Başlığın adını instegram'da görmüştüm, Karadeniz'de kullanılan bir deyim sanıyorum, okuduğumda hem gülümsemiş ve hem de geride bıraktığımız yılı doğru yakalamış diye düşünmüştüm, o kadar kötü yani... Kötü belki sıradan bir sözcük, daha ağırını kullanmak gerek, 2020'nin hem ülkemizde ve hem de dünyada insanlığa dayattıklarını düşününce belki de en güzeli bu, Boyun Devrile 2020!
Geçip gitti.
2021'in ilk günü. Dün izleyememiştim, bugün sabah programında dikkat ettim, salgının başlangıcı olan Çin'in Vuhan kentinde insanlar meydanları doldurmuşlar yeni yıl kutlaması yapıyorlar. Şaşkınlık verici değil mi? Salgının başladığı bölge/ülke hem çeşit çeşit aşı bulmuş ve hem de salgınla mücadelede Avrupa ve Amerika'yla karşılaştırılamayacak şekilde yol almış. Mesafe hak getire; insanlar maskelerini takmışlar omuz omuza yeni yıl kutlaması yapıyorlar. Biz sanki coronaya karşı mücadelede işin başlarındaymışız gibi evimizde hapisiz. Bu salgın illetiyle gerçekten mücadele ediyor muyuz, o da ayrı! Bir araya gelmeyin, bir evde toplanmayın diyorlar, istihbarat alırsak hakim, savcı kararı dinlemeyiz gereğini yaparız diyorlar. Doğrudur, uzunca bir zamandır hakim savcı kararını uygulamayız, göndermesiyle anayasa dışı bir ülke olduğumuz gerçeği var. Bu gerçekle yaşamaya çalışıyoruz.
Salgın 2020'ye damgasını vurdu. İnsanlar ölüyor, kapitalizm çaresiz. Bizde durum biraz farklı. Kapitalizmin ürettiği salgın konusunda Türkiye kapitalizmi daha da çaresiz. Ekonomi dibe vurmuş, 14-21 günlük tam kapama yapsalar bir dert, yapmasalar bir başka dert. Siyasal iktidarın öteden beri ve hemen her konudaki donanımsızlığı bu konuda da geçerli. Bir yandan yandaşlara akıtılan milyarlar, öte yandan emekçi kesime yönelik her türlü acımasızlık. Tek adam sisteminin şatafatlı bir yaşam tarzı bir yanda, öbür tarafta emekçilere reva görülen yoksulluk ve yoksunluğun en dibi... Salgının 2020 ile geride kaldığını/kalacağını söylemek de zor. Aşının yetersiz miktarda da olsa ülkeye geldiği gerçeği bir dizi bilinmezi de beraberinde getiriyor. Kim, nasıl, nerede, sorularının yanıtları konusunda haklı bir güvensizliğimiz var. Üç beş maskeyi halkına dağıtamayan bir beceriksizlik bütün bir toplumu nasıl aşıyla ve bunu tamamlayacak bir dizi önlemle buluşturabilecek?
Salgın bir acı gerçeği de ortaya çıkardı; ülkenin nasıl olur da yıllardır, tam yirmi yıla yakın bir zamandır bu kadar ehliyetsiz ellerde yönetiliyor olması ve hala küçük ortakla birlikte halk desteğinin yüzde kırkların altına bile düşmemesi...Tekrarlayacaksak, 2020 bu açıdan da yani ehliyetsizliğin en görünür hale geldiği bir yıl da oldu, denilebilir. Salgının ortaya çıktığı Mart ayından itibaren Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamalar ve gerçekleştirdiği uygulamalar bu acı gerçekliğin en yalın bir şekilde bir kez daha ve daha da somut olarak belirginlik kazandığı bir yıl oldu.
İyi şeyler de oldu kuşkusuz. En önemlisi 2019 yılındaki Belediye seçimleri... İstanbul ve Ankara olmak üzere hemen hemen bütün büyükşehir belediyelerinin AKP'nin elinden söküp alınması Türkiye halkı için iyi ve umut verici bir gelişmeydi. AKP'nin yenilebileceği ve dahası sandıkta yenilebileceği ve iktidardan uzaklaştırılabileceği güvenini insanlara kazandırdı. Bu güven duygusu 2020'de artarak devam etti. Kuşkusuz sürdürülmesi gereken bir gelişmeydi bu. Ve sadece düzen muhalefetine bırakılamayacak kadar da önemliydi.
Türkiye okuması yaparken bu gelişmenin otomatik bir şekilde ve ilk seçimde AKP'nin iktidardan uzaklaşacağı/uzaklaştırılacağı anlamında yorumlara yol açmamalı diye düşünüyorum. AKP ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öznel durumu bu tür yorumları daha baştan boşa düşürmelidir. AKP'nin sıradan bir burjuva partisi olmadığı hep söylenegelmişti ama bu yorum bile bence eksikli bir yorumdur. Erdoğan yönetimindeki AKP, iktidarı bırakmamak için hemen her yolu deneyecektir ve kendini buna mecbur hissetmektedir. Çünkü mecburdur. İktidardan uzaklaştırılmış bir AKP'nin hemen her uygulamasına baskıdan sıyrılmış bir hukuk anlayışının hesap sorabileceği ihtimali vardır ve bu ihtimal de sonuçları bakımından bu oligarşik yapı için korkutucudur. Tersi ise, yani ilk seçimde bu ucube sisteminin halktan bir kez daha meşruluk kazanma durumu ise en başta sosyalistler olmak üzere tüm halk sınıfları açısından korkutucu olacaktır. Ve defalarca yinelediğimiz gibi siyasi mücadelesinde bu gerçeği en başa yazmayanlar için Türkiye nesnelliğine uygun bir mücadele hattı ördükleri iddiasında bulunulamaz. Türkiye sosyalizmi bu somut gerçeği dışlayarak bir yere varamaz.
