DİSK 16. Olağan Genel Kurulu başladı: “2020’lerin DİSK’i, emeğin Türkiye’si için…”
Onlarca ülkeden emek hareketi temsilcileri, Türkiye'nin parlamenter ve toplumsal muhalefetinin temsilcilerinin de içinde olduğu geniş bir katılımla başlayan DİSK 16. Olağan Genel Kurulu'nda üye sendikaların yöneticileri birlikte görüntüsü verdi. Açılış konuşmasında, kapitalist sistemin dünyayı ve ülkeyi getirdiği yol ayrımında, baskılara direnmenin yetmeyeceğini kurucu bir iddiayı da ortaya koymak gerektiğini söyleyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "2020'lerin DİSK'i, emeğin Türkiye'si için omuz omuza yürüyeceğiz" dedi
DİSK 16. Olağan Genel Kurulu başladı: “2020’lerin DİSK’i, emeğin Türkiye’si için…”
DİSK 16. Olağan Genel Kurulu, Haliç Kongre Merkezi’ndeki açılış toplantısıyla başladı. Genel Kurul’a ETUC, ITUC, Industriall temsilcileri dahil uluslararası sendikal hareketten onlarca temsilcinin yanı sıra, parlamentodaki muhalefet partilerinin liderleri ve toplumsal muhalefet temsilcileri katıldı.
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TTB Merkez Konseyi başkanı Sinan Adıyaman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İyi Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Halkevleri eski Genel Başkanı ve HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, EMEP Genel Başkanı Selam Gürkan, Kaldıraç, EHP ve DİP temsilcileri de salondaydı. Muhalefet temsilcileri, açılışın ardından yaptıkları konuşmalarda dayanışma mesajlarıyla DİSK Genel Kurulu’nu selamladı.
Sendika başkanları salona birlikte girdi
DİSK’e bağlı sendikaların genel başkanları salona omuz omuza girerek birlik ve dayanışma mesajı verdi ve açılış programı DİSK Çok Sesli Korosu’nun sahne almasıyla başladı.
Dinletinin ve DİSK tarihini anlatan bir sinevizyon gösteriminin ardından DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca, Genel Kurulu açarak sözü açılış konuşmasını yapmak üzere Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu’na verdi.
“Emeğin Türkiye’si mümkün”
Çerkezoğlu, kapitalizmin yarattığı tahribat ve içine girdiği kriz nedeniyle tüm dünya ile birlikte Türkiye’nin de bir yol ayrımına girdiğini belirterek, “2020’lerin başında dünyanın ve Türkiye’nin bu kritik kavşağında, kapitalizmin, neoliberalizmin yarattığı ağır sonuçlar karşısında işçi sınıfının, emekçilerin yanıtını ortaya koymak için toplandık. 40 yıldır ‘başka alternatif yok’ diyen sermayedarlara karşı, onların siyasal sözcülerine karşı ‘başka bir dünya, başka bir Türkiye mümkün, emeğin Türkiye’si mümkün’ demek için toplandık” dedi.
DİSK Genel Kurulları’nın her tarihsel dönemde işçi sınıfının, sınıf mücadelesinin ve ülkenin geleceğini kurma iddiasıyla toplandığını belirten Çerkezoğlu, baskılara boyun eğmeyip bayrağı dik tutmanın yetmeyeceğini kurucu bir iddiaya sahip olmak için burada olduklarını söyledi.
“Demokrasi işçinin ekmeğidir”
Çerkezoğlu şöyle konuştu:
Seçme ve seçilme hakkının bile tanınmadığı, halkın iradesine kayyumlar atanan, siyasi parti başkanlarının, milletvekillerinin, belediye başkanlarının, gazetecilerin hapiste olduğu, GEZİ gibi bir demokrasi şöleninin ağırlaştırılmış müebbetle yargılandığı bir ülkede sınıf mücadelesi, hak mücadelesi veriyoruz.
