Son seçim anketinde ittifaklarda son durum! İşte partilerin oy dağılımı
Avrasya Araştırma’nın paylaştığı son anket sonuçlarına göre Millet İttifakı’nın oyları Cumhur İttifakı’nın oylarını geçti.
Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, yaptıkları son anketin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Vatandaşlara “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu sorulurken, Millet İttifakı’nın iki ayağını oluşturan CHP ve İYİ Parti’nin oyları, Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP ve MHP’nin oylarını geride bıraktı.
Kararsızlar dağıtıldığında AKP’nin oyları yüzde 33.2, MHP’nin oyları yüzde 6.9 olarak paylaşılırken; CHP yüzde 26.8, İYİ Parti ise yüzde 13.8 bandında yer aldı.
Bu sonuçların ardından Cumhur İttifakı’nın toplam oy oranı 40.1, Millet İttifakı’nın oy oranı 40.6 oldu.
KESİNLİKLE ERDOĞAN'A OY VERMEM" DİYENLERİN ORANI YÜZDE 48,2
Ankette, "Recep Tayyip Erdoğan tekrar cumhurbaşkanı adayı olursa oy verir misiniz?" sorusuna ise, ocak ayında yüzde 44,6, şubatta yüzde 44,4, 15 Mart tarihinde yüzde 45, 31 Mart'ta ise yüzde 48,2 oranında "kesinlikle oy vermeyeceğim" yanıtı verildi.
TÜRKİYE EKONOMİK KRİZDE DİYENLERİN OARINI YÜZDE 83'Ü GEÇTİ
Ankete katılanlar "Türkiye'de bir ekonomik kriz olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna ise 15 Mart 2021 tarihinde yüzde 77,8 oranında, 31 Mart 2021 tarihinde ise yüzde 83,2 oranında "Evet" yanıtını verdi.
MANSUR YAVAŞ FARK ATTI
"Cumhurbaşkanlığı seçimine sadece Mansur Yavaş ile Recep Tayyip Erdoğan katılırsa sizce hangisi kazanır?" sorusuna vatandaşın yüzde 41,1’i "Mansur Yavaş" cevabını verirken, "Erdoğan" diyenlerin oranı yüzde 29’da kaldı.
AKŞENER, ERDOĞAN'I GEÇTİ
Öte yandan Erdoğan ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile ilgili bir soruda "Kendinizi hangisine daha yakın hissediyorsunuz?" diye soruldu. Soruya cevap veren vatandaşların yüzde 44,1’i Akşener’i tercih ederken, yüzde 39,5’i "Recep Tayyip Erdoğan" dedi.
İMAMOĞLU DA ERDOĞAN'I GEÇTİ
Ankette "Cumhurbaşkanlığı seçimine sadece Ekrem İmamoğlu ile Recep Tayyip Erdoğan katılırsa sizce hangisi kazanır?" sorusu da yer aldı. Verilen yanıtlarda "Erdoğan kazanır" diyenlerin oranı yüzde 29,5 olurken, "İmamoğlu kazanır" diyenlerin oranı ise 37,8 oldu.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/son-secim-anketinde-ittifaklarda-son-durum-iste-partilerin-oy-dagilimi-1825363
Son anketlerde ilginç bir şekilde Mansur Yavaş öne çıktı. Kökeni itibariyle Kürtlerden oy alamayacağı sanılıyordu ama durum hiç de öyle değil. Milliyetçi/ülkücü kesimler de dahil olmak üzere toplumun hemen her kesiminden ilgi görüyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda iyi bir yönetim göstermesi ve corona döneminde iyi hizmetlere imza atması da popülerliğini arttırdı.
Benzer şekilde Ekrem İmamoğlu da anketlerde öne çıkıyor ve şu anda tıpkı Mansur Yavaş gibi olası bir seçimde Erdoğan'ın önünde seçim kazanabileceği gözüküyor. Üstteki sonuçlara baktığımızda bir ayrıntı da göze çarpıyor. Mansur Yavaş Erdoğan karşısında en yüksek oyu alabiliyorken, Ekrem İmamoğlu karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan da en düşük oyu alabilmekte. İlginç bir ayrıntı. Tabi bu sonuçlar seçim sürecine girildiğinde daha da netleşecektir.