2021'in ilk gününde bu gerçekliği görmeden ve bu gerçekliğe uygun bir pozisyon almadan ve siyasal mücadele hattı örülmeden korkarım 2021 için de Boyun Devrile 2021 demek zorunda kalmayız. Daha umutlu ve daha güzel bir dünya ve Türkiye dileklerimle tüm dostların yeni yılını kutlar, sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim.
2021'i geride bırakıp 2022'ye girerken ''ne yazmalı'' sorusunun yanıtı aslında tam bir yıl önce yazılanlarda var. Değişen pek bir şey olmadı. Sanırım AKP-MHP ittifakı (seçimle) değiştirilmeden ülkede değişen pek bir şey de olmayacak. Yine pahalılık, işsizlik, yine önlenemeyen zam fırtınaları, yine kılıktan kılığa giren, evrilen, evrimleşen ve insanlarımızı canından eden pandemi, bir türlü önü kesilemeyen kadın cinayetleri, işçi ölümleri, sonra akıl dışı orman yangınları, onlarca kişinin kaybolduğu seller...-böyleydi 2021, böyle geçti...
Bir de içimizi acıtan erken ölümler oldu. Bütün ölümler, bütün ayrılıklar hem erken ve hem de insanlarımızı yalnız bırakıyor, Şahları da Vururlar'ın iki kavuklusu Rasim Öztekin ve Ferhan Şensoy'un arka arkaya kaybedilmesi...
Başka şeyler de oldu; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisinden hiç beklenmeyecek bir maharetle beş benzemez partileri bir araya getirebilmesi, saray rejimi karşıtlığında bir arada tutabilmeyi hala başarması hiç kuşkusuz önemli. Hakkını vermek gerek, sosyalist solun toplumsal etkisinin ülke siyasetinde belirleyici olamadığı gerçeği karşısında böyle bir siyasi tavra ihtiyacımız var(dı). Toplumsal umut herşeye rağmen bu çabalar ve bu bir araya gelmeler sayesinde büyüyor. Evet, iyi şeylerin en başına 2019 Belediye Seçimlerinde alınan sonucun katlanarak 2020'ye ve oradan da 2021'e taşınması ve şimdilerde 2022'de daha da büyüyerek aktarılması gerçeğini yazabiliriz.Bu sayede toplumda bir umudun yeşertildiğini söyleyebilmek mümkün; eminim alınacak bir seçim tarihi, bu umudu bir heyecana,toplumsal bir coşkuya da dönüştürecektir.
Sosyalist sol'da EMEP, SOL parti ve TKP hala görüşüyor; aktarıldığına göre bir önemli yol da kat etmişler. Sonucu merakla bekleniyor. Aynı şekilde TİP'in HDP'yle kuracağı ve başka katılımlarla destekleneceği iddia edilen bir üçüncü ittifak da bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde hem ''Tek adamı'' seçeceğiz ve hem de parlamentoyu şekillendireceğiz. Cumhur ve Miller ittifakı dışında hem bu üçüncü ittifaka ve hem de sosyalistlerin biraradalığına ihtiyaç var. Ama yine de sadece sosyalistleri bir araya getirmeyi amaçlayan ve bir seçim işbirliğinin ötesine pek yansımayan ve parlamentoya girmeyi pek de önemsemeyen bu tür beraberliklerin pratikte sosyalist sola ne kazandıracağı bence uzun uzun tartışılmalı. Sanırım 2022'de böyle bir gündemimiz de olabilir, ki bence olmalıdır.
2022'nin ikinci günü.
Elektrik, doğal gaz ve benzin ve mazot başta olmak üzere hemen her şeye zamla başladı.
Tıpkı 2020 gibi, tıpkı 2021 gibi...
İnsanımızı canından bezdiren bu yoksulluk, bu pahalılık, bu işsizlik...
Kapitalizm, sermaye sınıfı ve saray rejimi...
Ve sonra...
Bağımsızlık, demokrasi, sosyalizm...
İyi seneler, diliyorum, özlemlerimizin gerçekleşeceği aydınlıklar gelsin bu ülkeye...
Elbette çoğalmak gerekecek...
Daha kalabalık olacağız...
Çoğalacağız...
Daha çok olacağız...
Ve sonra...
Elbet bizim de dağlarımızda ateşler yanacaktır.
Caddelerimizde sevinçli kalabalıklar...
Motorları maviliklere de süreceğiz.
Hep beraber.
Hep beraber...
Hep beraber.
Dalmışım.
Yeni yılınız kutlu olsun.
Yıllar su gibi akıp geçiyor.
2022'yi de geride bıraktık.
2021'den de önceki 20 yıldan da çok farklı değildi.
İşsizlik, yoksuluk, baskı ve zulüm...
2023'e girerken ilk kez bu kadar umutluyuz.
Artık sonuna geldik.
Nerdeyse bir ömürmüş gibi geçip giden ve ülkede yıkılmadık hiçbir ey bırakmayan bu saray rejiminin artık sonuna geldk.
2023'e bu umutlarla giriyoruz.
AKP iktidarını 2023'ün ilk altı ay içinde gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı referandumuyla geride bırakacağız. Demokrasiden yana olan tüm kesimler saray rejimine, dinci faşizme karşı bileşerek bu kötülüğün hakim olduğu karanlık süreci geride bırakmak kararlılığı içindeler. Evet, umut veriyor bu fotoğraf. Solcusu, sosyalisti ve demokratlarıyla hepimiz hep beraber bu tek adam diktatörlüğüne son vereceğiz.
Sonrası yeni bir başlangıç.
Her şey çok güzel olacak!