Bu koşullarda bir kez daha altını çizerek söylüyoruz ki “demokrasi işçinin ekmeğidir”.
Ve bizler ekmek mücadelemizin bir parçası olarak demokrasi mücadelesi yürütürken, bugün artık ülkemizde korunacak bir demokrasiden değil, kurulacak bir demokrasiden söz ediyoruz!
İnanıyoruz ve biliyoruz ki, İşçi sınıfının da memleketin de kurtuluşu kendi eserimiz olacaktır. Neoliberalizmin ve otoriter rejimin tahribatlarını ortadan kaldıracak olan işçi sınıfıdır, emekçilerdir.
Bunun için en öncelikli görevimiz örgütlenmektir. Sendikal barajları omuz omuza yıkmak, baskıları, yasakları hep birlikte yok etmektir. Kadın işçileri, genç işçileri mücadelenin ön saflarına kazanmanın, beyaz yakalı işçileri, göçmen-mülteci işçileri örgütlemenin yolunu bulmaktır.
Hazır bir örgütlenme reçetesi yoksa, hazır bir yol yoksa yol açmaktır. 2020’lerin DİSK’ini yaratmak, emeğin Türkiye’sini kurmak için onurlu ve zorlu bir görev buradaki tüm mücadele arkadaşlarımın omuzlarındadır.
Emek, barış, demokrasi, laiklik için…
Sermayenin egemenliğine karşı halk egemenliğini kurmak için,
Sömürüye karşı, emeğin haklarını koruyan, toplumsal zenginliğe el koyan yüzde 1’in değil, toplumun yararını esas alan ekonomi politikaları için,
İnsan onuruna yaraşır bir iş ve ücret, kamusal sosyal güvenlik ve eksiksiz sendikal haklar için,
Neoliberalizmin ideolojik zehiri olan çıkarcılığa, rekabete ve dışlanmaya karşı dayanışmanın geliştirilmesi için,
Aklın, bilimin, teknolojik gelişmelerin işçi sınıfının ve halkın yararına kullanıldığı,
Kürt sorununun demokratik çözümü başta olmak üzere demokrasinin tüm kurallarıyla işlediği bir ülke için,
Savaş çığırtkanlığına karşı yurtta, bölgede ve dünyada barış ve kardeşlik için,
Elbette laiklik, demokrasi ve sosyal bir hukuk devleti için,
Yani Emeğin Türkiye’si için omuz omuza yürüyeceğiz…
Emeğin Türkiye’sini kurmak için gerçek bir hareketi, halkın umutlarını yeniden filizlendirecek bir işçi baharını yeşertmek için omuz omuza yürüyeceğiz!
https://sendika63.org/2020/02/disk-16-olagan-genel-kurulu-basladi-2020lerin-diski-emegin-turkiyesi-icin-577160/
5 kıtadan 45 sendika temsilcisi DİSK’in 53. Kuruluş Yıldönümü etkinliğinde buluştu
Arjantin'den Lübnan'a, Filistin'den Rusya'ya, Fransa'dan Tunus'a, İtalya'dan Kıbrıs'a... dünyanın dört yanından gelen sendika temsilcileri DİSK'in 53. Kuruluş Yıldönümü etkinliğinde kapitalist sisteme ve onun ürettiği zorba iktidarlara karşı mücadele ve dayanışma mesajlarını paylaştı
5 kıtadan 45 sendika temsilcisi DİSK’in 53. Kuruluş Yıldönümü etkinliğinde buluştu.
Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen DİSK 16. Olağan Genel Kurulu’na davetli olarak gelen uluslararası işçi hareketi temsilcileri dünyanın dört yanında sürmekte olan emek mücadelelerinin sesini taşıdı ve Türkiye işçi sınıfıyla dayanışma mesajlarını paylaştı.
Davetlileri selamlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “DİSK Uluslararası dayanışmanın en güzel örneklerini, 12 Eylül darbesinin ardından yaşadı” dedi.
