Türkiye kadın-erkek eşitliğinde 120'nci sırada
Dünya Ekonomik Forumu'nun (DEF) yayımladığı 2013 cinsiyet ayrımcılığı raporuna göre, Türkiye, kadın-erkek eşitliğinde 120'nci sırada.
Kadınların siyasal, ekonomik ve sosyal konumuna dair 136 ülkeye ilişkin veriler içeren raporda, kadın-erkek eşitliği bakımından İzlanda, Finlandiya ve Norveç ilk üç sırada yer alıyor.
Siyasal katılım, ekonomik eşitlik, eğitim ve sağlık hakkı gibi farklı alanlarda kadının yerine değinen raporda Türkiye'nin kadın-erkek eşitliği endeksindeki yeri 120. sırada.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Filipinler ve Nikaragua ilk 10'da yer aldı. Geçen yıldan bu yana hiç gelişme kaydetmeyen bölgeler ise Orta Doğu ve Kuzey Afrika. Yemen 136 ülke arasında en sonda bulunuyor.
Kuzey ülkeleri liste başı
İlk 10 ülke sıralaması
1. İzlanda
2. Finlandiya
3. Norveç
4. İsveç
5. Filipinler
6. İrlanda
7. Yeni Zelanda
8. Danimarka
9. İsviçre
10. Nikaragua
DEF bu raporu son sekiz yıldır yayımlıyor. Raporun yazarlarından Saadia Zahidi, 2006'dan bu yana endeksteki ülkelerin yüzde 80'inde kadın-erkek eşitliğinde gelişme kaydedildiğini belirtti.
Türkiye'de kadın-erkek eşitliği
Geçen yıl 135 ülke arasında 124. sırada yer alan Türkiye, raporun ilk yayımlandığı yıl olan 2006'da 115 ülke arasında 105. sıradaydı.
2013 raporundan Türkiye'ye dair bazı çarpıcı veriler ise şöyle:
Kadınlar arasında işsizlik oranı %11 (erkeklerde 9)
Kadınlar arasında yarım gün çalışma oranı %24 (erkeklerde 9)
Tarım dışı istihdamda kadın işgücü oranı %23
Banka hesabı olan kadınların oranı %33 (erkeklerde 82)
İşletmelerde liderlik konumuna yükselebilen kadın oranı %4
Aşağıdaki konular bakımından kadının yeri itibariyla 136 ülke endeksi içinde Türkiye'nin sıralamadaki yeri şöyle:
Ekonomik katılım ve fırsat 127
İşgücüne katılım 123
Eşit işe eşit ücret 79
Eğitimde başarı 104
Sağlık 59
Siyasal yetkilendirme 103
SOL
Bu rapor esas itibariyla bir ekononik gelişmişlik raporu. Dünya ekonomik forumunun sitesinde raporun tamamını görmek olası. Linki aşağıda. İlginç olan nokta, Türkiye'nin kadın-erkek eşitsizliği bakımından kendi ekonomik gelişmişlik düzeyi ile orantısız bir biçimde geri olması. Yani ekonomik olarak Türkiye'den çok daha geri ülkeler bu konuda Türkiye'den ileride. Türkiye'den geride olanların hemen hemen tamamı ise Orta Doğu'daki İslam ülkeleri, Afrika'dan bir iki ülke (Uganda dahil çoğu Türkiye'den çok ileride), Asya'da İran ve Pakistan. Dİğer tüm ülkeler Türkiye'den daha ileride. Zaten 136 ülke arasında Türkiye 120. sırada. Bu istatistikler, ekonomik geri kalmışlığın ötesinde, kadın-erkek eşitsizliğinde İslam dininin de rolünü açıkça gösteriyor. Afrika'nın, Asya'nın, Güney Amerika'nın ekonomik yönden en geri ülkelerinin bile hepsi İslam ülkelerinin çok önünde.
http://www3.weforum.org/docs/WEF_GenderGap_Report_2013.pdf