Kılıçdaroğlu'na başkanlık yakışır. ne var ki, umarım duygusal bir kararla aday olmaz. Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu gibi partili cumhurbaşkanı Erdoğan'ı devirebilecek iki politik figür varken Kılıçdaroğlu büyük bir risk olur.
Konuşmak erken belki; Millet İttifakı seçime tek adayla mı girecek, ilk turda ayrı ayrı adaylarla mı, belli değil. Bugünden söylenebilecek olan CHP'nin ve dolayısıyla Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısına ya Mansur Yavaş'ı ya da Ekrem İmamoğlu'nu tercih edeceğidir. İstanbul Belediye seçimlerinde olduğu gibi Kılıçdaroğlu şapkadan tavşan çıkarmaya yeltenmemeli. İstanbul seçimleri için İmamoğlu riskti, denendi ve başarılı oldu. Ama şimdi hem Yavaş ve hem de İmamoğlu gibi iki popüler figür varken ve anketler de kazanabilir olduklarını gösteriyorken sanırım başka bir tercih gündeme gelmeyecektir.
Son anket canlı yayında açıklandı: Oy farkı hiç bu kadar kapanmamıştı!
Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy, ‘Türkiye Gündemi 2021 51. Hafta Araştırması’nı TELE 1 ekranlarında yayınlanan TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın sunduğu ‘5. Boyut’ programında ilk kez açıkladı.
Aksoy, araştırmanın yüzde 95 güven aralığında yüzde 3 hata payıyla yapıldığını söyledi. TÜİK’in NUTS1 tanımına giren illerdeki verilere göre, AKP ile CHP arasındaki büyük fark neredeyse tamamen eridi.
“Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna gelen yanıtları paylaşan Aksoy, daha önce yapılan anketlerde AKP’ye oy veren seçmenlerin sayıyı tamamladığını fakat CHP’nin bu farkı açtığını söyledi.
“İlk evrede AKP’nin tamamladığı bölümü CHP seçmeni tamamlıyor” diyen Aksoy, şu bilgileri verdi:
“Kararsızlar dağıtılmadan verilen yanıtlara göre AKP, yüzde 26.7’de kalıyor. CHP ise ikinci sırada 24,5 ile yer alıyor. HDP ise 9,2. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise hata payının yüzde 3 oluşu göz önünde bulundurularak CHP’nin oyu yüzde 28,7’ye yükseliyor. Çok uzak olmayan bir geçmişte iki parti arasındaki farkın iki kata yakın olduğunu görüyorduk. Bu yüzde 2’ye kadar geriledi. Yüzde 2’nin de altına düştüğü oluyor."
"Asgari ücretin açıklanmasıyla beraber yaşanan artış 0.4 düzeyinde. Bu artış seçmeninde somut bir dönüşüm yaratmadı. HDP’nin oyunun ne olacağını seçime çok yakın anlayabiliriz. Muhalif seçmen HDP’ye yükleniyor. HDP’yi barajın üzerinde çok net görebiliriz. MHP bütün araştırmalarda baraj yüzde 7’ye çekilmezse baraj altında kalıyor."
Asgari ücret artışını, ülkenin 4’te 1’i yeterli görüyor. AKP ve MHP seçmeninin yanıtlarında da yüzde 42.7’si yeterli yanıtı veriyor. Yüzde 58’i ise yetersiz diyor.
AKP ve MHP’lilerin anlattığı kadar, tabanları durumu anlatmıyor. Anketlerde HDP seçmeninin yüzde 90’ı ‘yeterli değil’ dedi. Daha önceki anketlerde ‘gelirimi ya da ekonomi mi kaybetmekten korkuyorum’ yanıtlarında yalnızda HDP seçmeni ekonomi yanıtını vermişti.
Geçen yıl aralık ayında sorduğumuz aynı soruya verilen yeterli yanıtı yüzde 15’ti. Bu yıl ise bu oran yüzde 24,8’e çıktı.”