ETUI Kıdemli Araştırmacısı Sten de Spigelare Türkçe yaptığı konuşmasında Avrupa’daki havayolu çalışanlarının düşü ücret ve ağır çalışma koşullarına karşı uluslararası dayanışma içinde yürüttüğü mücadelelerden söz etti.
Almanya Sendikalar Birliği DGB Genel Başkan Yardımcısı Ralf Köpke ve Andrea Arkais de DİSK’i selamladı.
Arjantin Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu CTA-A Genel Serketeri Ricardo Peidro, endüstrideki değişimler karşısındaki mücadele deneyimlerinden söz etti.
Fransız CGT’nin Türk kökenli üyesi Nail Yalçın, Macron’un emeklilik hakkına, sendikal haklara saldıran ve isyanı tetikleyen “reform” yasasından söz ediyor: “Bıktık bu ‘reform’ lafından. (…) Fransa’da eylemler sürüyor. Önümüzdeki hafta yasa tasarısı parlamentoya gelecek. Sizin gibi bizim de Cumhurbaşkanı’yla işimiz bitmedi.”
Lübnan Sendikalar Federasyonu Genel Başkanı Kastro Abdullah, Lübnan halkının isyanının bir sınıf mücadelesi olduğuna dikkat çekerek uluslararası dayanışma çağrısı yaptı.
Filistin Genel Sendikalar Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Filistin Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hasan Hamdan: “[Trump ve Netayahu’nun] planına izin vermeyeceğiz. Dünya halkları ve devrimcilerinin mücadelesiyle engelleyeceğiz.”
Tunus Genel İşçi Konfederasyonu UGTT Genel Sekreter Vekili Monaem Amira: “Kapitalist sisteme karşı biz işçiler olarak kendi demokrasimizi yaratabiliriz.”
Gürcistan Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı Irakli Petriashvili: “Kongrenizin uluslararası işçi sınıfının dayanışmasını güçlendirmesini diliyorum” dedi ve sözlerini “İnadına sendika, inadına DİSK” sloganıyla bitirdi.
Kıbrıs KTAMS Genel Başkanı Güven Bengihan, AKP’nin güdümlü hükümetler üzerinden Kıbrıslı emekçiler üzerindeki siyasi ve ekonomik dayatmalarına karşı mücadele ettiklerini belirterek konuşmasını “Kurtulmak yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganıyla bitirdi.
Rusya Sendikalar Konfederasyonu KTR Genel Başkan Yardımcısı ve Akademisyenler Sendikası Başkanı Prof. Pavel Kudyukin: “Biz de DİSK gibi işçilerin hakları mücadelesini ve demokrasi mücadelesini bir bütün olarak görüyoruz.”
Tüm Kıbrıs Emek Örgütü PEO Örgütlenme Sekreteri Hristos Tombazos kemer sıkma politikalarına karşı sosyal haklar için, toplu sözleşme hakkı için mücadele ettiklerini söyledi ve konuşmasını “Yaşasın DİSK, yaşasın barış, yaşasın demokrasi, yaşasın sosyal adalet” diye bitirdi.
DİSK’in Kıbrıs’taki adaşı DEV-İŞ’in genel sekreteri Ömer Naşit, AKP’nin adaya dayattığı ekonomik paketlere karşı mücadele ettiklerini söyledi ve dayanışma çağrısı yaptı.
Güney Kore Sendikalar Konfederasyonu KCTU Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Mikyung Ryu düşük asgari ücrete ve yüksek çalışma saatlerine karşı sadece kendi üyeleri için değil tüm işçiler için verdikleri mücadeleyi anlattı.
İtalya Genel Emek Konfederasyonu CGIL Konfederal Sekreteri Coozeppe Massafra ve Avrupa Koordinatörü Salvatore Marra: “Demokrasi için, sendikal haklar için, ifade özgürlüğü için kavganız kavgamızdır.”
