayamadığın bir konuyu sürekli karşına koyup kendince karşı çıkıyorsun. Bundan ala ''gizli AKP'cilik'' mi olur? Böyle bir solculuk olur mu? Güncel konumlanışta gericiliğin safında olduktan sonra Lenin'den, Marks'tan bir şeyler söylemenin sınıfsal mücadeleye ne katkısı olabilir ki? Güncelde tam boy AKP karşıtlığı içinde değilsen, doğru bir yer tuttuğun iddiasında bulunabilmek mümkün mü?
4-Kürt hareketi doğrudan doğruya fazlaca eleştirdiğim bir konu değil. Eleştirdiğim konu solculuğun Kürt hareketine yamanmaktan geçtiğine ilişkin ön yargılar içinde olan ve enternasyonalist komünist veya benzer tanımlamalarla kendini ifade etmeyen kişilerin söyledikleri ve konumlanışlarıdır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar; ama bu yanlışlıklardan arınmadığın sürece bilimsel sosyalizmle ilişkin sadece sözde olacak ve sözde kalacaktır, bilesin!
Siyasal otoriterliğe karşı, mevcut politik konjonktürün getirdiği mecburiyetler doğrultusunda kimi zaman ulusalcılarla yan yana gelmek başkadır, burada ulusalcılığa methiyeler dizmek başkadır. Sizin tutumunuz ne yazık ki ikinci tavra denk düşüyor. Benim eleştirdiğimde bu zaten...
Sayın melnur, marksist teori ve bu teori ışığında günceli okuma noktasında büyük bir noksanlık içindesiniz. Bu da sizi yüzeysel bir yaklaşıma ve kendisini tekrarlayan bir söyleme mahkum ediyor.. Bunu aşabilmenizi ümid ediyorum.