“Sizce DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi hangi ittifakta yer almalıdır?” sorusuna yurttaşların verdiği yanıtları şu sözlerle değerlendirdi:
“Yanıtları yalnızca parti üyelerinden değil tüm seçmenden aldık. Bir partiden bir grup koptuğunda düşünüldüğü kadar o partinin tabanını yanında sürükleyemiyor. Koptukları partilerin tabanları da bu partileri pek talep etmiyor. İttifak talebini de talep eder halde değiller. Cumhur İttifakı’na gitsin diyenlerin oranı oldukça düşük. Muhalif blokta bir uyumluluk halinin olduğu görülüyor.”
https://www.cumhuriyet.com.tr/galeri/son-anket-canli-yayinda-aciklandi-oy-farki-hic-bu-kadar-kapanmamisti-1895174
Anketlerde ''AKP'nin oy yüzdesinin içinde batı illerinde yaşayan ve gerçekte HDP'li olan bir seçmen kitlesi de var'' uyarısı yapıyor anketçi arkadaşlar. Öyle ya da böyle AKP'nin oyu bir hayli düştü ama hala yüzde 25-30 bantında olması ilginç değil mi? Evet, ilginç; başka bir sözcük bulamıyorum. Geçenlede bir taksiye binmiştim. UKOME'nin 11 toplantısı da bitmiş ve İBB'nin talepleri yine reddedilmişti. Sürücü arkadaşa bunu sorduğumda, o da UKOME'nin kararını yanlış bulmuştu. Bir şeyler de anlatmıştı, yılda bilmem ne kadar zarar ediyormuş, İBB'nin taleplerinin görmezlikten gelinmemesi gerektiğini kendi üslubunca dile getiriyordu. Her cümlesinin sonunda ''dayı'' demesi, yüzünde hoş bir gülümsemesi, göbekli hali bana sempatik de gelmişti. Muhalif olduğunu varsayıp ''gereğini yapacaksın o zaman'' diye sorarak yüzüne baktım. Gülümsemesini hiç değiştirmedi, ''ne yapmalıyım sence dayı'' deyiverdi. ''Ne yapacaksın, madem ki, UKOME'nin kararlarını beğenmiyorsun, UKOME'nin arkasında olan siyasi anlayışın karşısında yerini alacaksın'' dedim. Gülümsemesi yüzüne daha da yayıldı; birdenbire ''ben sola oy vermem, dayı'' dedi.
''Solun ne olduğunu biliyor musun?''
Yanıt vermedi, eminim zihnindeki sol, dinle, imanla ilgisi olmayan insanlardı ve onlardan her melanet beklenirdi. Böyle bir kitle de var, AKP seçmeni arasında. Bu yanıtı birkaç kişiden daha duymuştum. Sola oy vermezlermiş ve alnı secdeye değen insanlardan zarar gelmezmiş. Bir keresinde bir işçi arkadaşla konuşurken o da benzer şeyler söylemiş, muhalefetin ''yalancı'' oduğunu da eklemişti. Kuşkusuz içinde yaşattıkları daha çok söylemedşkleriydi. Erdoğan ve AKP'yi kendi dünyalarına yakın buluyorlardı. Bir de sanırım Erdoğan'ın kişisel karizmasından çok etkileniyorlardı. Erdoğan'ın varlığı manevi bir haz ve huzur mu veriyorlardı onlara bilmiyorum. Bir gün de bir pazarcıyla konuşurken, ''Ne oldu, NAS'dı, BAKARA'ydı, hani faiz haramdı; şimdi yine faizi savunur bir hale gelmedi mi? Bak vergileriniz bundan sonra bankada milyonları, milyarları olan bir avuç insana gidecek'' dedim. Hiç yanıt vermedi. Anladı mı, siyasi konumunun yanlışlığını kavradı mı, Erdoğan'ın siyasi açıklamalarının kendisinin ve emeğiyle geçinenlerin çıkarına olmadığını mı anladı; ilgisi yok. Öyle olsaydı, milliyetçiliği ayaklar altına alırken de, en büyük milliyetçi olduğunu söylerken de aynı desteği almazdı.