UNI Küresel Sendika Ticaret Sektörü Koordinatörü Onur Bakır, sendikanın çalışmaları hakkında bilgi verdi. DİSK’in mücadelesinin uluslararası alanda yarattığı saygıyı anlattı.
Fransa FO Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Marjore Aleksandır dayanışma mesajlarını iletti.
İspanya İşçi Komisyonları Yönetim Kurulu Üyesi Carlos Gutierrez Calderon: “Mücadeleniz mücadelemizdir.”
https://sendika63.org/2020/02/5-kitadan-45-sendika-temsilcisi-diskin-53-kurulus-yildonumu-etkinliginde-bulustu-577081/
DİSK kongresine birlik ve beraberlik damga vurdu
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 16. Olağan Genel Kurulu dün başladı. “2020’lerin DİSK’i, emeğin Türkiye’si” sloganıyla düzenlenen kongreye, DİSK'e bağlı sendikaların birlik ve beraberlik mesajı damga vurdu
İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'li belediye başkanları; CHP, HDP, İYİ Partili milletvekilleri ile çeşitli emek ve meslek örgütü, siyasi parti, demokratik kitle örgütlerinden temsilciler de katıldı. DİSK’in 53’üncü kuruluş yıldönümü etkinliği için İstanbul’a gelen dünya sendikalarından temsilciler de kongreyi izleyenler arasındaydı.
SALONA BİRLİKTE GİRDİLER
DİSK’e üye sendikaların başkanları salona beraber girerek birlik mesajı verdi. Delegeler, başkanları alkışlar ve “İnadına sendika, inadına DİSK” sloganlarıyla karşıladı.
DİSK Çok Sesli Korosu’nun konseriyle başlayan kongrede, DİSK’in 53 yıllık tarihini ve mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından emek, barış ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.
YALDIZLAR DÖKÜLDÜ
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, dünyanın ve Türkiye’nin bir yol ayrımında olduğunu vurgulayarak konuşmasına başladı. “Tarihin sonu” denilen neoliberal kapitalist sistemin, yarattığı eşitsizlik ve adaletsizliklerle tarihinin en derin krizini yaşadığını belirten Çerkezoğlu, “Tüm masallar bitti, yaldızlar döküldü” dedi.
Neoliberal politikaların Türkiye’de de iflas ettiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, “Asgari ücretin bırakın yoksulluk sınırını, açlık sınırının bile altında kaldığı, mütevazi bir işçi ailesinin evinde 350 liradan az doğalgaz, 150 liradan az elektrik faturasının olmadığı, tek bir adamın 80 milyonun kaderine hükmetmeye çalıştığı bir ülkede yaşıyoruz. Her dört gençten biri, her üç kadından biri işsiz. İşsizlik fonu işveren fonuna dönüştü. Vergiler soygun mekanizması olarak işliyor. Her yıl 6 Soma Katliamı büyüklüğünde iş cinayetleri yaşanıyor. Grev hakkımız, sendikal haklarımız hiçe sayılıyor” diye konuştu.
Çerkezoğlu, “Bugün burada, emeğimize, memleketimize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için toplandık. 2020’lerin DİSK’i, emeğin Türkiye’si için, bunun tarihsel yol haritasını belirleyeceğimiz genel kurulumuz için bir aradayız. 40 yıldır ‘Başka alternatif yok’ diyen sermayedarlara ve onların siyasal sözcülerine karşı ‘Başka bir dünya mümkün’ demek için buradayız” ifadelerini kullandı.
DİSK’in yeni dönemde izleyeceği mücadele hattına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çerkezoğlu, geçmişin birikimlerinin kuşkusuz çok değerli olduğunu belirterek, “Ancak gelecek aynı araçlarla, aynı yöntemlerle, aynı şeyleri yaparak kurulamaz” dedi.
Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişin değerli birikimi üzerine yeni şeyler ekleyerek ilerlemeliyiz. Bayrağı her zaman dik tutmak, DİSK’in ilkelerine uygun tutum almak önemlidir ama yetmez. DİSK’in adındaki devrimci tanımlaması boşuna değildir. Devrimcillik sadece var olana karşı çıkmayı değil, kurucu bir iradeyi, hayali, aklı, cesareti tanımlar. Cesaretimiz ve gücümüz fabrikalardan plazalara, atölyelerden inşaatlara hayatı her gün yeniden üreten ellerimizdedir.”
“Neoliberalizmin tahribatlarını ortadan kaldıracak olan işçi sınıfıdır” diyen Çerkezoğlu, “Sömürüye karşı emeğin haklarını koruyan ekonomik politikaları için, eksiksiz sendikal haklar için, bütün güvencesiz çalıştırma biçimlerini ortadan kaldırmak için, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti için, yani emeğin Türkiye’sini kurmak için omuz omuza yürüyeceğiz” diye konuştu.
DÖNÜM NOKTASI OLSUN
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bu genel kurulun bir dönüm noktası olmasını diliyorum” dedi. DİSK’in toplumsal tabanda emeğin hakkı hukuku için mücadele veren en önemli kurumlardan biri olduğunu söyleyen İmamoğlu, şöyle devam etti:
“Örgütlü işçilerin, toplumsal birlik ve beraberliğin çimentosu, en önemli unsuru, sosyal barışın güvencesi olduğunu biliyorum. Bu anlamda genel kurulun mesajı çok önemli. Toplum değerli mesajlar bekliyor sizden. Biz bundan sonra da DİSK’le ve bütün işçi örgütleriyle birlikte hareket etmeye, ortak akılla ortak hedefler koymaya ve el birliğiyle çalışmaya kararlıyız. Genel kurulunuzun emeğin Türkiye'si adına güzel gelişmelere, atılımlara sahne olmasını diliyorum.”
SARAY’A KAYNAK YETMİYOR
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bu düzenden kurtulmalıyız. Kurtulmazsak bu düzen hepimizi yok edecek” dedi. Temelli, şöyle devam etti:
“Toplumsal emek örgütlenmelidir. Yoksa tüm haklarımızı gasp etmeye devam edecekler. Saray’ın kara deliğine kaynak yetmiyor. Tüm zenginliğimiz, haklarımız gasp edilerek Saray’ın kara deliğine gönderiliyor. Sömürü tüm çıplaklığıyla karşımızda, bugün 2 milyon çocuk işçi var Türkiye’de. Kadın cinayetleri yüzde 300 artmış durumda. 11 milyon emeklinin yüzde 80’i çalışıyor. Çalışanların yüzde 70’i asgari ücretli. Bu sistem hepimizi yoksullaştırdı.”
İktidarın bu düzeni ayakta tutmak için savaş, şiddet ve kayyum politikalarına sarıldığını vurgulayan Temelli, “Belediyelerimize atanan kayyumların ilk işi işçileri işten atmak ve işçilerin haklarını gasp etmek oldu. Bir yandan siyasi hakkımız gasp edilirken diğer yandan özlük haklarımıza gasp edildi. Emek ve demokrasi mücadelesini birlikte var etme zamanı gelmiştir. Farklı alanlarda yürüttüğümüz mücadelelerin ortak dilini oluşturmalı ve ortak eylemliliği hayata geçirmeliyiz. Yolumuz açık olsun” şeklinde konuştu.
GERİYE GİDEN ÜLKELER
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İktisatta genel bir tanım var: Az gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülkeler. Biz buna dördüncüyü ekledik: Geriye giden ülkeler. Türkiye freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyor ve hepimiz kamyonun içindeyiz” dedi.
Bu gidişattan kurtulmanın yolunun demokrasiden geçtiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Marx ‘Dünyanın bütün işçileri, birleşin’ diyordu. 21’inci yüzyılda ‘Dünyanın bütün demokratları, birleşin’ demeliyiz” diye konuştu.