Evet, böyle bir kitle var. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın bu kitleyi konsolide edebilmek için çok fazla çaba harcaması da gerekmiyor. Ruhunu yitiren bir kitlenin, ruhunu yitirmiş bir dünyada, ruhunu dinde bulması gibi, Erdoğan'ın varlığı da bu kitle üzerinde böyle bir etki yaratıyor. Söyledikleri anlamsız, tutarsız ve gerçeklikle ilintisiz. Gerçekliği yitirmiş bir kitle bu. Yoksa, yüzde 25 ve 30'lar, hala nasıl mümkün olabilir? Kapitalizm, insanları yabancılaştırırken, insan olma özelliklerini de örseliyor. E.Fromm bir kitabında zamanının en kültürlü toplumu olan Alman halkının Hitler gibi bir psikopata biat etmesini güçlüye boyun eğme duygusuna bağlamıştı. Tanrıyı yitiren insan yeterince donanımlı değilse özgürlüğü boyun eğmekte arıyor, denilebilir mi? Ne var ki, tanrıyı yitiren de, tanrıya sıkı sıkıya bağlanan insan da aynı dertten muzdarip değil mi? Biat anlayışı sadece tarikat ve cemaatlere özgü bir özellik de değil.
Aslında ben başka bir şey yazacaktım; Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu üzerine bir şeyler söyleyecektim; ama konu nerelere geldi
Konu madem buraya geldi şöyle bitireyim, kapitalizmin doğada ve insanda yarattığı yıkım çok daha derin. Sömürü kaynaklı yabancılaşma, insanı kendi yarattıklarına dışsal bir hale getirmiyor ve aynı zamanda kendine de yabancılaştırıyor vurgusu yaparken bu etkinin bir şekilde hepimizin üzerinde az çok bir tortu bıraktığı da bir kenara not edilmeli. Çare...
Çare sosyalizm deyip, kestirip atabiliriz, ama bu tavrı da aşmalı, diye düşünüyorum., gerçekten de çare sosyalizm, ama sevgiyle, aşkla, dostluk, arkadaşlık ve yoldaşıkla örülü bir sosyalizm anlayışı.
Daha güzel bir dünya için içselleştirmemiz gereken o kadar çok şey var ki.
Son seçim anketinde çarpıcı sonuç: İlk kez karşı karşıya geldiler
Bupar Araştırma, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde kritik bir anket yaptı. Yüz yüze yapılan ankette, dikkat çeken sonuçlar yer aldı.
Araştırma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Iğdır ve Van illerinde yaşamakta olan vatandaşların Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik siyasi tercih ve beklentilerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirildi.
Son seçim anketinde çarpıcı sonuç: İlk kez karşı karşıya geldiler
Bupar Araştırma'nın "2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde isimsiz seçim yapılacak olsa sizce hangi ittifak kazanır ve siz hangi ittifakın kazanmasını istersiniz?" sorusuna gelen yanıtlar şu şekilde oldu:
CUMHUR İTTİFAKI
Sizce hangi ittifak kazanır?: Yüzde 19
Siz hangi ittifakın kazanmasını istersiniz? Yüzde14,3
MİLLET İTTİFAKI
Sizce hangi ittifak kazanır?: Yüzde 57,1
Siz hangi ittifakın kazanmasını istersiniz?: Yüzde 59,8
Fikir belirtmeyenler: Yüzde 23,0 / Yüzde 25,9
Bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak olsa ve son turda Recep Tayyip Erdoğan ile karşısında Kemal Kılıçdaroğlu aday olsa sizce hangisi kazanır ve siz kimin kazanmasını istersiniz?
-RECEP TAYYİP ERDOĞAN
Sizce hangisi kazanır?: Yüzde 21,6
Kimin kazanmasını istersiniz?: Yüzde %14,7
-KEMAL KILIÇDAROĞLU
Sizce hangisi kazanır?: Yüzde 51,9
Kimin kazanmasını istersiniz?: Yüzde 51,8
Kararsız, cevap vermeyenler: Yüzde 26,5 / Yüzde 33,5
KEMAL KILIÇDAROĞLU
Ortalama: Yüzde 26,6
Olumsuz: Yüzde 46,6
Ne olumlu ne olumsuz: Yüzde 20,3
Olumlu: Yüzde 16,0
Fikri yok: Yüzde 17,1
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
Ortalama: Yüzde 10,3
Olumsuz: Yüzde 60,8
Ne olumlu ne olumsuz: Yüzde 8,9
Olumlu: Yüzde 14,3
Fikri yok: Yüzde 16,0
https://www.cumhuriyet.com.tr/galeri/son-secim-anketinde-carpici-sonuc-ilk-kez-karsi-karsiya-geldiler-1897683