Bu durumu aşabilmek için dört ayaklı bir strateji izlenmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Birincisi, gerçek anlamda bir demokrasiyi getirmek. Demokrasiye sahip çıkmalıyız. İkincisi, üreten Türkiye. Türkiye üretim sürecinden koparıldı, işsizliğin bu noktaya gelmesinin nedeni de bu. Türkiye’nin yeniden üreten bir ülke olması lazım. Üçüncüsü, güçlü bir sosyal devlet. Dördüncüsü ise bu üreten, hakça bölüşülen düzenin sürdürülebilirliği sağlamak. Bunlar aynı zamanda cumhuriyetin kurucu değerleri.”
Kılıçdaroğlu, sendikalara sitem de etti. Türkiye’de aylık geliri 673 liranın altında olan 8,6 milyon yurttaşın bulunduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Aylık geliri 2 bin liranın altında olan emekli sayısı 6,8 milyon. Asgari ücretin yarısı ve daha altında gelir elde eden yurttaş sayısı 2,1 milyon. 2019’un ilk 9 ayında borcunu ödeyemediği için 3,3 milyon hanenin elektriği, 710 bin hanenin doğalgazı kesildi. Kaçımız bunu işçilere, işsizlere, yoksul kesimlere anlatıyor? 2008’de sosyal güvenlik yasası reform diye önümüze kondu. 2008’den sonra ve önce emekli olanların arasında en az bin lira fark oluştu. Kaç işçi bunun farkına vardı?” diye sordu.
CHP Lideri, DİSK’e mücadelesinde başarılar dileyerek konuşmasını tamamladı.
EMEK CEPHESİ KONGREYİ SELAMLADI
Koramaz: Bizim harcımız beraber karılmış
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, DİSK'in 16. Genel Kurulu'na katıldı. Koramaz, "DİSK ve TMMOB olarak bugüne kadar hayatın her alanında, ülkenin tüm meydanlarında sürdürdüğümüz mücadele birlikteliğini daha da büyüteceğiz, yol arkadaşlığımızı daha da ilerleteceğiz." dedi. Koramaz, "En baskıcı dönemlerde yine omuz omuza yürüyoruz. Bizim harcımız beraber karılmış"diyerek DİSK ve TMMOB beraberliğine de vurgu yaptı.
Bozgeyik: Kenetlenmeliyiz
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik kongreye katılan isimlerdendi. Bozgeyik konuşmasında "Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın hakim olduğu bir ülke için kenetlenmeliyiz" vurgusu yaptı.
BORATAV'A ONUR ÖDÜLÜ
DİSK 16. Olağan Genel Kurulu’nun ilk gününde, DİSK Emek ve Onur Ödülleri de sahiplerini buldu. DİSK Onur Ödülü’nü alan ‘hocaların hocası’ Korkut Boratav, sağlık sorunları nedeniyle kongreye gelemedi; ancak çektiği video aracılığıyla mesaj gönderdi. Boratav’ın mesajı şöyleydi: “DİSK beni bir ödüle layık görmüş. Bu ödülü ‘Korkut Hoca, devam et, yaptıklarını beğeniyoruz’ mesajı olarak değerlendiriyorum. Ben de DİSK’e, tüm üye sendikalarına ve işçilere ‘Bu karanlık düzeni sizin katkılarınızla aşacağız, siz de devam edin yoldaşlar’ demek istiyorum.”
Nurettin Çavdargil, Kuvvet Lordoğlu, Alp Selek, Turgut Kazan ve Ercüment Tahiroğlu da ödül alan isimler arasındaydı. Ödül kazananlara ödüllerini eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi verdi.
https://www.birgun.net/haber/disk-kongresine-birlik-ve-beraberlik-damga-vurdu-288089
Bu haberin SOLportal'a yansıması ''DİSK Genel Kurulu'nun açılışını 'Millet İttifakı' yaptı'' başlığıyla oldu. Bir ironi var, belki bir yakınma ve üstü kapalı bir eleştiri...Ama insanın aklına da gelmiyor değil; sosyalistler neden bu tür etkinliklerde yer bulamazlar? İmamoğlu'nun, Temelli'nin, Kılıçdaroğlu'nun hatta İYİP sözcüsü Ahadcan'ın konuşmacı olduğu bir DİSK Genel Kurul'unda protokolda bile yer alınmayışları başlı başına bir problem değil mi? Bu konularda sosyalist parti yönetimlerinin de biraz daha fazla çaba harcaması ve bir öz eleştiride bulunmaları gerekmiyor mu?
****
Haber şu:
''DİSK 16. Olağan Genel Kurulu, bugün düzenlenen açılış toplantısıyla başladı. Toplantının ilk günü 'Millet İttifakı' temsilcileri DİSK Başkanı'nın yanında oturdu, açılış konuşmaları bu isimler tarafından yapıldı. DİSK toplantısının ilk gününde İYİP'ten Ahat Andican, CHP'den Kemal Kılıçdaroğlu, HDP'den Sezai Temelli konuştu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da toplantının 'ev sahiplerinden' biri olarak kürsüye çağrıldı, konuşma yaptı.
DİSK'in 16. Olağan Genel Kurulu'nun açılışı "Millet İttifakı"nın temsilcilerinin konuşmalarıyla yapıldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eski MHP'li, İYİP İstanbul Milletvekili Ahat Andican Genel Kurul'a katıldı, kürsüye çıkarak konuşma yaptı.
Andican konuşmasında, "Millet İttifakı arkasında bir araya gelerek, birleşerek önümüzdeki seçimlerde insan haklarına saygısız, cumhuriyete saygısız iktidarın sonunu getireceğiz" dedi.
31 Mart Yerel Seçimleri'nde "Millet İttifakının" dışında bırakılan ancak pek çok yerde ittifak adaylarına destek veren HDP adınaysa Sezai Temelli bir konuşma yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla çok sayıda belediye işçisinin patronu konumunda olan Ekrem İmamoğlu toplantının "ev sahiplerinden" biri olarak kürsüye çağrıldı, konuşmasını yaptı.
Geçtiğimiz aylarda Sosyal Demokrat Kamu İşverenler Sendikası'nın ilk genel kurulunda sendikanın başkanı seçilen Tunç Soyer'in yardımcısı Mustafa Özuslu da Genel Kurul salonundaki konuklar arasındaydı.
Toplantıdaki konuşmalardan bazı satırbaşları şöyle:
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Demokrasi olmadan emeğin hakları olmaz, emeğin hakları olmadan demokrasi olmaz. Bizler ekmek mücadelesinin bir parçası olarak demokrasi mücadelesi yürütürken korunacak bir demokrasiden değil kurulacak bir demokrasiden bahsediyoruz. Bu baskıları ortadan kaldıracak olan işçi sınıfıdır.
Kürt sorununun demokratik çözümü başta olmak üzere demokrasinin tüm kurallarıyla işlediği bir ülke için, savaş çığırtkanlığına karşı yurtta, bölgede ve dünyada barış ve kardeşlik için, elbette laiklik, demokrasi ve sosyal bir hukuk devleti için omuz omuza yürüyeceğiz.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Bu ülkede huzurlu yaşamanın formülü işçilerimizin emeğinin karşılığını alabilmesi. Bunu sağladığımızda gerisi kolay bir süreç ama ne yazık ki ülkemizde bu manada umutsuzluk ve mutsuzluk yaşıyoruz. Korkunç bir işsizlikle karşı karşıyayız. Dış güç gibi teorilere ihtiyaç yok. Her kesimden insanın bir iş bulma mücadelesiyle karşı karşıyayız.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli: Her şeye her gün yeni bir vergi ve vergi zammı geliyor. Bütün bu zamlar aslında yandaşlara daha fazla fon bulmak için yapılıyor. Şimdi de toplumu daha fazla borç girdabına sürükleyecek yasaları getiriyorlar. Bu zihniyetten hep birlikte kurtulmalıyız.
İYİP İstanbul Milletvekili Ahat Andican: (Siyasi parti temsilcilerine konuşma hakkı verilmeyeceği şeklinde bir bilgi aktarıldığı için konuşma hazırlamadığını belirterek söze başladı.)
Toplumun hakkını savunarak, toplumun yaşanılabilir bir Türkiye, onurlu bir Türkiye oluşturulmasına destek verilmesinden başka bir çare yok. Tabii DİSK'in bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla yapacağını düşünüyorum, sayın başkan buna ilişkin konuştu. Millet İttifakı arkasında bir araya gelerek, birleşerek önümüzdeki seçimlerde insan haklarına saygısız, cumhuriyete saygısız iktidarın sonunu getireceğiz.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Karl Marx bir dönem 'Dünyanın bütün işçileri birleşin' diyordu. Şimdi geldiğimiz 21 YY.'da otoriter rejimlerin giderek güç kazandığı bir ortamda yeni bir söylemle yola çıkmak zorundayız. Dünyanın bütün demokratları birleşmek zorundayız.
https://haber.sol.org.tr/turkiye/disk-genel-kurulunun-acilisini-millet-ittifaki-yapti-280514
DİSK yeni yönetimini seçti
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) başkanlığına yeniden Arzu Çerkezoğlu seçildi. Çerkezoğlu, “Bu onurlu görevin yükünün daha da ağırlaştığı bu tarihsel süreçte insanca yaşayacağımız, eşitliğin, adaletin ve özgürlüğün tesis edildiği bir yeniden kuruluşa ihtiyacımız var” dedi.
Kübra Karatepe
DİSK’in 16. Genel Olağan Kurulu yeni yönetimin seçilmesi amacıyla dün Haliç Kongre Merkezi’nde biraraya geldi. 360 delegenin oy kullandığı seçimde, 310 oyla Arzu Çerkezoğlu başkan seçildi. Başkanlığa adaylığını koyan Real direnişçisi Kader İpek Altınbulak ise 25 oy aldı. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise 312 oyla genel sekreter seçildi. Kazanan isimlerin açıklanmasının ardından salonda “İşte örgüt, işte başkan”,“İnadına sendika, inadına DİSK” sloganları atıldı.
Sözlerine, Türkiye işçi sınıfı mücadelesi için DİSK’in sesini can kulağı ile dinleyen işçilere teşekkür ederek başlayan Çerkezoğlu, “Bizler, bizden öncekilerin yaptığı gibi bu tarihi ve onurlu görevi hep birlikte en iyi biçimde hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu onurlu görevin daha da ağırlaştığı bu süreçte, yani 2020’lerin dünyasında ve Türkiyesinde; insanca yaşayacağımız, insanca çalışacağımız, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın ve kardeşliğin tesis edildiği bir yeniden kuruluşa ihtiyacımız var. İşte bizler, bu ortak akıl, bu bilinç ve bu iradeyle, tarihin bize verdiği o onurlu görevin sahipleri olarak, üretenlerin yöreten olduğu, emeğin Türkiyesini omuz omuza kuracağız” ifadelerini kullandı. Seçim sonucunun Türkiye işçi sınıfına ve dünya emek örgütlerine hayırlı olmasını dileyen Çerkezoğlu, “Yaşasın işçilerin birliği, yaşasın halkların kardeşliği, yaşasın işçi sınıfının uluslararası dayanışması, yaşasın DİSK!” diyerek sözlerini tamamladı.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/disk-yeni-yonetimini-secti-1721205